Σάββατο 2 Μαΐου 2009

Μεγάλοι Έλληνες και μεγάλοι ανίδεοι

"Εύγε σου χορηγέ. Βρήκες τρόπο να κάνεις την περιφρονημένη αυτή θέση, τιμητική."
Απάντηση αρχαίου Σπαρτιάτη όταν τον τοποθέτησαν στα πίσω καθίσματα μιας αίθουσας.


Κάπως έτσι θα απαντούσαν οι Αρχαίοι Σπαρτιάτες βλέποντας όχι μόνο τα αποτελέσματα για τους δέκα μεγάλους Έλληνες του ΣΚΑΙ αλλά και τις υποψήφιες συμμετοχές.
Από την άλλη θα αισθάνονταν δικαιωμένοι αφού ο ξεπεσμένος πολιτισμός των πνευματικά νεόπλουτων και οικονομικά νεόπτωχων νεοραγιάδων δεν τους υπολόγισε καν.
Και εγώ αισθάνομαι ανακουφισμένος ως Λάκων αφού γλυτώσαμε να επαινεθούμε από ασήμαντους.
Την Σπάρτη την τίμησε ολόκληρος ο αρχαίος κόσμος και μάλιστα οι πλέον σημαντικές του μορφές.
Ας δούμε λοιπόν ποιος ήταν ο μεγαλύτερος Έλληνας όλων των εποχών με βάση τον σπουδαιότερο πολιτισμό που γέννησε η ανθρωπότητα, τον αρχαιοελληνικό και μάλιστα με βάση τους μεγαλύτερους εκπροσώπους τους.
"Ο Λυκούργος όχι γράμματα και λόγους αλλά μια πραγματικά αμίμητη πολιτεία έφερε στο φως αποδεικνύοντας σε όλους όσους θεωρούσαν τη φιλοσοφική αντίληψη ανύπαρκτη ότι μια ολόκληρη πόλη μπορούσε να φιλοσοφήσει. Για αυτό δίκαια ξεπέρασε σε δόξα όλους τους Έλληνες που έζησαν ποτέ."

Λυκούργος. Νομοθέτης και βασιλιάς της Σπάρτης. Ο ιδρυτής των Ολυμπιακών αγώνων. Δημιούργησε το μακροβιότερο (και αναλλοίωτο πολίτευμα) όλων των εποχών σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Σπάρτη κατέρρευσε όταν άρχισε να καταργεί και τους Νόμους του έπειτα από 600 χρόνια. Έγινε τόσο ανώτερος άνθρωπος ώστε περιφρόνησε τη βασιλεία και πέθανε εθελοντικά από ασιτία για να δείξει στους συμπολίτες του ότι όπως και η ζωή έτσι και ο θάνατος πρέπει να είναι πράξη με πολιτική σημασία. Σήμερα λέξεις όπως παιδεία, αγωγή και οργανωμένη πολιτεία είναι δικές τους εφευρέσεις. Από όλο τον αρχαίο κόσμο και από τους σπουδαιότερους φιλόσοφους αναγνωριζόταν ως ο μεγαλύτερος άνθρωπος που έζησε ποτέ. Ευτυχώς το όνομα του δεν μολύνθηκε από τους νεοέλληνες.

Όλα αυτά μας τα αναφέρει ο Πλούταρχος σε σύγκριση του Λυκούργου με τον Πλάτωνα, τον Ζήνων και τον Διογένη. Τις αντιλήψεις του Λυκούργου χρησιμοποίησαν όλοι οι μεγάλοι φιλόσοφοι όπως ο Πλάτων στην πολιτεία του. Η διαφορά βεβαίως ήταν ότι όλοι αυτοί άφησαν λόγια και όχι έργα...
Και ποιος ήταν ο Πλούταρχος; Ο ιεροφάντης του ιερού των Δελφών.
Και ο Αριστοτέλης αναφέρει πως ο Λυκούργος έλαβε στη Σπάρτη λιγότερες τιμές από όσες του άρμοζαν. Να αναφέρουμε βέβαια πως του Λυκούργου στη Σπάρτη του είχαν αφιερώσει ιερό στο οποίο κάθε χρόνο του θυσίαζαν με τιμές Θεού...
Τόσο μεγάλος ήταν ο Λυκούργος ώστε ακόμα και οι τιμές σαν σε Θεό ήταν λίγες με βάση το φιλόσοφο Αριστοτέλη.
Άλλο βέβαια φιλόσοφος Αριστοτέλης και άλλο νεοέλληνας ο οποίος το Λυκούργο απλώς τον έχει ακουστά.
Πρόκειται για τον ίδιο ξεπεσμένο ηθικά, πολιτιστικά και πολιτισμικά λαό ο οποίος στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας δεν έβαλε καν τη Σπάρτη. Και ποια ήταν η Σπάρτη; Η πόλη με τους περισσότερους Ολυμπιονίκες. Και ποιος ήταν ο Λυκούργος; Ο ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ.
ΑΛΛΟ ΒΕΒΑΙΑ ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΑΥΤΟΙ ΤΗΣ ΝΤΟΠΑΣ, ΤΩΝ ΣΚΑΝΔΑΛΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΝΟΜΑΣ.

Λεωνίδας. Χωρίς την στρατηγική του ευφυία και τον εθελούσιο θάνατο του, σήμερα δεν θα υπήρχε Δυτικός πολιτισμός και φυσικά Δυτικά κράτη ενώ δεν θα γνωρίζαμε ποτέ ονόματα όπως Αριστοτέλης και Πλάτωνας ή έννοιες όπως Δημοκρατία και ελευθερία.

Κάπου στην πρώτη εικοσάδα της κατάταξης βρίσκεται και ο Λεωνίδας. Αυτός μάλλον βρίσκεται τόσο ψηλά λόγω της πρόσφατης ταινίας 300. Φωστήρα νεοέλληνα αν δεν υπήρχε ο Λεωνίδας όλοι αυτοί οι "Μεγάλοι Έλληνες" θα υπήρχαν ποτέ; Σήμερα ολόκληρη η ανθρωπότητα θα είχε ως πολιτισμό το σκοτάδι της Ανατολής ενώ όλοι οι Δυτικοί θα παρέμεναν ανθρωποφάγοι όπως ήταν μέχρι και τους χρόνους του Ελληνορωμαικού πολιτισμού όπου και τους απαγορεύτηκε ο κανιβαλισμός...
Ψιλά γράμματα βεβαίως οι ακόλουθοι.
-Μέγας Αγησίλαος. Γιατί λεγόταν μέγας αυτός και όχι ο Καραμανλής; Δείτε το μόνοι σας.
-Αλκμάν. Ποιητής και εφευρέτης της χορικής ποίησης. Ο άνθρωπος που δημιούργησε τη μουσική.

Χείλων ο Λακεδαιμόνιος. Μηδέν αγάν και το γνώθι σ' αυτόν απο τις πιο σπουδαίες ρήσεις του. Σήμερα λανθασμένα ο αμόρφωτος νεοέλληνας εξακολουθεί να αποδίδει το "γνώθι σε αυτόν" στο Σωκράτη.

-Χείλων ο Λακεδαιμόνιος. Ένας από τους 7 σοφούς. Ο άνθρωπος ο οποίος μίλησε για το "γνώθι σ' αυτόν" το οποίο ο νεοέλληνας λανθασμένα το αποδίδει στο φιλόσοφο Σωκράτη.

-Λύσανδρος. Η μεγαλύτερη στρατιωτική ιδιοφυΐα όλων των εποχών. Ο άνθρωπος που τερμάτισε το μεγαλύτερο παγκόσμιο και πλέον αιματηρό πόλεμο της εποχής, τον Πελοποννησιακό. Σε ελάχιστο χρονικό διάστημα κατάφερε να κερδίσει τους Αθηναίους στη θάλασσα παρότι η Σπάρτη είχε πολύ μικρή ναυτική παράδοση. Ο εφευρέτης της κρυπτογραφίας...

Ας μην αρχίσουμε τώρα να μιλάμε για Άγη και Κλεομένη ή για σύγχρονους Λάκωνες όπως ο Μαυρομιχάλης ο οποίος λες και δεν ήταν ο βασικός πρωταγωνιστής της Επανάστασης του '21 και η οικογένεια του δεν είχε τα περισσότερα θύματα στη διάρκεια του Αγώνα.

Όσο η Σπάρτη ήταν μεγάλη ήταν μεγάλη και η Ελλάδα.
Όταν η Σπάρτη ξαναπήρε την πρωτοβουλία των κινήσεων απευλευθερώθηκατε.
Σας απελευθέρωσε για την ακρίβεια.
Όταν η Ελλάδα ξαναγίνει Ελλάδα και μεγάλη, η Σπάρτη θα ξαναπάρει και τη θέση που της αρμόζει. Μόνο τότε..

ΥΓ: Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.