Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2009

Ο εμφύλιος στη Λακωνία.

Οι ΕΑΟΚ μετά το θάνατο του Κατσαρέα.
Αρχηγός Κυριάκος Κυριακόγκωνας.(καθήμενος)
Από αριστερά προς τα δεξιά:
Μπογέας,Παυλάκος,ΓουδήςΓερακάρης.


Τρίτο μέρος

ΟΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΜΑΧΗΤΕΣ

Στη Λακωνία δραστηριοποιήθηκαν πλην των Ελλήνων και κάποιοι ξένοι. Η αποκάλυψη της ταυτότητας τους αποτελεί μεγάλη έκπληξη.

Ο Ιταλός: Όσο παράδοξο και αν φανεί με το μέρος των ανταρτών δραστηριοποιήθηκε και ένας Ιταλός ονόματι Τζιοβάνι. Σκοτώθηκε μαχόμενος πάνω σε μια βελανιδιά στο Λίμπερδο.
Ο Μαύρος:Έδρασε κυρίως στον Ταύγετο όπου και προχώρησε στη σύσταση ομάδας. Πιθανότατα βρέθηκε στην Ελλάδα μαζί με τους Άγγλους. Τον "παρανόμιζαν" Μαύρο λόγω του ότι ήταν πολύ μελαχρινός. Εμφάνιζε τον εαυτό τους ως Ελληνοκύπριο με το όνομα Μιχαήλ Παπακώστας. Η αλήθεια είναι πως ήταν Τουρκοκύπριος με πραγματικό όνομα Μουσταφά Μεχμέτ Αλή του Μεχμέτ. Ακουγόταν πως πέρα από την αντίσταση ήταν άστατος χαρακτήρας και "μπλεγμένος" σε "γυναικοδουλειές".
Το '42 τον συνέλλαβαν στη Θούρια μαζί με την συναγωνίστρια του Σταυρούλα Κουρτσουνιώτη. Εκτελέστηκε έπειτα απο απο απόφαση του έκτακτου στρατοδικείου Τριπόλεως.

Άντρες και γυναίκες του ΕΑΜ/ΕΛΛΑΣ Λακωνίας το έτος 1946


ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΟΝΟΜΑΤΑ


Ο περίφημος Παυλάκος.
Γνωστός και ως κυρ Γιάννης.

ΠΑΥΛΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Χωρίς καμία αμφιβολία είναι το σημαντικότερο πρόσωπο της δεξιάς παράταξης ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Έδρασε καθ όλη τη διάρκεια του εμφυλίου. Ήταν ομαδάρχης των ΕΑΟΚ της Λακωνίας του Πάνου Κατσαρέα μαζί με το Γερακάρη.
Είναι το άτομο το οποίο μισήθηκε περισσότερο στον εμφύλιο.
Ήταν ικανότατος μαχητής και δεινός σκοπευτής. Το όνομα του, η δράση του και οι μαχητικές του ικανότητες πήραν μυθικές διαστάσεις και από τις δύο πλευρές. Χαρακτηριστικά έλεγαν πως μπορούσε να πετύχει τρίχα που έπεφτε στον αέρα!! Άλλοι πάλι λένε (ακόμα και δεξιοί) πως σκότωνε για να δει έως που φτάνει το όπλο του!!
Έχει κατηγορηθεί για πολλά εγκλήματα. Άτομα που τον γνωρίζουν καλά τα αρνούνται και τα χαρακτηρίζουν ως υπερβολές. Λέγεται πως συστάθηκε ομάδα ώστε να τον συλλάβουν ως εγκληματία πολέμου. Όταν έμαθε πως προσέγγισαν τη Μάνη βγήκε πρώτος να τους συναντήσει και τους φώναξε από το βουνό:"Ο Παυλάκος είμαι. Ελάτε να σας..."
Δεν τόλμησαν να συνεχίσουν την καταδίωξη...
Οι υπερβολές για τον Παυλάκο συνεχίστηκαν και μετά τη λήξη του εμφυλίου. (έως και σήμερα) Πριν χρόνια ακουγόταν πως βρίσκεται σε ένα Πύργο στη Μάνη και πως σκοτώνει πτηνά προκειμένου να βλέπει αίμα. Άλλοι πως πέθανε αλκοολικός από τις τύψεις και πως τα παιδιά του άλλαξαν όνομα.
Με απόλυτη σιγουριά σας αναφέρω προσωπικά πως ο Παυλάκος ζει ακόμα και σήμερα, δεν είναι και δεν υπήρξε ποτέ αλκοολικός και όλα τα παραπάνω είναι ανοησίες. Επίσης γνωρίζω και άλλες λεπτομέρειες τις οποίες δεν κρίνω σκόπιμο να γράψω.
Το τι σημαίνει Παυλάκος θα ήθελα να το δούμε και από μια προσωπική εμπειρία. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου μόλις λίγα χρόνια πριν έτυχε να βρεθώ με κάποιους Λάκωνες. Επρόκειτο για τους κλασσικούς ολιγομίλητους Λάκωνες και άτομα χαμηλών τόνων. Όλοι τους ήταν από τα λεγόμενα "ανταρτοχώρια" που είχαμε γράψει προηγουμένως και αριστεροί όπως ανέμενα.
Κάποια στιγμή και προκειμένου να δω τις αντιδράσεις τους ανέφερα τον Παυλάκο κάπως αδιάφορα. Αυτομάτως κοκκίνισαν και μετά από λίγο ξέσπασαν...
Για τον Παυλάκο ακούστηκε και κάτι άλλο το οποίο αναφέρω επειδή ακούγεται από στόματα δεξιών. Πίσω από το θάνατο του Κατσαρέα βρίσκεται ο Παυλάκος προκειμένου να αναλάβει την ηγεσία της ΕΑΟΚ. Την άποψη αυτή δεν την θεωρώ πιθανή αλλά οφείλω να την καταθέσω.
Το τι ισχύει τελικά για τον Παυλάκο και αναφέρομαι στη δράση του, μάλλον δεν θα το μάθουμε ποτέ. Ακόμα και για τους αριστερούς πάντως είναι παραδεκτό πως το όνομα του τους γέμιζε με φόβο ενώ ουδείς αμφισβητεί τις πολεμικές του ικανότητες. Πλέον αποτελεί ιστορικό αλλά και μυθικό πρόσωπο και για τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές.


Στη φώτο που μας στέλνει ο κύριος Λεΐμονίτης βλέπουμε
δύο Σκαλιώτες με τον διοικητή των τεθωρακισμένων
Τριπόλεως Δία Σταματάκο ο οποίος είχε έρθει μαζί τους
για να δουν τους γονείς τους στη Σκάλα.
Ο λόγος που ζήτησαν τη βοήθεια του Σταματάκου ήταν
ο φόβος για το πρόσωπο του Παυλάκου!!


ΚΑΠΕΤΑΝ ΚΑΛΟΓΗΡΟΣ (ΛΑΤΣΗΣ)

Ο Λάτσης καταγόταν από το χωριό Άγιος Βασίλειος στον Πάρνωνα. Σπούδασε νομική και κάποια στιγμή βρέθηκε στο Ειρηνοδικείο Επιδαύρου Λιμηράς στους Μολαόυς Λακωνίας.
Ήταν παλαιό στέλεχος του κομμουνιστικού κόμματος και από την πρώτη στιγμή ανέλαβε δράση έχοντας ως ορμητήριο τον Πάρνωνα, οπλισμένος από τους Άγγλους.
Έδινε την εντύπωση του πράου, ήρεμου και γενικότερα του μειλίχιου ανθρώπου. Διέθετε πειθώ και και ήταν τόσο γλυκομίλητος και χαμογελαστός ώστε στους συνομιλητές του έδινε την εντύπωση του Αγίου. Έσταζε μέλι το στόμα του όπως χαρακτηριστικά λεγόταν. Για αυτό ονομάστηκε και καπετάν Καλόγηρος.
Με βάση τους μετριοπαθείς δεξιούς ήταν εξαιρετικά φανατικός και προσκολλημένος στις ιδέες του. Μισήθηκε όσο κανείς άλλος από τους κατοίκους των Μολάων.
Για τους σκληροπυρηνικούς δεξιούς ήταν ύποπτη και ύπουλη φυσιογνωμία, υποκριτής και εγκληματίας.
Οι δε σύντροφοι του ήταν πιστοί σε αυτόν και με ένα πρόσταγμα του ρίχνονταν στη φωτιά. Ιδιαιτέρως αγαπητός ήταν στον Άγιο Βασίλειο και στα χωριά του Πάρνωνα τα οποία του πρόσφεραν καταφύγιο έως την τελευταία στιγμή.
Κατά τη διάρκεια του δεύτερου αντάρτικου πιάστηκε σε ενέδρα στον Πάρνωνα και κατόπιν εκτελέστηκε κοντά στο χωριό Κοσμάς.
Ο Λάτσης πρωτοστάτησε και στα γεγονότα που περιγράψαμε στους Μολάους. Όταν ήρθε η ώρα να ρίξουν τους αιχμαλώτους στο βάραθρο "Τρύπα του Ταράτσα" λέγεται πως αυτός πρότεινε να ρίξουν πρώτο τον ιερέα Καρυτσιώτη προκειμένου "να ανοίξει τις πύλες του Παραδείσου" για αυτούς που θα ακολουθούσαν.
Η πρώτη του ρίξη με τους κατοίκους των Μολάων ήρθε όταν αρνήθηκαν να ενταχθούν στον ΕΑΜ. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν ο οπλισμός των Μολαΐτών απο τους Γερμανούς και η συγκρότηση τάγματος. Οι Μολαΐτες ισχυρίζονταν πως οπλίστηκαν για το φόβο του Λάτση αφού σύμφωνα με αυτούς θεωρούσαν πως ήταν θέμα χρόνου να τους επιτεθεί. Να σημειώσουμε πως η γυναίκα του εκτελέστηκε από Γερμανούς σε συνεργασία με ΤΑ.

Δύο άτομα της ομάδας Κατσαρέα που γλύτωσαν από την ενέδρα
έτρεξαν μέχρι τη Σκάλα. Στη φωτογραφία της Βίγκλας βλέπουμε
και τα ονόματα αυτών που αναφέρουμε.

Ανάλογο φρούριο ίσως και τη Βίγκλα της Σκάλας
περιγράφει και ο Στρατής Μυριβήλης.



Πάνος Κατσαρέας

ΛΟΧΑΓΟΣ ΠΑΝΟΣ ΚΑΤΣΑΡΕΑΣ

Το άτομο που αγαπήθηκε περισσότερο από όλους τους δεξιούς είτε στην ιδιαίτερη πατρίδα του τη Μάνη είτε στην ευρύτερη Λακωνία. Φυσικά μισήθηκε από τους αριστερούς, όχι όμως στα επίπεδα που είχε μισηθεί ο Παυλάκος. Ο Κατσαρέας ήταν πρώην αξιωματικός του Ελληνικού στρατού και αρχηγός των ΕΑΟΚ. ( Εθνικές Αντικομμουνιστικές Ομάδες Κυνηγών ή Κατσαρέα). Ήταν ικανότατος μαχητής με ηγετικές ικανότητες ενώ η εξωτερική του εμφάνιση τον έκανε αγαπητό και στις γυναίκες της Λακωνίας. Δεν δίστασε να έρθει σε μετωπική κόντρα με τον ΕΛΑΣ το οποίο για πρώτη φορά βρήκε ισχυρή αντίδραση και περιόρισε αρκετά τη δράση του.
Ο Κατσαρέας θεωρούσε πως ο κατακτητής έπρεπε να χτυπηθεί όταν οι συνθήκες το επέτρεπαν και όχι εκείνη τη στιγμή. Ήταν και από τους λίγους που μπορούσε να συζητήσει με άτομα του ΕΛΑΣ ενώ είχε τη φήμη του "πιο προσεκτικού" από την άποψη του ποιους χτυπούσε.
Το απόγευμα της 21ης Μαρτίου του 1947 ο Κατσαρέας και η συνοδεία του, επιβαίνοντες σε όχημα τύπου τζιπ πέφτουν σε ενέδρα στη διαδρομή μεταξύ Γουβών και Γερακίου. Η πρώτη βολίδα τον βρήκε στο χέρι απο το πολυβόλο του Δ. Σταματάκου από τα Λεβέτσοβα. Στη συνέχεια και ενώ προσπάθησε να αμυνθεί έπεσε από δεύτερο βλήμα που τον βρήκε στην καρδιά. Δύο άτομα κατορθώνουν να γλιτώσουν και επιστρέφουν μαχόμενοι στη Σκάλα όπου ανακοινώνουν και το γεγονός.
H είδηση του θανάτου του Κατσαρέα συγκλονίζει ολόκληρη τη Λακωνία και βυθίζει τη Μάνη στο πένθος. Στο Γύθειο για κάποιες ημέρες μετά το θάνατο του δεν λειτουργούσαν τα καταστήματα ενώ οι φωτογραφίες του βρέθηκαν παντού.
Μέχρι και συνθήματα στους τοίχους γράφτηκαν υπέρ του Κατσαρέα.

Σταύρος Γερακάρης

ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΕΡΑΚΑΡΗΣ

Ήταν ένας από τους ομαδάρχες της ΕΑΟΚ. Εκτέλεσε των Ιταλορουφιάνο και καταζητούμενο από τον ΕΛΑΣ Σταύρο Πετρούλα, πρώην ανθυπασπιστή του Ελληνικού στρατού.

Ας δούμε πως τον περιγράφει ο Στρατής Μυριβήλης.

"Απο τον ''Ριζοσπάστη'' θυμόμουν το όνομα ενός Μανιάτη αντικομμουνιστή αρχηγού : Ό Γερακάρης.Τ'όνομα μου άρεσε.Είναι μια ωραία,παλιά μεσαιωνική λέξη.Είναι ένας τίτλος και σήμαινε κείνον που είναι πάνω στην εκγύμναση τών γερακιών,που χρησιμοποιούσαν οί παλατιανοί και οι ιππότες στα κυνήγια τους.Γερακάρης ήταν και τ'όνομα ενός στρατιωτικού αρχηγού της Μάνης,στα χρόνια της Φραγκοκρατίας,που χτυπιότανε μια με τους Τούρκους,μια με τους Φράγκους.Τούτος ο νέος Μανιάτης πολεμιστής έχει καμμιά σχέση με κείνο τόν παλιό πρόγονο του; Δεν ξέρω.Ξέρω μονάχα πώς από το ''Ριζοσπάστη'' και τη συνοδοιπορία του έμαθα πώς είναι ''ένα τέρας,ένας κτηνάνθρωπος'' που έχει την έδρα τών εξορμήσεων του στή Σελινίτσα. Περίμενα λοιπόν να δω τον ''κτηνάνθρωπο'' αυτόν,όπως μάς τον παρουσίαζε η προπαγάνδα των κουκουέδων.Να δώ κανένα κρεμανταλά,φορτωμένο φυσίγγια και χαντζάρια,με τά οποία έσφαζε και ξεκοίλιαζε τους δυστυχισμένους ''δημοκρατικούς'' πολίτες της Πελοποννήσου,εβίαζε γυναίκες και έκαιγε χωριά.Ήταν και τόνομα του,που θύμιζε το άγριο αρπαχτικό πουλί που ρίχνεται στα αθώα και απροστάτευτα πουλερικά και τά ξεσκίζει με τά γαμψά του νύχια

- Ό Γερακάρης ; ρώτησα σάν ξεμπαρκάρησε στή Σελινίτσα
- Εγώ είμαι,μου απάντησε ένας νέος,και μού άπλωσε το χέρι να μέ καλωσορίση καί να μέ βοηθήση να πηδήξω στο μουράγιο
- Εσείς είσθε ο Γερακάρης,ο ''κτηνάνθρωπος,ο αιμοβόρος'' ;
Ο νέος σήκωσε τους ώμους του μέ εγκαρτέρηση.Χαμογέλασε
- Εγώ είμαι.Τί νά γίνη ;

Τον κοίταξα καλά-καλά από πάνω ώς κάτω.Βρισκόμουνα μπροστά σε ένα παλικάρι 22 ή 23 ετών,όμορφο σαν αρχαίος έφηβος,σεμνό σαν κορίτσι,λιγομίλητο και ανοιχτόκαρδο.Ένας ωραίος τύπος νέου Μανιάτη πατριώτη,που στήν εμφάνιση τού αποφεύγει κάθε τί πού μπορεί να θυμίση πολεμοχαρή καπετάνιο.Ήταν μάλλον ένας τύπος επιστρατευμένου φοιτητή,μέ το εθνόσημο στο μαύρο μπερέ,και με απλή,καλοκομμένη χακί στολή,χωρίς κανένα διάσημο βαθμό.Από την πρώτη ματιά πού τού ρίχνεις καταλαβαίνεις πώς βρίσκεσαι μπροστά σε ένα τίμιο ηθικό παλληκάρι,που μπορείς να του εμπιστευτείς χωρίς φόβο απογοητεύσεως το κάθε τι.Απο τη φιλία σου ώς τήν τιμή σου
Μίλησα για αυτόν με απλούς ανθρώπους.Με γυναίκες,με χωρικούς.Όλοι μου μετέφραζαν μέ το δικό τους τρόπο τις δικές τους εντυπώσεις.Είδα τους στρατιώτες του.Είνε στίς διαταγές του μια διλοχία,αυτή που φρουρεί τη Σελινίτσα και όλα τά γύρω χωριά της Μάνης.Όλοι τους ορκίζονται στο όνομα του.'Η περιφέρεια ολάκερη ζή ασφαλισμένη λάτω από την προστασία του.Οι αγρότες,οι κοπέλλες πηγαίνουν στα χωράφια τους μονάχες,δίχως φόβο.Τα παιδιά τού Γερακάρη αγρυπνούν νύχτα-μέρα για την ησυχία τους,ο τόπος δεν ξέρει τήν τρομάρα καί τή λαχτάρα τού κατσαπλιά, που πιέζει την ψυχή τού ανθρώπου σ'όλη τήν ύπαιθρο Πελοπόννησο.Ανάμεσα στούς στρατιώτες του είναι ένας στρατιώτης.Ο αρχηγός επιβάλλεται μόνο με τήν τιμιότητα,μέ τήν καλωσύνη καί με τήν αφιλοκέρδεια του.
Ένας συγγενής του μου διηγήθηκε πώς οι πλούσιοι συγγενείς πού έχει στην Αμερική,τούστειλαν ύφασμα για πολλές φορεσιές.Κράτησε μία και όλες τις άλλες τις χάρισε στους στρατιώτες του..Στη μάχη με τους εαμοσλαύους πρώτος.Το κορμί τού είναι γεμάτο λαβωματιές.Στίς επιδείξεις και στις κουβέντες τελευταίος [..]

Πές μου τίποτα γι'αυτούς τους αγώνες σας,Γερακάρη.- O Γερακάρης χαμηλώνει τα μάτια.Ξεφεύγει να μιλήση για τον εαυτό του.

- Τίποτα δεν είνα'αυτά.Λέει μόνο,αν θέλης να δής τα παιδιά μας και τα έργα μας

Άλλο που δεν ήθελα

Ξεκινάμε μια μικρή συντροφιά,ο Γερακάρης και οί πρόκριτοι του χωριού τής περιφερείας.Μέ οδηγούν πρώτα σ'ένα οχυρό.

Είναι ένας πύργος από τσιμέντο και πέτρα,πού στέκεται βίγλα στέρεη και απόρθητη έξω από το χωριό.Ανεβαίνουμε από εσωτερικές ανεμόσκαλες.Ένα,δύο,τρία πατώματα.Ψηλά στην ταράτσα της στέγης,αμυντικό στηθαίο από τσιμέντο και πολεμίστρες.Η φρουρά μένει μέσα.Σακκιά με άμμο για τή μάχη.Χειροβομβίδες γιά την πιθανή υποδοχή κατσαπλιάδων.[..].Είναι πύργος πολεμικός και μαζί είναι μνημείο με τά ονόματα τών μαχητών του Κατσαρεά,που σκοτώθηκαν για να μήν πατηθή ή Μάνη από τους εαμοσφαγείς
" (Πηγή http://www.freeforums.gr/index.php?topic=1258.70)

ΜΗΤΣΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΛΑΚΗΣ

Λοχαγός των ανταρτών από το χωριό Συκιά της Λακωνίας. Προσχώρησε στον ΕΛΑΣ μαζί με τον αδερφό του Χρήστο. Είναι γεγονός πως ο συγκεκριμένος δεν ήταν ιδεολογικά καταρτισμένος. Προσχώρησαν στο ΕΛΑΣ για να προστατευτούν αφού λίγο πριν τον εμφύλιο "έστησαν καρτέρι" και σκότωσαν το Μανωλάκο Νικόλαο από το χωριό Φοινίκι.
Η δολοφονία του Μανωλάκου δεν συνέβη για λόγους πολιτικούς αλλά επειδή θεωρούσαν πως προσέβαλλε με λόγους του την αδερφή τους η οποία είχε και παντρευτεί τον αδερφό του θύματος. Ανάλογα γεγονότα και προσχωρήσεις φυσικά είχαν συμβεί και από την άλλη πλευρά. Οι συγκεκριμένοι ήταν από τους λίγους που δεν παρέδωσαν τα όπλα μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας.
Μετά από κάποια μάχη πιθανότατα στο Γεράκι επέστρεψαν στο ορμητήριο τους στον Πάρνωνα. Φαίνεται πως ειδοποίηθηκαν τότε τα ΛΟΚ τα οποία περικύκλωσαν το χωριό Άγιο Βασίλειο και αιφνιδίασαν τους αντάρτες την ώρα που γλεντούσαν.
Εκεί πέθανε και ο Μήτσος Κουτρουλάκης. Ενώ του φώναξαν πολλές φορές να παραδοθεί αυτός πολέμησε μέχρι τέλους είτε επειδή πήρε το θέμα εγωιστικά είτε θεωρούσε πως θα καταφέρει να γλιτώσει. Σε αυτή τη μάχη τέλειωσαν οριστικά και τους αριστερούς στην Πελοπόννησο.

Λόγω της μεγάλης έκτασης της ανάρτησης δεν θα γίνει αναφορά στους μαχητές και βαθμοφόρους του ΕΛΑΣ Μανώλη και Παντελή Σταθάκη (πρώην αξιωματικός του ελληνικού στρατού) από τον Ασωπό Λακωνίας καθώς επίσης και στον Μπραντίτσα από τα Νιάτα.

Η ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΗΓΩΝ ΜΑΣ

HANS-ULRICH RUDEL: Την επιβεβαίωση την έχουμε απο τον ίδιο το Rudel.
"Soon after the Easter holidays, which I spend with colleagues skiing in the vicinity of Prebichi, the longed for moment arrives. An order comes through for aircraft to be flown to the Stuka squadron stationed in the South of Greece." (..) The 1 Stuka 2 is at Molai on the southernmost tip of the Peloponnesus.

(Συνεχίζει μιλώντας για το διάλογο που είχε μιλώντας με το νέο του Διοικητή στους Μολαόυς.)

On arrival I lose no time in reporting to the station commander of my new unit. I am keenly excited, for at last the hour has come and I am about to take

part in serious combat operation. The first person to greet me is the squadron adjutant; his face and mine cloud simultaneously. We are old acquaintances ... he is my instructor from Caen.

"What are you doing here?" he asks. His tone takes all the wind out of my sails.

"I am reporting for duty."

"There'll be no operational flying for you till you've learnt how to manage a Stuka." I can hardly contain my anger, but I keep my self-control even when he adds with a supercilious smile: "Have you learnt that much yet?"

An icy silence—until I break the intolerable pause:

I am completely master of my aircraft."Almost contemptuously—or is it only my momentary impression?—he says with an emphasis that sends a shiver down

my spine: "I will put your case before the C.O. and we'll hope for the best. It's for him to decide. That's all; you can

go and get yourself fixed up."

As I come out of the tent into the blazing sunshine I blink my eyes—not only because of the glare. I am battling with a steadily growing feeling of desperation
(Από το βιβλίο THE BANTAM WAR BOOK SERIES- Stuka Pilot-Hans Ulrich Rudel)

Χαριτολογώντας να πούμε πως ο Rudel επιβεβαιώνει μέχρι και την παρουσία των αντίσκηνων στο χώρο του αεροδρομίου που αναφέρεται στο πρώτο μέρος της ανάρτησης.)


Ο Αλέκος Συρμαλής.
Ιστορική η φράση του:"Αλέκους έχουμε πολλούς, όπλα δεν έχουμε".


Η ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΕΚΟ ΣΥΡΜΑΛΗ

Στο διαδικτυακό μέρος του Ριζοσπάστη ( http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/columnPage.do?publDate=19/12/2008&columnId=444) βρίσκουμε τα εξής:
"Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΑΛΕΚΟΥ ΣΥΡΜΑΛΗ από το Φοινίκι Λακωνίας, που πιάστηκε τον Ιούλη του 1944 από τους Γερμανούς στα Δυρά της επαρχίας Επιδαύρου, όπου τον βασάνισαν σκληρά 20 μέρες για να τους παραδώσει τα όπλα του εφεδρικού ΕΛΑΣ. Δεν του πήραν λέξη και στις 15 Αυγούστου 1944 τον κρέμασαν μαζί με εφτά άλλους αγωνιστές και τους πέταξαν μέσα σ' ένα ασβεστόλακκο, από όπου έβγαλαν τα κόκαλά τους οι αντιστασιακοί της Λακωνίας το 1984."

Να σημειώσουμε πως ο Ριζοσπάστης κάνει λάθος και τα Λιρά της επαρχίας Επιδαύρου Λιμηράς της Λακωνίας τα γράφει ως Διρά Επιδαύρου.


Η Βίγκλα και η εκκλησία της Σκάλας Λακωνίας σε παλιά φωτογραφία.

Η ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΣΚΑΛΑΣ

Ο ευγενέστατος κύριος Λεΐμονίτης απο τη Σκάλα επικοινώνησε μαζί μας και αναφέρει τα εξής:
"
Στη μάχη της Σκάλας προσπαθούσαν οι αντάρτες να χτυπήσουν τη καμπάνα της Αγίας Σωτήρας για να δώσουν το σύνθημα ότι τη Σκάλα τη κατέλαβαν οι αντάρτες ,αλλά ένας σκοπευτής που ήταν στη Βίγκλα ,κάθε φορά που πήγαινε να χτυπήσει τη καμπάνα τον πυροβολούσε. "

Ο σκοπευτής που αναφέρει είναι ο Αηδόνης απο τις Βελλιές. Για τους αντάρτες ήταν σημαντικό να δώσουν το σύνθημα πως η Σκάλα καταλήφθηκε. Η τακτική αυτή είχε σημειωθεί και στη μάχη των Μολάων όπου όταν οι αντάρτες επικράτησαν, δύο παπάδες των ανταρτών (ο Παπατσάκωνας και ο Σταματάκος) χτυπούσαν τις καμπάνες χαρμόσυνα. Η μοναδική διαφωνία που έχουμε είναι αν ο Αηδόνης είχε στήσει το πολυβόλο πάνω στο καμπαναριό της εκκλησίας ή δίπλα στην Βίγκλα. Μετά την παρέμβαση του κυρίου Λεΐμονίτη θεωρώ την εκδοχή του πιθανότερη.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ

Σκοπός της ανάρτησης δεν ήταν να καταγράψει τα ιστορικά γεγονότα αλλά περισσότερο να δούμε τους χαρακτήρες, τις προσωπικότητες και τον ψυχισμό των Ελλήνων εκείνης της περιόδου.
Σε μια εποχή που η Ελλάδα βρισκόταν με το πλευρό των νικητών του Β' παγκοσμίου πολέμου και ήταν σε θέση να διεκδικήσει βρεθήκαμε σε ένα πρωτοφανές αιματοκύλισμα.
Οι Άγγλοι ανάλογα με τα συμφέροντα τους αρχικά στήριζαν το ΕΛΑΣ και στη συνέχεια τον κυβερνητικό στρατό δυναμώνοντας τον εμφύλιο στον οποίο φυσικά την πρωταρχική ευθύνη φέρουμε εμείς.
Γενιές ανθρώπων παρέμειναν αμόρφωτοι και φανατισμένοι.
Η δε Λακωνία ξεκληρίστηκε πληθυσμιακά είτε με τις εκτελέσεις των Γερμανών, είτε με τις δολοφονίες της μιας και της άλλης πλευράς. Η εσωτερική μετανάστευση ερήμωσε τη Λακωνία όπως και την Ελλάδα χωρίς να υπολογίζουμε αυτούς που πέρασαν τα σύνορα για τα τότε κράτη της ΕΣΣΔ.
Πάνω από είκοσι χιλιάδες υπολογίζονται οι Λάκωνες αριστεροί που διέφυγαν στην Αθήνα για να χαθούν τα ίχνη τους και να γλιτώσουν τα αντίποινα.
Δυστυχώς κανείς από τις δύο πλευρές δεν έκανε τον κόπο να διαβάσει το λόγο του Κολοκοτρώνη στην Πνύκα με τον οποίο θα ήθελα και να κλείσω.

"Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοιαν και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι... Ο ένας πήγαινε στον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα στο στρατόπεδο και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμεν και εις την Κωνσταντινούπολη. (...)
Αλλά επειδή είμαστε σε τέτοια κατάσταση, εξαιτίας της διχόνοιάς μας, έπεσε η Τουρκιά πάνω μας και κοντέψαμε να χαθούμε και εις τους στερνούς επτά χρόνους δεν κατορθώσαμε μεγάλα πράγματα."

58 σχόλια:

U.t.b.f είπε...

Φίλε Λάκων είσαι φοβερός.Που τα έχεις βρέι όλα αυτα τα στοιχέια;
Θα μάθεις την ιστορία απο αρχή.Συνέχισε έτσι.

Λακων είπε...

@Πειρατής Τα στοιχεία τα έχω βρει με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.
Παρόλα αυτά αμφιβάλλω πχ για τον τόπο εκτέλεσης του Κατσαρέα.
Αν ενωθούμε πάντως αρκετά άτομα με διάθεση μπορούμε να επιτύχουμε εκπληκτικά πράγματα σε θέματα πρόσφατης και όχι μόνο ιστορίας.
Υπάρχουν και άλλα που σκόπιμα απόκρυψα. Όπως ονόματα καταδοτών.
Δυστυχώς αν ρίξεις μια ματιά σε διάφορα forum θα δεις το φανατισμό που επικρατεί για το θέμα.

leimonitis είπε...

Φιλέ Λακων αυτή η ιστορία που θέλεις να περιγράψεις όσο και ποιο αντικειμενικά και να θέλεις δεν μπορείς γιατί είναι πολύ δύσκολο .Είναι πολύ νωπή η ιστορία και το μίσος του Έλληνα προς τον Έλληνα ακόμα κρατεί .Δεν υπάρχει χειρότερος πόλεμος απο τον εμφύλιο. Έχουν περάσει τόσοι κατακτητές απο την Ελλάδα αλλά το μόνο που θυμούνται οι Έλληνες είναι οι εμφύλιοι πόλεμοι .
Απο τον Πελοποννησιακό πόλεμο έως και τις μαύρες μέρες του β’ παγκόσμιου πολέμου.
Ακόμα και σήμερα παραμένει ο μίσος του Έλληνα για τον Έλληνα .
Όσες φόρες έχω προσπαθήσει να βρω την αλήθεια πάλι δεν μπορώ .
Οι ελάχιστοι πρωταγωνιστές των γεγονότων ακόμα και σήμερα δεν μπορούν να μας πουν αντικειμενικά την αλήθεια.
Εγώ έχω να σου πω ένα πράγμα ,ότι ο πατέρας μου ήταν αετόπουλο ,και ο αδελφός του ήταν στα χίτικα και πρωταγωνιστικό ρόλο στο φυλάκιο του Γερακίου.
Ο πατέρας όμως δεν πήρε σύνταξη αντιστασιακού γιατί διέπραξε το μέγα λάθος να γίνει δεξιός, ενώ άλλοι που ήταν μωρά έχουν πάρει σύνταξη ,δεν είναι το χρηματικό ποσό που θα έπαιρνε αλλά η ηθική ανταμοιβή ενάντια στους κατακτητές,
Στη σημερινή εποχή αν δηλώσεις δεξιός θεωρείσαι φασίστας. Αν σηκώσεις τη σημαία την Ελληνική είσαι φασίστας .

Ταχυδρόμος! είπε...

Ουφ! Τρίβωντας τα μάτια για τον καταιγισμό πληροφοριών! Την καλημέρα μου..

KitsosMitsos είπε...

Μιλάμε για έρευνα επιπέδου, όχι αστεία! Εύγε φίλτατε!

Λακων είπε...

@Μιχάλης Τα πράγματα είναι ακριβώς όπως τα λες. Είναι πολύ δύσκολο να μάθουμε την αλήθεια για τα γεγονότα.
Δυστυχώς ακόμα και σήμερα ρίχνοντας μια ματιά σε forum επικρατεί φοβερός φανατισμός καθαρά για πολιτικές σκοπιμότητες.
Θίγεις και μεγάλο θέμα σχετικά με τις συντάξεις. Όντως πήραν άτομα που ήταν μωρά ή σε πολύ μικρή ηλικία παρουσιάζοντας ψευδομάρτυρες οτι προμήθευαν το ΕΛΑΣ με κουβέρτες κτλ.
Κατά μια έννοια οι δεξιοί αν και κέρδισαν τις μάχες έχασαν τον πόλεμο στην ουσία. Απόδειξη είναι αυτό που λες. "Στη σημερινή εποχή αν δηλώσεις δεξιός θεωρείσαι φασίστας."
Αν σηκώσεις και σημαία τότε θεωρείσαι και φασίστας και οπισθοδρομικός κτλ.
Γενικότερα κάποιοι στην εποχή μας δεν ξέρουν που βρίσκονται και λένε πολύ εύκολα λέξεις όπως φασίστας κτλ. Έτσι βέβαια δεν θα πάμε μπροστά.

Λακων είπε...

@ταχυδρόμος Σε ευχαριστώ. Σκέψου εγώ που τα έγραφα χα,χα!

Λακων είπε...

@kitsosmitsos Και πάλι δεν είμαι ευχαριστημένος. Αλλά είναι φοβερά δύσκολο θέμα για το οποίο ακούγονται απίστευτες αντιφάσεις.
Αυτό που ειλικρινά ήθελα να γράψω ήταν για τις πλάκες-πειράγματα και το δούλεμα που γίνονταν στο εμφύλιο αλλά δεν θυμάμαι πολλά πράγματα.

x-man είπε...

Συγχαρητήρια, άξιζε η αναμονή τόσων ημερών. Φοβερή δουλειά με πληροφορίες που δύσκολα μπορείς να βρεις, και το σημαντικότερο χωρίς ίχνος προκατάληψης.
Επειδή γνωρίζω τι στοιχεία έχεις στην κατοχή σου, σε συγχαίρω γιατί δεν διάλεξες τον εύκολο εντυπωσιασμό αλλά την αντικειμενική αναφορά των γεγονότων.
Αυτή είναι η προσέγγιση που ταιριάζει σε ένα πόλεμο της ντροπής όπως είναι ένας εμφύλιος.

Τέλος δεν θα μπορούσες να κλείσεις καλύτερα την ανάρτησή σου παρά μόνο με τον συγκεκριμένο λόγο του Κολοκοτρώνη. Τότε σχεδόν κανείς δεν τον διάβασε ή δεν ήθελε να τον εφαρμόσει. Υπάρχει κάτι που να σε κάνει να πιστεύεις ότι σήμερα υπάρχουν περισσότεροι;

Λακων είπε...

Και πάλι X-man θα πω ότι υπάρχουν ελλείψεις. Κάποια πράγματα δεν γίνεται να γραφτούν. Από την άλλη ακόμα και σήμερα με επικοινωνία με σοβαρό και μετρημένο άτομο που είχα έπεσα από τα σύννεφα με πράγματα που μου αποκάλυψε.
Ας μην ξεχνάμε πως δεν γίνεται να τους ευχαριστήσω όλους. Οι μισοί λένε πως περιγράφω ως ήρωα τον Χίτη τάδε και από την άλλη πως τον θάβω.
Δυστυχώς είμαστε στο 2008 και ο κόσμος δεν είναι έτοιμος.
Έτσι νομίζω πως σου απαντώ και στην τελευταία παράγραφο του σχόλιου σου.
Αν κάποιος πάντως διαφωνεί να φιλοξενήσουμε την άποψη του. Αν πάλι κάποιος επιθυμεί να ακούσει αυτά που θέλει ας ανατρέξει αλλού.
Γράφω για τον εμφύλιο και όχι για αγώνα ποδοσφαίρου.

akrat είπε...

xm
χμ
τα είδα τα καλά σου γραφτά...
έχω να πω ότι είναι πράγματα που δεν γνώριζα γιατί η αλήθεια είναι ότι είναι έξω από την πολιτική μου φαρέτρα τα ανταρτικά και στρατιωτικά ζητήματα...
Εν ολίγοις πιστεύω ότι αυτή η πολιτική διαστροφή της Ελλάδας θα μας ταλαιπωρεί τα μάλα...
Δηλαδή τι εννοώ... ότι τα πράγματα δεν φτάνουν σε ταξικά βάθη αλλά επικαλύπτονται απο λαικούς μανδύες και αντλούνται από την παράδωη της ανεξαρτησίας από τους Τούρκους...
εδώ πχ οι νέοι που πολιτικοποιούνται τραγωδούν τον θούριο της Κρητικής απελευθέρωσης...."θα κάμω μάνες δίχως γιούς..." και βλέπεις κοριτσόπουλα να το λένε και φρίτεις......
ωραία απελευθέρωσις...
αλλά δεν ζει κανείς σε αποστειρωμένο σωλήνα... Με τούτα και με τάλλα βαδίζωμεν προς ένα σκοπό ... Ο καθείς εφ ου ετάχθη...
Πάντως και επειδή δεν είμαι γλύφτης ΣΤΟ ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΩ ΜΟΥ ΑΡΕΣΑΝ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΕΡΓΑΤΕΣ ...
ένα μόνο έχω να πω... Πολλοί Τούρκοι αριστεροί σεβόμενοι την παράδωση του Ελληνικού λαού στράφηκαν προς το ΕΑΜ ΕΛΛΑΣ ιδιαίτερα δε στο δεύτερο αντάρτικο...
αυτό με τρόπο συγκαλίπτετε και εύγε που ανέφερες τον ΤΟυρκοκύπριο...

Λακων είπε...

@akrat Τα πράγματα δεν φτάνουν σε ταξικά βάθη στην Ελλάδα αλλά περιορίζονται από το εθνικό στοιχείο.
Δεν συμβαίνει όμως μόνο στην Ελλάδα.
Σκέψου πως ακόμα και στην πρώην ΕΣΣΔ παρόλους τους Σλαβικούς δεσμούς που είχαν (γλωσσικά, φυλετικά) υπήρχε εθνικισμός επί Σοβιέτ στην Ουκρανία.
Αυτό που μου κάνει εντύπωση πάντως είναι πως εκείνη την εποχή ο όρος "εθνικιστής" δεν είχε την αρνητική σημασία που έχει σήμερα.
Τη λέξη την έλεγαν άνετα. Περίπου όπως σήμερα κάποιος λέει πως εγώ είμαι πατριώτης.

Γουφ είπε...

α, στο προέβλεψα, θα γραψεις Ιστορια και θα γραψεις ιστορια!

ευγε!

Λακων είπε...

Αγαπητέ Γούφα ας μην τα παραλέμε.
Ιστορία δεν γράφουν οι άκαπνοι όπως εγώ!

ΝΙΝΘΙΑ είπε...

Άξιος, Άξιος, Άξιος !!!!
Σε συγχαίρω όχι μόνο για την έρευνα και την καταγραφή των ιστορικών γεγονότων, αλλά κυρίως για το θάρρος σου να δημοσιεύσεις όλες αυτές τις ανεκτίμητες πληροφορίες για την πρόσφατη ιστορία του τόπου μας, ιστορία που ακόμα πονά και δυστυχώς διχάζει.

Λακων είπε...

Νίνθια σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Είναι και πολλά που δεν δημοσιεύτηκαν γιατί δυστυχώς δεν δημοσιεύονται.
Τουλάχιστον όχι ακόμα.

Penthesila είπε...

Καλημερα φτιαχνω καφε και αν διαβασω ετσι δε γινετε....φιλια

vetdino είπε...

Γειά σου κορώνα!! Καταπληκτική η ανάρτηση σου!!

Να σου πω κι εγώ μία ιστορία, όπως σου έχω πει η μάνα μου είναι από τη Μάνη, από τον Άγιο Νίκωνα (πρώην Πολιάνα), το τελευταίο χωριό της Έξω Μάνης πριν το Οίτυλο. Η γιαγιά μου ήταν το γένος Κατσαρέα και πρώτη ξαδέλφη του Λοχαγού! Στο χωριό ήταν οι μισοί αριστεροί και η άλλοι μισοί δεξιοί! Αδελφός σκότωνε αδελφό κτλ Με τον εμφύλιο οι μισοί έφυγαν... Ο παππούς μου, αν και από παραδοσιακή βασιλική οικογένεια, ήταν μεγάλος σε ηλικία και δεν μετείχε καθόλου, τουλάχιστον όχι ενεργά απ'ότι ξέρω.

Κατά τον εμφύλιο και ίσως ήδη από τους τελευταίου μήνες της κατοχής, η Μάνη υπέφερε και από τους μεν και απο τους δε... Είτε πέρναγε ο ΕΑΜ από το χωριό είτε οι χύτες κάναν πλιάτσικο στα σπίτια και έπερναν τα πάντα, από λάδια, αλεύρια... ό,τι πολύτιμο είχαν οι άνθρωποι εμ πάση περιπτώση...

Τη γιαγιά μου κάποια στιγμή την πήραν χαμπάρι πως ήταν συγγενής του Κατσαρέα και την κυνηγούσαν να τη σκοτώσουν, πως γλίτωσε ένας Θεός ξέρει.

Για τον Κατσαρέα έχω ακούσει πως έσωσε πολύ κόσμο από τους "Εαμο-σλαβο-βούλγαρους" (ο όρος btw μπορεί να είναι αδόκιμος και βλακώδης για τον εμφύλιο στη νότια Ελλάδα, αλλά ακριβής για τον εμφύλιο στη Μακεδονία), αλλά και πως είχε εκτελέσει εν ψυχρώ έναν συγχωριανό κομμουνιστή που είχε συλλάβει..

Ο διάλογος πριν την εκτέλεση είναι χαρακτηριστικός:

-"Μα καλά εσύ από που κι ως που είσαι κομμουνιστής; Τι δουλειά έχεις μ'αυτούς" του είπε ο Κατσαρέας όταν τον αντίκρισε

-"Εγώ ήμουν κομμουνιστής, είμαι και θα είμαι"...

-"Ήσουν, είσαι, αλλά δε θα είσαι!" αποκρίνεται ο Λοχαγός, τραβάει πιστόλι και "μπαμ" στο δόξα πατρί...

Τέτοια τραγικά... ό,τι και να λέμε χειρότερος πόλεμος από τον εμφύλιο όπου αδελφός σκοτώνει αδελφό, δεν υπάρχει!! Και ειδικά τα μέρη μας υπέφεραν και μάτωσαν όσο λίγες περιοχές στη χώρα...

Σε ό,τι αφορά τη δολοφονία του Κατσαρέα, οφείλω να σου πω πως και η μάνα μου, μου έχει ακούσει πως δεν τον "έφαγαν" οι αριστεροί, αλλά κάποιος "δικος του", τώρα αν αυτός ήταν ο Παυλάκος ή Γερακάρης, δεν ξέρω...

Αυτά από εμένα... Καλή σου μέρα και keep up the good work ;)

Λακων είπε...

@penthesila Στην υγειά σου ;)

Λακων είπε...

@vetdino Ωπα εκπλήξεις απο το Ντίνο!!
Λοιπόν για τον εμφύλιο στη Μακεδονία δεν μπορώ να έχω άποψη αφού γνωρίζω λίγα πράγματα. Πολλά περισσότερα ξέρω για τις επιχειρήσεις του στρατού στη Β. Ελλάδα.
Κάποια στιγμή ίσως τα γράψω.
Σχετικά με το θάνατο του Κατσαρέα τώρα.
Μια άποψη είναι πως τον έφαγε ο Παυλάκος.
Στο Ριζοσπάστη βρίσκω πως ο τάδε έδωσε την εντολή.
Φυσικά και δεν ισχύει αυτό που γράφει ο Ριζοσπάστης. Τι θα πει έδωσε ο τάδε την εντολή; Δηλαδή μέχρι τότε δεν υπήρχε εντολή; Ήταν αυτονόητο πως ήταν ο νούμερο ένα στόχος τους.
Απλά ο Ριζοσπάστης έχει είτε λάθος πληροφόρηση είτε προσπαθεί να δώσει πόντους σε συγκεκριμένο άτομο.
Αυτό που συνέβη τελικά με τον Κατσαρέα είναι το εξής: Ο Κατσαρέας έπεσε σε τυχαία ενέδρα των ανταρτών κοντά στις Γούβες. Δεν είχαν ιδέα ποιός ήταν αυτός που σκότωσαν. Το έμαθαν όταν πλησίασαν και απογύμνωσαν το πτώμα.
Είναι πιθανό όμως ούτε και όταν πλησίασαν να μην κατάλαβαν ποιόν είχαν σκοτώσει. Αν το ήξεραν θα περιέφεραν το κεφάλι του. Αυτή η τακτική συνηθιζόταν και απο τις δυο πλευρές. Και μη βιαστεί κανείς να το διαψεύσει γιατί υπάρχουν και φωτογραφίες με τέτοια γεγονότα που δεν τα δημοσίευσα για ευνόητους λόγους.
Ο Κατσαρέας πιθανότατα σκοτώθηκε απο κάποιον απο τα Λεβέτσοβα. Τον σκότωσε ή ο Σταματάκος ή κάποιος άλλος επίσης απο το ίδιο χωριό του οποίου το επίθετο δεν θυμάμαι.
Για το Σταματάκο την πληροφορία την πήρα απο αριστερό απο τις Κροκεές κ το διάβασα κ' σε κάποιο φόρουμ το οποίο όμως δεν είναι και τόσο αξιόπιστο.
Για τον άλλο πιθανό εκτελεστή απο τις Κροκεές το έμαθα απο Χίτη. Το επίθετο του δεύτερου πιθανού εκτελεστή έχει τη συνηθισμένη μανιάτικη κατάληξη -ακος αλλά δεν το θυμάμαι αυτή τη στιγμή.
Γενικότερα το τι ακριβώς συνέβη είναι δύσκολο να το μάθουμε αφού όποιοι τον σκότωσαν πιθανότατα να μην το ομολογούσαν αφού ήξεραν τι τους περίμενε μετά. Και όντως αμέσως μετά το θάνατο του Κατσαρέα οι εκτελέσεις πήραν μορφή χιονστιβάδας. Απο την άλλη πολλοί και για να φανούν "παλλικάρια" μπορεί να διέδιδαν πως τον "έφαγαν" αυτοί.
Τέλος ο εμφύλιος στη Λακωνία έχει την εξής ιδιορρυθμία. Και ο πιο ανίδεος μαχητής ήξερε καλά απο όπλα. Πολλοί ήταν και πρώην αξιωματικοί του στρατού.
Όλοι οπλοφορούσαν και πριν τον εμφύλιο.
Στην ουσία στη Λακωνία βρήκαν οι παλιές βεντέτες τη "νόμιμη" οδό για να εκτονωθούν.
Τέλος ο Κατσαρέας όπως έγραψα είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στη Λακωνία εκτός βέβαια απο αυτούς του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ/ΔΣΕ.

vetdino είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
vetdino είπε...

χε χε που να σου ιστορίες από το σόι του πατέρα μου :P ο προ- προ- προ- παππούς μου ήταν μέλος του Ιονίου κοινοβουλίου και το 1863-64 ήταν εκ των των εκπροσώπων της Κέρκυρας που επικήρωσαν την Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα!!

Για τις Εθνικές Αντικομμουνιστικές Ομάδες Κυνηγών υπάρχει ένα βιβλίο (με τίτλο, αν δεν κάνω λάθος "Οι Αετοί της Λακωνίας") που είχε γράψει ένα από τα παλικάρια του Κατσαρέα (έκδοση 1950κάτι) και περιγράφει τη δολοφονία του Λοχαγού ακριβώς έτσι! Έχει επίσης φωτογραφίες απο το πένθος των Λακώνων και διαδηλώσεις στο Γύθειο με τον κόσμο να περιφέρει τη φωτογραφία του Λοχαγού σε πλακάτ!!

Το βιβλίο το είχα βρει πριν 2 καλοκαίρια στο βιβλιοπωλείο Αδούλωτη Μανη του Δημακόγιαννη στην Αρεόπολη, αν και σαφώς πρόκειται για υποκειμενική πηγή νομίζω θα σου φανεί χρήσιμο. Είναι γραμμένο σε καθαρεύουσα και λίγο κουραστικό, δεν κατάφερα να το διαβάσω ολόκληρο.

Αν πας στο χωριό μας, στο ηρώο (κλικ εδώ) έχει τα ονόματα των πεσόντων κατά τους εθνικούς αγώνες 1912-22 και 1940-49... Στους νεκρούς του 1940-49 μόνο ένας σκοτώθηκε στην Αλαβανία και όλοι οι άλλοι ήταν εθνικόφρονες που σκοτώθηκαν στον Εμφύλιο (εννοείται έχει και τον Κατσαρέα)!! Τους πεσόντες του ΕΑΜ-ΕΛΛΑΣ και του ΔΣ δεν τους αναφέρουν καθόλου, αν και είναι άλλοι τόσοι...

Μέχρι τη μεταπολίτευση στις εκλογές στο χωριό σου έδιναν ένα ψηφοδέλτιο, ούτε ένωση κέντρου δεν επιτρεπόταν να ψηφίσεις!! λολ Το 1975 ο πατέρας μου έπεισε τη μάνα μου και τη θεία μου να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ, βρήκαν λοιπόν 2 ψηφοδέλτια ΠΑΣΟΚ στην κάλπη και τρελάθηκαν!!! χα χα

Για την αγάπη των Λακώνων και πιο συγκεκριμένα των Μανιατών για τον Κατσαρέα έχω κι άλλη μία ιστορία, οι γονείς μου πριν παντρευτούν, περί το 1975-77 είχαν πάει ένα διακοπες στη Μανη, ήταν Μεγάλη εβδομάδα και είχαν σταματήσει σε ένα χωριό κοντά στο Γερολιμένα, πήγαν στο καφενίο να τσιμπήσουν κατι και πάνω στη συζήτηση η μάνα μου τους είπε πως είναι από τον Άγιο Νίκωνα, αμέσως τη ρώτησαν αν έχει σχέση με το Λοχαγό, μόλις τους είπε πως είναι ανηψιά του, τους στήσαν γλέντι ολόκληρο, αρνήθηκαν να δεχθούν χρήματα για το φαγητό και τους φόρτωσαν (με τη βία) και ένα τενεκέ λάδι!!!!!

υγ: το χωριό μας έχει βγάλει και έναν ακόμα μεγάλο αγωνιστή... το συγχωρημένο πρώην αργηγό της ΕΛ.ΑΣ. το Νίκωνα τον Αρκουδέα, που ήταν αρχη-πασόκος και τον είχε στείλει ο Ανδρέας στη Θεσσαλονίκη το '85-86 να κάνει ντου και να κατεβάσει δια της βίας τις κεραίες της δημοτική τηλεόρασης του Κούβελα TV 100. Όσοι έχετε δει/ακούσει την τελευταία εκπομπή του Λεβέντη όταν έκλειναν το κανάλι 67 (http://www.youtube.com/watch?v=nFhCRm1bjtY), εκεί που έριχνε κατάρες στο Μητσοτάκη κι όλα του σόγια και τον Παπανδρέου κι όλα του τα σόγια, φώναζει και για "Αρκουδέιδες"... χα χα χα!!! Δικός μας κι αυτός!!! χε χε

vetdino είπε...

* για το ηρώο του χωριού κλικ εδώ: http://img7.imageshack.us/my.php?image=pict0096bf2.jpg

Λακων είπε...

Λοιπόν πολύ καλές και οι δύο παρεμβάσεις σου vetdino. Μιας και μιλάς για κεραίες είχε συμβεί άλλο ένα τέτοιο γεγονός στη Λακωνία και είχε εμποδιστεί η προβολή μιας προεκλογικής συγκέντρωσης του Μητσοτάκη απο την Κρήτη. lol
Έγινε σαμποτάζ σε κάποιο υποσταθμό της ΕΡΤ στη Λακωνία αλλά τέλος πάντων.
Το βιβλίο που αναφέρεις το έχω ακουστά και θέλω να το προμηθευτώ. Έχω ήδη του Καμαρινού που και αυτό έχει πολλά υποκειμενικά στοιχεία αλλά και λάθη που κάποιος που γνωρίζει τα γεγονότα μπορεί να τα διακρίνει.
Για παράδειγμα ο Καμαρινός αναφέρει οτι αιφνιδιάστηκαν στο Α. Βασίλη απο τα ΛΟΚ χωρίς όμως να πει πως οι άντρες του ΔΣΕ το είχαν ρίξει στο γλέντι μετά τη μάχη στο Γεράκι.
Αναφέρει το Λοχαγό Κουτρουλάκη χωρίς όμως να μιλήσει για τις δύο νεκρούς που είχε αφήσει πίσω του πριν τον εμφύλιο.
Αυτός ήταν ο λόγος που οι αδερφοί Κουτρουλάκη δεν παρέδωσαν τα όπλα μετά τη Βάρκιζα. Βέβαια και νεκρούς να μην είχαν αφήσει πάλι θα τους κυνηγούσαν για να λέμε και την αλήθεια...
Και μια αστεία ιστορία τώρα που ήθελα να τη γράψω στην ανάρτηση αλλά το ξέχασα.
Υπήρχε στη Λακωνία κάποιος αριστερός βοσκός απο τα Κουπιά.Κατέβαινε στον κάμπο του Φοινικίου να ξεχειμωνιάσει. Όταν ήρθε η άνοιξη ξεκίνησε να ανέβάσει το κοπάδι του πάλι βορειότερα προς τα Κουπιά.Στο δρόμο τον σταμάτησαν. Τον ρωτάνε λοιπόν. Τι είσαι; Αριστερός ή δεξιός. Απαντά αριστερός και τον σαπίζουν στο ξύλο. Είχε φάτσα αστεία όμως και δεν τον πήραν στα σοβαρά, δεν τον θεώρησαν απειλή και δεν τον σκότωσαν.
Καθώς συνέχιζε την πορεία του πέφτει σε ενέδρα των ανταρτών. Το ρωτάνε λοιπόν. Τι είσαι; Αριστερός ή δεξιός; Αφού τις είχε φάει πριν δηλώνοντας αριστερός αυτή τη φορά αποκρίνεται: Είμαι δεξιός...
Ξανά τον σαπίζουν στο ξύλο αυτή τη φορά οι αριστεροί...
Και ξανά για τους ίδιους λόγους τη γλιτώνει και δεν τον σκοτώνουν.
Συνεχίζοντας την πορεία του πέφτει σε τρίτο μπλόκο. Τον ξαναρωτάνε:
-Τι είσαι; Αριστερός ή δεξιός;
Και απαντά:
-Βαράτε και μη ρωτάτε...

dyosmaraki είπε...

Καταιγισμός πληροφοριών Λάκωνα.Εύγε!
Η αλήθεια είναι πως δεν γνωρίζω λεπτομέρειες για την ίστορία της Λακωνίας ειδικά την περίοδο του εμφυλίου.
Αυτό που είναι γεγονός και ισχύει για ολόκληρη την Ελλάδα είναι πως το μίσος ανάμεσα στους Ελληνες ήταν μεγάλο. Διχάστηκαν οικογένειες. Αδελφός σκότωνε τον αδελφό του. Τέτοι πράμα να μην ξανασυμβεί.
Και οι μεν και οι δε έφτασαν σε ακρότητες. Ποτέ πια να μην διχαστούν σε τέτοιο βαθμό οι άνθρωποι.
Ετσω και αν εκεί μας οδηγούν μερικοί μερικοί....
Καλό βράδυ εύχομαι...είχα καιρό να περάσω από εδώ, θα κάτσα να διαβάσω τις προηγούμενες αναρτήσεις

Λακων είπε...

@dyosmaraki Σήμερα λίγο έως πολύ τους Λάκωνες τους γνωρίζουν ως "δεξιούς" και "βασιλικούς".
Η αλήθεια είναι πως αυτό συνέβη πρόσφατα και πως τα πράγματα παλιότερα ήταν διαφορετικά.
Για παράδειγμα οι Μανιάτες κατάσφαξαν τους Βαβαρούς του Όθωνα.
Ο τότε βασιλιάς τα έχασε, κατέβηκε στο Γύθειο και τους αρχικαπετανεους Μανιάτες αφού δεν μπορούσε να τα βάλει μαζί τους, τους ανακήρυξε αρχιστρατήγους και ως μέλη της προσωπικής του φρουράς όρισε Μανιάτες.
Έτσι έγιναν και οι Λάκωνες "βασιλικοί".
Σχετικά με τον εμφύλιο έφτασαν όντως σε ακρότητες και οι δύο μεριές. Δυστυχώς όμως ακόμα και σήμερα κάποιοι δεν δέχονται την αλήθεια. Δυστυχώς υπάρχει ακόμα φανατισμός κυρίως από άτομα που έχουν και πλήρη άγνοια των γεγονότων και του τι εστί εμφύλιος γενικότερα.
Βλέπω και κάτι συνθήματα τελευταία στους τοίχους από μαμόθρεφτα παιδάκια του τύπου "Βάρκιζα τέλος", "Κονσερβοκούτια στους φασίστες", "φάτε τους αναρχοκομμούνιστές" και λοιπά γραφικά...
Εύχομαι ο τότε εμφύλιος να είχε γίνει με του σημερινούς ακροδεξιούς και ακροαριστερούς.
Θα είχε τελειώσει νωρίτερα ο πόλεμος λόγω εξάντλησης πυρομαχικών αφού θα χτύπαγαν στο γάμο του Καραγκιόζη. Θα είχαμε και λιγότερα θύματα. (αν δεν το έλεγα θα έσκαγα)

prozak είπε...

σε ευχαριστώ που μας μαθαινεις την ιστορία του τόπου μας...

μακάρι να ακουγα πιο προσεχτικά τον παππού μου οταν μίλαγε για εκείνες τις εποχές...

το μόνο που έχει μείνει ακόμα είναι ο χωρισμός των χωριών σε "δεξια" και "αριστερά".. και μιας και το χωριό μου (Οίτυλο) χαρακτηρίζεται ως δεξιό, ακόμα και σήμερα φέρω την ταμπέλα αυτή από συντοπίτες διπλανών χωριών...

Λακων είπε...

@prozak Αν και στην ανάρτηση έγραψα για δεξιά και αριστερά ήταν λάθος μου. Οι όροι αυτοί δεν είναι επαρκείς σε καμία περίπτωση.
Γενικότερα οι όροι δεξιά και αριστερά στην Ελλάδα όπως τους εννοούμε είναι παντελώς λανθασμένοι και υπάρχουν μόνο στη χώρα μας.
Απλώς συντηρούνται έτσι για μικροκομματικές σκοπιμότητες.
Εδώ παλιότερα τα καφενεία των χωριών χωρίζονταν σε δεξιά και αριστερά.

yiannis είπε...

Αγαπητέ Λάκων,

Κάποτε είχα δει μιά φωτογραφία του Παυλάκου να παρελαύνει με τη διλοχία του στη Σπάρτη. Μήπως την έχετε κάπου; Ή κάποια άλλη. Φωτογραφία του Κατσαρέα; Του Πύργου του Παυλάκου;

Σας ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!

Λακων είπε...

Ναι, υπάρχουν οι φωτογραφίες όλων.θα τις βάλω με την πρώτη ευκαιρία.

yiannis είπε...

Υπάρχει πληροφορία γιατί ο Πάνος Κατσαρέας δεν επέστρεψε στο Στρατό μετά τη Βάρκιζα;

Οι ΕΑΟΚ ήταν σαν ΜΑΥ ή τελείως ανεξάρτητες;

Ο Γιάννης Παυλάκος ήταν ταγματασφαλίτης;

Που μπορώ να βρω το Πρώτο Μέρος και το Δεύτερο Μέρος των γραπτών σας;

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!!

Λακων είπε...

Νομίζω πως ο Κατσαρέας θυσίασε την στρατιωτική του καριέρα για την ΕΑΟΚ.
Οι ΕΑΟΚ ήταν ανεξάρτητες αρχικά.
Αργότερα, περίπου το 1947, εντάχθηκαν στον ελληνικό στρατό.
Ξεκίνησαν απο τον Πάνο Κατσαρέα με τη συμμετοχή 15 ατόμων.
Ο Παυλάκος έχω την εντύπωση πως μέχρι το '43 ήταν στον ΕΑΜ ή στην ΕΠΟΝ χωρίς να είμαι απολύτως σίγουρος.Το όνομα του ακούγεται απο το '44 και έπειτα. Πρέπει να το ψάξω πάντως γιατί με έχει απασχολήσει και εμένα αυτό το θέμα.
Ο όρος ΤΑ πάντως είναι πολύ σχετικός.
Σχετικά με τη φωτογραφία της εισόδου της διλαρχίας Παυλάκου στη Σπάρτη.Είχε δημοσιευτεί σε κάποιο φόρουμ στο οποίο κάποιος σχολιάζει οτι ένας αξιωματικός χαιρετά ναζιστικά. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν ισχύει. Η φωτογραφία τραβήχτηκε τη στιγμή που σήκωνε το χέρι του ο αξιωματούχος και τον πετυχαίνει στη φάση που το χέρι του ανεβαίνει. Στην επόμενη φωτογραφία που είναι η συνέχεια της ίδιας σκηνής τον δείχνει να χαιρετά κανονικά. Αυτό υποψιάζομαι πως θες να μάθεις.
Εδώ http://lakonizein.blogspot.com/2009/01/blog-post_10.html
Και εδώ http://lakonizein.blogspot.com/2009/01/blog-post.html
τα άλλα 2 μέρη.

yiannis είπε...

Όχι.Δεν ψάχνω τίποτα συγκεκριμένο. Μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση η φωτογραφία, Το σκληρό, υπερ-στρατιωτικό ύφος του. Δεν γνωρίζω τίποτε γιά το παρελθόν του, εργασία του, σχολικές γνώσεις κλπ.

Κάποιος έπρεπε να γράψει γι αυτόν, ασχέτως των θετικών και αρνητικών σχολίων. Υπήρξε και είχε μεγάλη απήχηση, άρα πρέπει να καταγραφεί.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ και πάλι.

Λακων είπε...

Γιάννη υπάρχουν πράγματα που δεν γίνεται και δεν πρέπει να γραφτούν τουλάχιστον στην παρούσα φάση.
Ο Παυλάκος αν και ειχε αυτό το ύφος που αναφέρεις, σωματικά δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο. Δεν ήταν σωματώδης δηλαδή. Ήταν σχετικά κοντός αλλά πολύ αθλητικός.
Αυτό που μπορώ να σου πω με σιγουριά είναι πως δεν έκανε πίσω με τίποτα.
Γενικότερα ό φόβος ή ο δισταγμός ήταν μάλλον άγνωστες λέξεις για αυτόν.
Σε σημεία που δεν μπορείς να φανταστείς...

yiannis είπε...

Ακριβώς! Στη φωτογραφία που είχα δει τον είχα παρομοιάσει με τσακάλι! Με πολύ εσωτερική δύναμη.

Λακων είπε...

Γιάννη ανάρτησα και τις φωτογραφίες.
Κυκλοφορεί και το βιβλίο "οι αετοί της Μάνης" όπου έχει περισσότερες λεπτομέρειες.
Από την άλλη πλευρά υπάρχει του Α. Καμαρινού "Ο εμφύλιος στην Πελοπόννησο".

yiannis είπε...

Αγαπητέ Λάκων,

Δεν ενθυμούμαι αν σας ευχαρίστησα γιά τις φωτογραφίες. Ευχαριστώ.
Αν βρείτε εκείνη από την παρέλαση στη Σπάρτη, παρακαλώ να την δημοσιεύσετε.

Καλή συνέχεια!

Γιάννης

Λακων είπε...

Γιάννη δεν χρειάζονται ούτε ευχαριστίες ούτε πληθυντικός. Θα ανεβάσω και αυτή που μου ζήτησες αν μιλάμε για τη ίδια φωτογραφία.

yiannis είπε...

Αγαπητέ Λάκων,

Ένας φίλος -Μανιάτης μάλιστα, και από τη Μέσα Μάνη-μου έφερε το βιβλίο του Α. Καμαρινού.

Έχω διαβάσει τις πρώτες 100 σελίδες και είμαι τελείως απογοητευμένος. Ο χριστιανός τι γράφει εκεί, και τι αποκρύπτει....Είναι να απορεί κανείς που ζουν ακόμη αυτοί οι άνθρωποι. Λυπηρό πραγματικά.

Δύο μόνο σημεία: ενώ το Σεπτέμβριο 1944 ήταν ταγματάρχης του 9ου Συντ/τος Μεσσηνίας και έλαβε μέρος σε όλες τις μάχες -Καλαμάτα, Μελιγαλάς, Γαργαλιάνοι-όταν μιλά γιά τις μάχες που έλαβε μέρος από τον Αύγουστο 1944 πηγαίνει στα Δεκεμβριανά. Στον Μελιγαλά το τάγμα του είχε τους περισσότερους νεκρούς τις πρώτες ώρες της μάχης όταν έπεσε σε ναρκοπέδιο.

Αναφερόμενος στην είσοδο του Χίτη Μαγγανά στην Καλαμάτα, γράφει ότι το γνώριζε και ζήτησε από το Πρόεδρο της Νομαρχιακής του Επιτροπής να του επιτρέψει να τον πολεμήσει, αλλά εκείνος του "έδεσε τα χέρια", λέγοντάς του "Όχιμε όπλα. Μόνο διαδηλώσεις, άμυνα με ξύλα, κτλ."!!
Πιό κάτω όμως γράφει: "...Μαθαίνουμε ότι ετοιμάζονται να κτυπήσουν τις φυλακές...Αποφασίσαμε να τους εμποδίσουμε...πιάσαμε το δρομάκι που οδηγούσε στις φυλακές, με καμιά δεκαριά όπλα και ένα οπλοπολυβόλο. ...έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τους θρασλυδειλους συμμορίτες, που όμως δεν τόλμησαν να εμφανισθούν , γιατί μάθανε ότι τους περίμενε το αντάρτικο ντουφέκι".

Αυτό είναι το βιβλίο Α. Καμαρινού. Σκύβαλα, δηλαδή (και δεν ξέρω αν γράφεται έτσι η λέξη).

Δεν έχω βρει ακόμη του "Αετούς της Μάνης". Ελπίζω ο συγγραφέας του να είναι πιό πραγματικός. Να μην περνά τους αναγνώστες αφελείς σαν τον Καπετάν Αρίστο....που του είπε το αφεντικό του να πολεμήσει τον Μαγγανά με ..ξύλα, αυτός όμως τον περίμενε με οπλοπολυβόλο, αλλά ο Μαγγανάς φοβήθηκε και δεν πήγε γιά να δοκιμάσει το "Αντάρτικο ντουφέκι" (αυτό που σκότωνε 30 στη Μάχη και 300 μετά)!!

Λακων είπε...

Γιάννη οι αετοί της Μάνης είναι γραμμένο στην καθαρεύουσα. Δεν παρουσιάζει ιστορικά γεγονότα παρα μόνο κάνει μια παροουσίαση των ΕΑΟΚ.
Εκεί υπάρχει και η φωτογραφία της διλαρχίας Παυλάκου στη Σπάρτη.
Ας μην ξεχνάς τώρα πως ο Καμαρινός ήταν στα βουνά και σημαντικός στέλεχος του ΔΣΕ.
Μην περιμένεις αντικειμενικότητα.
Παρόλα αυτά καταγράφει κάποια ονόματα σωστά όπως και ημερομηνίες.
Θα δεις πως δεν γράφει κάποιες λεπτομέρειες ας πούμε για τον Κουτρουλάκη ή πως έχασαν στον Α. Βασίλη.
Κάνει λόγο για το ανταρτοδικείο αλλά δεν αναφέρει λέξη για ποιους λόγους δίκασαν τους δικούς τους. Η αλήθεια είναι πως το είχαν ρίξει στο γλέντι και τα ΛΟΚ τους διέλυσαν. Οι δε ομαδάρχες το έβαλαν στα πόδια και άφησαν πίσω το "κορόιδο" τον Κουτρουλάκη ο οποίος σκοτώθηκε μαχόμενος.
Σε όλες τις μάχες αναφέρει οτι κέρδιζαν.
Η αλήθεια είναι πως όλοι οι αντάρτες χτυπούσαν μαζικά τα αδύνατα σημεία των αντιπάλων τους και έτσι είχαν κάποιες επιτυχίες. Μια φορά τα ΛΟΚ χρησιμοποίησαν την ίδια τακτική και τους αφάνισαν πλήρως. Αυτή είναι η αλήθεια.
Όλα αυτά τα αποκρύπει επιμελώς αλλά τον καταλαβαίνω. Ίσως και εμείς στη θέση του να γράφαμε τα ίδια.
Παρόλα αυτά σου συστήνω να το διαβάσεις.
Δεν θα χάσεις.

petros είπε...

Φιλε Ντινο.
Απο μια αποψη ειμαστε συγγενεις αφου και η δικη μου μανα ηταν ανεψια του αειμνηστου Πανου[ο πατερας της Πετρος ηταν αδελφος του].Το βιβλιο που αναφερεις στις 12/02/09 λεγεται ΟΙ ΑΕΤΟΙ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ εκδοσεις ΛΟΓΧΗ.Το οτι τον Πανο τον εφαγαν δικοι του το ακουσα και εγω απο την μητερα μου.Δυστυχως δεν ζει για να μαθω περισσοτερα.Θα το εκτιμουσα ιδιαιτερα αν μπορουσες να μου πεις που μπορω οτιδηποτε αφορα στον Πανο.

petros είπε...

Μηπως γνωριζει καποιος να μου πει αν υπαρχει ακομη στο Γυθειο ο ανδριαντας του Πανου Κατσαρεα και αν ναι πως λεγεται η πλατεια

Λακων είπε...

@πέτρος Η ανάρτηση είναι παλιά και κατα τύχη είδα το μήνυμα σου.
Αναφέρεις σωστά το βιβλίο το οποίο είναι μια επανέκδοση του πρώτου που είχε κυκλοφορήσει απο τις εκδόσεις αδούλωτη Μάνη.
Για τον ανδριάντα ανέμενε λεπτομέρειες.
Υπάρχει ακόμα κατα 99%.

Δάσκαλε τον ... ήρωά μου είπε...

Μου αρέσει η καταγραφή των στοιχείων και η εναλλαγή των θέσεων και των εκπροσώπων της κάθε πλευράς. Έτσι θα βρίσκει απήχηση η προσπάθεια. Όσοι έχουμε ιστορική πρόσβαση στα γεγονότα, ακόμη κι αν έχουμε πληγές στο σπίτι μας, πρέπει να αρθούμε πάνω από αυτές και να μάθουμε την αλήθεια. Προς τούτο χρειάζεται συλλογή πληροφοριών, καταγραφή, επαλήθευση και σύγκριση και αναπόφευκτα περισυλλογή. Να είσαι καλά.Μπορώ να σε εντάξω στα blog μου;

yiannis είπε...

Αγαπητέ Λάκων,

Βρήκα ένα εξαίρετο βιβλίο γιά τον Κατοχικό Εμφύλιο στην Πελοπόννησο και την περίοδο της Λευκής Τρομοκρατίας, με πολλές αναφορές στην Λακωνία και πρόσωπα όπως ο Βρεττάκος, Παυλάκος, κλπ.

Ο τίτλος του είναι "ΜΑΤΩΜΕΝΕΣ ΜΝΗΜΕΣ 1940-45".

ΔΣ είπε...

συγχαρητηρια για την ερευνα σου.εκπληκτικη δουλεια και εισαι και τεχνοκρατης,αυτο προσδιδει περισσοτερη αξια στο εργο σου.τελικα το βιβλιο που βρηκες εξαιρετικο ,οπως αναφερεις στο post,ποιο ειναι για να το πάρω;με ενδιαφερει ιδιαιτερα.εχω διαβασει και το "πού ειναι η μάνα σου μωρη "της πέτρουλα και μου άρεσε .εχω βεβαια ακουσει και μαρτυριες απο αυτοπτες μαρτυρες για τη μαχη της Σελινιτσας και το στρατηγειο του Καλλεργη κλπ.κοντολογις σε παρακαλω πες μου λεπτομερειες γιατι με ενδιαφερει το βιβλιο .μπραβο σου και πάλι

yiannis είπε...

Ο τίτλος είναι "Ματωμένες Μνήμες 1940-45", του Ιωάννη Μπουγά, από τις εκδόσεις Πελασγός.

PaVloS είπε...

Βλέπω πως μαζευτήκαμε πολλοί από την Πολιάνα!Εγώ δεν κατάγομαι από τους Κατσαρέους,αλλά όπως και να το κάνουμε όλοι πάνω κάτω στην Πολιάνα συγγενείς είμαστε! :)

Πολύ ένδιαφέρουσα η έρευνά σου Λάκωνα!Έχω ψάξει και εγώ μερικές παραμέτρους του Εμφυλίου στην Μάνη και στην Νότια Πελοπόννησο,κυρίως σε ότι έχει να κάνει με τις ΕΑΟΚ.Έχω κάνει και μία έρευνα που αποτελείται από 2 μέρη και βρίσκεται εδώ:http://themataistorias.pblogs.gr/


Πέρσι,που βρισκόμουν στην Πολιάνα,είχα ψάξει και είχα μάθει μερικές λεπτομέρειες παραπάνω για τον Κατσαρέα από έναν παλιό οπλίτη του στα Τάγματα Ασφαλείας (δυστυχώς ο άνθρωπος πριν μερικούς μήνες απεβίωσε).Βέβαια,ακόμα ψάχνω και θα με ενδιέφερε μια ανταλλαγή πληροφοριών για την κατάσταση στην Εμφυλιακή Λακωνία.Ευτυχώς σε μερικές μέρες κατεβαίνω Μάνη και ίσως μπορέσω να βρω κάποιες ακόμη πληροφορίες.

ΔΣ είπε...

διαβασα το βιβλιο του Μπουγα "ματωμενες μνημες".το ρουφηξα κυριολεκτικα.ο ανθρωπος ειναι καταπληκτικος ,εχει κανει τρομερη ερευνα,εμπεριστατωμενη και μου αρεσει που ειναι αντικειμενικος.πρεπει να γινονται τετοιες ερευνες για να μαθαινουν οι νεωτεροι γιατι οποιος δε θυμαται το παρελθον κινδυνευει να ξαναζησει τα ιδια λαθη.το πορισμα που αποκομισα ειναι πως ο άνθρωπος ειναι το αγριοτερο ζωο ,οπως πρωτοειπε ο Πλατωνας και τελικα οι κακοι δεν ηταν ολοι μαζεμενοι στη μια πλευρα,ετσι νομιζα.πηρα απαντησεις που έψαχνα χρονια ,γιατιέχω διαβασει και τις δυο πλευρες.μπορω να πω οτι εχω κατασταλαξει οσον αφορα που βρισκεται η αληθεια.Ακομη θελω να τονισω πως διαβαζοντάς το δεν ηθελα να πιστεψω πως αυτα έγιναν στη χώρα μου,ήταν ενας εφιαλτης ακομη ,και ως αναγνωστης ενιωσα πως ζουσα εναν εφιαλτη και μακαρι να ηταν ψεμματα.μακαρι να ηταν ψεμματα.....

Δημήτριος είπε...

Αραγε συνειδητοποιουμε ποσο το ΚΚΕ δημιουργησε καταλυτικα μια διαιρετικη τομη στην ελληνικη κοινωνια μετα την κατοχη;προ του 40 τρωγοντουσαν βασιλικοι και βενιζελικοι...μετα το 44 θαρρεις και οι δευτεροι εξαφανιστηκαν!

panos είπε...

Και εγώ Πολιανίτης είμαι. Αδριάντας του Κατσαρέα στο Γύθειο, από όσο ξέρω δεν υπήρξε ποτέ. Υπάρχει ένας Αδριάντας του στο σημείο που τον δολοφόνησαν, στη διαδρομή Γεράκι-Σπάρτη σε ένα χωματόδρομο. Είχα πάει στο σημείο πριν πολλά χρόνια με ένα συμπολεμιστή του Κατσαρέα από το Ελαιοχώρι. Τον Αδριάντα τον είχαν μετακινήσει, κκεδες από ότι μου είπε, και τον είχαν ρίξει σε κάτι βατά. Επίσης μου έδειξε σφαίρες σφηνωμένες σε μια ελιά από τη μάχη.
Επίσης έχω μάθει από άλλη πηγή ότι άγημα από το στρατόπεδο της Σπαρτής πάει κάθε χρόνο και αποδίδει τιμές.

panos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Δημήτριος είπε...

Ο εμφύλιος στη Λακωνία προσελαβε από νωρις ενα εντονα τοπικό "χρώμα" λόγω των παρακρατικών ακροδεξιων συμμοριών τις οποιες αναφέρουν ξεκαθαρα ουκ ολίγοι δεξιοί συγγραφείς!Καθώς επίσης και λόγω του εντονα προσωπικού χαρακτήρα που πήραν οι αντιπαραθεσεις με βεντετες,αντεκδικήσεις κλπ.Την πόλωση διατηρουσε ασβεστη η συνεχής παρουσια ανταρτων στους ορεινούς όγκους Πάρνωνα και Ταύγετου.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ είπε...

ΔΙΑΤΙ ΓΡΑΦΕΤΕ "ΕΜΦΥΛΙΟΣ"??? "ΕΜΦΥΛΙΟΣ" ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΜΟΛΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΚΑΙΩΣΕΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥΧΑΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΕΘΝΙΣΜΟ/ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΚΙ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΧΑΝ ΓΙΝΕΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΑΙ,ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΗΣ ΕΣΣΔ!"ΕΜΦΥΛΙΟΣ" ΛΕΓΕΤΑΙ ΟΤΝ ΜΑΛΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΜΑΣ, ΟΠΩΣ ΤΟ ΕΝΝΟΕΙ Ο ΚΑΘΕΙΣ ΑΠΟ ΜΑΣ! ΟΜΩΣ ΑΥΤΗ ΗΘΕΛΑΝ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ! ΠΡΟΣΕΞΑΤΕ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ! ΔΕΝ ΛΕΓΟΥΝ Η ΕΛΛΑΔΑ, ΛΕΓΟΥΝ Η ΧΩΡΑ! ΝΑ ΤΟ ΔΙΟΡΘΩΣΕΤΕ ΣΑΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΕΤΣΙ ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ!

fokakos είπε...

Όσο και να χτυπιέστε παιδια αυτοι που εσεις παρουσιάζετε παλικάρια ειναι οι ιδιοι που πολεμουσαν πλαι πλαι με τους κατακτητες(πρωτα Γερμανους κ μετα Αγγλοαμερικανους)τους ανταρτες που μεσα στις κακουχίες καταφεραν να εχουν ελευθερη την Ελλαδα μας κατα τα δυο τριτα ενα χρονο πριν φυγουν οι ναζι.Εκαναν εκλογες,εκλέχτηκαν στην ΠΕΕΑ προσωπικοτητες απο ολο το πολιτικο φασμα,βασιλόφρονες,δημοκρατικοι,εθνικοφρονες και βέβαια κομουνιστές.Όταν πηγε ομως η αντιπροσωπία της ΠΕΕΑ στο αρχηγιο Μ.Ανατολης οι Εγγλεζοι δεν μπορουσαν να δεχτουν μια κυβέρνηση απο τον Ελληνικο λαο για την Ελλαδα καθώς παντα αυτοί επέβαλαν και επιβάλουν ποιοι θα κυβερνουν τη χωρα μας.Ο στρατος μας στην Αφρικη εκανε εξεγερση συνειδητοποιωντας οτι θα κυβερνήσουν οι ριψασπιδες που επιβαλουν οι Αγγλοαμενοι αντι αυτων που πολέμησαν για την ελευθερια η οποια εξεγερση πνίγηκε στο αιμακ λιγες μερες μετα ο ηρωας ναυαρχος Ι.Δεμεστιχας παρακίνησε εξέγερση του ναυτικού μας που ειχε την ιδια τυχη.Και καποιες πληροφοριες που βλεπω καίγεστε να μάθετε για τους σύγχρονους Εφιαλτες της χωρας μας.Ο Κατσαρεας ηταν οντος παληκαρι και ειχε και μια στοιχειώδη ηθικη σε αντιθεση με τα ζωα που ειχε πλαι του και ειχε σωσει αριστερους οπως αντιστοιχως ειχαν κανει αριστεροι για δεξιους(για εναν συγκεκριμενα γνωριζω με βεβαιότητα πως οταν συνεληφθει σύσσωμοι οι κάτοικοι του ΓΥθειοιυ και των γυρω περιοχών μαζεύτηκαν εξω απο τη φυλακη απετωντας να μην πειραξουν ουτε τρίχα απο τα μαλλια του.Οχι οτι αυτο τον εσωσε...)για αυτο ενω ειχε αιχμαλοτιστει απο τον ΕΛΑΣ η αποφαση της ηγεσίας του ήταν να τον αφήσουν να "δραπετεύσει"γιατι γνωριζαν τα επακολουθα απο τους θρασύδειλους Παυλακους,Μπαθρελους κλπ οι οποίοι(να το πουμε...) εδωσαν μαχη μεταξυ τους για το ποιος θα λημενετε τη Σκαλα(ληστοσυμοριτες?) και σκότωναν αοπλους,γυναίκες και παιδια.Τον Κατσαρεα τον σκότωσαν 2 ΕΠΟΝιτες χωρις να γνωριζουν ποιος ηταν ,περασαν ανταρτοδικιο και εκτελεστικαν.Τωρα για ολα αυτα τα ομορφα που ακουτε στα χωρια σας τι περιμενετε αφου δεν ειχε μένει ουτε ρουθουνι αριστερου.Εφοσον ομως ημαστε η μονη χωρα που αντι οι συνεργατες των εχθρων οχι μονο δεν εκτελέστηκαν μα κυβερνούν ακομα και εσεις τους εκθειάζετε ήμαστε αξιοι της μοίρας μας.Αυτα απο ενα συμπατριωτη σας που οπως οι οικογενεια του ειναι γνωστη απο το 500μχ για το αιμα που εχει χύσει για αυτη την πατριδα εχει την τιμη να μπορεί να ειναι υπερήφανος που πολέμησε τους κατακτητές και σε εκεινο τον πολεμο.Καο ο Γερος του Μοριά ειχε πει και κατι αλλο.ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΣΤΟΥς προσκινημενους.Και για αυτον που ρωτησε,ναι,ο Παυλακος ηταν στα ταγματα ασφαλείας και μαζι με αλλους 1400 ΤΑλητες αφου δέχτηκαν να αφοπλιστούν ευτυχως(αντιθετα με αυτους του Μελιγαλα) οταν ο ΕΛΑΣ τους εμποδισε να ενωθουν με αυτους της Σπαρτης,κρατήθηκαν αιχμαλωτοι στην Κραναη.Και οχι μονο δεν σκοτωσαν κανενα τους,αλλα παρεμπόδισαν και εκατονταδες οικογένειες που ηθελαν να τους λιντσάρουν γιατι ειχαν δεινοπαθήσει στα χερια τους.Πραγμα που παραδεχετε και ο ιδιος ο απεσταλμενος της κυβέρνησης του κώλου Π.Κανελοπουλος.Οσο για αυτο το ανόητο κ ανιστόρητο,γκραφιτι λιγα χλμ πριν το Γυθειο"το κραταμε Μανιατικο οχι στο ανταρτικο"Οι Μανιατες ανα τους αιωνες ΑΝΤΑΡΤΟΠΟΛΕΜΟ διεξήγαγαν.Αν εχει διαβασει κανεις Κλαουσεβιτσ θα ξέρει για τι μιλάω.Οσο για τη βασιλοφροσυνη...Ας βρησκαΤε μια Βυζαντινη οικογενεια να λατρευετε.Τετοια ξενοδουλεια πια!!!

Unknown είπε...

Συγχαρητηρια για ολες τις πληροφοριες,αγαπητε Λακων.2016 και 2017,ημουν,τον Αυγουστο,σε Μαυροβουνι και Στουπα,αντιστοιχως.Απο το ψαξιμο που εκανα για βιβλια,στις περιοχες αυτες,βρηκα δυο βιβλια,σχετικα με το θεμα:To πρωτο,ειναι:50 χρονια αιμα και χωμα 1909-1959.Δρακουλης Γουδης.Ενας Μανιατης αξιωματικος της Χωροφυλακης αφηγειται,του Χρηστου Δ. Γουδη,και το διτομο,η Μανη στον πολεμο,του Ιωαννη Δ.καρακατσιανη.Δυστυχως,στην περιπτωση του πρωτου βιβλιου,εβαλα αρκετα βαθια το χερι στην τσεπη,γιατι αποτελει μερος τριτομου εργου και δεν πωλειται ξεχωριστα.Αν και οι δυο συγγραφεις βρισκονται σε διαφορετικες οχθες,με ικανοποιησαν και τα δυο,γιατι οι συγγραφεις τους εχουν κανει ερευνα και δεν αναμασουν προηγουμενα βιβλια.Και τα δυο ειναι εκδοσεις Αδουλωτη Μανη.

Unknown είπε...

Σιγουρα,ειναι μεγαλη επιτυχια του συγγραφεα του δευτερου βιβλιου,οι συνεντευξεις με Παυλακο και Μπογεα.

Δημητρης Σαρρας είπε...

ΜΙΑ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ Ο ΠΑΥΛΑΚΟΣ ΜΕΤΑΤΡΑΠΗΚΕ ΣΕ ΑΙΜΟΒΟΡΟ ΚΤΗΝΟΣ ΕΠΕΙΔΗ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΕΛΑΣΙΤΩΝ ΕΠΙΑΣΑΝ ΤΟΝ ΑΔΕΛΦΟ ΤΟΥ 50 ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΝ ΒΙΑΣΑΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΕΣΦΑΞΑΝ.ΑΛΗΘΕΥΕΙ ΑΥΤΟ?