Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2007

Τα Ζωνιανά απο τη σκοπιά ενός Μανιάτη

Μανιάτες οπλίτες σε χωσιά(ενέδρα)

Λοιπόν λέω να σας ξενερώσω λίγο. Θα μιλήσω επιχειρησιακά για τα Ζωνιανά.
Ακούγοντας για την όλη υπόθεση υποθέτω πως οι Ζωνιανοί δεν είχαν σκοπό να σκοτώσουν αστυνομικούς. Αν ήθελαν ήταν πανεύκολο ειδικά όταν έχεις καλάσνικοφ απέναντι σε αυτοκινητοπομπή. Το πιθανότερο είναι πως κάποιος έριχνε κατα ριπάς για εκφοβισμό και έχασε τον έλεγχο του όπλου.
Για τους δε αστυνομικούς τι να πείς; Μαυροφορεμένοι σαν τη μύγα μές το γάλα. Κινούμενοι στόχοι δηλαδή. Σαν να λένε "Εδώ είμαι, δε με βλέπετε; Πυροβολήστε με".
Με κάτι Μπέρκιν που τα φορούσαν για να εντυπωσιάσουν την άσχετη κοινή γνώμη έπειτα απο το φιάσκο της πρώτης επιχείρησης. Τα μπέρκιν αυτά είναι άχρηστα αφού σε κάνουν βραδυκίνητο ενώ χρησιμοποιούνται απο τις ειδικές δυνάμεις του στρατού για άλλους λόγους. Τα δε αλεξίσφαιρα δεν είναι ικανά να προστατέψουν απο καλάσνικοφ.
Όσο για τα τεθωρακισμένα οχήματα είναι μάλλον κινούμενοι τάφοι απένατι σε ένα πενηντάρι με διατρητικά που δεν είναι και δύσκολο να βρεθεί...
Και τελικά κατέληξαν να συγκρουστούν με γυναίκες που κρατούσαν σκούπες, κάνοντας τους Ράμπο στις τηλεοπτικές κάμερες ενώ στην πραγματικότητα είχαν βραχεί οι φορμούλες τους.
Μια πρόχειρη επίδειξη ισχύος που απέτυχε παταγωδώς σε όλους τους τομείς ενώ αστυνομικός χαροπαλεύει λόγω της εγκληματικής επιπολαιότητας κάποιων.
Στην ουσία τώρα.
Λόγω της καταγωγής μου δεν μου φαίνεται περίεργη η οπλοκατοχή.
Αν ποτέ αγόραζα πυροβόλο όπλο και με έπιαναν δεν θα αισθανόμουν ντροπή ούτε θα αισθανόμουν τύψεις αφού δεν μου φαίνεται κάτι κακό. Ούτε παρεξηγώ τους όποιους Κρητικούς οπλοφορούν. Με τα όπλα απελευθερωθήκαμε, με τα όπλα αντισταθήκαμε σε φασιστικές δυνάμεις.
Η γνώση ενός αντικειμένου το οποίο αν το χρειαστείς για να υπερασπίσεις την ελευθερία σου είναι θεμιτή και καλοδεχούμενη κατα την άποψη μου.
Δυστυχώς όμως κάποιοι πατριώτες μου Μανιάτες εγκατέλειψαν τη γή τους και το φιλότιμο τους για να έρθουν στον Πειραιά και να παριστάνουν τους νονούς της νύχτας.
Αυτοί που δεν προσκύνησαν Βυζαντινούς αυτοκράτορες, Τούρκους και Βαυαρούς του Όθωνα (προσκυνούν τώρα το μπλέ). Και το χειρότερο δολοφονούν δειλά και ανήθικα για αισχρές αιτίες.
Ομοίως κάποιοι εκ των Κρητών δεν οπλοφορούν για τους ίδιους λόγους που οπλοφορούσαν οι Σφακιανοί κατα τη διάρκεια του Β παγκοσμίου πολέμου.
Χάθηκε και η τιμή απο την Κρήτη (Αυτοί προσκυνούν το πράσινο.)
Όπλοφορία για λόγους κατσικοκλεφτικούς και για λόγους χασισοπαραγωγικούς.
Αυτά μάθετε απο τους παλιότερους οτι αντιπροσωπεύει Κρήτη και Μάνη ρε μαλέες και γρόθοι;
Λίγο φιλότιμο έστω και την ύστατη στιγμή δεν βλάπτει.

Κρητικοί

16 σχόλια:

dyosmaraki είπε...

Νονοί της νύχτας έχουν γίνει και οι Ζωνιανοί. Μάθαινα από ντόπιους πως αν κανείς θέλει να αγοράσει όπλα θα βρεί σίγουρα σε αυτό το χωριό. Μια φίλη υπηρέτησε ως καθηγήτρια κάποτε εκεί. Μου έλεγε πως τα 13χρονα έρχονταν οπλισμένα στο μάθημα και η ίδια φοβόταν μην συμβεί κάτι κακό μέσα στην τάξη την ώρα του δικού της μαθήματος. Οταν έκανε παρατήρηση στον νεαρό μαθητή,στο σχόλασμα ήρθε ο πατέρας και ζήτησε τον λόγο από την καθηγήτρια γιατί "πρόσβαλλε" τον κανακάρη του. Η κατάσταση εκεί έχει παραγίνει, το νταϊλίκι πάει σύνεφο και το χειρότερο είναι πως τα άτομα νεαρότερης ηλικίας το θεωρούν μαγκιά αυτόν τον τρόπο ζωής. Πιστεύω πως δύσκολα υπάρχει πισωγύρισμα σε αυτήν την κατάσταση, αφού οι νεότερες γενιές γαλουχήθηκαν με αυτόν τον τρόπο, και το χειρότερο το οποίο δεν έχουμε αντιληφθεί είναι το πόσο επικίνδυνο αρχίζει να γίνεται να βασιλεύουν στην κοινωνία του 21ου αι. "πιστολέρος" οι οποίοι "μυστηριωδώς" δεν τιμωρούνται!!!!!

Λακων είπε...

Έχω ζήσει αρκετά χρόνια στην Κρήτη και ξέρω την κατάσταση πολύ καλά.
Εκτιμώ πολύ τους Κρητικούς και ειδικά τους απλούς ανθρώπους που ζούνε στα χωριά.
Στην περίπτωση των Ζωνιανών φταίει και το κράτος αφού όταν είσαι φτωχός ορεσείβιος και εγκατελειμένος,χωρίς προοπτικές απο την κτηνοτροφία και την γεωργία είναι πιθανόν να αναζητήσεις κάτι που αποφέρει εύκολο κέρδος.
Όταν λοιπόν μπορεί κάποιος να καλλιεργεί χασίς και να εμπορεύεται ναρκωτικά ατιμώρητα,αυτά που είδαμε είναι αναπόφευκτα.
Κρίμα πάντως γιατί το να οπλοφορείς για λόγους κατσικοκλεφτικούς και για να υπερασπιστείς "μπαφοκαλλιέργειες" και εργαστήρια νόθευσης κοκαίνης είναι ντροπή και όχι μαγκιά.

Stathis Athanasiou είπε...

Δε βρίσκω καμία μαγκιά στη σημερινή Κρήτη. Κάποιοι κάγκουρες που κάπου άκουσαν για κάποιους λεβέντες πρόγονους, που κάτι κάνανε για κάποιο λόγο και ούτω καθεξής.
Πουλάνε βαρβατίλα και κάτι νομίζουν ότι κάνουν.
Μάλλον ψάχνουν επιβεβαίωση του -θιγμένου;- ανδρισμού τους.

Από Μηχανής Θεός είπε...

Αγαπητε Λακωνα, το ολον "στορυ" πιο πολυ μου κανει για αναδιανομη δυναμεων (τοπικων ή μη) και στημμενο ξεκαθαρισμα λογαριασμων (με την ανοχη, υποστηριξη και συμπραξη πολιτικων και αστυνομικων δυναμεων), παρα με οτι λεγεται στα ΜΜΕ. Αποριας αξιον ειναι και η χρονικη συγκυρια που επελεξαν να δρασουν οι "πεφωτισμενοι"... Και φυσικα ουτε λογος για το πως και γιατι καταντησε ετσι τμημα των Κρητικων (και Μανιατων οπως αναφερεις). Λες τα δρωμενα στα Ζωνιανα να ειναι συνεχεια μιας εκδοχης για τις φωτιες στην Ηλεια, δηλαδη στημμενο ξεκαθαρισμα μεγαλοβαρωνων ναρκωτικων;; Συνηθως απορριπτω την συνωμοσιολογια, αλλα δυστυχως ολα παιζουν πλεον!

KitsosMitsos είπε...

Μαγκιές, παληκαριές. Ασχολίαστο πραγματικά. Η μαγκιά ας είναι κάπου που πρέπει, απέναντι σε αντίπαλο που μπορεί και για σκοπό που αξίζει πραγματικά. Όλα τα άλλα είναι ψευτομαγκιές, να'χαμε να λέμε και να βαράμε κουμπουριές στον αέρα.

Λακων είπε...

@Ευστάθιος Δεν έχεις και άδικο.
Και ξέρεις τι λένε για το μουστάκι...
Ο φερετζές του gay. Δεν έχω πρόβλημα με τους gay αλλά με το φερετζέ :))
Πάντως έχω γνωρίσει και εξαιρετικά παιδιά απο την Κρήτη.
@Απο μηχανής Θεός Όλα είναι πιθανά.
Έχουν εξευτελιστεί μεγάλη μερίδα και των Κρητικών και των Μανιατών.
Και εγώ απορρίπτω τη συνομωσιολογία.
Έχω σιχαθεί να ακούω για τους "κακούς Αμερικανούς" και τους "κακούς Εβραίους".Ας κοιτάξουμε και τα δικά μας λίγο.Πάντως σε ορισμένες περιπτώσεις(με τους πεφωτισμένους) όπως σωστά λες το πράγα αλλάζει.
@kitsosmitsos Ψευτόμαγκες είναι. Συμφωνούμε.Αν ήταν και τόσο σχετικοί με τα όπλα δεν θα γίνονταν και τόσα ατυχήματα απο μπαλωθιές σε γάμους κτλ.
Πάντως την οπλοχρησία και τη βία γενικότερα τη δικαιολογω μόνο όταν υπερασπίζεσαι ζωή και ελευθερία.

Σοφία είπε...

Το θέμα για μένα είναι ότι έτσι και σηκώσει όπλο αστυνομικός αρχίζουν αμέσως οι κατηγορίες περί φασισμού. Αν τύχει δε και τραυματίσει άνθρωπο, μαύρο φίδι που τον έφαγε.

Ενώ ο κάθε εξυπνάκιας Κρητικός/Μανιάτης/δεν ξέρω τι θεωρεί την οπλοχρησία μαγκιά και δικαίωμά του. Τι να πεις...

dyosmaraki είπε...

@Λάκων
Η ελληνική επαρχία είναι γεμάτη από ορεσίβια, άγονα και εγκαταλελειμμένα χωριουδάκια (βλ. Ηπειρώτικα χωριά,Ολυμπο Καρπάθου κλπ). Όι κάτοικοι σε αυτές τις περιοχές κατ΄εξοχήν ζούσαν από την κτηνοτροφία και την γεωργία. Οταν ήρθαν οι δύσκολες εποχές, οι κάτοικοι αναγκάστηκαν είτε να γίνουν μετανάστες στο εξωτερικό είτε στράφηκαν προς ευκολότερες πηγές κέρδους όπως το εμπόριο η ο τουρισμός.Δεν ακολούθησαν απαραίτητα τον δρόμο των παράνομων δραστηριοτήτων που επέλεξαν να ακολουθήσουν κάποιες οικογένειες των Ζωνιανών,του Λιβαδιού,του Περάματος και άλλων χωριών της επαρχίας του Μυλοποτάμου.

Λακων είπε...

@sofia Σωστό αυτό που λές.Στην Αγγλία απο ότι ξέρω ο αστυνομικός είναι υπόδειγμα πολίτη. Δεν ξέρω αν ισχύει, φαντάζομαι οτι μπορείς να το επιβεβαιώσεις εσύ αφού ξέρεις την κατάσταση.
Στην Ελλάδα όντως οι αστυνομικοί αδικούνται κάποιες φορές.Όμως συμβαίνουν τα εξής:
α)Όταν δεν πρέπει να δείρουν, δέρνουν.(Βλέπε συνταξιούχους)
β)Όταν πρέπει να κάνουν συλλήψεις δεν τις κάνουν.(βλέπε κουκουλοφόρους).Τώρα βέβαια σε αυτό ρόλο παίζουν και οι εντολές που παίρνουν..
Για να μην αναφέρουμε τώρα άλλα που βλέπουμε.(προστασίες,διακίνηση όπλων,ναρκωτικών απο κάποιους αστυνομικούς).
Πάντως σιχαίνομαι το μοντέλο κάποιων χωρών οπου ο αστυνομικός πυροβολεί με το παραμικρό.
@dyos maraki Σε γενικές γραμμές έχεις δίκιο.Στην περίπτωση της Κρήτης όμως οι πεδινοί εκμεταλεύτηκαν τον τουρισμό και τους ορεσείβιους τους έβαλαν να προμηθεύουν τους τουρίστες.
Όχι οτι αυτό αποτελεί δικαιολογία όπως σωστά λές.

μελονικος είπε...

Και η λιθογραφία «που πιστεύω πως είναι» και η φωτογραφία είναι όλα τα λεπτά.
Τα άλλα, τιμή και δόξα στα Ζωνιανά και σ’αυτό που εκπροσωπούν , και σ’εμάς που σε μια βδομάδα το έχουμε ξεχάσει. Αμίν.

Λακων είπε...

@Νίκο Έχω και πιο πρόσφατες φωτογραφίες Μανιατών. Αλλά ξέρεις είναι απο τον εμφύλιο...
Εκεί που η Ελλάδα ήταν έτοιμη να διεκδικήσει ως σύμμαχος των νικητών του Β' παγκοσμίου πολέμου αλληλοσπαράχτηκε.
Μας έβαλαν να σκοτωθούμε μεταξύ μας,τσιμπήσαμε και χάσαμε τα πάντα.
Αντιθέτως οι σύμμαχοι των Ναζί και του Μουσολίνι(Τούρκοι και Αλβανοί)έδιωξαν όλους του Έλληνες απο τη Μ.Ασία,χάσαμε την Κύπρο και οι άλλοι καταπατώντας τις διεθνείς συνθήκες κρατούν ακόμα παράνομα τη Β.Ήπειρο.
Και όλοι αυτοί που κραυγάζουν για τα δικαιώματα των μεταναστών(καλά κάνουν) δεν βγάζουν κίχ για τα δικαιώματα των Ελλήνων.
Όσο για τα Ζωνιανά θα το ξεχάσουμε όπως ξέχασαν και τη Βιρμανία οι bloggers.

μελονικος είπε...

Τα Ζωνιανά είναι η ξεφτίλα της σύγχρονης Ελληνικής κοινωνίας. Χωρίς προσπάθεια ηρωοποίησης κανενός, είναι άδικο να τα βάζουν με ένα χωριό , σα να είναι η προσωποποίηση της κόλασης. Ξέρουμε όλοι που ζούμε στην επαρχία , αλλά και αυτοί που ζουν στις μεγάλες πόλεις πως η παρανομία υπάρχει με την ανοχή και την ευθύνη του κράτους. Και μόνο που τα διωκτικά όργανα κυκλοφορούν με κουκούλες, δείχνει ότι το κράτος ξέρει καλά τις ευθύνες του. Τιμή στα Ζωγιανά που δείξαν την ανείπωτη ξεφτίλα μας. Σε χαιρετώ.
Υ.Γ. Μήπως «τιμής ένεκεν» πρέπει να ανεβάσεις τα γεγονότα της Μάνης με τους Βαυαρούς.

Λακων είπε...

Ομολογώ οτι σε κατάλαβα αφού το εξήγησες..
Σοφά μιλάς..
Είχα σκεφτεί να περιγράψω την παλιά υπόδουλη Ελλάδα μέσα απο τη ματιά ενός Τούρκου και μάλιστα τα original κείμενα και όχι αυτά που ωραιοποιήθηκαν προς χάριν της ελληνοτουρκικής φιλίας.
Έψαξα και για τη Σκόπελο αλλά δυστυχώς δεν βρήκα πληροφορίες μέσα απο τη διήγηση του Τούρκου. Εκτός αν λεγόταν αλλίως τότε.
Κάτι θα προσπαθήσω να κάνω πάντως..
Αλλά φοβάμαι πως θα υπάρξουν πολλές αντιδράσεις..

μελονικος είπε...

Αν δεν υπάρχουν αντιδράσεις, σημαίνει πως αυτά που γράφεις είναι χλιαρά.
Και αν είναι έτσι, γιατί να γράφεις. Γράψε λοιπόν ότι σού αρέσει, και σε όποιον αρέσει. Αλλιώς τι νόημα έχει. Να μη γίνουμε και εμείς σα τους πολιτικούς που μιλάν όλη μέρα και δε λένε τίποτα.

Roadartist είπε...

Ρε παιδιά το θέμα είναι οτι τους καλύπτουν όλοι. Και θα τους καλύψουν και μελλοντικά. Γιατί υπάρχει περίπτωση να σταματήσει ποτέ αυτή η ιστορία? Οχι. Γιατί απλά τα λεφτά είναι πολλά.

Λακων είπε...

Σίγουρα τους κάλυπταν. Όχι μόνο τους Ζωνιανούς αλλά και άλλους και όχι μόνο σε θέματα ναρκωτικών.
Για παράδειγμα αν πάς στο Ηράκλειο θα δείς οτι πάρα πολλά κτίσματα είναι αυθαίρετα. Κάποια νομιμοποιήθηκαν, κάποια άλλα θα νομιμοποιηθούν.
Υπάρχουν πολλά που θα μπορούσα να αναφέρω αλλά θα χρειαζόταν ολόκληρο βιβλίο.
Το μέλλον θα δείξει..