Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2008

Η υποδουλωμένη Ελλάδα μέσα απο τα μάτια ενός Τούρκου

Γυναίκα της Χίου αριστερά και της Μυκόνου δεξιά

Ο γράφων επιθυμούσε να κάμει τούτη την ανάρτηση εδώ και πολύ καιρό. Πρόκειται για το οδοιπορικό του κορανομνήμονα Οθωμανού Εβλιγιά Τσελεμπί στην Ελλάδα περί το 1668.Ένα σχετικά σπάνιο και άγνωστο σύγγραμμα στο οποίο περιγράφονται οι τότε υποδουλωμένες ελληνικές κοινωνίες. Γίνεται λεπτομερής καταγραφή λαογραφικών, πολιτιστικών, λατρευτικών ακόμα και οικονομικών στοιχείων των «ρεαγιάδων» Ελλήνων.

Ένδυση γυναικών και αντρών, διατροφικές συνήθειες, παραδόσεις, ήθη και έθιμα ακόμα και η εξωτερική εμφάνιση και η ερωτική συμπεριφορά των ρεαγιάδων παρουσιάζονται μέσα από την γραφίδα του Τούρκου.

(Διαβάστε μέχρι τέλους και πιστέψτε με πως θα βγείτε κερδισμένοι.)


Κόρινθος Χαλκογραφία του 1700

ΚΟΡΙΝΘΟΣ

Το κάστρο πρωτοχτίστηκε από ένα βασιλιά του χριστιανικού μιλετιού, τον Κόριτο που ζούσε την εποχή του Ιωάννη του βαπτιστή. Αργότερα το κάστρο πέρασε στα χέρια της Ισπανίας και από εκεί στην Βενετία. Το 1457 τον καιρό του Πορθητή παρόλο που τόσο κάστρα κυριεύτηκαν η Κόρινθος δεν παραδόθηκε.
Υπάρχουν εβδομήντα ιδιωτικά χαμάμ και αυτό είναι καύχημα για την πόλη.
Οι ρεαγιάδες είναι Ρωμιοί και Αρβανίτες. Μιλούν ελληνικά και αρβανίτικα μα πιο πολύ ελληνικά.
Οι άνθρωποι είναι ευγενικοί, καλοδιάθετοι και φιλόξενοι απέναντι στους ξένους.
Όλοι εδώ είναι έμποροι. Πολλοί από τους θαυμάσιους αγιάννηδες φορούν θαυμάσιες γούνες από σαμούρι. Οι νέοι σαν τους λεβέντες της Αλγερίας κυκλοφορούν με στενά ρούχα και γυμνές γάμπες. Οι γυναίκες φορούν τσόχινους φερετζέδες, τυλίγουν τι κεφάλι με άσπρο τσεμπέρι και κυκλοφορούν καθώς πρέπει. Είναι έντιμες γυναίκες.
Που και που κυκλοφορούν και όμορφες.
Είναι αξιέπαινος ο τρόπος που σε αυτό τον τόπο οι αγαπημένοι εκφράζουν τον πόθο τους ο ένας στον άλλο.

ΠΑΤΡΑ

Η πιο ξακουστή της τοποθεσία χωρίς άλλη όμοια στον κόσμο είναι ο κήπος με τα τζίνια όπου βρίσκεται και το ψηλότερο κυπαρίσσι. Στον ίσκιο του υπάρχουν σαράντα με πενήντα στάβλοι αλόγων και σαράντα με πενήντα χιλιάδες πρόβατα. Με δυσκολία καταφέραμε να αγκαλιάσουμε τον κορμό του επτά άνθρωποι. Στην κορφή έχει και μια τρύπα και εκεί κάθε χρόνο κάνουν οι μέλισσες μέλι. Κάθε χρονιά ο κάτοχος του κυπαρισσιού μαζεύει εκατό οκάδες μέλι. Μα το θεό πουθενά στον κόσμο δεν βγαίνει τόσο μυρωδάτο και διαυγές μέλι. Όλοι οι Ευρωπαίοι ιστορικοί γράφουν πως η πόλη ονομάστηκε Μπαλιμπάντρα από το μέλι(bal) τούτου εδώ του κυπαρισσιού. Οι άπιστοι λατρεύουν το δέντρο και το προσκυνούν. Το είδα με τα ίδια μου τα μάτια.
Στην Πάτρα υπάρχουν ακόμα και πολλοί Εβραίοι που είναι τελωνειακοί υπάλληλοι, έμποροι και επιβλέποντες στα Ευρωπαϊκά γαλιόνια.

Κορώνη Χαλκογραφία CORONELLI 1686

ΚΥΠΑΡΥΣΣΙΑ

Εδώ φτιάχνουν άσπρα πουκάμισα με βαμβακερό ύφασμα που φτάνουν τα είκοσι δράμια και χωράνε μέσα σε καλάμι μιας ίντσας!!
Αυτά τα δωρίζουν στους βασιλιάδες, τους σουλτάνους και τα άλλα υψηλά πρόσωπα.
Τέτοιο ύφασμα δεν βρίσκεται ούτε στην Ινδία! Μόνο στην Τραπεζούντα στα παράλια της μαύρης Θάλασσας. Από αυτό το ξακουστό ύφασμα στέλνουν κάθε χρόνο δώρο στους Οθωμανούς σουλτάνους.

ΝΑΥΑΡΙΝΟ

Νέοι, γέροι είναι ντυμένοι με αλγερινά ρούχα και περπατούν λεβέντικα. Δεν μπόρεσα να δω τι ρούχα φορούν οι γυναίκες τους γιατί βγαίνουν από το κατώφλι μόνο όταν πεθαίνουν!!
Πουθενά αλλού σε ολόκληρη την επικράτεια των Οθωμανών δεν βρίσκεις δέντρα του καφέ παρά μόνο εδώ. Ένα καφεόδεντρο τέτοιο είναι φυτεμένο πίσω από την Πύλη. Ο κάτοχος του δέντρου φοβάται μη του το ματιάσουν και το κρύβει. Φαίνεται ότι το έφερε από την Υεμένη. Το χειμώνα το τυλίγει με μαλλί κατσίκας και το σκάει από τη ζέστη. Εδώ επεξεργάζονται το βαμβάκι και την πυρίτιδα για τα τουφέκια. Παρόμοια τουφέκια δεν βρίσκεις ούτε στην Ερζεγοβίνη ούτε στο Αλγέρι, ούτε στην Τάσλιτζα.

ΜΕΘΩΝΗ

Από το εσωτερικό της πύλης του βαροσιού σε μια άνετη πλατεία είναι στημένη πάνω σε πορφυρή μαρμάρινη κολώνα μια επίσης μαρμάρινη σαρκοφάγος που μέσα της φυλάγεται η σωρός ενός βασιλιά. Άλλοι λένε πως περιέχει τη φιλοσοφική λίθο.
Σύμφωνα με τα ιστορικά κείμενα των Λατίνων απίστων το είδωλο είναι φυλακτό από τα φίδια, τις σαρανταποδαρούσες, τους σκορπιούς και τις σφήκες που μάστιζαν την περιοχή.
Η Μεθώνη παράγει σαπούνι και τις καλύτερες ελιές στον κόσμο.


Ναύπλιο Χαλκογραφία CORONELLI 1686

Μερικοί το γράφουν Μυστρά ενώ στα μουσουλμανικά κατάστιχα είναι καταγεγραμμένο ως βιλαέτι της Μεσοχώρας.
Οι Έλληνες ιστορικοί θεωρούν ως ιδρυτή τον προφήτη Σολομώντα!
Ένα μικρό ποταμάκι περνά μέσα από την πόλη.
Οι κοπέλες της περιοχής είναι όμορφες. Έχουν μάτια αντιλόπης, πανέμορφο φωτεινό πρόσωπο και αγγελική φυσιογνωμία. Το μετάξι, οι ρίζες πρενκόμπ που παράγουν μπογιά, τα μαύρα ξινά καπνά και τα μαυρόσυκα είναι ξακουστά.
Όλοι οι κάτοικοι της περιοχής μιλούν ελληνικά. Μια φορά το χρόνο οργανώνεται μεγάλο παζάρι που συγκεντρώνει χιλιάδες κόσμο.

ΝΑΥΠΛΙΟ

Στα Ιταλικά και τα φράγκικα λέγεται Αναπόλιε. Στα ελληνικά ονομάζεται και βράχος της Ανάπολης.
Οι γυναίκες της πόλης είναι αγνές, πανέμορφες, μιλούν όμορφα κι έχουν πρόσωπο φωτεινό σαν τον ήλιο.
Οι γιατροί είναι πολλοί αλλά οι πιο ξακουστοί είναι ο Ρωμιός Μιχαλάκης από την Μονεμβασιά και ο δούλος του Αμπντι Πασά Μανωλάκης.
Κάθε χρόνο το λιμάνι του Ναυπλίου γεμίζει κέφαλους. Οι Ναυπλιώτες τα ψαρεύουν και τα θεωρούν γούρι για την πόλη τους.
Οι γκιουλάτς μπακλαβάδες του Ναυπλίου και τα μπουρέκια κεκλίκ του Ναυπλίου δεν βρίσκονται πουθενά αλλού, όπως και τα σερμπέτια από μέλι και λεμόνι , από ρόδι και ο μουσελές. (είδος σιροπιού ή κρασιού που πίνεται αφού βραστεί και συμπυκνωθεί)
Το κρασί είναι κόκκινο σαν το αίμα του Γερανού.

Πελοπόννησος-Χαλκογραφία A. MALLET 1683

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΛ/ΝΗΣΟ

Ας μάθουν οι φίλοι πως δεν υπάρχει άλλο τέτοιο νησί όμορφο και πλούσιο στην Οθωμανική επικράτεια. Τριακόσια είδη προϊόντων παράγονται εδώ. Τα πρόβατα γεννούν δύο φορές το χρόνο πριν καλά καλά μεγαλώσουν. Τα κορίτσια προτού γίνουν δέκα χρονών γεννούν το πρώτο τους παιδί!! Τα αγόρια ενηλικιώνονται στα δέκα με έντεκα τους χρόνια. Οι συκιές και τα αμπέλια δίνουν ζουμερούς καρπούς επτά φορές το χρόνο. Υπάρχουν άφθονα φρούτα και λαχανικά χειμώνα-καλοκαίρι.
Όλοι οι μουσουλμάνοι στην Πελοπόννησο μιλάνε ελληνικά.

Τέσσερις διαφορετικές γλώσσες ομιλούνται στο Μοριά.

  1. Στην περιοχή του Μυστρά μιλάνε καθαρά ελληνικά
  2. Τα ελληνικά της Μάνης
  3. Τα Τσακώνικα κοντά στη Μονεμβασιά
  4. Τα αρβανίτικα στο Αίγιο και στα Καλάβρυτα.
Ζακυνθινοί-Χαλκογραφία Μ.Α. VENNING 1800

ΖΑΚΥΝΘΟΣ

Τη λένε και Ζακιλισέ. Ονομάστηκε έτσι από τα βασανιστήρια που υπέστησαν χιλιάδες μουσουλμάνοι όταν οι άπιστοι ανακατέλαβαν το νησί.
Στη Ζάκυνθο ευδοκιμεί ένα είδος ρίζας. Χιλιάδες φορτώματα από αυτήν μεταφέρονται στην Ευρώπη και εισάγεται άσπρη τσόχα που τη βάφουν με αυτή τη ρίζα σε διάφορα χρώματα. Η ρίζα αυτή αποφέρει στον τόπο εκατοντάδες χιλιάδες χρυσά το χρόνο. Όταν η Ζάκυνθος ήταν στα χέρια μας δεν ξέραμε τίποτα για αυτή τη ρίζα.

(Θα ακολουθήσει και δεύτερο μέρος με την Κρήτη, τη Μάνη και τα νησιά του Αιγαίου.)

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2008

Kama sutra, αντιδιαφήμιση και κινητά του μέλλοντος

Ο πυρετός δεν μου αφήνει περιθώριο για σκέψη. Οπότε θα αρκεστείτε στο junk food.
Πρόχειρα λοιπόν σερβίρονται τα παρακάτω...και εις μεθαύριον τα σπουδαία..



Γεννήθηκα στις 11 Ιουλίου. Απο μικρός ήμουν ανάποδος...
Εσείς ποτε;




Η άκρα δεξιά αντεπιτίθεται



Αγελάδα Emo.



Ε μετα απο τόσο περπάτημα....




ΣτρινγκοMercedes

Δεν ξέρω αν 16 είναι ικανοποιητικοί αλλά τη διαφορά την έκαναν.

Ουδέν σχόλιον





Κινητά του μέλλοντος. Nec1
Nec2
Siemens

Nokia1.

Nokia2

Nokia3.


Nokia4

Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2008

Ο άντρας Οδυσσέας , o Ποιητής και οι παραμυθάδες μίμοι.




"Ψίχουλα απο το δείπνο του Ομήρου είναι οι στίχοι μου." Αισχύλος.

"Προτιμώ να αναλύω μουσικά φαινόμενα και ταινίες ή περιοδικά και φωτογράφους παρά να ασχολούμαι με τον Όμηρο". Απάντηση φίλης μου.

Τι να βρίσκεται πίσω από τούτη την απάντηση; Η ποιητική του Σεφέρη;
“...άφησα να περάσει ένα πλατύ ποτάμι μέσα από τα δάκτυλα μου χωρίς να πιω μια στάλα.”

Λοιπόν πίσω από την αδιαφορία για τον Όμηρο κρύβεται ένα πανέξυπνος άνθρωπος.
Που γκρεμίζει στα Τάρταρα το σαθρό εκπαιδευτικό μας σύστημα και στο “τις πταίει” μας απαντά πως φταίνε οι δάσκαλοι και οι διδακτικοί.
Ας δούμε λίγο πως μας μαθαίνουν τον Όμηρο οι...αοιδοί διδάσκαλοι μέσα από την ιστορία της Κίρκης.

Χαμένοι και στην κυριολεξία πελαγωμένοι ο Οδυσσέας με τους συντρόφους τους βλέπουν ένα νησί.
“Κάντε μια βόλτα παλληκάρια μου, προστάζει. Εξερευνήστε τούτο το κομμάτι γης και φέρτε πίσω ότι θα μας είναι πολύτιμο για το ταξίδι της επιστροφής.”
Και οι ναυτικοί βγαίνουν στο νησί και βρίσκονται ξαφνικά μπροστά στην Κίρκη και το παλάτι της. Τους κοιτάζει με ένα βλέμμα υπνωτικό, τους αγγίζει με το μαγικό της ραβδάκι και τους κάνει γουρούνια!Και αυτοί γρυλίζουν και κυλιούνται στις λάσπες του νησιού.
Και ο Οδυσσέας δεν αντέχει την αναμονή και βγαίνει ο ίδιος στο νησί.
Και φτάνει μπροστά στην Κίρκη και αντιλαμβάνεται την κατάσταση.
Πάει να τον μαγέψει και αυτόν. Όμως ο πολυμήχανος μαντεύει τις προθέσεις της:
-Ήσσα(πίσω)! Ήσσα ρουφιάνα μάγισσα. Γρήγορα ξανακάμε τους συντρόφους μου ανθρώπους αλλιώς κατεβάζω το σπαθί και σου κόβω το κεφάλι.
Ωραίο παραμύθι. Ραβδάκι σαν να λέμε Χάρη Πότερ και σπαθί και παλάτια σαν να λέμε Lord of the Rings.
Για αυτό και ο Όμηρος δεν αρέσει στη φίλη μου.
-Ξέρεις Λάκων τέτοιες ιστορίες τις λένε και οι γιαγιάδες. Δεν είναι και δύσκολο. Αν η γιαγιά είναι και λίγο νεραϊδοπαρμένη όλα γίνουνται...Μα ετούτος είναι ο σπουδαίος ο Όμηρος;
-Όχι αναγνώστη μου

Ας δούμε τώρα τον Όμηρο πέρα από τη σκοπιά του παραμυθά αοιδού.Θα μελετήσουμε την ίδια ιστορία ως Ραψωδοί. Ως ο ποιητής ο ίδιος...
Τι είναι άραγε το πλήρωμα του Οδυσσέα; Είναι ναύτες. Άντρες θαλασσόλυκοι, μούτσοι και κωπηλάτες. Αμόρφωτοι και άξεστοι αγροίκοι.Θαλασσοδαρμενοι με την αρμύρα να 'χει συμποτίσει το δέρμα τους και βλαστημούν τη μοίρα τους και το κακό τους ριζικό.
Και τους λείπει το θηλυκό. Το απαλό το χάδι μαζί με τη στοργή και τη ζεστασιά. Και μαζί και ο έρωτας.
Ευάλωτοι αυτοί συναντούν την πανέμορφη μάγισσα. Τα χάνουν όσο αυτή τους κοιτάζει με ένα βλέμμα γεμάτο νάζι, πάθος που αφήνει και υποσχέσεις. Και τους σέρνει μέσα στο πολυτελές παλάτι. Τώρα τους περιποιούνται τα απαλά τα γυναικεία χέρια. Τους προσφέρει εδέσματα και τους μεθά με το ποτό της. Μα τους δίνει και τον έρωτα που τόσο τους είχε λείψει. Όλοι τους θα βρεθούν μέσα στους κόλπους της πανέμορφης Κίρκης.
Και χάνουν τα λογικά τους. Γίνονται παμφάγα γουρούνια...
Μα τι να συμβολίζει ο χοίρος;
Μα τον υλικό κόσμο βέβαια. Τις ηδονές χωρίς συναίσθημα, τις απολαύσεις δίχως μέτρο ...
Και όταν ο Όμηρος μας μιλά για γουρούνια που κυλιούνται στις λάσπες μας μιλά για αυτούς που παραδόθηκαν στην ύλη και στις σαρκικές απολαύσεις χάνοντας το μέτρο.

Αυτούς που κυλιούνται άμυαλα και αχόρταγα μέσα στην αμαρτία.

Μα τι απέγινε ο Οδυσσέας; Δεν αντέχει την αναμονή. Πάει ο ίδιος να ιδεί τι συμβαίνει..
Και φτάνει και αυτός μπροστά στη Μάγισσα και βλέπει τους συντρόφους του παραδομένους.Ηχεί στα αυτιά τους μόνο το εμβατήριο του Συντάγματος της ηδονής του Καβάφη.Έτσι χάνεται και ξεχνιέται η Ιθάκη. Τώρα όλοι είναι ο Κανένας!
Έχουν μεταμορφωθεί σε αχόρταγα γουρούνια...
Και οργίζεται. Θέλει να τους μαστιγώσει και να τους βάλει τις φωνές:
" Σκυλιά!Τι χάλια είναι ετούτα; Μπρος μεταβολή και πίσω στο καράβι. "
Όμως ο Οδυσσέας είναι έξυπνος. Ξέρει καλά πως κάτι τέτοιο θα προκαλούσε ανταρσία.

Βάζει χαλκά στην οργή του και λέει:
" Μωρέ τι παράδεισος είναι ετούτος;Τι όαση στη μέση του πελάγου;Γλεντήστε παλληκάρια μου και εγώ μαζί σας. "
Και η Κίρκη αγναντεύει την σκηνή σίγουρη πως μάγεψε και τον κυβερνήτη τους...
Όμως ο Οδυσσέας είναι εξυπνότερος και από τη μάγισσα. Μέσα σε ένα βράδυ κυριέψε το απάτητο της Τροίας κάστρο ενώ οι Αχαιοί μάταια για χρόνους προσπαθούσαν.
Και έχει και για προστάτιδα του την Αθηνά!Τη Θεά της σοφίας για αυτό και λέγεται πως γεννήθηκε από το κεφάλι του Δία. Απο το μυαλό του δηλαδή.
-Μα ποια Θεά Αθηνά και δωδεκάθεο και πράσσειν άλογα αναγνώστη μου;
Η θεά Αθηνά δεν είναι τίποτε άλλο παρά το μυαλό του Οδυσσέα. Η ψύχραιμη θεώρηση των πραγμάτων. Ο νους σώζει πάντοτε τον Οδυσσέα. Το μυαλό είναι η προστάτιδα δύναμη του.

Και τώρα έφτασε η ώρα της Κίρκης να γνωρίσει τον Οδυσσέα.
Όμως ο Οδυσσέας είναι κυβερνήτης και όχι μούτσος, είναι βασιλιάς και όχι κωπηλάτης.
Είναι ο ένας για τους χίλιους, ο γιος του Λαέρτη ο πολυμήχανος ο πορθητής.
Μαγεύεται η Κίρκη τώρα από τον άντρα Οδυσσέα.Αυτόν που περιμένει η Πηνελόπη χρόνους και προτιμά να πεθάνει με την θεϊκή ανάμνηση του από το να υποκύψει στο μέτριο των μνηστήρων. Τον ερωτεύεται η Μάγισσα και αφιερώνεται σε αυτόν.

Αυτό είναι το σοκ που θα ξυπνήσει τους άντρες του Οδυσσέα από το λήθαργο.
-Καπετάνιο μας λείπει η πατρίδα και τα σπίτια μας. Θέλουμε να γυρίσουμε πίσω στην Ιθάκη.
Κάπου εδώ όμως αναγνώστη δέχεσαι και εσύ το σοκ και σε ακούμπα και σένα ένα μαγικό ραβδάκι. Και καταλαβαίνεις γιατί ο Όμηρος είναι ποιητής και η κάθε Ρόουλινγκ γελωτοποιός και παραμυθάς.
Και τώρα θες και εσύ να τυφλώσεις τον Κύκλωπα σου, την ημιμάθεια σου δηλαδή και από “Κανένας” και ασήμαντος να γίνεις ο Οδυσσέας ο γιος του Λαέρτη ο πολιορκητής.
Καιρός είναι να τραβήξεις και εσύ για την Ιθάκη σου αναγνώστη...


ΥΓ: Το κείμενο αφιερώνεται στο Νεοαρχαίο Εμπεδοκλή.