Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2007

Τσουχτερά πρόστιμα και copyright

© copyleft by Λάκων...(όχι copyright)

Την Jammie Thomas την ξέρετε; Να υποθέσω πως όχι. Και γιατί να την ξέρετε άλλωστε;
Πρόκειται για μία τυπική 30χρονη Αμερικανίδα, για την ακρίβεια Ινδιάνα στην καταγωγή και μητέρα δύο παιδιών. Το συνολικό ετήσιο εισόδημα της δεν ξεπερνά τα 30000 δολάρια.
Η συμπαθέστατη αυτή Ινδιάνα λοιπόν, κλήθηκε από Αμερικανικό δικαστήριο να πληρώσει πρόστιμο 222000 δολαρίων συνολικά!Η μήνυση εναντίον της κατατέθηκε από την RIAA και την Capital Records.
Ο λόγος; Διότι στον υπολογιστή της είχε 24 τραγούδια σε μορφή mp3 διαθέσιμα για ανέβασμα(upload) με το γνωστό πρόγραμμα Kazaa. Τα τραγούδια αυτά δεν τα κατέβασε παράνομα από κάπου ενώ δεν τα μεταφόρτωσε (download) και άλλος χρήστης του Kazaa από τον υπολογιστή της.
Απλώς υπήρχαν εκεί...
Να σημειώσουμε πως τα τραγούδια είναι δεκαετίας Πχ των Guns and Roses και των Def Leppard .
Για την "πιθανή απόπειρα παράνομης διάθεσης μουσικής" βρέθηκε να πρέπει να πληρώσει 9250$ ανά τραγούδι...
Κατανοώ τις ενέργειες των δισκογραφικών εταιρειών για να προστατεύσουν τα συμφέροντα τους. Όμως δικαστικές αποφάσεις όπως αυτή δείχνουν την κατάπτωση του πολιτισμού.
Ούτε σε εμπόρους ναρκωτικών δεν ξέρω αν επιβάλλονται τέτοιες εξοντωτικές ποινές...
Απο την άλλη μου φαίνεται περίεργη η εμμονή των δισκογραφικών εταιρειών αφού και μόνο το γεγονός ότι είναι μητέρα και μάλιστα Ινδιάνα την κάνει συμπαθή στα μάτια της κοινής γνώμης. Φαντάζει ως μια ανυπεράσπιστη και αδύναμη γυναίκα που πρέπει να πολεμήσει κολοσσούς της μουσικής βιομηχανίας.
Την ίδια στιγμή το συγκρότημα Radiohead, πουλά τα τραγούδια του από την ιστοσελίδα του παρακάμπτοντας τις δισκογραφικές εταιρείες.
Και αναρωτιέμαι...
Μήπως θα πρέπει να καταλάβουν οι εταιρείες ότι πρέπει να αγκαλιάσουν το Internet και να το χρησιμοποιήσουν υπέρ τους αντί να τα βάζουν με τους πολίτες;
Μήπως πουλώντας μουσική με προστασία εγγραφής προσβάλλεις προκαταβολικά τον πελάτη σου αποκαλώντας τον κλέφτη;
Μήπως με τις προστασίες εγγραφής ταλαιπωρείτε τους νόμιμους χρήστες, αφού αυτά τα cd δεν είναι συμβατά με όλες τις συσκευές;
Μήπως είναι παράνομο να μην με αφήνετε να κάνω εφεδρικά αντίγραφα αυτού που αγόρασα νόμιμα;
Μήπως στρέφετε την κοινή γνώμη εναντίον σας;
Μήπως το παραπάνω συνέβη για να φοβηθούν οι υπόλοιποι;
Καταφέρατε τίποτα όλα αυτά τα χρόνια που ακολουθήσατε τις ίδιες μεθόδους;
Μήπως πρέπει να αλλάξετε γιατί στο τέλος θα καταλήξετε να είστε μόνο εταιρείες διαφήμισης και προώθησης των καλλιτεχνών και διοργανωτές συναυλιών;

ΥΓ Ήθελα να ήξερα πόσο θα είχε προοδεύσει η ανθρωπότητα αν ο Ιπποκράτης ή ο κάθε επιστήμονας και φιλόσοφος πατένταρε τις θεωρίες του και τις ανακαλύψεις του.
Τις απόψεις μου για κάτι ανάλογο τις είχα θέσει και παλιότερα : http://lakonizein.blogspot.com/2007/08/blog-post_04.html
Η σελίδα και το blog της
http://www.freejammie.com/
http://blog.myspace.com/tereastarr

23 σχόλια:

Σοφία είπε...

Εγώ αλλιώς τη διάβασα την ιστορία πάντως. Δηλαδή ότι τα τραγούδια τα μοιραζόταν παράνομα μέσω του Kazaa, και ότι συνολικά είχε διακινήσει 1702 τραγούδια. Επίσης ότι της είχαν προτείνει συμβιβασμό εκτός δικαστηρίου, αλλά αρνήθηκε.

Λακων είπε...

Αν ενδιαφέρεσαι έχω τη λίστα με τα 24 τραγούδια. Ακόμα και 100000 τραγούδια να είχε πουλήσει(όχι απλώς διακινήσει) θεωρώ το πρόστιμο γελοίο έως εγκληματικό. Ισχύει όντως αυτό που λες για το συμβιβασμό.

Από Μηχανής Θεός είπε...

Σσσσσσστ! Ναι, ο Βασιλευς ειναι γυμνος... αλλα μεταξυ μας! Οταν οι κασεττες πεθαναν, ήξεραν οτι συντομα θα εχουν μεγαλη παρεα...

Καλο μηνα!

stef είπε...

ouaou....

keimenografos είπε...

Δε θυμάστε ποιοί είχαν εναντιωθεί στο napster; Όλοι οι "αγαπημένοι" μας καλλιτέχνες. Τα πάντα έχουν γίνει εμπόριο και έτσι όταν μεταφέρεις εμπόρευμα έχεις και κάποιο χάσιμο. Όταν ζητάνε τόσα χρήματα για ένα cd είναι λογικό;Ειδικά εδώ στην Ελλάδα. Άλλοι τρώνε τη ζωή τους στη δουλειά και άλλοι λένε ένα τραγούδι και τρώνε για μια ζωή. Μου έδωσες θέμα τώρα. Καλό μήνα.

Λακων είπε...

@ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ ΘΕΟΣ Συμφωνούμε.Έχω ακόμα κάτι κασέτες πάντως :) @stef ouaou και wow και όπως θές ;)
@Keimenografos Δεν ξανάκουσα Metallica λόγω Napster.Τους σιχάθηκα.Όντως τα cd είναι πανάκριβα στη χώρα μας.
Ακόμα πιο ακριβά τα ελληνικά cd, τα πληρώνουν οι Έλληνες του εξωτερικού.
@Όλους Η απληστία σκοτώνει τη μουσική.
Καλό μήνα σε όλους.

Stathis Athanasiou είπε...

Χαίρε Λακεδαιμόνιε!

Χρειάζεται να επιχειρηματολογήσουμε πάνω στο ότι "η βιομηχανία σκοτώνει τη δημιουργία" εν γένη;

κατά τα λοιπά με βρίσκει σύμφωνο ο από μηχανής θεός.

Λακων είπε...

Ω ΑΣΗΝΑΙΕ ΚΑΛΩΡ ΕΚΟΚΙΑΕΡ-(Ω Αθηναίε καλώς εκόπιασες).
"η βιομηχανία σκοτώνει τη δημιουργία"
Τα λέει όλα η παραπάνω φράση.
Ούτε η τέχνη χρειάζεται αρσενοκοίτη ή "προστάτη".

Roadartist είπε...

Καλησπέρα, την είδηση την διάβασα κ εγώ! Μα βρε παιδιά, αν απλά και μόνο τα κατέβαζε, τότε πρέπει να πιάσουν το μισό πλανήτη!

Λακων είπε...

@roadartist Καλώς όρισες.Αυτές οι κινήσεις γίνονται για εκφοβισμό των υπολοίπων.
Λίγο off topic τώρα:
Ακόμα και πίσω από το δημοφιλές πρόγραμμα utorrent κρύβεται η RIAA η οποία το έχει εξαγοράσει.Τώρα κάνουν λίστες για να εκβιάζουν αργότερα.
Οι Έλληνες χρήστες και οι ελληνικοί trackers κοιμούνται όρθιοι και κατεβάζουν/ανεβάζουν τραγούδια, σειρές και ταινίες συνεχώς με χρήση του utorrent.Νομίζουν ότι προστατεύονται με το peer guardian.

Stathis Athanasiou είπε...

Είναι αλήθεια ότι τη Δωρική δεν τη μιλάω καλά, αν και κατάγομαι από την Πύλο (βλέπω και Σφακτηρία απ' το χωριό)
Αν και δε θα 'θελα να ξύνω παλιές πληγές τώρα...

;)

Azureus παιδιά.
Και torrentscan.com για ό,τι θέλετε.

Λακων είπε...

Ενημερωμένος ο Μεσσήνιος βλέπω.
Ευχαριστώ για την έξτρα γνώση.Το torrentscan.com δεν το ήξερα.
Πάντως εγώ χρησιμοποιώ κυρίως ανοιχτό λογισμικό.Linux κτλ.
Τα original Windows XP που αγόρασα με το Laptop είχαν απαρχαιωμένο σύστημα αρχείων FAT32 αντί για NTFS.
Και μετά αναρωτιούνται γιατί ανθεί η πειρατεία..

Stathis Athanasiou είπε...

στη διάθεσή σου πρώην εχθρέ και σύμμαχε!
(εναλλάξ)

Κορκόδειλας είπε...

"Ήθελα να ήξερα πόσο θα είχε προοδεύσει η ανθρωπότητα αν ο Ιπποκράτης ή ο κάθε επιστήμονας και φιλόσοφος πατένταρε τις θεωρίες του και τις ανακαλύψεις του."

Προλαβαινουμε να κατοχυρώσουμε τιποτα? Α καλά άστο πεταγομαι μια να κατοχυρωσω τη Μακεδονία κι ερχομαι.

Πάντως μικρή η ποινή για τέτοιο αδίκημα. Επρεπε να της σφάξουν τα παιδιά, να της βιάσουν τον άνδρα, να αφανισουν την οικογένεια της ολόκληρη και να την έχουν σε κανα ορυχείο να σκάβει για ολόκληρη την υπόλοιπη ζωή της. Αυτή ειναι τιμωρία οχι οι βλακιες...200.000 και κάτι τρέχει στα γυφτικα (οχι στα δικά μας, στα άλλα) αντε μην πάω και τα δώσω εγω...


ΥΓ
κατσε να κατοχυρώσω και την Κρήτη....δεν ξερεις καμια φορά τι γινεται.

Axis Mundi είπε...

Απαράδεκτο αλλα δεν με εκπλήσει.. όπως και με τις λίστες που μαζέυει η RIAA με τορρεντς κλπ..
Πάντως πιστεύω πώς ότι κι αν κάνουν τώρα, ότι ποινές κι αν δώσουν, το παιχνίδι το έχουν χαμένο.. και χαίρομαι πολύ γι αυτο.

Λακων είπε...

@ κορκο Νομίζω πως είναι ανύπαντρη μητέρα.Εντελώς μόνη και απροστάτευτη..
Σωστά μιλάς.Όσο για τη Μακεδονία το θέμα τέλειωσε αφού κανείς δεν διαμαρτύρεται.Ούτε καν οι Μακεδόνες..
@s Καλως όρισες.Να σε ενημερώσω πως ήδη έγινε επιχείρηση στην Ολλανδία και συνέλαβαν πολλά άτομα,κλείστηκαν trackers κτλ.Οι εποχές πάντως άλλαξαν και αν δεν ξυπνήσουν τέλειωσαν.
@Όλους:Προσωπικά θεωρώ παράνομο το να λές οτι κατοχυρώνω πνευματικά διακαιώματα και πατέντες ευρεσυτεχνίας γενικώς.Οι πατέντες και τα copyright δεν θα πρέπει να ισχύουν πάνω απο μια 3ετία.

Axis Mundi είπε...

Ναι το διάβασα πριν λίγες μέρες.. όπως επίσης πως συνέλαβαν χάκερ και του ζήτησαν να τους δώσει ονόματα τράκερς και κάποιων site όπως και να τους βοηθήσει να φτιάξουν ψεύτικα τόρεντς για να καταστρέψουν την όλη διακίνηση.. και όλο αυτό με αντάλλαγμα την ελευθερία του..
Αν θέλεις σου στέλνω και το σχετικό άρθρο.

Λακων είπε...

Αν δε βαριέσαι στείλε το link.

KitsosMitsos είπε...

Διατηρώ κάποιες αμφιβολίες κατά πόσο είναι εξ'ολοκλήρου αληθινές και υπαρκτές αυτές οι ιστορίες, ή γίνονται για τον εκφοβισμό και την αποτροπή από το downloading.

Λακων είπε...

Δεν αποκλείω τίποτα kitsomitso.
Πάντως έχουμε και συνέχεια στο Internet.
Έχω πρόβλημα και με τα 2 μου pc. Ελπίζω να επιστρέψω δριμύτερος..

katerina είπε...

Καλησπέρα!
Λοιπόν το θέμα το οποίο άνοιξες θέλει μεγάλη κουβέντα! Αν θυμάσαι μεγάλη μου αγάπη και στόχος "επαγγελματικής αποκατάστασης" για μένα είναι η μουσική! Και μέσα στα τελευταία χρόνια διάβασα, έψαξα και έμαθα πολλά πράγματα...
Σίγουρα οι καλλιτέχνες ζουν από τα κομμάτια τα οποία γράφουν. Αλλά ο κόσμος στράφηκε στο downloading λόγω τιμών.. Όταν εμένα η δισκογραφική μαζί με τα δισκοπωλεία κοστολογούν τα cd και τους δίσκους στα 20ευρω (ενώ η τιμή "παρασκευής" κυμαίνεται στα 3 με 7 ευρώ)είναι λογικό και επόμενο να στραφώ αλλού για να βρω αυτό το οποίο ψάχνω. Το Myspace άνοιξε νέςους ορίζοντες στη μουσική βιομηχανία, όπως και η Apple με τα i-tunes. Μπάντες όπως οι Fall Out Boy και οι Arctic Monkeys βγήκαν από εκεί και έκαναν επιτυχία (χωρίς να είναι οι μόνοι!).. Το μέλλον βρίσκεται στο internet... Οι έξυπνοι (όπως οι Radiohead που πολύ σωστά ανέφερες) το έχουν από καιρό αντιληφθεί.. Το θέμα είναι οτι το διαδίκτυο είναι δύσκολο να ελεγχθεί και να "θεσμοθετηθεί". Ήδη η Madonna, υπέγραψε τεράστιο συμβόλαιο με διοργανωτή συναυλιών.. Διότι ουσιαστικά αυτός θα της βγάζει τους δίσκους, αλλά το χρήμα (γιατί αυτό μετράει δυστυχώς εδώ) είναι περισσότερο στις συναυλίες... Για αυτό και σιγά σιγά όλοι θα στρέφονται εκεί.. Τα cd και οι δίσκοι (προς μεγάλη μου λύπη, μιας και θεωρώ πως η δημιουργία ενός cd/δίσκου -από τη μουσική, τους στίχους ως το artwork- είναι τέχνη) πέθαναν...

Λακων είπε...

Συμφωνώ απολύτως στο θέμα του artwork που αναφέρεις.Ειδικά στο βινύλιο έχω μεγάλη αδυναμία.(Εννοείται πως θυμάμαι τη μεγάλη σου αγάπη και την όλη κουβέντα)
Πάντως να σε πληροφορήσω πως κάνω αγορές απο το ebay και εκεί νομιμότατα μπορώ να αγοράσω αυθεντικά cd σε τιμές απο 1,5$ έως το πολύ 8$(Όχι ευρώ). Και φυσικά σου μιλάω για προσεγμένες δουλειές,με στίχους, video cd και για νέες κυκλοφορίες.
Τώρα πως στην Ελλάδα κοστίζουν 20 ευρώ δεν μπορώ να το καταλάβω καθόλου. Ειδικά με singles ή cd ελλήνων καλλιτεχνών
(σιγά τους καλλιτέχνες και το ποιοτικό artwork τους).
Απο την άλλη οι ζημιές που αναφέρουν δεν ισχύουν σε καμία περίπτωση αφού προυποθέτουν πως κάθε πειρατικό cd ή παράνομο download θα αγοραζόταν!!
Μιας και αναφέρεις το ιντερνετ και το "δύσκολο να θεσμοθετηθεί" να σου πώ νέα.
Έχει πέσει ως πρόταση στην Ε.Ε η λογοκρισία στο δίκτυο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Αν ισχύσει και ψάξεις για λέξεις όπως "τρομοκράτης" ή "βόμβα" στο google ή σε άλλη μηχανή αναζήτησης θα θεωρείται πως διαπράττεις αδίκημα.
Έχουμε τις κάμερες ήδη και την παρακολούθηση των πάντων.Στο τέλος θα αποκτήσουμε και κρουνοφύλακες(Αστυνομικούς τουαλλέτας).

ange-ta είπε...

φοβερή είδηση!!!