Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2007

Οι αρχαίοι "τοιούτοι" ημών πρόγονοι


Mad about the boy
Plato wrote that same-sex lovers were more blessed than ordinary mortals. But then he changed his mind, describing the act as 'utterly unholy' and 'the ugliest of ugly things'. So why were the ancient Greeks so confused about homosexuality, asks James Davidson
Saturday November 10, 2007
The Guardian
Δημοσίευμα απο τη Βρετανική εφημερίδα "The guardian".

Αν κάποιος μου ζητούσε να του πω ποιόν θεωρώ Εθνικό ποιητή της Σπάρτης θα του ανέφερα χωρίς κανένα δισταγμό τον Καβάφη. Το ίδιο θα απαντούσα αν κάποιος μου ζητούσε να αναφέρω έναν από τους κορυφαίους ποιητές όλων των εποχών σε παγκόσμια κλίμακα. Ο λόγος;
Σε αυτό ίσως να απαντούσε καλύτερα ο Ιρλανδός ποιητής Σίμους Χήνη ο οποίος κέρδισε το Νόμπελ λογοτεχνίας το 1995. Ως δασκάλους και οδηγούς του στο δρόμο της επιτυχίας ανέφερε τους Αισχύλο, Σοφοκλή και Καβάφη!
Α, να αναφέρουμε πως ήταν ήταν και ομοφυλόφιλος ο Αλεξανδρινός...(παράλειψις).
Στο δημοσίευμα της guardian έσπευσε να απαντήσει ο Άδωνις Γεωργιάδης στέλνοντας επιστολή στην εφημερίδα και αντικρούοντας τα επιχειρήματα του Βρετανού που όλως τυχαίως εκδίδει βιβλίο με θέμα του τις ερωτικές προτιμήσεις των αρχαίων Ελλήνων. Τη φαρσοκωμωδία την έχουμε ξαναδεί και μάλιστα δωρεάν. "Οι ανθέλληνες κάνουν ανίερη επίθεση κατά της Ελλάδος". Οι δε προοδευτικοί (sic) της χώρας μας παίρνουν το μέρος όλων αυτών των εμπόρων.
Το να καθόμαστε να ασχολούμαστε με δημοσιεύματα ατόμων χαμηλού πνευματικού επιπέδου και σεξουαλικά καταπιεσμένων και στερημένων είναι αστείο.
Οποιοσδήποτε διαβάσει την αρχαία ελληνική γραμματεία θα δει πως ομοφυλοφιλία υπήρχε και στην Αρχαία Ελλάδα περίπου στο βαθμό που υπάρχει σήμερα. Η δε παιδεραστία απαγορευόταν και οι κυρώσεις ήταν αυστηρές σε όποιον επιθυμούσε σεξουαλικά τη σάρκα ενός νεαρού.
Εκτός αυτού η λέξη εραστής δεν είχε καμία σχέση με την έννοια που τις αποδίδουμε σήμερα και αναφερόταν σε άτομο που θαύμαζε τα ψυχικά χαρίσματα κάποιου.
Αυτό που βεβαίως δεν υπήρχε στην αρχαία Ελλάδα είναι οι σημερινοί ομοφυλόφιλοι. Δεν είχαν καμία σχέση με τους τύπους που τους βλέπουν κάποιοι στα μεσημεριανά (sic) και κουνιούνται λες και είναι μέσα σε πλοίο που ταξιδεύει στον Καβομαλιά με δέκα μποφόρ. (Θαρρείς πως γίνεται κανένας τοπικός σεισμός κάτω από τα πόδια τους.)

Από εδώ εξάγεται το ασφαλές συμπέρασμα ότι
οι αρχαίοι Έλληνες "διαπλέκονταν" με τα κατοικίδια τους...


Έχουν περάσει χιλιάδες χρόνια και όμως κάποιοι επιμένουν. Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν όλοι ομοφυλόφιλοι.
Η Σαπφώ ήταν Λεσβία. Ο Αχιλλέας και ο Πάτροκλος ήταν ζευγάρι ομοφυλοφίλων.
Το ίδιο και οι τριακόσιοι του Λεωνίδα. Μα και ο Σόλων και ο Σωκράτης.
Και οι απόγονοι των Μακεδόνων είναι οι Αλβανόσλαβοι της επαρχίας Καρντάσκα της πρώην Γιουγκοσλαβίας(Σκόπια).
Και ο Όμηρος ήταν Τούρκος και λεγόταν Ομέρ.
-Μα για στάσου βρε Λάκων...
-Τι έπαθες αναγνώστη μου;
-Δεν μπορώ να καταλάβω που το πας. Ξέφυγες από το θέμα. Γιατί προσθέτεις τα Σκόπια και τον Όμηρο;
Η ομοφυλοφιλία δεν ήταν το θέμα;
-Όχι. Κάνε λίγο υπομονή και θα δεις που το πάω..

Είναι πολλά τα κιλά Άρη.
(παραφράζοντας μια παλιά ελληνική ταινία)
Ο θεός της γονιμότητας Πρίαπος.
Από τον Πρίαπο έχει πάρει το όνομα της η ασθένεια πριαπισμός.
(Ακατάπαυστη στύση.)


Αρχαία Ελληνίδα σε λατρευτική τελετή του Πριάπου.

Τίμιε μου αναγνώστη, που έλεγε και ο Λιαντίνης, στο ιστολόγιο Λακωνίζειν θα δεις την άλλη οδό. Την ψύχραιμη θεώρηση των πραγμάτων και θέλω να πιστεύω και την ουσία που πολλές φορές είναι κυνική. Γιατί το φιλοσοφείν παρά το φιλογυμναστείν εστί Λακωνίζειν.
Οι Έλληνες γεννιόμαστε με ένα βάρος. Τη γνώση του ότι είμαστε απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων. Και τρέχουμε να τους υπερασπιστούμε. Να κάνουμε τους σπουδαίους, ενώ στην ουσία τους έχουμε στο μυαλό μας ως ονόματα δρόμων και πλατειών και δεν ξέρουμε τίποτα για αυτούς.
Το ότι ήταν σπουδαίοι όμως το ξέρουν και οι ξένοι. Και τους διεκδικούν. Για αυτό θέλουν τον Αλέξανδρο δικό τους. Και οι Τούρκοι θέλουν τον Όμηρο να τον κάμουν Ομέρ.(Ομέρ Βρυώνη που λέμε). Και ακόμα και οι ομοφυλόφιλοι τους διεκδικούν. Γιατί αν έχει ειπωθεί από τον Πλάτωνα και το Σωκράτη πως η ομοφυλοφιλία είναι σπουδαίο πράγμα τότε γίνονται και αυτοί σπουδαίοι και καθαγιάζονται και αισθάνονται και ανωτερότητα. Και οι ανδρείοι θέλουν να τους μοιάσουν. Ακόμα και οι Ναζί θέλουν να λέγονται Έλληνες . Και οι μαζί τους και οι Εβραίοι που θέλουν να λέγονται αδέρφια των Σπαρτιατών. Όλοι κάτι θέλουν να πάρουν από αυτούς, από το κλέος και τη δόξα τους. Και την σπουδαιότητα των αρχαίων ελλήνων την έχουν καταλάβει όλοι οι εκδοτικοί οίκοι και όλα τα στούντιο του Χόλιγουντ. Και θησαυρίζουν. Όπως και να τους παρουσιάσουν. Από φιλοσόφους έως αιμοσταγείς δολοφόνους και από ανδρείους έως ομοφυλόφιλους.
Και τα κορόιδα στέλνουν επιστολές διαμαρτυρίας και αντιδρούν για να τους διαφημίσουν ακόμα πιο πολύ.
Άτιμοι αρχαίοι Έλληνες δεν αφήκατε τίποτα για εμάς. Και ακόμα μας ταΐζετε εμάς τους λαθρεπιβάτες του ελληνισμού με τους τουρίστες που έρχονται κατά χιλιάδες να δουν τα επιτεύγματα σας και τα απομεινάρια σας.
Μαζί ταΐζετε και τους κλέφτες των άλλων μουσείων που σας παρουσιάζουν και αυτοί σαν αξιόλογα εκθέματα.
Αυτή είναι η ουσία αγαπητέ αναγνώστη...

Ο άτακτος Δίας πάει με γυναίκα!!


Ανώμαλος σάτυρος συνουσιάζεται με γυναίκα (τσκ,τσκ)

22 σχόλια:

Roadartist είπε...

Είναι γνωστό οτι στην Αρχαία Ελλάδα η ομοφυλοφιλία ήταν κάτι υπαρκτό και πλήρως αποδεκτό. Ειδικά ανάμεσα στους άντρες. ΑΝ κάποιος διαβάσει την αρχαία ελληνική γραμματεία, όπως ανέφερες, δεν θα έχει κανένα λόγο αμφισβήτησης. Δεν ήξερα οτι ο 'Αδωνις' θα έφτανε μέχρι εκεί.. Πάντως όντως είμαστε ένας λαός με μεγάλη ιστορία, την οποία όμως οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν. Σε αντίθεση όμως με πολλούς ξένους λαούς.

Λακων είπε...

Στη αρχαία Ελλάδα είναι γεγονός ότι υπήρχε ομοφυλοφιλία αν και είναι λάθος να βλέπουμε τα χιλιάδες χρόνια του ελληνικού πολιτισμού ως μια μικρή περίοδο. Τα ήθη άλλαζαν με το χρόνο ενώ υπήρχαν διαφορετικές συνήθειες από πόλη σε πόλη. Είναι λάθος βεβαίως να λέμε πως η πλειοψηφία ήταν ομοφυλόφιλοι. Τόσο λάθος όσο το να λέμε πως δεν υπήρχε ομοφυλοφιλία.
Εξάλλου οι εταίρες δεν ήταν άνεργες και προφανώς υπήρχε λόγος και ανάγκη για την ύπαρξη τους..
Όντως δεν γνωρίζουμε την ιστορία μας. Το χειρότερο όμως είναι ότι δεν γνωρίζουμε την ουσία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.
Για τον Αδάμ και την Εύα και το Μωυσή ακόμα και οι πλέον αμόρφωτοι έχουν γνώση. Αν τους πεις όμως τίποτα για Εμπεδοκλή και Διογένη Λαέρτιο θα ξεροκαταπίνουν..
Αυτό είναι το πρόβλημα και όχι οι ερωτικές τους προτιμήσεις.

Από Μηχανής Θεός είπε...

Τρεις λέξεις μόνο:
-Καιάδας
-Σάρισα
-Θερμοπύλες

Ότι και να έκαναν οι Αρχαίοι, το έπρατταν όμορφα, στοχευμένα, αποτελεσματικά. Άξιοι θαυμασμού, όπως λές, ανα τους αιώνες.
Οι ετερόκλητοι οπαδοί του "φούστα κλαρωτή" ας λύσουν τις φαντασιώσεις με τον πρίαπο με διαφορετικό τρόπο...

Μ είπε...

Το λάθος γίνεται όταν πάμε να εξηγήσουμε κατστάσεις και ήθη των Αρχαίων με σημερινούς όρους και συνήθειες. Κάπου διάβαζα ότι στην αρχαία εποχή και όχι μόνο στην Ελλάδα η σεξουαλικότητα ήταν ταυτισμένη με την υπέρτατη ιερή δύναμη. Οι άνθρωποι τότε συνιυσιάζονταν όχι για την ξεπέτα και να περάσουν καλά αλλά γιατί πίστευαν ότι αυτό τους έδινε δύναμη και τους ανήγαγε στο επίπεδο του θείου.
Είναι τυχαίο που όλοι οι Θεοί είχαν και τις περιπετειούλες τους;;;

Από την άλλη, αυτά που λες για τους ξένους που προσπαθούν να οικειοποιηθούν τα "του οίκου" μας είναι ιδιαίτερα εξωφρενικό1 Και γίνεται χειρότερο όταν εμείς οι ίδιοι οι Έλληνες δεν ξέρουμε τίποτα για τους προγόνους μας...

Roadartist είπε...

Μα εγώ πιστεύω οτι ακόμα και στις ερωτικές τους προτιμήσεις ήταν σοφοί κ σαφής. Δεν κρύβονταν πίσω απο το δάκτυλο τους, όπως οι νεοέλληνες.

Rynoventoux είπε...

Θα συμφωνήσω με τα παραπάνω σχόλια. Λάκωνα, εδώ πλέον συγχέεται το τι συνέβη στις 28 Οκτωβρίου με τις 25 Μαρτίου (ό,τι εν πάσει περιπτώσει πραγματικά συνέβη), ο Εμπεδοκλής έχω την εντύπωση ανάγεται στη σφαίρα του αγνώστου..Δυστυχώς δεν υπάρχει γνώση βασικών στοιχείων της ιστορίας μας (πόσο μάλλον της αρχαίας και της ουσίας της).
Όποιος έχει βρεθεί Καβομαλιά, έχει βιώσει σίγουρα κούνημα (από μποφώρ)..!

Λακων είπε...

@ απο μηχανής Θεός Συμφωνώ απολύτως μαζί σου. Πολύ μου άρεσε και το τρίπτυχο που ανέφερες.
@μαρία κ-π Ωραία η προσέγγιση σου στο θέμα του έρωτα. Και σίγουρα ο ουσιαστικός έρωτας είναι πολύ καλύτερος απο την ξεπέτα.Τα πάντα τα έκαναν με στίλ :))
@roadartist Η ειλικρίνεια φίλε μου σε απελευθερώνει όπως σωστά λές. Οι χειρότεροι πάντως είναι αυτοί που μιλούν για ηθική και "κουσούρια" και κάνουν τα αντίθετα.
@ν-μ Ας μη μιλάμε για ουσία γιατί θέτουμε δύσκολα ζητήματα σε ένα λαό που όπως σωστά λες συγχέει την 25η με την 28η.
Εξάλλου ούτε εγώ είμαι ο φωτεινός παντογνώστης αλλά τουλάχιστον προσπαθώ. Για το θέμα του Καβομαλιά να σου πώ πως στην αρχαιότητα έλεγαν: "Αν περνάς το Μαλέα ξέχνα το σπίτι σου". Πάντως το "κούνημα είναι αντιαισθητικό και δεν μιλώ για τα μποφόρ του Καβομαλιά.

Λακων είπε...

Εκτός αυτού να αναφέρω και μία είδηση που σχετίζεται με το προηγούμενο Post.
Το άτομο που βρισκόταν πίσω απο το θανατηφόρο ατύχημα παραδόθηκε τελικά στις αρχές.

Roadartist είπε...

συμφωνώ απόλυτα, αυτό εννοούσα κ εγώ. Και είμαι "φίλη" .. :)) Καλό βράδυ@

Λακων είπε...

Τότε συγγνώμη... φίλη μου :))

Matrix είπε...

Συμφωνώ με τη λογική του post σου, ότι κάνουμε διαφήμιση σε διάφορες στοχευμένες πρακτικές με το να τους απαντάμε.

Ο καθένας μπορεί να έχει ότι "προτιμήσεις" θέλει, αυτό ισχύει τώρα, αυτό πρέπει να ισχύει και για το παρελθόν.

Σημασία έχει να γνωρίζουμε και να διαβάζουμε έστω και λίγο (ομολογώ είμαι στο "λίγο" ακόμα) γι αυτούς τους ανθρώπους, και όχι να ασχολούμαστε με κουτσομπολίστικη λογική.

Βρήκε ευκαιρία να απαντήσει ο άλλος, αν είναι δυνατόν...

P.S. Μεγάλωσα στη Λέσβο της ποιήτριας Σαπφους, που έγινε γνωστή προπάντων για την ποίηση της και όχι για τις σεξουαλικές τις προτιμήσεις.


Καλημέρα.

vetdino είπε...

Αγαπητέ ημι-πατριώτη (καθ'ότι μισός μανιάτης), θα συμφωνήσω μαζί σου πως είναι αστείο να μπαίνουμε στο "τρυπάκι" κάποιων ανύπαρκτων και ανυπόληπτων δημοσιογράφων την αλλοδαπής ή σεναριογράφων του Χόλυγουντ που πάνε να βγάλουν όλους του αρχαίους Έλληνες τιούτους.

Όμως όταν ολόκληρος Paul Cartledge (καθηγητής κλασσικής ιστορίας στο Κέμπριτζ) γράφει βιβλίο για την αρχαία Σπάρτη (το Spartan Reflections) και πάει να μας πείσει πως υπήρχε υποχρεωτική και μάλιστα θεσπισμέν από το κράτος παιδεραστεία, δεν οφείλει να βγει και ένας "κερατας" Έλληνας καθηγητής πανεπιστημίου (και όχι ο κύριος Γεωργιάδης φυσικά) να του πει "κάτσε ρε φιλε, τι μας λες; τώρα;"... και να του αποδείξει επιστημονικά πως κάνει λάθος... Βέβαια όταν οι μισοί Έλληνες καθηγητές είναι σαν τον κύριο Λιάκο ή την κυρία Ρεπούση... τι περιμένεις...

Λακων είπε...

@Matrix Ακριβώς αυτό. Θα πρέπει να μας αφήνουν παγερά αδιάφορους οι σεξουαλικές προτιμήσεις του καθενός και να ασχολούμαστε με τα έργα του.
Τη Σαπφώ τη γνωρίζω ως μια σημαντική ποιήτρια και αυτό είναι το μόνο που θα πρέπει να μας ενδιαφέρει.
@vetdino "Μου φαίνεται όμως και περί της παιδεραστίας πρέπει να ομιλήσω.
Ο Λυκούργος επεδοκίμαζε μόνο το εάν ένας σημαίνων άνθρωπος, θαυμάσας την ψυχική αρετή του παιδιού, προσεπαθεί να κάμει αυτόν φίλο, με δεσμούς αναμεταξύ τους άμεμπτους και να τον συναναστρέφεται, διότι ετούτο νόμιζεν μέσον κάλλιστης ανατροφής.
Εαν όμως επαρουσιάζετο κανείς επιθυμών το παιδικό σώμα, επειδή ο Λυκούργος το θεωρεί αισχρό ενομοθέτησεν εις την Σπάρτην να απέχουν οι εραστές από τα αγαπώμενα παιδιά ακριβώς όπως απέχουν σεξουαλικά οι γονείς από τα παιδιά τους και τα αδέρφια μεταξύ τους."
Αυτά τα γράφει ο Αθηναίος φιλόσοφος Ξενοφών το 390Π.Χ στο έργο του Λακεδαιμονίων πολιτεία.
ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΟΡΙΣΤΙΚΑ.
Όπως φυσικά είναι αδιαμφισβήτητο το ότι υπήρχε και ομοφυλοφιλία στην Αρχαία Ελλάδα. Αλλά από το να υπήρχε ομοφυλοφιλία έως το να λέμε ότι όλοι οι αρχαίοι Έλληνες και Ελληνίδες ήταν gay και bi υπάρχει τεράστια διαφορά.
Όσον αφορά τους καθηγητές που θίγεις τους θεωρώ στη συντριπτική τους πλειοψηφία ανεπαρκείς.
Όλοι ξέρουμε πόσο αξιοκρατικά βρίσκονται εκεί που βρίσκονται με ελάχιστες εξαιρέσεις.(ναι τσουβαλιάζω και καλά κάνω).

KitsosMitsos είπε...

Απ'ό,τι θυμάμαι, δεν ήταν ομοφυλόφιλοι. Ήταν αμφιφυλόφιλοι.
Κοινώς, απολάμβαναν τον έρωτα με όλους τους τρόπους και σ'όλες τις εκφάνσεις του.
Στους νεαρούς πχ πίστευαν ότι με το σπέρμα μεταδίδουν γνώση. Οι γυναίκες τεκνοποίηση, οι εταίρες διασκέδαση. Στο στρατό έτσι δένονταν περισσότερο.
Μετά ήρθαν τα αφροδίσια...

Λακων είπε...

@kitsosmitsos Μάλλον ο όρος αμφιφυλόφιλοι είναι πιο κατάλληλος.
Για παράδειγμα ο Σωκράτης που αποκαλείται από πολλούς ομοφυλόφιλος ήταν παντρεμένος. Ανάλογα βλέπουμε και με τον Αλκιβιάδη.Σίγουρα πάντως ήταν πιο απελευθερωμένοι σε σχέση με εμάς. Το γυμνό σώμα δεν ήταν κάτι που προκαλούσε εντύπωση.
Σε κάποιες περιπτώσεις πχ στη Σπάρτη όταν έπασχε από ολιγανδρία οι γυναίκες απέκλιναν από τα ήθη με βάση τους αρχαίους συγγραφείς (κάτι που φανερώνει πως η ομοφυλοφιλία ή αμφιφυλοφιλία δεν ήταν κανόνας) και συνευρίσκονταν με γυναίκες.
Σε άλλες περιπτώσεις όπως στη Θήβα (αν θυμάμαι καλά) επιτρεπόταν η παιδεραστία με την έννοια της σαρκικής επαφής.
Πάντως ως πηγές πάντα έχω τα αρχαία κείμενα. Σε κανένα σημείο έως τώρα δεν έχω δει την ανυπαρξία ομοφυλοφιλίας ή αμφιφυλοφιλίας(που μάλλον είναι ο πιο σωστός ορισμός).
Σε καμία όμως περίπτωση δεν είδα την αμφιφυλοφιλία να αποτελεί τον κανόνα.
Ότι και να ήταν πάντως το τελευταίο που με απασχολεί είναι η σεξουαλική τους ταυτότητα. Αυτά απασχολούν άλλους για να πουλήσουν βιβλία ή ταινίες ή για να πουλήσουν πατριωτισμό ή προοδευτικότητα αντίστοιχα.

hasapi grammata είπε...

Ligotero lakonikes isos apo to onoma sou alla me vathos kai ousia. poli tha xeromoun na diavaza mia analogi meleti kai se kapoia efimerida... alla ti leo? pera apo gnosti megalis kikloforias efimerida pou afieroni kathimerina liges selides stin istoria kai ton politismo, to "poso ellinares eimaste" aposiopite mazi me tin istoria.
Gia tin ipothesi tou Omer exo na anafero apo filo mou pou menei stin tourkia oti arketoi "didaskaloi" ekpedevoun tin nea genia me analogou vathmou plirofories. eftixos aftos leei ston gio tou tin alithia...
opos tha elege kai o alexandrinos poiitis "xereta tin tin alexandria".

tin kalimera mou
tha anatrekso kai se palaiotera keimena sou

Λακων είπε...

Οι αρχαίοι Σπαρτιάτες τηρούσαν το Λακωνίζειν αλλά έλεγαν κιόλας ότι η έκταση του λόγου είναι ανάλογη του θέματος.
Όταν σε αρχαίο κείμενο βλέπω πως ο Αλκιβιάδης ποθούσε ερωτικά το Σωκράτη δεν μπορώ να αρνηθώ την αμφιφυλοφιλία στη αρχαία Ελλάδα. Το ίδιο και όταν ο Αγησίλαος ποθούσε ερωτικά ένα Πέρση ευγενή χωρίς το γεγονός να προκαλεί εντύπωση στους γύρω του.
Αλλά φυσικά δεν μπορώ να δεχθώ ανοησίες και γελοιότητες όπως το ότι όλοι οι αρχαίοι Έλληνες ήταν ομοφυλόφιλοι και βιαστές μικρών παιδιών.
Όλα αυτά όμως που δεν ξέρουμε για την αρχαία Ελλάδα δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτά που δεν ξέρουμε για το Βυζάντιο είτε ακόμα και για την επανάσταση του '21 καθώς επίσης και για τη χριστιανική θρησκεία.
Αν πούμε για παράδειγμα την αλήθεια :"καλύτερα τούρκικο φέσι παρά φράγκικος μπερές" που έλεγαν οι Βυζαντινοί καλόγηροι τότε τι θα συμβεί;
Αυτά όμως κάποια άλλη στιγμή. Καλώς όρισες και θα ρίξω και εγώ μια ματιά στο ιστολόγιο σου.

keimenografos είπε...

Φίλε Λάκων όπως καλά γνωρίζεις οι Άγγλοι και οι Αμερικάνοι ποτέ δεν έπαψαν να είναι αποικιοκράτες. Απλά άλλαξαν τον τρόπο δράσης για να μην είναι μισητοί σε όλο τον κόσμο. ότι αξίζει σε κάθε χώρα πρώτα θα το εκτιμήσουν αυτοί, θα το κοστολογήσουν, Θα κάνουν business και μετά ότι περισσέψει θα το πετάξουν στους ντόπιους να έχουν να χαίρονται. Πιστεύεις οτι δε θα επανέλθουν στο θέμα στο μέλλον; Τόσους ήρωες έχουμε. Υπάρχει πιο αιματοβαμμένη ιστορία από αυτή των Άγγλων; Το δίκαιο του ισχυρού φίλε μου. Αυτός που κρατά το "όπλο" έχει πάντα δίκαιο.

Λακων είπε...

Συμφωνώ απολύτως με αυτό που λες για το δίκαιο του ισχυρού. Όταν βλέπεις μία χώρα να επικαλείται το διεθνές δίκαιο(το οποίο δεν υπάρχει) δείχνει δυστυχώς αδυναμία.
Με βάση τη διεθνή πραγματικότητα αλλά και την ιστορία άτομα τα οποία μιλάνε για την κατάργηση του στρατού και για διεθνές δίκαιο είναι στην καλύτερη περίπτωση διανοητικά καθυστερημένοι.
Εξαιρετικό πάντως το τελευταίο σου post. Το συνιστώ σε όλους να το διαβάσουν

stef είπε...

κοιτα φίλε μου εγω την απάντηση που δίνω στους ξένους εδώ στη αγγλια που μου τη λένε για το θεμα αυτο είναι..." όταν εμείς είχαμε πολιτισμό και είχαμε φτάσει σε τέτοια ανάπτυξη λογικό είναι καποτε να έχεις φτάσει στο υπερτατο σημείο και να δοκιμάσεις και κατι άλλο..."

Λακων είπε...

@stef Χε,χε σωστός! Αλλά μην ξεχνάς και το άλλο. Όταν αυτοί πετούσαν στο διάστημα εμείς τρώγαμε φασολάδα...

Σουζανα Παπας (ομοφυλοφιλοςπαθητικος) είπε...

Η ομοφυλοφιλια ειναι πολιτισμος ειμαι ομοφυλοφιλος παθητικος και δεν με νοιαζει αν με κατακρινουν ερωτευομαι και κανω σεξ χωρις να το κρυβω και βλεπω οτι οι αρχαιοι μας προγονοι ηταν αρκετα προχωρημενοι.