Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2007

Blog action day στις 15 Οκτώβρη-Ένας πρώην κυνηγός καταθέτει τις απόψεις του

Στις 15 Οκτωβρίου bloggers από όλο το web ενώνονται για να θέσουν τις απόψεις τους γύρω από ένα κοινά σημαντικό θέμα. Αυτή τη φορά το "καυτό" θέμα είναι το περιβάλλον. Κάθε blogger θα δημοσιεύσει τις απόψεις του για το περιβάλλον όπως νομίζει εκείνος ότι σχετίζεται με το θέμα τουιστολογίου του. Στόχος μας είναι να παρακινηθούν να μιλήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι για ένα καλύτερο κοινό μέλλον.Bloggers Unite - Blog Action Day
Αν θέλετε να αναμιχθείτε δεν έχετε παρά να κλικάρετε το banner.
Γιατί αρνήθηκα να συνεχίσω μια παράδοση ετών
Είμαι αντιδραστικός και "αιρετικός" . Ποτέ δεν αισθάνθηκα την ανάγκη να γίνω μέλος μίας ομάδας και να αποκαλέσω τον εαυτό μου ακτιβιστή ή οικολόγο.
Η απόφαση του να σταματήσω να είμαι κυνηγός δεν βασίστηκε σε καμία ιδεολογική μου στροφή. Δεν χρειάστηκε να χαρακτηρίσω τον εαυτό μου οικολόγο και αριστερό. Ούτε βεβαίως κυνηγούσα επειδή ήμουν δεξιός...
Η στροφή μου αυτή βασίστηκε στον ορθολογισμό.
Ας δούμε λοιπόν γιατί ένας πρώην κυνηγός φωνάζει "παύσατε πυρ".
  • Να κυνηγήσεις τι ακριβώς; Ψάχνεις πλέον τα θηράματα με το φανάρι. Μετά τις πυρκαγίες το πρόβλημα επιδεινώθηκε. Αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση θα πάθουμε ότι έπαθε ο Μάο. Είχε επιδοτήσει την εξολόθρευση των πτηνών για μην καταστρέφουν τις καλλιέργειες. Ένας ολόκληρος λαός επιδόθηκε στον αφανισμό των πετούμενων. Το αποτέλεσμα ήταν να εξαφανιστούν σχεδόν τα πτηνά και το "φιλόδοξο κομμουνιστικό" πρόγραμμα του να μετατραπεί σε εφιάλτη αφού αυξήθηκαν με τρομακτικούς ρυθμούς τα έντομα. Τα οποία φυσικά εξαφάνισαν τα πάντα.
  • Μετά τις πυρκαγιές ολόκληροι πληθυσμοί έχουν μεταναστεύσει. Τα ζώα είναι τρομαγμένα και εκτός ρυθμού. Είναι ευάλωτα. Ο άνθρωπος που κυνηγά τώρα με τέτοιες συνθήκες "ληστεύει νηπιαγωγείο" και είναι δειλός. Δεν είστε κυνηγοί αλλά κλέφτες.
  • Το κυνήγι κάνει κακό στην υγεία σας. Με τα φυτοφάρμακα όλο το ζωικό βασίλειο έχει μολυνθεί. Τα ζώα είτε πεθαίνουν, είτε είναι γεμάτα τοξίνες. Έχετε παρατηρήσει τι συμβαίνει όταν τα πτηνά αφήσουν τα περιττώματα τους στο αυτοκίνητο σας; Αλλοιώνουν το χρώμα. Καταστρέφουν τη μπογιά σαν οξύ. Είναι γεμάτα τοξίνες.
  • Το κυνήγι κάνει κακό στην υγεία σας (δις). Παρατηρώντας πληθυσμούς πτηνών που δεν αποτελούν στόχο κυνηγών βλέπουμε είτε την τρομακτική μείωση τους είτε τον πλήρη αφανισμό τους. Είδη μικρών γερακιών όπως τα κιρκινέζια που κάποτε "συζούσαν" με τους ανθρώπους στις στέγες των σπιτιών εξαφανίστηκαν. Ελάχιστα απο ότι μαθαίνω υπάρχουν στην Αίγινα. Λιγότερο όμως εξωτικά είδη όπως τα σπουργίτια έχουν εξαφανιστεί. Πέρα απο τα φυτοφάρμακα και παρατηρώντας τη συμπεριφορά τους φαίνεται πως έχουν προσβληθεί μαζικά απο κάποια νόσο. Κανονίστε λοιπόν να φέρετε στο πιάτο σας τη "νόσο των πουλερικών".

Κύριοι πάυσατε πύρ...






10 σχόλια:

KitsosMitsos είπε...

Εύγε! Ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη προσέγγιση. Μια ματιά αρκετά διαφορετική από τα συνηθισμένα.
Είναι αυτό που λες: απλή λογική. Τις περισσότερες φορές αρκεί αυτό. Γιατί η περιβαλλοντική συνείδηση αυτό ακριβώς είναι: τι παραλάβαμε και θα παραδώσουμε.

Λακων είπε...

Απλή λογική όπως σωστά είπες. Με τα τωρινά δεδομένα η αγάπη στη φύση και η ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης δεν είναι θέμα ιδεολογικό. Δεν είναι πολυτέλεια. Είναι ανάγκη και θέμα επιβίωσης.
Οι κυνηγοί δεν πείστηκαν ποτέ ακούγοντας τις φωνές και τα επιχειρήματα των οικολόγων. Ελπίζω με μια διαφορετική προσέγγιση και μάλιστα απο πρώην κυνηγό να καταλάβουν.

ΥΓ:Εις μεθάυριον τα σπουδαία επιστρέφοντας απο την Κρήτη.

keimenografos είπε...

Το κυνήγι είναι αρχέγονο ένστικτο επιβίωσης. Όπως και η αγάπη για τη φύση. Δε μπορεί επιλεκτικά να διαιωνίζουμε ότι μας αρέσει μονο.

keimenografos είπε...

Πόσες συνήθειες των παλιών έχουν οικολογική συνείδηση χωρίς καν να το γνωρίζουν οι ίδιοι. Για να μην πάμε στην αρχαία Ελλάδα που κάθε δέντρο είχε τη νύμφη που ζούσε μέσα του κτλ.

Από Μηχανής Θεός είπε...

Αγαπητε Λακωνα,
Θα σε καλουσα να αναλογιστεις τα παρακατω προτου θεωρησεις τελεσιδικη την αποφαση σου:
-Με την επιφυλαξη οτι δεν ειμαι κυνηγος, αλλα σκοπευω να γινω, νομιζω οτι αυτο που αξιζει στην ολη διαδικασια ειναι ο σεβασμος προς την μανα φυση αρχικα, η αμεσοτατη επαφη μαζι της κατα την διαρκεια που προσπαθει κανεις να κυνηγησει, η προσπαθεια επαφης και υπογειας επικοινωνιας μεταξυ Θυτη και θηραματος και αρκετες αρχεγονες καταστασεις και συναιστηματα που προκαλουνται, οπως πολυ σωστα επισημαινει ο φιλος Κειμενογραφος.
Εν τελει, αναλογιζομενοι τους εκατονταδες κυνηγους που επιστρεφουν ολο "καμαρι" με θηραματα απο το κρεοπωλειο, ισως να πρεπει να σκεφτουμε για μια ακομα φορα οτι μεγαλυτερη σημασια εχει το ταξειδι για την Ιθακη...
Αν παλι εχεις κατα νου τους Ελληναραδες κυνηγους, τοτε ναι, σωστα τοποθετηθηκες. Απλα παντα υπαρχει και αλλος δρομος...

Λακων είπε...

Παιδιά αν θέλετε να υπάρχει κυνήγι και στο μέλλον, για μια πενταετία τουλάχιστον στην Πελ/νησο το κυνήγι πρέπει να απαγορευτεί. Υποχρεωτικά στα ντόπια θηράματα.
Σας καταλαβαίνω πως νιώθετε.
Αλλά να καταλάβετε και εσείς πως η κατάσταση είναι οριακή. Πολλά είδη έχουν σχεδόν εξαφανιστεί.
Τα πράγματα που ανέφερα για την μόλυνση των ζώων είναι πραγματικότητα. Κινδυνεύετε κυνηγώντας εκτός των άλλων.
Και φυσικά δεν τρεφόμαστε πλέον από το κυνήγι.
Δείξτε λίγο υπομονή αν θέλετε να υπάρχει κυνήγι μετά από λίγα χρόνια.

Rodia είπε...

Πάντως, η κυβέρνηση έδωσε οδηγίες για το κυνήγι μετά τις πυρκαγιές:
http://www.hunter.gr/nomo/2007.htm
(μη χαθούν τπτ ψήφοι)
:-)πολύ καλό το ποστ!

Λακων είπε...

Ροδιά οι κυνηγοί δεν έχουν δύναμη όπως λανθασμένα πολλοί νομίζουν.
Πίσω όμως από το κυνήγι κρύβονται εταιρείες που πουλάνε όπλα, φυσίγγια, στολές,μαχαίρια, αξεσουάρ κυνηγιού κτλ.
Περισσότερο τα συμφέροντα αυτών των εταιρειών, το ΦΠΑ και τα χρήματα που καταβάλλουν οι κυνηγοί για τις άδειες επηρεάζουν τις κυβερνήσεις.
Απο την άλλη άντε να πείσεις τον Ν.Δήμου ο οποίος κάνει blogging by the pool http://dimoutech.blogspot.com/2007/07/blogging-by-pool.html
και από την άλλη θεωρεί το πρόβλημα της υπερθέρμανσης απλό.
http://dimoutech.blogspot.com/

μελονικος είπε...

Μέχρι τα 25 μου ήμουνα φανατικός κυνηγός. Κυνηγούσα μανιωδώς με κάθε τρόπο.
Με ντουφέκι, αεροβόλο, λάστιχο «σφεντόνα» και κάθε λογιών παγίδες. Ήμουνα καλός μάστορας στις παγίδες. Θηλιές για κοτσύφια, αγκίστρια, πλάκες για μικρά πουλιά, σαΐτες, Θηλιές για μπεκάτσες, για λαγούς και άλλα πολλά. Μια φορά που είχα στήσει θηλιές για κοτσύφια και έπιασα ένα κερομύτη και πήγα να τον καρυδώσω, γύρισε και με κοίταξε στα μάτια. Με κάρφωσε με το βλέμμα του .
Θες τον λυπήθηκα, θες μου φάνηκε σαν να μου έλεγε πως σιγά τη μαγκιά, θες πού σαν να με λυπόταν, τον άφησα να φύγει. Και δεν ξανακυνήγησα με κανένα τρόπο.
Ακόμα βλέπω στον ύπνο μου τα μάτια του

Λακων είπε...

@Νίκο Μια από τα ίδια και εγώ με τη διαφορά ότι δεν πολυχρησιμοποιούσα παγίδες (δοκάνια κτλ) και πήγαινα πιτσιρικάς τα βράδια για φούρες.
Το κυνήγι το σταμάτησα αν και όταν βγαίνω έξω οπλοφορώ ακόμα(νόμιμα).
Οι λόγοι;
1) Αν σε δουν να ανεβαίνεις στο βουνό χωρίς όπλο θα σε αποκαλέσουν τρελό. Επαρχία, καταλαβαίνεις..
2) Πιθανότατα να σε πούνε καιεμπρηστή. Αν πιάσει και φωτιά την έχεις πολύ άσχημα.
3) Ποτέ δεν ξέρεις στις ερημιές σε τι είδους "συναλλαγές" μπορεί να βρεθείς..