Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2007

Οι μαθητικές παρελάσεις και οι Φασίστες

Παρέλαση ΕΛΑΣ στο Βόλο. Αρχείο Ζημέρη, ΔΗ.Κ.Ι.

Τα τελευταία χρόνια και κάθε φορά που πλησιάζουν οι εθνικοί μας επέτειοι φουντώνουν οι συζητήσεις για την κατάργηση ή μη των παρελάσεων.
Αυτοί που ζητούν την κατάργηση τους επιχειρηματολογούν λέγοντας πως καθιερώθηκαν από το δικτάτορα Μεταξά και πως γενικότερα καλλιεργούν τον εθνικισμό.
Αφού λοιπόν οι παρελάσεις επιβλήθηκαν απο το Μεταξά, που ήταν όντως φασίστας, θα πρέπει να καταργήσουμε και τον εορτασμό της πρωτομαγιάς γιατί και αυτόν ο Μεταξάς τον επικύρωσε και ανακήρυξε τον εαυτό του στις τότε εκδηλώσεις πρώτο εργάτη της χώρας. (Φυσικά ο Καλλέργης ανακίνησε το θέμα).
Στις 28 Οκτωβρίου του 1940 ο ελληνικός λαός(όχι ο Μεταξάς) και δύο συνταγματάρχες-ο ένας μάλιστα ήταν Εβραίος- αντιστάθηκε στις φασιστικές δυνάμεις.
Άρα θα πρέπει να καταργήσουμε την αντιφασιστική επέτειο για να μην είμαστε φασίστες! Λογικότατο...
Φασίστας είναι αυτός που επιβάλλει ή προσπαθεί να επιβάλλει τις απόψεις του με τη βία. Ακριβώς αυτό που κάνουν εκείνοι που τα σπάνε σε κάθε εθνική επέτειο.
Φοράνε και κουκούλα όπως οι δοσίλογοι που συνεργάζονταν με τους ναζί. Ας μην ξεχνάμε πως κάποιοι από αυτούς ήθελαν να τιμήσει η Θεσσαλονίκη το σφαγέα Κεμάλ Αττατούρκ.
Προσωπικά δεν συμμετείχα στις παρελάσεις όταν ήμουν μαθητής στο Λύκειο.
Κοιτώντας τα γεγονότα τώρα πιο ώριμα, βλέπω πως αυτή μου η κίνηση δεν με έκανε περισσότερο προοδευτικό, ούτε ήμουν φασίστας όταν παρέλαζα στο γυμνάσιο.
Είμαι υπέρ της προαιρετικής συμμετοχής στις παρελάσεις και τις θεωρώ ως μια ευκαιρία να καμαρώσουν οι γονείς τα παιδιά τους . Εκτός αυτού είναι ένας συμβολικός φόρος τιμής για αυτούς που πολέμησαν τους ναζί και τους φασίστες.
Όσοι διαφωνούν έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να διαμαρτύρονται αλλά ας σταματήσουν κάποιοι επιτέλους τη φασιστική δράση τους. Και αν το θέμα είναι τόσο σοβαρό ας θέσουν θέμα δημοψηφίσματος.

16 σχόλια:

Από Μηχανής Θεός είπε...

Η Ιστορια των Λαων ειναι ο καλυτερος κριτης. Οι Ελληνες στην πλειοψηφια τους κατεταξαν τον Μεταξα στην σφαιρα των ηρωων. Οχι γιατι ηταν Δικτατορας. Αλλα γιατι καταφερε να ενωσει μια Ελλαδα βασιλικων και βενιζελικων. Να τους εμπνευσει να πανε τραγουδωντας στο μετωπο να θυσιαστουν για την Ελευθερια του Εθνους. Γιατι μας εδωσε οραμα και πιστη. Γιατι μπορεσε και οργανωσε τις υποδομες μας (βιομηχανια, οχυρα, οπλα, κοινωνικη συνοχη). Γιατι, παρ' οτι "φασιστας" ειπε το ΟΧΙ σε αλλους ΦΑΣΙΣΤΕΣ. Ολα τα υπολοιπα ανηκουν στην σφαιρα της αρενας των ΜΜΕ και των απανταχου παπαγαλων. Και γω απεφευγα τις σχολικες παρελασεις. Καποιοι δεν μπορουσαν να με πεισουν και να με εμπνευσουν. Μεχρι που με αναγκασαν να παρελασω στον στρατο μια 25η Μαρτιου. Δεν θα ξεχασω ποτε το πως ενιωσα. Το πως νιωσαμε. Σαν να κλεψαμε κατι απο την αιγλη των Ηρωων. Σαν να γιναμε και μεις για λιγο Ηρωες. Ξεχνοντας για λιγο ταλαιπωρια, καψωνια και τα πρησμενα ποδια απο τις αρβυλες. Δεν θα καταλαβω ποτε το γιατι θελουμε τον "Γερμανο" μας για να συνειδητοποιησουμε οτι ειμαστε ολοι ενα ΕΘΝΟΣ.

Λακων είπε...

Δεν θεωρώ το Μεταξά ήρωα αν και καταλαβαίνω με ποιά έννοια το λές.
Αν οι παρελάσεις ήταν ικανές να καλλιεργήσουν τον εθνικισμό τότε όλοι σήμερα θα είμαστε μέλη της χρυσής αυγής.
Γενικότερα οι παρελάσεις και οι συζητήσεις είναι πολύ φασαρία για το τίποτα.Οι συζητήσεις αυτές ανακινούνται απο κόμματα σαν το σύριζα,το οποίο κάτι πρέπει να πει για να ξεχωρίσει αφού στην πραγματικότητα οι απόψεις του δεν έχουν καμία διαφορά απο αυτές του Μάνου και του Ανδριανόπουλου.
Η διαφορά είναι οτι αυτοί είναι ειλικρινείς και συνεπείς με τις απόψεις τους.

Matrix είπε...

"...Είμαι υπέρ της προαιρετικής συμμετοχής στις παρελάσεις και τις θεωρώ ως μια ευκαιρία να καμαρώσουν οι γονείς τα παιδιά τους..."

Ακριβώς αυτό.
Όποιος θέλει να συμμετέχει, όποιος δεν θέλει δεν συμμετέχει.

Δεν νομίζω ότι είναι θέμα για δημοψήφισμα (εδω δεν έχουμε κανει για σημαντικά θέματα για αυτό θα κάνουμε)

Είναι ένα θέμα που απλά φουσκώνουν οι δημοσιογράφοι κάθε τέτοια περίοδο, ελλείψει ειδήσεων.

Από Μηχανής Θεός είπε...

Συμφωνω, προαιρετικη συμμετοχη στις παρελασεις. Απλα μην μπερδευουμε την ελευθερια με την ΑΣΥΔΟΣΙΑ. Δημοκρατια δεν σημαινει οτι ο καθενας κανει οτι του καπνισει. Ειναι πολλα αυτα που μας χωριζουν (κομματα, ομαδες κλπ), ας μην ισοπεδωνουμε τα λιγα που μας ενωνουν.

Λακων είπε...

@Matrix Πάντως κάποια στιγμή για σοβαρά ζητήματα, σοβαρότερα από τις παρελάσεις (όπως σωστά είπες) θα πρέπει επιτέλους να γίνονται δημοψηφίσματα.
@από μηχανής Θεός Είπες μεγάλη κουβέντα. Αν είχαμε καταφέρει να βρούμε αυτά που μας ενώνουν χωρίς φανατισμούς και χαρακτηρισμούς θα είμαστε σε πολύ καλύτερα μοίρα. Και θα είχαμε αποφύγει πολλές εθνικές βλακείες όπως τον εμφύλιο κτλ.

dyosmaraki είπε...

Συμφωνώ πως θα έπρεπε οι άνθρωποι να ψάχνουν να βρούν τα στοιχεία που τους ενώνουν και όχι αυτά που τους χωρίζουν. Οσο για τις παρελάσεις εμείς δεν πάθαμε τίποτα που συμμετέχαμε σαν παιδιά, μόνο που τα παιδιά έχουν αλλάξει στις μέρες μας. Θα προτιμούσα να γνωρίζουν τι σημαίνει μια επέτειος και ας μην συμμετείχαν στην παρέλαση.

Λακων είπε...

@dyosmaraki Συμφωνούμε στο ότι η ουσία είναι το πιο σημαντικό.

Equilibrium είπε...

Ο έλληνας το'χει στο γονίδιο του τις μέρες της ειρήνης να τρώγεται με τον έλληνα... Στις παρελάσεις να συμμετέχει όποιος θέλει, αρκεί να ξέρει γιατί συμμετέχει και να ξέρει τι τιμάει με το να παρελαύνει. Στις παρελάσεις να μη συμμετέχει όποιος δεν θέλει, αρκεί να ξέρει γιατί δεν θέλει να συμμετέχει και για ποιον λόγο διαμαρτύρεται έτσι..

μελονικος είπε...

Παράξενα και μπερδεμένα είναι τα πράγματα φίλοι μου. Εγώ τουλάχιστον είμαι θαλασσωμένος. Να συμμετέχει όποιος θέλει;; Και στις εκλογές όποιος θέλει;; Και στο στρατό όποιος θέλει;; Και στο πόλεμο όποιος θέλει;; Και γιατί να αγωνιστώ και να ματώσω μόνος μου για πράγματα που και εσύ θα χαρείς. Σκέψου στην εθνική αντίσταση να λέμε να συμμετέχει όποιος θέλει. Οι άλλοι να συνεργάζονται με τον κατακτητή;;;.
Και ο γέρος του Μωριά που έλεγε «φωτιά και τσεκούρι στους προσκηνημένους»
Τι ήταν δηλαδή , Φασίστας;; Να το ακούσω και αυτό. Βρήκα, βρήκες, βρήκε κάποια πράγματα. Να ορίζεις τη μοίρα σου, την οικογένεια σου, την αξιοπρέπεια σου.
Τα δώρα τα πήρες, δεν χρωστάς τίποτε;;; Την κληρονομιά που μας αφήσαν οι παππούδες οι αγράμματοι, οι τσοπάνοι και ξωμάχοι , δε πρέπει να την κληροδοτήσουμε στους επόμενους. Και γιατί το να τιμήσεις τον παππού σου που πολέμησε στην Αλβανία, ¨η τον προπάππο σου που σε ελευθέρωσε Είναι ντροπή;;
Δεν καταλαβαίνω.

Λακων είπε...

@ Equilibrium Το πρόβλημα είναι πως δεν το ξέρουμε οτι δεν ξέρουμε.
@Νίκο Υπάρχουν και εκτός Μοριά μυαλά που σκίζουν την τρίχα.Με πολύ ωραίο τρόπο ανέφερες και μια άλλη άποψη.
Σε ελληνικό blog είδα σκέψεις του τύπου "Δεν πρέπει να γίνονται απεργίες αφού επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινότητα μας και εξάλλου για αυτό το λόγο γίνονται εκλογές επομένως οι απεργίες είναι άχρηστες!!"
Αυτό το άκουσα από άτομο που συμπαθώ και το θεωρώ αξιόλογο.
Ανάλογα πράγματα είχα ακούσει και από γνωστή μου που με θεωρούσε αντιδραστικό.
Όταν όμως θίχτηκαν τα συμφέροντα της άρχισε να μιλά για Καλάσνικοφ!!
Σε ελληνικό blog είδα πως δεν χρειαζόμαστε τα δάση ως ανθρώπινο γένος λόγω της υψηλής τεχνολογίας που έχουμε!! Και πως οι αντιδράσεις για τα καμμένα ήταν εγωιστικές και άχρηστες!!
Επομένως αυτά που αναφέρεις σε σχέση ειδικά με το τελευταίο είναι ψιλά γράμματα...
Γράφοντας το κείμενο για το Λιαντίνη ήμουν σίγουρος πως ελάχιστοι θα το διάβαζαν και ακόμα πιο λίγοι θα το καταλάβαιναν.
Τους στίχους "Καλό, παιδί μου, είναι κανείς να σκάφτει στο μνημούρι
και να χτυπάει τα κόκαλα στου ζωντανού τη μούρη..." τους έγραψα για το "Και γιατί το να τιμήσεις τον παππού σου που πολέμησε στην Αλβανία, ¨η τον προπάππο σου που σε ελευθέρωσε Είναι ντροπή;;" που ανέφερες εσύ. Να τους χτυπούν οι πεθαμένοι με τα οστά τους μπας και ξυπνήσουν.
Οι "επαναστάτες" νέοι μας φορούν μπλουζάκια με τον Τσε Γκεβάρα.Αξιόλογη προσωπικότητα ο Τσε βεβαίως. Αξιόλογη όμως και ο Κολοκοτρώνης και ίσως πιο αποτελεσματική.
Είδες ποτέ όμως αναρχικό η αριστερό με τον επαναστάτη Κολοκοτρώνη στο στήθος; Ξέρεις τον λόγο;
"Είναι ντροπή;;
Δεν καταλαβαίνω." αναφέρεις και πάλι.
Η απάντηση και για τα δύο;
Είμαστε ανίκανοι για ελεύθεροι και ικανοί για δούλοι.

Σοφία είπε...

Ο Μεταξάς δεν επέβαλε και το λευκό-μπλε χρώμα των σπιτιών στα νησιά του Αιγαίου; Προτείνω να τα βάψουμε όλα μπεζ-καφέ-γκρι ώστε να ακολουθήσουν το παράδειγμα των σύγχρονων ελληνικών μεγαλουπόλεων :-p

Προσωπικά δεν με χαλάει η υποχρεωτική παρέλαση και αν γινόταν δημοψήφισμα θα ψήφιζα υπέρ. Στο σχολείο δεν έλειπα από καμία παρέλαση. Ούτε με τη Χρυσή Αυγή τάχτηκα, ούτε εθνικίστρια έγινα, κι αν ψηφίσω ποτέ ΛΑΟΣ να μου κοπεί το χέρι.

Λακων είπε...

@σοφία Μόνο απο εσένα δεν περίμενα τέτοια απάντηση :))

keimenografos είπε...

Φίλε Λάκων πολύ σωστά τονίζεις πως προσπαθούν να επιβάλουν με ανόητες κινητοποιήσεις την κατάργηση των παρελάσεων. Αυτή είναι η ουσία. Δε μπορεί να "αγωνίζεσαι" με τόσο πάθος για τέτοια θέματα και να κοιμάσαι όρθιος για άλλα πολύ πιο σοβαρά. Όσο για τις παρελάσεις, προσωπικά έχω κρατήσει και τη σημαία στο δημοτικό και ένιωσα υπέροχα. Για να είμαστε ρεαλιστές όμως έχει καταλήξει να είναι παράδοση όπως οι μεγάλες γιορτές της εκκλησίας. Έχουμε χάσει την ουσία. Δε νομίζω κανείς από τον κόσμο που παρακολουθεί την παρέλαση να έχει στο νου του τους αγωνιστές.

Σοφία είπε...

Μην μου πεις ότι με είχες για οπαδό του Καρατζαφέρη!!

Λακων είπε...

@keimenografos Ναι,νομίζω πως η ουσία έχει χαθεί.Ελάχιστοι γνωρίζουν τι ακριβώς μας προσέφεραν οι αγωνιστές.Το δικαίωμα να αμφισβητούμε ακόμα και τις παρελάσεις..
@σοφία Με δεδομένο οτι μένεις στο Λονδίνο και ότι ταξιδεύεις-έχεις άλλες παραστάσεις,είχα την εντύπωση πως δεν θα σε απασχολούσε καν το θέμα.Δεν περίμενα οτι θα είσαι υπέρ των παρελάσεων σε καμία περίπτωση.Το ακριβώς αντίθετο απο Καρατζαφερική δηλαδή.

Σοφία είπε...

Στις χώρες που ο λαός αποποιείται τα εθνικά σύμβολα, σπεύδουν να τα υιοθετήσουν οι άκροι-εθνικιστές προς ίδιον όφελος. Δεν θα ήθελα να γίνουμε Αγγλία.