Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2008

Σκόπια, Κολοκοτρώνης και Ψωροκώσταινα

Ο καιρός στη "Μακεδονία"...(Άλλη μια φ(ρ)άπα ραγιάδες)

Σολούν=Θεσσαλονίκη

Κόστουρ=Καστοριά
Λέριν=Φλώρινα
Βόντεν =΄Εδεσσα
Καϊλάρ=Πτολεμαίδα
Ενιτζέ Βαρντάρσκο=Γιαννιτσά
Μέγκλεν=Αριδαία
Κουκούς =Κιλκίς
Σερ=Σέρρες


"Καλώς όρισες άρχοντα. Εδώ ο τόπος είναι όμορφος αλλά πατάς στα σκατά".

Με αυτά τα λόγια υποδέχθηκε ο Θ. Κολοκοτρώνης τον Ι. Καποδίστρια.
Ο πρώτος μετά από λίγο καιρό φυλακίστηκε στο Ναύπλιο και ο δεύτερος δολοφονήθηκε.

Κάποτε η Ελλάδα είχε τους τριακόσιους του Λεωνίδα. Σήμερα έχει τους τριακόσιους της Βουλής.
Θα μπορούσε να ειπεί κανείς πως η παραπάνω σύγκριση είναι άστοχη αλλά και άδικη.
Μπορεί να οδηγήσει και έναν άνθρωπο που αγωνιά για το μέλλον του τόπου του σε μελαγχολία, ίσως και σε κατάθλιψη.
Τίμιε μου αναγνώστη όμως ο γράφων δεν ζητά να του κυβερνήσουν τον τόπο οι τριακόσιοι του Λεωνίδα. Ζητά για μπροστάρη και κυβερνήτη μια μόνο γυναίκα.
Μια ψωριάρα διακονιάρισσα. (ζητιάνα)
Επιστρέφουμε πάλι στο Ναύπλιο. Συγκεντρωμένοι εκεί οι επαναστατημένοι κατά των Τούρκων. Πλήθος λαού. Η επανάσταση έτοιμη να ξεκινήσει.Αλλά στη θεωρία όλα γίνονται.
Στην πράξη;

-Ξέρετε Έλληνες για να κάμουμε την Επανάσταση και να λευτερωθούμε είναι χρεία να ναυπηγήσουμε πλοία και να αγοράσουμε κανόνια. Να εξοπλιστούμε. Χρειαζόμαστε λεφτά.
Παρακαλείσθε να ενισχύσετε οικονομικά τον Αγώνα.

Πάγωσε το πλήθος στο άκουσμα των παραπάνω λόγων.
Άρχισαν τα πηγαδάκια και η μουρμούρα. Κανείς δεν έκανε την αρχή. Η επανάσταση θα αποτύγχανε λόγω έλλειψης χρημάτων. Έτοιμη να διαλυθεί η συγκέντρωση και το εγχείρημα να τελειώσει άδοξα.
Ξαφνικά, σαν από μηχανής Θεός, ξεπετάγεται μια γραφική Ναυπλίωτισσα ζητιάνα. Η Ψωροκώσταινα . Και προσφέρει πρώτη επιδεικτικά τα λιγοστά νομίσματα που είχε συγκεντρώσει από τη ζητιανιά, μετά την Κυριακάτικη Λειτουργία.
Θίχτηκε το φιλότιμο του Ρωμιού. Μια ανυπόληπτη ψωριάρα τους εξευτέλισε.
Αναγκάστηκαν όλοι να τη μιμηθούν. Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα και για αυτό λέμε σήμερα την Ελλάδα Ψωροκώσταινα.
Και ξανά επιστροφή στο σήμερα. Έρχονται σαν κεραυνός εν αιθρία τα νέα για τη Μακεδονία. Σε μια χώρα που η δυσοσμία για την οποία μίλησε ο μέγας επαναστάτης παραμένει.
Ψυχραιμία κυρίες, κύριοι. Είμεθα μια χώρα ισχυρή με κύρος και συμμάχους. Ανήκωμεν εις την Δύσιν και εις το ΝΑΤΟ και θα μας υποστηρίξουν οι Αμερικανοί.
Είναι επίσης βέβαιο πως θα μας υποστηρίξει η Ευρώπη.Οι Γερμανοί θα αφήσουν τα χιονοδρομικά κέντρα και οι Νορβηγοί τα Φιόρδ και θα δώσουν μάχες για την Ελλάδα. Ανατολικά έχουμε τους Τούρκους τους οποίους πασχίζουμε να τους βάλουμε και στην Ευρωπαϊκή ένωση.Για να μας έρθουν νόμιμα και κατά κύματα μετά και να κατοικήσουν στην Ελλάδα, να γίνουμε μειοψηφία και να κυριαρχήσουν χωρίς να χρησιμοποιήσουν έστω και ένα λιανοντούφεκο.
Ευρωπαϊκός πολιτισμός τι νομίζατε;
Στο δε βορρά οι ομόαιμοι Μακεδόνες. Μας θαυμάζουν τόσο πολύ που από Αλβανόσλαβοι θέλουν να γίνουν Έλληνες και Μακεδόνες. Και φυσικά η Αλβανία που εγείρει θέμα Τζαμουριάς.
Όπου να 'ναι θα μας ζητήσουν και αποζημίωση οι Ναζί για τις φθορές που τους προκαλέσαμε.
Μόνοι μας για μια ακόμα φορά. Γιατί ουσιαστικά τον μοναδικό λαό που "πολεμούσε" για εμάς, τον μοναδικό πραγματικό μας σύμμαχο τον χάσαμε.
Τη στιγμή που τους προδώσαμε και παραδώσαμε τον Οτσαλάν...

Στο εσωτερικό τώρα τουλάχιστον βασιλεύει η δημοκρατία. Ένα σοφό πολιτικό σύστημα στο οποίο η μειοψηφία του 48% κυβερνά το υπόλοιπο 52%. Χωρίς να μιλάμε για την αποχή.
Λογικότατο δεν νομίζετε;
Καλείται δε να αποφασίσει μια κυβέρνηση η οποία οριακά σχημάτισε πλειοψηφία και τρώει το ένα χαστούκι μετά το άλλο.
Απο τους κουμπάρους στις φωτιές, από τις φωτιές στα σκάνδαλα και τους Ζ@χόπουλους.
Μια αντιπολίτευση που δεν έχει καλύτερο παρελθόν με εξαίρεση ίσως τη διακυβέρνηση του Α. Παπανδρέου όπου και είχε επιβάλλει εμπάργκο στα Σκόπια. Φυσικά το εμπάργκο πρώτοι το έσπαζαν οι.. σύγχρονοι και έντιμοι Μακεδονομάχοι της βορείου Ελλάδος.
Ευτυχώς που υπάρχουν και οι προοδευτικές δυνάμεις. Μιλούν για την εθνοκάθαρση που έκανε ο Κολοκοτρώνης (!!), συγγράφουν βιβλία τις έκτης δημοτικού και αποκαλούν το Σολωμό εθνικιστή. Αν πει κανείς δε πως το Ηράκλειο της Κρήτης ή η Σπάρτη είναι ελληνική αμέσως θα σε πουν φασίστα και ακροδεξιό.
Ο μοναδικός "πατριωτικός λόγος" ακούγεται δυστυχώς σχεδόν μόνο από την άκρα δεξιά η οποία και ανεβαίνει. Μεγάλη κατάρα γιατί έτσι ακυρώνεται και γελοιοποιείται κάθε λογική πατριωτική φωνή. Όταν βέβαια οι δημοκράτες γίνονται δημοκράτορες και δεν υπερασπίζονται τη δημοκρατία αυτά είναι απολύτως φυσιολογικά.
Το είδατε; Ένα όμορφο σύστημα σοφά πλασμένο και αποτελεσματικό.
Πατριώτες; Μα μισό λεπτό.
Δεν είχαμε κάτι υπερπατριώτες νομάρχες και αρχιερείς στη βόρεια Ελλάδα; Σίγησαν αυτά τα λεοντάρια τα υπερήφανα; Φαίνεται θα πηγαίνουν για δήμαρχοι και για άλλα αξιώματα τώρα και δεν κάνει να μιλάνε...
Ευτυχώς όμως ο Μακεδονικός λαός είναι αντιδραστικός και αγωνιστής. Τα σπάει αμέσως και κατεβαίνει στο δρόμο για να χαριστούν τα χρέη του (Μ)ΠΑΟΚ (sic) και του Άρη.
Εύγε υπερήφανη πρωτεύουσα των Βαλκανίων(;;;)...Πάντως όχι της Μακεδονίας!
Τουλάχιστον λειτουργούν σε τούτο τον τόπο οι μυστικές μας υπηρεσίες και οι κάμερες.
Βλέπουν αν θα ξυστεί κανένας έλληνας πολίτης που διαδηλώνει!Αφήστε που θα πιάσουμε και τους κουκουλοφόρους έτσι. Είναι αντικουκουλοκάμερες προφανώς.
Οι δε πολιτικοί μας κάνουν υπολογισμούς. Να πάω κόντρα στην παγκοσμιοποίηση ή να πάω κόντρα στο λαό και να εισπράξω πολιτικό κόστος. Εύκολο. Θα υποχωρήσω στο Μακεδονικό.
Ο Ελληνικός λαός είναι μακάκας. ΘΑ τον κοροϊδέψω για μια ακόμα φορά
Θα του πω πως για όλα φταίνε οι κακοί Αμερικανοί και οι κακοί Εβραίοι. Άσε που "ο καιρός γαρ εγγύς" και θα γίνουμε υπερδύναμη . Θα μας σώσει και η ομάδα Έψιλον από το Σείριο.
Σαν μάννα εξ ουρανού...
Ας προσέξουν όμως οι πολιτικοί μας γιατί δεν υπολόγισαν κάτι που λέγεται ιστορία. Και τα ονόματα τους θα μπουν δίπλα σε αυτά του Εφιάλτη και του Νενέκου. Σε εθνικά θέματα ο χρόνος εκδικείται αλλά και καθαγιάζει. Η δικτατορία του Μεταξά παραμένει στο απυρόβλητο και καθαγιάστηκε λόγω του ΟΧΙ που ειπώθηκε στις ημέρες τις (από το λαό) και σήμερα μιλάμε για το έπος του 40 και το γιορτάζουμε.
Αντιθέτως η Χούντα των συνταγματαρχών παραμένει μισητή διότι συνοδεύτηκε ΚΑΙ με την τραγωδία της Κύπρου.
Προσέξτε γιατί σήμερα ίσως να μην βρεθούν Ψωροκώσταινες...



59 σχόλια:

vetdino είπε...

άστα να πάνε φίλε μου, κατά διαόλου πάμε... έχουμε αποχαυνωθεί με μαλακίες και οι καλοί μας γείτονες κάνουν πάρτυ...

katerina είπε...

Καλέ μου Λακών, καλά τα είπες και σωστά τα έγραψες... Αλλά εγώ έχω μια απορία.. Πως γίνεται όλοι (και λέω όλοι, διότι δεν έχω ακούσει ούτε έναν εκεί έξω -από ταξιτζή μέχρι περιπτερά ή συμπολίτη μας που περπατά δίπλα μου στο δρόμο...) να είμεθα δυσαρεστημένοι, απογοητευμένοι, εξοργισμένοι με όσα συμβαίνουν και παρόλα αυτά, τα δελτιά ειδήσεων συνεχίζουν να κάνουν μεγάλα νούμερα, τα κυβερνητικά πρόσωπα συνεχίζουν να είναι τα ίδια, οι πολιτικές τους να είναι οι ίδιες, και η Παπαρήγα να αποκαλεί τον Τσίπρα κουραμπιέ (αδιάφορη μου είναι η εν λόγω κυρία, ενώ ο κύριος μου κέντρισε το ενδιαφέρον λόγω ηλικίας και ορισμένων σωστών κατά την γνώμη μου δηλώσεων)....;;; Νομίζω πως μόνο μία είναι απάντηση.. Είμεθα άξιοι της τύχης μας και της μοίρας μας.. Εμείς τα κάναμε όλα σκατά (διότι εμείς ψηφίζουμε) και τώρα τα λουζόμαστε.. Αφού τόσο πολύ τους μισούμε και όλοι πια πιστεύουν πως μας κλέβουνε, πως ο Γιωργάκης θα παραμείνει για πάντα Γιωργάκης, γιατί δεν ψηφίζαμε Πράσινους Οικολόγους, π.χ., στις εκλογές να γινόταν της πουτάνας στο κοινοβούλιο...;;; Γιατί είμαστε θέση φύση μαλάκες.. Γι αυτό... Οπότε ας κοιτάξουμε πως μπορούμε να σώσουμε ότι σώζεται και ας προχωρήσουμε με άλλα μυαλά και τακτικές την επόμενη φορά...

Λακων είπε...

@vetdino Τι άλλο να σου πω φίλε μου;Είμαστε άξιοι των πράξεων μας.
Δημιουργήσαμα τη κοινωνία της μίζας και του φραππέ.
Να δούμε πόσο ακόμα θα αντέξουμε...

KitsosMitsos είπε...

Η ιστορία αυτή θα έχει παράπλευρες απώλειες. Το θέμα είναι ποιους θα πάρει η μπάλα...

Λακων είπε...

Αγαπητή river δεν έχεις άδικο. Μετά τις φωτιές είπα καλά να πάθουμε.
Τα πράγματα όμως δεν είναι ακριβώς έτσι.
Δοκίμασε να κάνεις εσύ ένα κόμμα.
Θα χρειαστείς μερικά εκατομμύρια για το παράβολο μόνο για τη συμμετοχή.
Μερικά εκατομμύρια για αφίσες και χαρτοπόλεμο.
Μερικά ακόμα εκατομμύρια για διαφημίσεις στα Μ.Μ.Ε.
Δεν έχουμε όλοι τις ίδιες ευκαιρίες για συμμετοχή στα κοινά.Είναι υπόθεση των πλουσίων
Συμπαθής και ο Τσίπρας.
Το θέμα είναι όμως πως δεν βρίσκω καμία διαφορά στις θέσεις του Τσίπρα και στις θέσεις του Bush.
Μακεδονία αποκαλεί ο Bush τα Σκόπια, σπεύδει και το Σύριζα να τους υπερασπιστεί. Για πολυπολιτισμικότητα μιλά ο Bush, για πολυπολιτισμικές κοινωνίες και το Σύριζα. Συγγνώμη κιόλας και χωρίς καμία διάθεση ρατσισμού αλλά ποιόν ακριβώς πολιτισμό μας έφεραν οι Πακιστανοί και οι Αλβανοί; Έλεος επιτέλους!(εννοείται πως δε σου τη λέω)

Λακων είπε...

@kitsosmitsos Νομίζω πως ήδη μας έχει πάρει η μπάλα. Εδώ και χρόνια.
Μακάρι να κάνω λάθος.

katerina είπε...

Ω μα δεν το παίρνω προσωπικά... Όσο για τον Τσίπρα, απλά δηλώνω πως μου φαίνεται συμπαθής.. Πιο συμπαθής από τον Κωστάκη, τον Γιωργάκη ή την Αλέκα, πόσο μάλλον από τον χέρι χέρι με τον Καρατζαφέρη... Που μεταξύ μας, όλοι τα ίδια σκατά είναι, απλά σε διαφορετικά επίπεδα...
Από εκεί και πέρα παραμένω ετών 21 με μια τάση προς την επανάσταση... Οπότε (ζητώ συγγνώμη για τη φρασεολογία)χεσμένα τα έχω τα λεφτά... Ξέρω ότι είναι δύσκολο.. Αλλά το χάος είναι εύκολο να προκληθεί.. Απλά όσοι έχουν προβλήματα με τις αποφάσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων, ας σηκώσουν τον ποπό τους και ας ξεχυθούν για μέρες ολόκληρους στους δρόμους.. Αντί για 3 ώρες μόνο.. Και μην ακούσω περί θεμάτων μισθοδοσίας και οτι θα χάσουν το μεροκάματο.. Αν θέλουμε αλλαγή πρέπει να γίνουν θυσίες.. Αλλά ποιος ξεβολεύται? Γιατί αυτό θα μας φάει... Η αναθεματισμένη βολή μας!!!

μελονικος είπε...

Πολύ οργή βλέπω. Δεν έχεις και άδικο. Αυτό το «Μακεδονικό»’ μας ταλαιπωρεί από το Β) παγκόσμιο πόλεμο. Στην εποχή του Τίτο να μη μιλάμε γιατί ο στρατάρχης πήγαινε κόντρα στους Ρώσους.. Έχουν τώρα δυο γενιές ανατραφεί οι σκοπιανοί σα Μακεδόνες. Το παίρνεις πίσω;. Κατάρα έχει αυτός ο άξιος λαός να βάζει τους χειρότερους να τον κυβερνούν.

Λακων είπε...

@river Και εμένα μου φαίνεται συμπαθής και ο λόγος του διαφέρει κάπως απο την ξύλινη γλώσσα που έχουμε συνηθίσει.
Αλλα με τις γενικές θέσεις του κόμματος του διαφωνώ πλήρως και αν δεν αλλάξει κάτι δεν θα τον ψηφίσω ποτέ.
Ας πει όμως και ένα όχι και ο σημερινος πρωθυπουργός και θα τον χειροκροτήσω. Και ας είναι Κωστάκης ή Γιωργάκης ή όποιος θέλει.
Πάντως το πλεόν σωστό το είπες στο τέλος. Να βγεί ο κόσμος έξω στους δρόμους για ημέρες.
Αργά ή γρήγορα πάντως θα συμβεί αναγκαστικά.

Λακων είπε...

Νίκο τι να κάνω; Να μην οργιστώ;
Να προσποιηθώ τον χαρούμενο;
Και αν δεν οργιστούμε με αυτό με τι θα οργιστούμε; Με την κατάταξη στη Eurovision;
Tο θέμα αυτό μας ταλαιπωρεί χρόνια όπως σωστά λες. Ήδη απο την εποχή του Τίτο.
Για χρόνια όμως κοιμόμαστε.
Ας αγωνιστούμε επιτέλους και ας χάσουμε. Να έχουμε τουλάχιστον αξιοπρέπεια.

Equilibrium είπε...

Αααα βλέπω πλήρης συγχρονισμός με τον απομηχανής θεό...

Εμένα θα μου επιτρέψετε να μην εκφέρω γνώμη για αυτό το θέμα ακόμη

Καλή βδομάδα :)

Penthesila είπε...

Χρονια στην δουλεια μου, καθημερινα σχεδον, καλουμαι να εξηγω γιατι ο Φιλιππος και ο Αλεξανδρος ειναι Ελληνες...

Κορκόδειλας είπε...

ΦΑΣΙΣΤΑ!

ΥΓ
"Ο μοναδικός "πατριωτικός λόγος" ακούγεται δυστυχώς σχεδόν μόνο από την άκρα δεξιά η οποία και ανεβαίνει. Μεγάλη κατάρα γιατί έτσι ακυρώνεται και γελοιοποιείται κάθε λογική πατριωτική φωνή. Όταν βέβαια οι δημοκράτες γίνονται δημοκράτορες και δεν υπερασπίζονται τη δημοκρατία αυτά είναι απολύτως φυσιολογικά." Τα είπες ολα. Καλημέρα!

Από Μηχανής Θεός είπε...

Η Ισχύς εν τη ενώση...
Έπειξε ο τόπος από "Εθνικούς Ευεργέτες" και έλειψε μια "Ψωροκώσταινα".
Όπως πήξαμε και από περιττώματα και ο Ηρακλής είναι εξοστρακισμένος για να μπορέσει να εκπληρώσει τον άθλο.
"Ζητήται ψυχραιμία και θάρρος, πληροφορίαι εντός..."

Την καλημέρα μου

Λακων είπε...

@Equi Ακόμα...Γιατί θα περιμένω :P.
Σχετικά με τον απο μηχανής θεό συγχρονιστήκαμε χωρίς να έχει προηγηθεί συννενόηση ;)

Λακων είπε...

@penthesila Απο ότι καταλαβαίνω είμαστε και στον ίδιο τομέα σε διαφορετικά όμως πόστα.(τουρισμό)
Τι να πρωτοπείς;
Για την Ελληνική ετυμολογία του ονόματος Φίλλιπος; Φίλος + ίππος δηλαδή ο άνθρωπος που αγαπά τις ιπποδρομίες;
Για το ελληνικότατο όνομα της μητέρας του;
Να τους πεις με δόσεις ειρωνίας πως ο Αλέξανδρος ίσως και να μην ήταν καν Μακεδόνας αλλά προερχόταν απο οικογένεια ποιμένων του Άργους;
Να αναφέρεις κείμενα του Γεωγράφου Στράβωνα οπου την αναφέρει ως Ελλάδα και όχι απλώς ελληνική;
"Εστιν μεν ουν Ελλάς και η Μακεδονία".)Διότι φυσικά και η Μακεδονία είναι Ελλάδα;
Να αναφέρεις τον Τούρκο περιηγητή Εβλιγιά Τσελεμπί που μιλά για το Yunan Φίλλιπο;
Στη διπλωματία όμως δεν υπάρχει περιθώριο για την ιστορική αλήθεια αλλά μόνο το δίκαιο του ισχυρού ή αυτού με τους ισχυρούς "συμμάχους".

dyosmaraki είπε...

Το Μακεδονικό δύσκολα θα ξεμπλέξει.
Οταν το διαδίκτυο σειώταν με τους "γείτονές" μας να υπογράφουν ως Μακεδόνες σε όλους τους τομείς (πολιτική, τουρισμό, διαφήμιση κλπ) εμείς κοιμόμασταν.
Τώρα που όλοι οι λοιποί έχουν αποδεχθεί την ονομασία "Μακεδονία" εμείς πήραμε μυρωδιά και αρχίσαμε να ψαχνόμαστε.
Αν πας στο Yahoo answers (μπορώ να σου δώσω και τις συγκεκριμένες ερωταπαντήσεις, τις έχω κρατήσει)θα δεις αλλεπάλληλες προπαγανδιστικές ερωτήσεις (τάχα μου αθώες) από τους γείτονές μας, που όμως επηρέαζαν την κοινή γνώμη αφού συμπεριελάμβαναν ιστορικά στοιχεία (μερικά αληθή και μερικά όπως τα περί ελληνικότητας του Αλεξάνδρου και του Φιλίππου αναληθή). Ενα από τα επιχειρήματά τους ήταν πως όπως η Ελλάδα αυτοανακηρύχθηκε "hellas" αντί για "Greece" έτσι κάθε λαός έχει το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού.
Και όλα αυτά τα διάβαζαν εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο....
Και η ελληνική πλευρά???? Απούσα!!!!
Θα μπορούσα να σου μιλώ για ώρες αφού κάποτε παρακολούθησα στενά αυτό το θέμα, όμως συγκρατιέμαι για να μην κάνω κατάχρηση της φιλοξενίας σου....
Οταν η ίδια η πρόξενός μας η διορισμένη από το Ελληνικό κράτος ισχυρίζεται πως αφού όλα τα κράτη έχουν αναγνωρίσει την "άλλη" Μακεδονία, θάπρεπε και η Ελλάδα να την αναγνωρίσει τι να περιμένει κανείς???? (Την ανακάλεσαν βέβαια but it was too late!!!)
ΥΓ. Κάποτε από τις ελληνικές τράπεζες πάρθηκε η απόφαση να μην δέχονται να εκτελέσουν εισερχόμενα και εξερχόμενα εμβάσματα όταν αναφερόταν ως χώρα η ψευδο-"Μακεδονία". Κράτησε κάνα-δυό χρόνια και αυτό το μέτρο (κάτω από πιέσεις φαντάζομαι) άρθηκε !!!!

Matrix είπε...

Καλησπέρα.

Πολύ καλό άρθρο, ρεαλιστικό, ωμό.

όπως θα το έβλεπε ένας εκτός του συστήματος.

Την ιστορία με τα Σκοπια την έχουμε χάσει γιατί δεν είμαστε μπροστάρηδες στις εξελίξεις (με ελάχιστες εξαιρέσεις σε μικρές περιόδους), αλλά πάντα ακολουθούσαμε τις πρωτοβουλίες άλλω ή βρισκόμασταν προ τετελεσμένων γεγονότων.

x-man είπε...

@Λάκων, @ …από μηχανής θεέ.

Μπράβο! Μπράβο!

Περίμενα με ανυπομονησία τις αναρτήσεις σας πάνω στο γνωστό και ως Μακεδονικό ζήτημα. Δεν πρόκειται να αναφερθώ ούτε στο χρονικό μιας κάκιστης, -από διπλωματικής πλευράς- στάσης της χώρας μας, (από την γέννηση του προβλήματος έως και σήμερα), αλλά ούτε και στην ιεροσυλία που έχουν διαπράξει ορισμένοι πολιτικοί μας αντιμετωπίζοντας το θέμα κάτω από το πρίσμα μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και ως πεδίο κομματικών αντιπαραθέσεων.

Ας παραδεχτούμε επιτέλους όλοι την συμμετοχή μας στον σχεδιασμό ενός προαναγγελθέντος φόνου αλλά ας μην επιτρέψουμε τελικά την πραγματοποίησή του.

Χαίρομαι ειλικρινά γιατί αυτό για το οποίο κάποτε ένας πολιτικός μας δήλωνε ότι δεν θα το θυμάται κανείς, αποτελεί θέμα υγιούς συζήτησης και αντιπαράθεσης. Για να υπάρξει όμως και κάποιο όφελος θα πρέπει να μην παραμείνει μόνο ως συζήτηση, αλλά να αποτελέσει τον πάτο του πηγαδιού στο οποίο έχει κατρακυλήσει τα τελευταία χρόνια αυτό που λέμε εθνική υπερηφάνεια και ελληνικό φιλότιμο.

Για να γίνω πιο ουσιαστικός και για να πάρω θέση σε αυτό το σοβαρό θέμα που διαλέξατε ως ανάρτηση, και που τόσο σωστά τοποθετείστε και οι δυο σας (φυσικά ο καθένας με την ιδιαιτερότητα της σκέψης του), παραθέτω και τους δικούς μου προβληματισμούς.
Πιστεύω ότι στην παρούσα φάση δεν καλούμεθα να δώσουμε λύση στο χρονίζον πρόβλημα αλλά κυρίως να αποδείξουμε την καλή μας θέληση και υποταγή στους πάτρωνες της περιοχής. Μας «τεστάρουν» ενόψει των επόμενων μεθοδεύσεων τους. Και για να γίνω πιο σαφής. Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη απογραφή τους το κρατίδιο των Σκοπίων αποτελείται από: Σλάβους, Σκοπιανούς, Αλβανούς, Βόσνιους, Τούρκους, Σέρβους, Ρομ, Έλληνες και κάποιους μη ταυτοποιημένους. Στο συνονθύλευμα αυτό το πάνω χέρι έχουν οι Αλβανοί και ακολουθούν οι Τούρκοι , οι Ρομ οι Βόσνιοι και οι Σέρβοι.
Με την πραγματικότητα της ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου, είναι πλέον ορατό ότι το επόμενο στάδιο της αναδιάταξης της περιοχής θα είναι μία απόσχιση των Αλβανών οι οποίοι βρίσκονται στην περιοχή του Τετόβου με σκοπό την ενοποίησή τους με τους ομοεθνείς τους Κοσοβάρους. Σταματάω όμως εδώ τον συλλογισμό μου γιατί η συνέχεια εμπίπτει σε γενικότερη γεωπολιτική ανάλυση η οποία θα μας οδηγήσει πολύ μακρύτερα. Φανταστείτε τώρα πόσο ζωτικής σημασίας είναι η ανάγκη του κρατιδίου των Σκοπίων να αποκτήσουν οι πολίτες του, μία πολιτισμική εθνική και ιστορική ταυτότητα (Μακεδόνες), ώστε να μπορέσει να διατηρηθεί με την παρούσα σύνθεση.
Κάποιοι θα πουν, καλά η δυνατή και Ευρωπαϊκή Ελλάδα αρνείται το «φιλί της ζωής» σε ένα λαό που προσπαθεί να βρει την τύχη του;
Ίσως να πρόκειται για ένα λαό που προσπαθεί να ορθοποδήσει, αλλά στον αντίποδα έχουμε την διακύβευση πολλών εθνικών μας συμφερόντων και εδαφών τα οποία με δεδομένη την υποχωρητικότητα μας θα αρχίσουν να ορέγονται πολλοί από τους υπόλοιπους γείτονες μας.
Κακά τα ψέματα το «οικόπεδο» είναι γωνία, και πολλοί ονειρεύονται να αποκτήσουν χιλιοστά συνιδιοκτησίας.
Τέλος, ίσως έτσι που ήρθαν τα πράγματα να μην μπορώ να απαιτήσω από αυτούς που εκτελούν την εξωτερική μας πολιτική την στάση που θα κρατήσει η χώρα μας, αλλά μπορώ να δηλώσω ευθαρσώς αυτή που η καρδιά μου προστάζει και αυτή που ενδόμυχα οι περισσότεροι Έλληνες πιστεύω πως επιθυμούν. Όχι διπλή ονομασία, κανένας εθνικός προσδιορισμός προερχόμενος από την λέξη Μακεδονία και τα παράγωγά της. Αν αυτό δεν γίνει αποδεκτό πιστεύω ότι η άσκηση του veto θα μας δώσει τον χρόνο που απαιτείται για να εκδηλωθούν οι προθέσεις των «αντιπάλων».
Σήμερα η Ελλάδα αποτελεί τον μεγαλύτερο οικονομικό επενδυτή άρα και τον μόνιμο αρωγό στην ανάπτυξη και ευημερία του συγκεκριμένου κρατιδίου. Η στάση και οι αλυτρωτικές τους διαθέσεις επιβεβαιώνουν το ρητό «Αχάριστο ευεργετείς, νεκρό δανείζεις».
Μήπως η ταύτιση των απόψεων σας, δηλώνει αυτά πού λίγο έως πολύ o μέσος Έλλήνας πιστεύει; Ο σχολιασμός μου είναι ο ίδιος γιατί με καλύψατε απόλυτα και οι δύο.
@Λάκων, η ξεκάθαρη θέση σου τιμά την ιδιαίτερη καταγωγή σου. Ο θαυμασμός μου στην «ράτσα» σου φαίνεται από την φιλοξενία στο Blog μου, των σχετικών clip της ταινίας 300 (έστω και αν το όλο concept ήταν καθαρή αμερικανιά).

Spyros Vlahos είπε...

Χαίρομαι που υπάρχει μια γωνιά για σοβαρή συζήτηση.
Η ερώτηση είναι "μπορεί ν' αλλάξει η Ελλάδα από τα blogs;"

Λακων είπε...

@Korkodeilas Ας με πούνε και φασίστα.
Γραφικοί είναι. Αν μου το έλεγες εσύ ρε πατρίδα θα στενοχωριόμουν και θα το έπαιρνα σοβαρά.
Με τους μη σοβαρούς όμως γελάμε.
Καιρός είναι πάντως να τα ακούσουν για να δουν ότι ο κόσμος δεν κοιμάται και είναι οργισμένος!

Λακων είπε...

@8eos Σίγουρα χρειάζεται να βρούμε αυτά που μας ενώνουν.
Και πιστεύω πως τα σημαντικά ζητήματα μας ενώνουν όλους.
Το όλο θέμα εδώ δεν είναι μόνο εθνικό αλλά έχει και προεκτάσεις σε θέματα που αφορούν την παγκοσμιοποίηση, την ελευθερία, την κρίση αλλά και υπερηφάνεια μας.
Ας σώσουμε τουλάχιστον την αξιοπρέπεια μας.
Χρειάζεται αγώνας όπως και να έχει.
Ας χάσουμε αλλά να χάσουμε "πολεμώντας".

Λακων είπε...

@dyosmaraki Έχεις απόλυτο δίκιο. Το ζήτημα των τραπεζών το είχα ξεχάσει.
Όσον αφορά το Γραικός είναι τόσο αρχαίο όσο και η λέξη Έλληνας.
Γραικός σημαίνει Έλληνας ήδη από την αρχαιότητα. Πολλοί δεν το ξέρουν και νομίζουν πως είναι λέξη προσβλητική και πρόσφατη.
Αυτό δείχνει και την ημιμάθεια αυτών που γράφουν στο Yahoo anwsers.
Οι προθέσεις τους βέβαια μόνο αθώες δεν είναι.

Λακων είπε...

@Matrix Σήμερα διαβάζοντας την ανάρτηση που έκανες αισθάνθηκα ότι ήταν σαν να μιλούσες για εμένα.
Και φυσικά ισχύει και αυτό που είπες για το "εκτός συστήματος" και στην περίπτωση σου.
Πολλοί νέοι άνθρωποι με ικανότητες και όρεξη θέλουν να μπουν στο "σύστημα" μέσω πολιτικών σχηματισμών με ειλικρινή διάθεση για προσφορά.
Θεωρούν ότι εκεί θα συναντήσουν άτομα πολιτικοποιημένα που θα διαβάζουν εφημερίδα και θα κάνουν πολιτικές συζητήσεις. Αν και δεν είναι όλοι ίδιοι η πραγματικότητα τους απογοητεύει και επιστρέφουν εκτός συστήματος.
Το θέμα όπως σωστά αναφέρεις μάλλον το έχουμε χάσει. Ας προσπαθήσουμε όμως.

Λακων είπε...

@xman&Σπύρο Βλάχο Θα σας απαντήσω αύριο.
@Όλους. Ζητώ συγγνώμη για το ορθογραφικό λάθος. Η λέξη Φίλιππος γράφεται φυσικά με ένα Λάμδα.
Φίλιππος:Φίλος+Ίππος

- είπε...

Συμμερίζομαι την οργή και την απογοήτευσή σου. Για μένα, το μεγαλύτερο πρόβλημα του Έλληνα είναι ότι είναι "παρτάκιας". Κοιτάει μόνο τον εαυτό του και αδιαφορεί για τον συνάνθρωπο και την πατρίδα του. Αυτή η νοοτροπία μας έχει φάει. Όλοι ψάχνουν μια θέση στο δημόσιο, για να βολευτούν. Αν τα καταφέρουν, δεν τους νοιάζει ούτε η ανεργία, ούτε η πολιτική, ούτε το Μακεδονικό, ούτε το Κυπριακό. Μετά 9 έχει ο μήνας... Το βλέπω καθημερινά γύρω μου. Αυτή η αδιαφορία θα μας φάει...

Λακων είπε...

@x-man Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Το θέμα όμως δεν είναι το μπράβο. Θα μπορούσε κάποιος αναγνώστης να κρίνει το κείμενο μου και να πει πως απευθύνεται στο θυμικό κτλ.
Γενικότερα στη γειτονιά μας έχουν δημιουργηθεί με διαδικασίες express, (πρωτοφανές για τα διπλωματικά δεδομένα) δίαφορα μικρά και ασταθή κράτη.
Διαίρει και βασίλευε κοινώς.
Έστω και την τελευταία στιγμή ας αντισταθούμε να σώσουμε τουλάχιστον την αξιοπρέπεια μας.
H σάπια κοινωνία μας έφτασε σε τέλμα και δεν πάει άλλο. Θα πρέπει κάποιος να είναι εκτός πραγματικότητας για να μην το καταλάβει.
Τέλος η ράτσα μου πρώτη δίδαξε πως η καταγωγή (βλέπε ρήτρες Λυκούργου) δεν παίζει κανένα ρόλο αλλά αντιθέτως η αγωγή και η παιδεία.
Ούτε για την ειδικότερη ράτσα μου τους Νεολάκωνες είμαι υπερήφανος ούτε για την γενικότερη Νεοέλληνας.

Λακων είπε...

@Σπύρος Είναι όπως το λες μια γωνία για συζήτηση. Δεν έχω ψευδαισθήσεις να πιστεύω πως οι bloggers είμαστε ο νέος διαφωτισμός.
Όπως και να έχει πάντως με το γράψιμο είμαστε αναγκασμένοι να οργανώσουμε τη σκέψη μας πράγμα που μας βελτιώνει.Επίσης η ανταλλαγη απόψεων είναι πάντα χρήσιμη.
Να αλλάξει η Ελλάδα δύσκολο αλλά πλεον οι πολιτικοί δεν θα βλέπουν μόνο αυτά που θέλουν στις εφημερίδες αλλά θα βλέπουν και κριτική απο άτομα που δεν αποσκοπούν σε μικροκομματικά οφέλη.
Τα ίδια ισχύουν και για τους εκδότες-δημοσιογράφους κτλ.
Είναι πλέον δεινόσαυροι και τέλειωσαν.
Και στην εποχή μας δεν τρώει το μεγάλο ψάρι το μικρό αλλά το γρήγορο το αργό.
Καταλαβαίνουν οτι ο κόσμος δεν τρώει κουτόχορτο.
Όπως και να έχει έθεσες έναν πολύ ωραίο προβληματισμό.

NY ANNA είπε...

Έθνος "ανάδελφον" εμείς οι Έλληνες. Λίγο απ' όλα. Και κατεργάρηδες κι ευέλικτοι, και απατεωνίσκοι και τίμιοι και ονειροβάτες και εντελώς γελασμένοι, ακροβατώντας μονίμως ανάμεσα στην Ανατολή και στη Δύση, αντί να βαδίζουμε και να κοιτάμε μπροστά, βουλιάζουμε σε μια τρομερή απραξία, “θύματα”, με τη θέλησή μας ή χωρίς, της δικτατορίας του επουσιώδους, της άκαρπης πολιτικής, των "φιλοξενούμενων" σε πάνελ τύπου Άδωνι Γεωργιάδη και των ΜΜΕ. Κάπως έτσι, ενώ έχουμε μια πυριτιδαποθήκη πάνω από τα κεφάλια μας, Σκόπια-Κόσσοβο, ένα ασφαλιστικό να μας κατακαίει, μια τρομερή και δυσανάλογη ακρίβεια να μας θερίζει, ένα περιβάλλον που έχει τόσο θυμώσει μαζί μας που δεν αντέχει καν την παρουσία μας και το δείχνει, με την απειλή ενός μεγάλου σεισμού, χωρίς όμως κανέναν να μας δείχνει πώς θα ζήσουμε με αυτόν και να μας διδάσκει, με σχολεία-ερείπια να απειλούν τα κεφάλια των παιδιών, με υγεία και παιδεία για τα σκουπίδια πλην εξαιρέσεων, ΕΜΕΙΣ καθόμαστε και ασχολούμαστε από τα τέλη του 2007 με ένα DVD-φάντασμα που κανένας δεν έχει δει (και καλά!) και με ύποπτους "κομιστές" που έχουν θρονιαστεί στην καθημερινότητά μας, επειδή εμείς τους αφήνουμε, βυθισμένοι στον ωχαδερφισμό μας! Εάν αυτό ρε φιλαράκι δεν λέγεται κίνηση στρουθοκαμήλου, τότε τι λέγεται;
Ω, ναι, είμαστε άξιοι της τύχης μας... Καλημέρες μούτρο...
(Ωραίο κείμενο και ωραίοι και οι παραλληλισμοί. Και σ' ευχαριστώ βέβαια που είπες τόσα για την ιδιαίτερη πατρίδα-καμάρι μου. Αν και προς στιγμή, τρόμαξα λίγο με το κείμενό σου, εκεί που έλεγες για την άκρα δεξιά. Διάβασα πιο κάτω και χαλάρωσα, νομίζω, γιατί τους αντιπαθώ τρελά τους τύπους. Και κάτι ακόμα, αν μου επιτρέπεις: προσωπικά είμαι πολύ προσεκτική με τους πρόσφυγες και τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς προς αυτούς. Γιατί ξέρεις κάτι ρε φιλαράκι; Εδώ που έχουμε φτάσει, δεν θέλει και πολύ, μη νομίζεις, να βρεθούμε κι εμείς στη θέση τους: πρόσφυγες. Οπότε ας κάνουμε λίγο κράτει. Ζουν σε άθλιες συνθήκες και παλεύουν για να ζήσουν. Αλλιώς δεν θα σκυλοπνίγονταν πάνω σε σχεδίες. ΟΙ άνθρωποι έχουν πολύ ισχυρό το συναίσθημα της επιβίωσης για να ανεβαίνουν σε μια σχεδία έτσι για πλάκα... Αυτά. Πάλι σεντόνι έγραψα ε; Συγνώμη.)

Axis Mundi είπε...

"Ας προσέξουν όμως οι πολιτικοί μας γιατί δεν υπολόγισαν κάτι που λέγεται ιστορία."

Κι αυτή η φράση απο μόνη της μπορεί να γραφτεί στην ιστορία.
Πόσο μα πόσο δίκιο έχεις!

Λακων είπε...

@Στέφανος Όντως φίλε μου έτσι είναι.Να βολευτούμε και μετά τα ξεχνάμε όλα.
Στο τέλος βέβαια θα τα χάσουμε όλα και τυπικά.
Κοίτα γύρω σου τι γίνεται τα τελευταία χρόνια. Κόσμος καταχρεωμένος που συνεχίζει να δανείζεται, κλέφτες και ατιμωρησία, σήψη και διαφθορά παντού.
Το χειρότερο απο όλα είναι πως δεν έχουμε καν εκπαιδευτικό σύστημα.
Άρα μηδαμινές ελπίδες.
Έχει χαθεί και η μαγκιά και ο τσαμπουκάς που είχαμε κάποτε ως λαός. Χάσαμε την ταυτότητα μας.
Σιγά σιγά θα χάσουμε και την ιστορία μας τα ονόματα μας και τα εδάφη μας.
Το πιο αστείο είναι πως ένα απο τα πιο διεφθαρμένα κράτη μιλά και για διεθνές δίκαιο.
Αρπάξτε άλλη μια καρπαζιά απο την υπερδύναμη των... Σκοπίων Γιουσουφάκια και βουλώστε το τώρα.Αυτό ακριβώς μας λένε οι ξένοι.

Λακων είπε...

@ Άννα Ειλικρινά προτιμώ πολιτικούς πρωταγωνιστές σε 1000 ερωτικά Dvd παρα κότες και Γιουσουφάκια.
Μετά απο χρόνια η ιστορία θα λέει πως στα χρόνια μας υπήρχε ένα διεφθαρμένο κράτος και επι των πολιτικών χ,υ,ω η Βαρντάσκα αναγνωρίστηκε ως Μακεδονία.
Σχετικά με τους μετανάστες δεν έχω κανένα πρόβλημα. Πρόβλημα έχω με την μεταναστευτική πολιτική της χώρας μας.
Οι τύποι με τα κουστούμια που μιλούν κατά του ρατσισμού και τους θελουν χιλιάδες στην Ελλάδα δεν τους αγαπούν.
Μη σε ξεγελάνε. Τους θέλουν να μένουν σε χαρτοκιβώτια και να τους εκμεταλεύονται πληρώνοντας τους ελάχιστα, χωρίς ΙΚΑ κτλ. Και αυτοί που εκμεταλέυονται ουσιαστικά τους μετανάστες να λένε τους άλλους ρατσιστές. Μετανάστες ναι αλλά με μέτρο.
Και έτσι καλά γράφεις :)

Λακων είπε...

@AxisMundi Τα πράγματα είναι απλά. Η σημερινή κυβέρνηση με μια έξυπνη κίνηση έχει την ευκαιρία να σβήσει πολλά απο τα τραγικά λάθη της με ένα και μόνο θέμα.
Το Μακεδονικό.
Αν τώρα θέλουν να βλάψουν την υστεροφημία τους δικό τους το πρόβλημα.
Ο ιστορικός του μέλλοντος δεν θα είναι σαν τις σημερινές εφημερίδες και Μ.Μ.Ε.
Δεν θα είναι δηλαδή φιλικά προσκείμενος αλλά ψυχρός και ουδέτερος.

NY ANNA είπε...

Αγάπη μου γλυκιά, έτσι όπως το θέτεις έχεις ένα δίκιο, δε λέω. Αλλά γιατί θα έπρεπε σώνει και καλά να έχω να διαλέξω μεταξύ "κότας", γιουσουφακίου (ποιητική αδεία, sorry) και πρωταγωνιστών ερωτικών DVD; Αφού ένας σύγχρονος... Κολοκοτρώνης, θα μου ταίριαζε περισσότερο; Αλλά στα χρόνια της παρακμής, τι περιμένει κανείς; Σιγά μην υπάρχουν Κολοκοτρώνηδες. Επίσης, δεν μου κάνουν ούτε οι κουστουμαρισμένοι τύποι που μιλούν εκ του ασφαλούς κι από τα γραφεία τους για τους μετανάστες. Δεν με αφορούν αυτοί οι τύποι, ούτε μασάω. Ποτέ δεν τους έδωσα σημασία. Εγώ μιλώ γι' αυτό καθαυτό το γεγονός: πως χάρη, πράγματι, έχεις δίκιο, σε μια εντελώς αμοραλιστική μεταναστευτική πολιτική, έχουμε φέρει ανθρώπους στη χώρα μας, που στην κυριολεξία υποφέρουν τόσο που παρακαλούν να ξαναγυρίσουν στην κόλαση της δικής τους χώρας. Βλέπε τους στοιβαγμένους στο λιμάνι της Πάτρας (συγκλονιστικές εικόνες, τριτοκοσμικής χώρας) και τους Κούρδους που ξεπαγιάζανε στον άθλιο καταυλισμό της Πεντέλης, εν μέσω χιονοθύελλας. Κατά τ' άλλα, καθόμαστε στην ασφάλεια του σπιτιού μας, σκεφτόμαστε τι θα ντυθούμε την Τσικνοπέμπτη, διαβάζουμε τα άθλια υβρεολόγια του Press και βλέπουμε DVD. Δεν λέω πως θα 'πρεπε να είμαστε μέσα στη μιζέρια και στη "φιλανθρωπία" συνέχεια βέβαια, αλλοίμονο. Αλλά λίγο λιγότερο "ωχ-αδερφέ, εγώ θα σώσω τώρα τον κόσμο;" ΔΕΝ θα έβλαπτε. Φιλιά στο μουσούδι μουτράκι. Μου αρέσεις, το ξέρεις.

x-man είπε...

Διαβάζω και ξαναδιαβάζω την ανάρτηση και τους σχολιασμούς όλων και κάθε φορά ανακαλύπτω και μια νέα πτυχή. Φίλε άνοιξες μεγάλο θέμα και προτείνω να το διατηρήσουμε «ζεστό» μέχρι τις εξελίξεις. Θα το καταλάβατε ότι τα ΜΜΕ συνεχίζουν να παίζουν σε άλλα θέματα (εκβιασμοί στα Blogs, σεισμό- καταστροφολογία, Ζαχόπουλος, κλπ.) με σκοπό να διατηρήσουν το θέμα χαμηλά.
Το θέμα με τα Σκόπια είναι η ευκαιρία μας να βρούμε όλοι την χαμένη μας ταυτότητα, και μια σύγχρονη κολυμπήθρα του Σιλωάμ για τον εξαγνισμό των πολιτικών μας. Εμείς -οι πολίτες- με ομοψυχία, και αυτοί -οι πολιτικοί- με αποφασιστικότητα να απαιτήσουμε το αυτονόητο. Και αν ευοδωθεί ο σκοπός μας, τότε ας μην επαναπαυτούμε. Θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε νέους στόχους για την ισχυροποίηση των θέσεων της πατρίδας μας και φυσικά την αναγέννηση της πολιτικής και καθημερινής ζωής του τόπου. Πολύ σωστά αναφέρεσαι στο πρόβλημα της υπερβολικής εισροής μεταναστών στην χώρα, και τους λόγους για τους οποίους αυτή δεν περιορίζεται. Παίζονται όμως φίλε τόσα πολλά. Από την μία ο κίνδυνος που ελλοχεύει όταν αυτοί (οι μετανάστες) δεν είναι και τόσο αθώοι και αποτελούν μέρος κάποιου πολιτικού σχεδιασμού, και από την άλλη τι γίνεται όταν όντως έχουμε να κάνουμε με συνανθρώπους μας που βιώνουν όντως ένα μαρτύριο, αυτό της αναγκαστικής μετανάστευσης λόγω οικονομικής εξαθλίωσης.
Μήπως το δικό μας δημογραφικό πρόβλημα, δεν αποτελεί μια τεράστια πληγή φίλε μου; Η παιδεία και η αγωγή είναι άραγε λυμένα θέματα; Τέλος πάντων πιστεύω πως μία σωστή και οργανωμένη πολιτεία έχει τρόπο να αντιμετωπίσει τέτοια προβλήματα.
Μάλλον τα οράματα και οι μεγάλοι στόχοι οι οποίοι απαιτούν και μεγάλους ηγέτες είναι αυτά που μας λείπουν.
Ελπίζω η κουβέντα να συνεχιστεί και ο κύκλος των σχολιαστών να διευρυνθεί τόσο, που όντως να φανεί η δυναμική των Blogs να συνεισφέρουν στην αλλαγή και βελτίωση της σκέψης όλων μας. Κάπως έτσι θα επέλθει και η αλλαγή στην στάση ζωής μας.

Καλησπέρα.

Λακων είπε...

@Άννα Νομίζω πως συμφωνούμε. Και να διαφωνούσαμε βέβαια πάλι όλα καλά.
Τις εικόνες που αναφέρεις τις είδα στην Πάτρα και έπαθα σοκ με το θέαμα.
Το είχα ακούσει αλλά όταν το βλέπεις είναι διαφορετικά!
Στο θέμα τώρα το Μακεδονικό αλλά και γενικότερα του ωχαδερφισμού του νεοέλληνα όσο περισσότεροι σκεφτόμαστε έτσι και προβληματιζόμαστε τόσο καλύτερα είναι.
Τον κόσμο ίσως να μη μπορούμε να τον αλλάξουμε αλλά μπορούμε να τον επηρεάσουμε λίγο και να του αλλάξουμε τροχιά. Έστω και λίγο.

Λακων είπε...

@axismundi Καλό είναι φίλε μου να βλέπουν κάποιοι πως σκεφτόμαστε έτσι.
Αν οι μετανάστες που είχαμε ήταν λιγότεροι και αυτοί θα ζούσαν καλύτερα αλλά και εμείς.
Αλλά τους επιτρέπουν να έρχονται κατα κύματα και να το παίζουν προστάτες τους για τους εξής λόγους:
1) Το παίζουν φιλάνθρωποι αλλά αυτοί και τα αφεντικά τους θέλουν φθηνά εργατικά χέρια και εκμετάλλευση με ελάχιστο κόστος.
Όσο πιο πολλοί και απελπισμένοι μετανάστες υπάρχουν για αυτούς τόσο το καλύτερο.
2)Με εξαθλιωμένους μετανάστες δεν φοβούνται την περίπτωση των εργατικών ατυχημάτων, αποζημιώσεις κτλ. Ξέρεις πόσους νεκρούς είχαμε στα Ολυμπιακά έργα αλήθεια;
3)Συμφέρει και την κυβέρνηση να πληρώνουν έστω λίγες εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία αφού ποτέ δεν θα πάρουν σύνταξη.
4)Ένας μετανάστης θα υπογράψει χωρίς δυσκολία ένα χαρτί στο οποίο θα γράφει πως πληρώνεται 100 Ευρώ την ημέρα ενώ θα του δίνουν 30.
5)Έτσι φαίνονται και προοδευτικοί και φιλάνθρωπου...
Όσο για το θέμα της παραπληροφόρησης και του αποπροσανατολισμού του κόσμου υπάρχουν πολλά κόλπα αλλά αρχίζουν και παλιώνουν επικίνδυνα πλέον.
Ένα παλιό καλό κόλπο είναι οι κουκουλοφόροι οι οποίοι ηθελημένα ή άθελα τους εξυπηρετούν το σύστημα αποπροσανατολίζοντας τον κόσμο από τα βασικά του προβλήματα αλλά και κρατώντας πολίτες μακριά από διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις αφού υπάρχει φόβος για επεισόδια.
Όσο λιγότεροι πολίτες στους δρόμους τόσο το καλύτερο.
Γενικότερα πάντως καλό είναι να μη χάνουμε τις ελπίδες μας και να σκεφτόμαστε θετικά.
Απο το σάπιο και τη μούχλα προέρχεται και η πενικιλλίνη που θεραπεύει.

Λακων είπε...

@ "ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ" Είμαι σε θέση να ξέρω πως το blog το επισκέφτηκαν κάποιοι οι οποίοι μιλούν για "Μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα και μάλιστα όχι μόνο μια φορά αλλά επανειλημένα.
Γιατί σιωπή;
Φοβάστε να γράψετε επώνυμα κάτι;
Απόγονοι του Μ.Αλεξάνδρου και φοβάστε;
Είστε καλοδεχούμενοι εδώ να μας πείτε τα επιχειρήματα σας.
Αν έχετε...

Roadartist είπε...

ανίκανοι είναι όλοι τους..
Αν είχαμε 'ξένους' να μας κυβερνούν καλύτερες κινήσεις θα έκαναν..

Εφη είπε...

Σορρυ! Το θεμα ηταν οι μεταναστες? Μαλλον ξεφυγε το πραγμα. Υπαρχουν και Ελληνες που δουλευουν για 30 ευρω τη μερα και με τα χιονια τους τα κοψανε κι αυτα. Μηπως εχουμε αρχισει να φοβομαστε οτι εχουμε γινει σαν τους "αλβανους" και μας τσουζει?Ελεος.Και να κανω και μια προβλεψη? Μεσω blog θα γινεται η "επανασταση " απο δω και περα και αυτη τη στιγμη ειρωνευομαι. Γιατι θεωρητικα αποψη εχουμε ολοι αλλα ποσοι πρακτικα εχουν κατανοησει ουσιαστικα τι συμβαινει και τι κανουν γι αυτο? αααααααααα! Μηπως να επιστρεψουν και οι συνταγματαρχες? Διακρινω νοσταλγιες....

Λακων είπε...

@Roadartist Οι Τούρκοι και οι Σκοπιανοί έχουν καλύτεροι εξωτερική πολιτική και κατα συνέπεια πολιτικούς από εμάς...

Λακων είπε...

@Έφη Να και η αντίθετη άποψη που πάντα είναι χρήσιμη.
Το θέμα δεν είναι ακριβώς οι μετανάστες. Τι κοινό έχουν Αλβανία, Κόσοβο και Σκόπια;
Εκτός από Αλβανικό τόξο σχηματίζεται και Μουσουλμανικό.
Αυτό μπορεί να μη σημαίνει και τίποτα. Μπορεί όμως και να σημαίνει αφορμές για επεμβάσεις εναντίον "μουσουλμάνων τρομοκρατών".
Διαίρει και βασίλευε δηλαδή.
Δεν σε παραξενεύει που το Κόσοβο αποσχίστηκε με διαδικασίες ταχύτατες και πρωτοφανείς στα διπλωματικά δεδομένα;
Έχεις σκεφτεί τι ακριβώς θα συμβεί στην Ελλάδα αν υπάρξει μια παρατεταμένη οικονομική κρίση μεγαλύτερη από τη σημερινή;
Γεγονότα σαν της Γαλλίας ίσως;
Αν σκεφτούμε το ακραίο σενάριο εμπλοκής της Ελλάδας σε πόλεμο τι θα συμβεί; Θα πολεμήσουν για εμάς ή θα μας χτυπάνε από μέσα;
Επανάσταση βέβαια δεν γίνεται μέσω μπλόγκ αλλά στο δρόμο.
Όπως και να έχει είναι σίγουρα καλύτερα και πιο δημοκρατικά από την ελεγχόμενη τηλεόραση.
Για αυτό και βλέπουμε ότι πάνε να τα ελέγξουν τελευταία...
Για τους Συνταγματάρχες βαριέμαι να απαντήσω γιατί έχω μπουχτίσει να ακούω λέξεις όπως Χούντα, Φασισμός, Εθνικισμός κτλ με το παραμικρό.

kwstask είπε...

Λακων και προς ολους:Στο fwnhellinwn.blogspot.com διοργανωνεται κινητοποιηση για την Μακεδονια,η οποια ειναι καθαρα πρωτοβουλια καποιων bloggers,ενας εκ των οποιων ειμαι κι εγω.Μπειτε και βοηθηστε κι εσεις!Για την Μακεδονια μας!ΣΑΒΒΑΤΟ 1/3/2008 ΚΑΙ ΩΡΑ 18:00 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ-ΟΛΕΣ ΕΚΕΙ,ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ!!!Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΗΤΑΝ,ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ!!!ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΨΕΥΔΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΝΙΜΙΤΣ!!!ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:fwnhellinwn.blogspot.com

Κορκόδειλας είπε...

ε καταλαβαινεις βεβαιως βεβαιως οτι χιουμορίζω...

Surrealist είπε...

Λάκων λάκων, καλέ μου φίλε, καλά τα είπες, πέστα πάλι δεν γίνεται θ΄ακουστείς και συ μεις και όσοι έχουν την διάθεση να μιλήσουν να δούμε ποιοί θα πράξουν, διότι εμείς από την θέση που είμαστε μιλάμε συνεπώς πράττουμε και όχι μόνο!!
Ευχαριστώ!
Την καλησπέρα μου!!

Υ.Σ. σε συναντώ και αλλού σε σχόλια και σε χαίρομαι!! Όλα όμορφα!

Λακων είπε...

@Κορκόδειλας Ναι φίλε μου το ξέρω. Αλλά και χιούμορ να μην έκανες πάλι όλα καλά θα ήταν γιατι όπως σου είπα σέβομαι την άποψη σου.
@Surrealist ένας απο τους λόγους που έφτιαξα το ιστολόγιο ήταν και για να μην αισθάνομαι τύψεις. Σε θέματα που αφορούν τον άνθρωπο αλλά και τη χώρα μου θέλω να μιλάω αλλά και να δρω όσο και μικρά να είναι τα περιθώρια που έχω.
Κάνε μου τη χάρη μόνο να μη λες ευχαριστώ.

Because of you... είπε...

Γλυκε μου Λακων μπρει εμεις οι Μακεδονες να ειμαστε αντιδραστικοι και να αγωνιζομαστε, αλλα ποια η ουσια της αντιδρασης μπροστα σε επεκτατικες πολιτικες γαλοζοπρασινοκοκκινων και Αμερικανων?

Σημειωση : Με εκπλησουν οι ιστορικες σου αναφορες και ο τροπος που εκφραζεσαι! Ειναι ιδιαιτερος και αξιοπροσεκτος!

Τα φιλια μου και τις καληνυχτες μου!

Κορκόδειλας είπε...

οχι ρε φίλε. ξενερα. αραγε η Αθηνα πως λέγεται στα....σκοπιανα?

Λακων είπε...

@Because of you Η ουσία είναι η ίδια η αντίδραση. Δεν γίνεται να κερδίζουμε πάντα αλλά αξίζει να προσπαθούμε.
@κορκόδειλας Ποιά Αθήνα ρε κορκόδειλα; Εδώ θα πούνε τη Ζαχάρω και το Γύθειο Βλαχοαλβανοσλαβικά.
Κάηκε τελικά η Ελλάδα το καλοκαίρι για να πουληθεί φθηνά..

ange-ta είπε...

τα είπες όλα!!!!!!!!!!!

και τα είπες ωραία, με αγάπη για τον τόπο μας γι αυτό και είναι γεμάτο θλίψη το κείμενο.

Τι να πω φίλε μου. Τι να πω.

Βγηκε η Αυγη και κατηγορεί τον Μίκη.

Ή μία "αριστερά" ασχολείται με τον Νόμο για τους γκέι, ο ΓΑΠ δηλώνει την απαξίωση του για τα συλλαλητήρια, το ΚΚΕ, δηλώνει τα περί νέας Ταξης πραγμάτων, αλλά όχι δεν θα μιλήσει για επίθεση του γείτονα, γιατι εκεί υπάρχει η εργατικη τάξη που μας αγαπάει
και άσε σκατα πατημένα η υπόθεση.

Λακων είπε...

Όπως ακριβώς το λες. Γεμάτο θλίψη.
Και αν η αριστερά ή η αριστερή σκέψη δεν μπορεί να παρουσιαστεί με φρεσκάδα τότε τι να περιμένουμε; Τέτοιες ώρες σκέφηκαν να κάμουν βαθυστόχαστες πολιτικές αναλύσεις περι Θεοδωράκη;

Ανέστης Μ. είπε...

Πολιτικοί που θα γραφτούν με μικρά γράμματα στην ιστορία είναι οι σημερινοί. Τα σκόπια ο μιτσοτάκης είπε τότε ότι σε δέκα χρόνια θα ξεχαστούν και σήμερα είναι το κύριο ζήτημα. Πολιτικοί που αγνοούν την πραγματικότητα, ασυνείδητοι και κρατικοδίαιτοι μόνο στον λαό που διαδηλώνει πιο συχνά για την ομάδα του παρά για το περιβάλλον του αρμόζουν.
Χαιρετώ
υγ:μ’αρέσεις γι’αυτό θα σου τσοντάρω κι ένα λινκ :)))

vetdino είπε...

λάκωνα... χθες είχα μία ωραία συζήτηση με μια φίλη μου και νομίζω πως βρήκαμε τον τέλειο παραλληλισμό για την ελληνική εξωτερική πολιτική τα τελευταία 15-20 χρόνια... Συμπεριφερόμαστε σαν ένα φλωράκο που πήγε και έκτισε μία πολυτελή βίλα μέσα σε έναν καταυλισμό Τσιγγάνων (των κακών Τσιγγάνων που κλέβουν και κάνουν εμπόριο ναρκωτικών) και κάθε τρεις και λίγο έρχονται τα γυφτάκια και μας σπάνε τη Μερσεντές, ή μας κλέβουν τα ασημικά από το σαλόνι, κι εμείς, με το ατσαλάκωτο μπλέιζερ και το μεταξωτό φουλάρι μας, πάμε στο αστυνομικό τμήμα της γειτονιάς (στο χωροφύλακα που τα "έχει κάνει πλακάκια" με τους εμπόρους ναρκωτικών) και με προφορά Κωστέτσου φωνάζουν "Αχ καλέ κύριε αστυνόμε, αυτοί οι αλήτες με ληστεύουν!!"... Κι ο χωροφύλακας (ο Αμερικάνος στα Βαλκάνια) μας κοιτάει και προσπαθεί, συνήθως ανεπιτυχώς, να συγκρατήσει τα γέλια του.

Λακων είπε...

@Anestis Συμφωνούμε απολύτως.
Θα τσοντάρω και εγώ ένα λίνκ για τους ίδιους λόγους
@vetdino Έτσι ακριβώς είναι χα,χα.
Και ας μας συγχωρήσουν οι αθίγγανοι.
Δεν έχουμε πρόβλημα με τους τσιγγάνους. Με τους γύφτους έχουμε!

Vrakas Kostas είπε...

Φιλε Λακων,βρηκα αυτην εδω την αναρτηση σου καταπληκτικη!Την διαβαζω και παρακολουθω τα σχολια μερες τωρα!
Μου ειναι δυσκολο να αφησω καποιο σχολιο!Καπου κολλαω!
Νομιζω ομως πως ξερω την αιτια!
Ειναι γαιτι ζω μονιμα "εξω"!
Και ως γνωστον,αμα βρισκεσαι εξω απο το προβλημα,το βλεπεις και κρινεις πιο αντικειμενικα!Δεν μπορεις να φανταστεις ποση λυπη και πονο μου προκαλει η εικονα της Ελλαδας!
Ειναι ανυπαρκτη διεθνως!Ανυπολυπτη!Απουσα!Ασχετως ποια κυβερνηση ειναι επανω!Η μια συναγωνιζεται την αλλη στην ..ανυπαρξια της!
Ειναι λυπηρο και σκληρο,ειναι δοκιμασια να με ρωτουν Γερμανοι,σε σοβαρο επιπεδο παντα,πως καταντησε αυτη η χωρα ετσι...και εγω να μην μπορω να τους απαντησω!!!Οχι γιατι δεν γνωριζω,αλλα αμα τους πω τι γνωριζω,τοτε φοβαμαι πως θα χασουν ..πασα ιδεα για μας!
Αισχος φιλε μου!Ντροπη και καταντια!
Και τα χειροτερα επονται!Διοτι με την σημερινη κατασταση που επικρατει στον χωρο της παιδειας τουλαχιστον,με κανει να βαζω τα κλαματα!!!Ποτε γμτ με αυτα τα χαλια θα βγαλουμε μια δυο γενιες με καποιο επιπεδο,ωστε να εχουμε ελπιδες πως κατι θα αλλαξει;Κια αν...τι θα εχει απομεινει να σωσουμε τοτε;
Νεκρη χωρα θα καταντησει αυτος ο τοπος!Σαν την νεκρη γλωσσα των αρχαιων!
Ευχομαι να βγω ψευτης!
Καλησπερα και μπαρδον για την φλυαρια μου!

Λακων είπε...

Επιτέλους ένας τα είπε!
Ξέρεις Κώστα στην Ελλάδα νομίζουν πως είναι το κέντρο του κόσμου.
Δεν έχουν καταλάβει πως είμαστε παγκοσμίως άγνωστοι χωρίς κανένα κύρος και επιρροή.
Και όσοι μας ξέρουν είναι για τον πολιτισμό των αρχαίων Ελλήνων.
Μας αγνοούν πλήρως και δίκαια αφού δεν έχουμε παρουσιάσει και κάτι αξιόλογο.
Σε αντίθεση βέβαια με τους Έλληνες του εξωτερικού που και πιο πολύ αγαπάνε την Ελλάδα και φέρονται σαν Έλληνες αλλά και προοδεύουν.
Πες τα Κώστα να τα ακούσουν γιατί ζούν σε κόσμους φανταστικούς.

SUN W KNIGHT είπε...

Λάκωνα, κάποια μέρα ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΗΣ ΣΠΑΡΤΗΣ θα ξαναγεννηθεί.
Και τότε θα τα πούμε...

Vrakas Kostas είπε...

Νομιζω πως θα παρω για επιθετο το Ψωρος!Διοτι το Κωστας το κουβαλω ετσι κι ετσι!
Να δουμε τι θα δειξει στο εξωτερικον ...τετοια ταυτοτητα!
Τα σεβη μου Λακων!

Λακων είπε...

@sunwknight Μακάρι να αναγεννηθεί και ας είναι και απο τη Μύκονο οι νέοι Σπαρτιάτες!!!
Τότε πάντως όντως θα τα πούμε και κυρίως θα τα κάνουμε...
@Κώστας Εδω που τα λέμε έτσι όπως είναι η κατάσταση τιμητικό είναι το Ψώρος.