Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2007

Μίνι αυτοψία

Με αφορμή τις εκλογές γύρισα για λίγο την Πελοπόννησο. Δεν έχω εικόνα για την κατάσταση στην Ηλεία η οποία φαντάζομαι πως είναι τραγική ούτε στο μεγαλύτερο μέρος της Κορινθίας.
Σε όλη τη διαδρομή κατεβαίνοντας απο την Κόρινθο, συνεχίζοντας μέσα απο την Αρκαδία και καταλήγωντας στη Λακωνία έχουμε τα εξής. Η καταστροφή είναι μεν μεγάλη αλλα πλήρως αναστρέψιμη. Τουλάχιστον κατα μήκος της Εθνικής οδού δεν χρειάζεται καν αναδάσωση και η φύση μπορεί σε σύντομο χρονικό διάστημα να επουλώσει τις πληγές μόνη της. Το περιέργο όμως είναι πως ανάμεσα στα καμμένα δέντρα υπάρχουν πάρα πολλά ανέπαφα.
Τι σημαίνει αυτό; Δεν είχαμε ακραία φαινόμενα τουλάχιστον στις περιοχές που αναφέρω και οι δικαιολογίες που προβάλλονταν είναι τουλάχιστον αστείες. Ούτε η ένταση της φωτιάς ήταν μεγάλη. Επομένως υπήρξε αδράνεια και ανεπάρκεια.
Στη Λακωνία η κατάσταση είναι ελαφρώς χειρότερη αν και εκεί η καταστροφή δικαιολογείται ως ένα βαθμό αφού ειδικά στη Μάνη και τον Ταύγετο τα μέρη είναι δύσβατα και δύσκολο να τα προσεγγίσει η πυροσβεστική. Οι δε νεκροί που έιχαμε ήταν Μανιάτες καταστηματάρχες οι οποίοι προκειμένου να σώσουν τη ζωή κάποιων τουριστών ρίσκαραν και δυστυχώς το πλήρωσαν με τη ζωή τους. Ακόμα η Μάνη βγάζει ήρωες. Τα θερμά μου συλληπητήρια στις οικογένειες τους αλλά και γενικότερα σε όλους τους πληγέντες.
Το γεγονός αυτό για εμένα έχει ιδιαίτερη σημασία αφού η πράξη τους δείχνει πως τα συγκεκριμένα άτομα δεν είχαν φθαρεί απο το χρήμα, δεν έβλεπαν τους Γάλλους ως ευρώ αλλά σαν ανθρώπινες υπάρξεις.
Αναρωτιέμαι αν η πολιτεία θα τους τιμήσει.
Στη δε Μεσσηνία υπήρξε οργανωτικότητα σε μια περιοχή. Σχηματίστηκε μια ανθρώπινη αλυσίδα απο τη θάλλασα έως την πύρινη λαίλαπα (που λένε και οι δημοσιογράφοι) και έσβηναν τη φωτιά με κουβάδες απο θαλασσινό νερο. Μόνο που δεν ήταν έλληνες πυροσβέστες αλλά Γερμανοί παραθεριστές σε καμπινγκ της περιοχής.
Και ναί έσβησαν τη φωτιά..
Για την Ηλεία δεν θέλω να πώ τίποτα αφού δεν έχω καμία εικόνα μετά την καταστροφή. Έχω πριν απο αυτή και έτσι θέλω να θυμάμαι την Ολυμπία, τη Ζαχάρω, την Κρέσταινα, τον Καιάφα και την Μπούκα.
Ελπίζω έστω και την ύστατη στιγμή οι άνθρωποι αυτοί να στηριχθούν υλικά και ηθικά.
Απο τη άλλη όμως η Εφη ανέφερε τα εξής:
"HOT NEWS: Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές φέτος υπέγραψαν συμφωνία να αναδασώσουν τα καμένα και να επαναπροσδιορίσουν τα δάση τους εκτός από την Ελλάδα.
ΟΥΑΟΥ!."
Σταματώ εδώ γιατί θα εκνευριστώ...

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν έβαλες το "ΟΥΑΟΥ".Νομίζω πως τα λέει όλα...

Κορκόδειλας είπε...

Μόνος σου το ειπες πατριδα..καλά να πάθουνε και βεβαιως καλα να παθουμε κι εμεις.

Γιατί να υπογράψουμε? Να σου πω ρε πατριώτη δεν πάμε να ανοίξουμε κανα καζίνο στον Καϊάφα, και μιας και θα το χτίσουμε το μπουρδέλο δεν ανοίγουμε και κανα δωματιάκι να φιλοξενούμε τους καζινόπληκτους, και μιας και θα έρθουν και πολλοί δε βάζουμε και τίποτα ταβέρνες γυρω γύρω και να σου πω..να κάνουμε και κανα δρόμο βρε αδερφε για να έρχονται (βασικο). Θα φυτέψουμε και κανα δεντρακι για το ξεκοζι βέβαια. και έτσι και μεγαλώσει η μπίζνα φτιάχνουμε και καμια πισίνα με θέα το βουνό για το καλοκαιράκι. Α και να σου πω? Για χιονοδρομικό πως το βλέπεις κάνει?

όχι τίποτα άλλο θα μας προλάβουν άλλοι ρε πατρίδα, άντε ξεκόλλα βάλε κανα χρήμα στην άκρη και πάμε.

μελονικος είπε...

Παρά και ενάντια σ’αυτά που γίνονται και αυτά που λένε, αυτό το τόπο δεν τον χαρίζουμε σε κανέναν. Είναι δικός μας και θα παλέψουμε με νύχια και δόντια για τη προκοπή του. Κροκόδειλος δε λεγόταν ένας μεγάλος οπλαρχηγός της Μάνης που στην υπηρεσία των Βενετών είχε δώσει πολλές μάχες το 1500 περίπου;;;;
Παρεπιπτώντος. Την Πελοπόννησο την ξέρω αρκετά καλά. Και τη Μάνη.

Λακων είπε...

@έφη Άντε θα βάλω και το ΟΥΑΟΥ να μην παραπονιέσαι.Πώς και δεν έχεις blog;Θα σε συμβούλευα να φτιάξεις ένα. Αν το αποφασίσεις και χρειάζεσαι βοήθεια εδώ είμαστε.

@κορκόδειλας Συνδωριέα λέω ναι. Και για σκί και για jet ski και για διεθνές jet set και για ταβέρνα με φυσικά μεταλλαγμένα κρέατα και λαχανικά. Και πολύ αργήσαμε...
Εξάλλου ήμεθα γνήσιοι Πελοποννήσιοι και κατα συνέπεια πονηροί^^
@Νίκος Κορκόδειλος Κλαδάς.
Οργάνωσε τους Μανιάτες εναντίον όλων.
Πάντως ήταν στην καταγωγή Ηπειρώτης αν δεν απατώμαι και βρέθηκε στη Μάνη για να προστατευτεί αφού τότε η Λακωνική γη αποτελούσε καταφύγιο.
Άντε και είναι και ο James Bond στη Σκόπελο.
Για Λακεδαιμόνιους να ομιλούμε τώρα που έλεγε και ο ποιητής;

Ανώνυμος είπε...

@Λάκων Σ'ευχαριστώ πολύ. Επειδή υπάρχει πιθανότητα αν μαζυτουν 200.000 υπογραφές να μπει η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους στη συμφωνία που αναφέρω μπειτε στο www.petitiononline.com/forestgr και υπογραψτε.

ΥΓ. μαγκιά σας που αναγνωρίζετε τι άτιμη φάρα είστε οι Πελοποννήσιοι, εγώ βέβαια κατάγομαι από τη Θεσσαλία και από την αρχαιότητα μας σώζεται η παροιμία ότι "φίδι δάγκωσε Θεσσαλό και πέθανε..."(το φίδι!)
ΥΓ.1 Παλεύω το σύστημα από μέσα, οπότε δε μου χρειάζεται ιστολόγιο. (Ρώτα την onebigmamma γι αυτό)

Λακων είπε...

Υπέγραψα ήδη στο petition. Είδα όμως κάτι που με ενόχλησε. Google ads και ελπίζω για αυτό να μην ευθύνεται η ομάδα του petition.

Στο θέμα του φιδιού τώρα να σου πώ πως ανέκαθεν οι Δωριείς είχαμε κακές σχέσεις. Ο παππούς μας ο Ηρακλής τα έπνιξε στην κούνια.Ειδικότερα οι Σπαρτιάτες πολεμούσαν τους Αργείους που έφεραν έμβλημα φιδιού στην ασπίδα τους. Εξάλλου και ο Μακεδόνας Αλέξανδρος κατάγεται απο οικογένεια ποιμένων του Άργους όπως είχε ομολογήσει ο ίδιος. Άσε που η μητέρα του η Ολυμπιάδα επηρεασμένη απο τις τελέτες στη Θράκη έπαιζε με φίδια και για αυτό ο Φίλλιπος δεν την προσέγγιζε σεξουαλικά.
Και επειδή πλέον η χαριτωμένη κόντρα μας είναι έθιμο να ανταπαντήσω πως το φίδι πέθανε αφού ο Θεσσαλός προφανώς είχε να έρθει σε επαφή με το νερό απο τα.. βαφτίσια του.
Πάντως ξέρω πως η σελίδα έχει τακτικούς επισκέπτες απο κάτι Υπουργεία...

dyosmaraki είπε...

Ποιός μπορεί να μας πεί πόσες εκτάσεις έχουν αποχαρακτηριστεί από δάση τα τελευταία χρόνια και πόσες ακόμη θα αποχαρακτηριστούν στο μέλλον?
Γιατί όσο δύσκολο είναι να χαρακτηριστεί μια έκταση δασική άλλο τόσο εύκολο είναι να αποχαρακτηριστεί για γελοίους λόγους. Ετσι μετά από τον αποχαρακτηρισμό έρχεται και η "τουριστική αξιοποίηση"......
Μα έτσι γιατί να υπογράψει η Ελλάδα την συμφωνία για αναδάσωση των καμένων?
Αφού στην θέση τους είναι βέβαιο πως θα χτιστούν βιλλίτσες για αλλοδαπούς (αυτό εννοούμε στις μέρες μας "τουριστική αξιοποίηση") έστω και αν το μοντέλο αυτό έχει καταδικαστεί ως αποτυχημένο από χώρες που το δοκίμασαν στο παρελθόν (βλ. Ισπανία).....
Καλημέρα σας...

KitsosMitsos είπε...

Ανέλπιστο! Πάντα ήξερα ότι ήμασταν διαφορετικοί, ανώτερος λαό, αλλά και τόσο; Μπράβο μας και πάλι. Και εις ανώτερα.

Ανώνυμος είπε...

@Λάκων Ο Θεσσαλός που αναφέρεται δεν είχε βαπτιστεί ποτέ, όλα τα υπόλοιπα που νομίζεις ότι κατέχεις είναι ΦΗΜΕΣ! Ακόμα, το σύστημα μπορείς να το παλεύεις από παντού. Δε χρειάζεται να έχεις κάποια θέση.
ΥΓ. Συγχωνευμένα ή αυτόνομα υπουργεία?
ΥΓ1. Με απειλείς?

Λακων είπε...

@CresceNet ????????!!!! Τι είναι πάλι αυτό;
@dyosmaraki Θα συμπλεύσω με την άποψη του Νίκου. Ας μη λέμε λοιπόν πως είναι βέβαιο πως θα κτιστούν βιλλίτσες και ας τους αποτρέψουμε.
Μην τους χαρίσουμε τίποτα απο εδώ και πέρα. Όχι οτι γενικότερα έχεις άδικο αλλά ας μη πέσουμε αμαχητί. Πάντως οι αλλοδαποί δεν έχουν εισρεύσει μόνο στα πρών δάση αλλά ακόμα και στις πέτρες. Όλο σχεδόν το κάστρο της Μονεμβασιάς για παράδειγμα ανήκει σε Γερμανούς..
Όπως και να έχει καλωσόρισες.
@Kitsosmitsos Η λογική σταματά εκεί που αρχίζει η Ελλάδα.Τα έχω χαμένα πλέον.
@Έφη Συγχωνευμένα υπουργεία αλλά εδώ μπαίνω στα όρια της προσωπικής σου ζωής οπότε σταματώ..

Ανώνυμος είπε...

Μακάρι να ήταν μόνο το κάστρο της Μονεμβασιάς...Η Βάθεια? Και για όσους δεν γνωρίζουν, οι εγκαταστάσεις του Γερμανικού Αρχαιολογικού ινστιτούτου στην Αρχαία Ολυμπία θεωρούνται γερμανικό έδαφος. Όπου υπάρχουν εγκαταστάσεις επιστημονικών φορέων δεν είναι μόνο για την προώθηση της επιστήμης. Όποιος κατάλαβε κατάλαβε.

Σοφία είπε...

@ Λάκων & Κορκόδειλας: Εγώ λέω να φτιάξετε και κανένα γήπεδο γκολφ μιας και θα έχετε τις εκτάσεις ;-)

Λακων είπε...

Που να ανοίγεις τρύπες τώρα και να κυνηγάς μπαλάκια φίλτατη Σοφία;
Εγώ λέω να φτιάξουμε μεγάλα υπαίθρια γήπεδα τάβλι.Νομίζω πως θα έχει τεράστια απήχηση. Ούτως η άλλως στον Έλληνα αρέσει να είναι αραχτός και να έχει πάντα κάτι στα χέρια του και να παίζει.
Είτε λέγεται τσιγάρο,είτε λέγεται μπρελόκ,μπεγλέρι,κομπολόι,ζάρια είτε ακόμα και το #!@#$ του...