Το ενδέκατον άρχεται μεν της Ασίας,.Περιέχει δε το βιβλίον και τα παρακείμενα έθνη ταίς αρχαίς αυτού προς τή Ανατολή και μεσημβρία, ή και Ασία εστίν.
Έστι δε τήδε έθνη βάρβαρα τα τω βιβλίω εγκείμενα όσα παροικεί το Καυκάσιον όρος, εν οις Αλβανοί, Κάσπιοι (..)
Το ενδέκατο περιγράφει την Ασία. Περιέχει το βιβλίο τους λαούς που βρίσκονται εκεί απο την προς Ανατολή και Νότο , όπου και απλώνεται η Ασία.
Είναι τα βάρβαρα έθνη μέσα στο βιβλίο , που κατοικούν το Καυκάσιο όρος, όπου Αλβανοί, Κάσπιοι.....
Στράβωνας Έλληνας Γεωγράφος 40 πχ (περίπου) όπου στο ενδέκατο βιβλίο του περιγράφει τις φυλές του Καυκάσου όπως τους Αλβανούς...
Η γνώση είναι δύναμη. Κατά συνέπεια η έλλειψη γνώσης είναι αδυναμία.
Έτσι λοιπόν είναι πολύ εύκολο σε έναν λαό ψηφιακά αναλφάβητο αλλά και στην περίπτωση μας ιστορικά άσχετο ή ημιμαθή να του κλονίζεις το ηθικό σερβίροντας του διάφορα παραμύθια.
Το πρώτο παραμύθι είναι πως οι Αρβανίτες είναι Αλβανοί.
Οι Αλβανοί όπως είδαμε με στοιχεία ιστορικά ήταν ένας λαός στον Καύκασο κοντά στη σημερινή Γεωργία.
Δεν έχουν καμία σχέση με τους αρχαίους Ιλλυριούς και τους Έλληνες που βρίσκονταν στην Ήπειρο. Κάποια στιγμή νικήθηκαν από τους Ρωμαίους και επι Βυζαντινής αυτοκρατορίας τους μετέφεραν στα Βαλκάνια στον ίδιο γεωγραφικό χώρο μαζί με Έλληνες, Ιλλυριούς κτλ.
Εκεί ανέλαβαν και το ρόλο των συνοριοφυλάκων της Βυζαντινής αυτοκρατορίας ως βάρβαρος και πολεμικός λαός που ήταν ενώ οι Βυζαντινοί έθρεφαν το παχύ τους έντερο στα μοναστήρια ποικιλοτρόπως...
Κάπως έτσι βρέθηκε και η Πόλη και ο Παλαιολόγος με ελάχιστους μαχητές ενώ 60000 ήταν στα μοναστήρια και παρίσταναν τα παιδιά των λουλουδιών. (sic)
Επί τουρκικής αυτοκρατορίας ασπάστηκαν το μουσουλμανισμό και ανέλαβαν το ρόλο του τοποτηρητή.
Στην πραγματικότητα Αρβανίτες και Αλβανοί είναι προαιώνιοι εχθροί ενώ φυσικά οι Αρβανίτες υπό την πίεση των Αλβανών κατέβηκαν νοτιότερα.
Κατά τη διάρκεια του '21 Αρβανίτες, Μανιάτες και λοιποί Έλληνες πολέμησαν κυρίως εναντίον των Τουρκαλβανών.
Το κοινό που έχουν είναι η γλώσσα αφού βρέθηκαν στον ίδιο γεωγραφικό χώρο. Βέβαια και οι Ζουλού αγγλικά μιλάνε αλλά δεν είναι Βρετανοί.
Μα ο Κολοκοτρώνης ήταν Αρβανίτης και κατά συνέπεια Αλβανός...
Να υποθέσουμε λοιπόν πως το παραπάνω ισχύει.
Τώρα γιατί σκότωσαν τον Αλβανό πατέρα του Κολοκοτρώνη το 1780 οι Τουρκαλβανοί θα μας το εξηγήσουν;
Μήπως να δούμε τι λέει ο ίδιος ο Κολοκοτρώνης εκτός και αν οι σημερινοί φωστήρες ξέρουν καλύτερα την καταγωγή του Κολοκοτρώνη και του πατέρα του από τον ίδιο το γέρο του Μοριά.
1779. Ο καπουδάν πασάς καλεί τους Κλέφτες του Ναυπλίου να πολεμήσουν μαζί δέκα χιλιάδες Αλβανούς και δύο χιλιάδες Τόσκιδες, πού είχαν κλεισθεί στα τείχη της Τριπολιτσάς.
Οι ίδιοι οι Αλβανοί (φυσικά μιλάμε για τουρκαλβανούς) είχαν επαναστατήσει εναντίον των Τούρκων)
Ο Κωνσταντίνος Κολοκοτρώνης αρνήθηκε τη βοήθεια στους Τούρκους στρατοπέδευσε στα Τρίκορφα Αρκαδίας με χίλιους περίπου άνδρες. Οι Αλβανοί νικήθηκαν από τον τουρκικό στρατό και υποχώρησαν προς τα Τρίκορφα. Ζήτησαν από τον (Αλβανό χα,χα) πατέρα του Κολοκοτρώνη να τούς αφήσει να περάσουν, αλλά αυτός αρνήθηκε, και τούς συνέτριψε στήν μάχη πού ακολούθησε.
Οι Αλβανοί τότε του είπαν κάτι που αποδείχθηκε προφητικό.
"Σήμερα το δικό μας κεφάλι, του χρόνου το δικό σου."
Έτσι και πέθανε μετά από ένα χρόνο από τουρκαλβανούς και η οικογένεια του μαζί με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη κατέφυγαν στη Μηλιά της Μάνης για να σωθούν.
«Όταν τους επολέμησεν ο πατέρας μου, οι Αλβανοί του έλεγαν: - Κολοκοτρώνη, δεν κάμεις νισάφι; Και τους λέγει ο πατέρας μου; Τι νισάφι να σας κάμω, όπου ήλθετε και εχαλάσατε την Πατρίδα μου, μας επήρατε σκλάβους και μας εκάμετε τόσα κακά; Τα κεφάλια των Αλβανών έφτιασαν πύργο εις Τριπολιτσά»!... (απομνημονεύματα Κολοκοτρώνη)
Αυτά για να τελειώνουμε και με τα παραμύθια περί Αλβανού Κολοκοτρώνη...
Η ανάρτηση όμως δεν σταματά εδώ...
Η Αλβανία έχει ως εθνικό της ήρωα έναν Έλληνα. Τον Σκεντέρμπεη (Ισκαντέρ, δηλαδή Μ.Αλέξανδρος + μπέης).
Το όνομα αυτού Γεώργιος Καστριώτης... φυσικά από πατέρα Έλληνα και μητέρα Σλάβα.
Αυτά για την ιστορική αλήθεια...
Τρίτη 1 Απριλίου 2008
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
109 σχόλια:
Φύλα που δεν δέχτηκαν να εκτουρκιστούν και κατεύηκαν νοτιότερα. Πολλοί κάτοικοι της Αττικής- Βοιωτίας και νότιας Εύβοιας. Αρκετοί των αγωνιστών σε Ύδρα και Σπέτσαι. Ο Μιαούλης «Αντρέας Βώκος» ήταν Αρβανίτης. Οι Σουλιώτες το ίδιο.
Αν όμως σε αυτούς τους έλεγες πως είναι Αλβανοί δεν την έβγαζες καθαρή..
Και ύστερα αυτή είναι η χώρα μας. Εκατό υποφυλές μια εθνότητα. Ο Κατσαντώνης και ο Νικοτσάρας Βλάχοι. Ο Καρατάσος και ο Διαμαντής Μακεδόνες Μήπως και όλοι αυτοί δεν έχυναν το αίμα τους για τη πατρίδα Τα έργα τους το δείχνουν.
Αλήθεια για τον αι’Γιώργη της Ελλάδας που ήταν Μούλος «άγιος μούλος» και δεν ήξερε τον πατέρα του «άλλοι λένε τον τρομερό κλέφτη Ίσκο και άλλοι γύφτο»ποιοι θα τον διεκδικήσουν. Είναι τυχεροί που δε ζεί να τους δείξει την εθνικότητά του πιάνοντας τα καλαμπαλίκια του όπως άλλωστε το συνηθούσε.
Λάκωνα, κάποτε θα μεθύσουμε με το αθάνατο κρασί του '21...γιά την καινούρια γέννα, που όπως λέει ο Παλαμάς "...όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει γιά νάρθει κι όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων..."
@Νίκος Όπως τα λες ωμά και ρεαλιστικά είναι τα πράγματα.
Έχω μπουχτίσει να ακούω ανθρώπους που εξευτελίζουν την πατριωτική αριστερά...
Αν τα καλαμπαλίκια είναι αυτά που φαντάζομαι τότε γλωσσικά μοιάζει πολύ η Σκόπελος με τη Λακωνία.
Καλαμπουκάνο λέμε αυτόν με τα μεγάλα καλαμπαλίκια χα,χα.
@Sun Να μεθύσουμε με το αθάνατο κρασί του '21 αλλά να σπάσουμε τον αιώνιο κύκλο.
Να κάνουμε εμείς τη γέννα ή να αποτελέσουμε τα παιδιά της!
Να αποτελέσουμε τα παιδιά της Λάκωνά μου, δεν είναι πολύ αργά ακόμη!
Καλό σου μήνα!
Πολύ δυνατή η επιστροφή σου Λάκων.Όπως πάντα η θεματολογία σου αγγίζει ευαίσθητες χορδές. Δεν έχω τις απαραίτητες γνώσεις να σχολιάσω ή να εμβαθύνω στίς σκέψεις σου αλλά τα λίγα που γνωρίζω μου επιτρέπουν να πώ οτι συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.
Για την υψηλή Πύλη (αλλά και για τους περισσότερους ισχυρούς της εποχής) ο γέρος του Μωριά και οι υπόλοιποι οπλαρχηγοί δεν ήταν τίποτε άλλο παρά τρομοκράτες των Βαλκανίων(τελικά η συνταγή είναι ίδια μέχρι σήμερα).
Οταν όμως το λοβοτομημένο κράτος,αποφασίζει να σου μάθει την Ιστορία σου σύμφωνα με τις εντολές ανθελλήνων μην σου φανεί παράξενο τα παιδιά των παιδιών μας να μαθαίνουν οτι την επανάσταση του
'21 να την έχουν κάνει οι fantastic 4 και το κρασί της ήταν χαπάκια extacy.
Τελικά μάλλον ιστορικός έπρεπε να γίνεις!!!
Καλημερούδια
Πολλά είναι αυτά που λέγονται για τους Αρβανίτες, και φυσικά πολλοί μύθοι ανάμεσά τους.
Σε ευχαριστώ Λάκωνα που συνεχίζεις μετά την σχετική ανάρτησή μου αυτο το θέμα.
Η φαγωμάρα με τους Αρβανίτες οπλαρχηγούς και οι κατηγόριες που τους εκτόξευσαν ήταν επειδή μετά την απελευθέρωση υπήρξαν δύο κατηγορίες πολιτών (χονδρικά βέβαια). Στη μία υπάγονταν όλοι αυτοί που είχαν πολεμήσει στην πρώτη γραμμή και γύρισαν άλλοι τυφλοί, άλλοι κουτσοί κλπ και από την άλλη όλοι οι λόγιοι οι οποίοι ναι μεν βοήθησαν την Επανάσταση τόσο οικονομικά όσο και από πλευράς γνώσεων, όμως δεν πολέμησαν πρώτη γραμμή. Ηθελαν όμως να καταλάβουν τα ανώτερα αξιώματα και να εκδιώξουν τους οπλαρχηγούς. Πολλοί οπλαρχηγοί πέθαναν μέσα στην ένδοια ρακένδυτοι....
Πολλοί από αυτους τους οπλαρχηγούς ήταν "αμόρφωτοι" (ειδικά οι Αρβανίτες των οποίων η διάλεκτος ήταν μόνο προφορική). Ετσι οι λόγιοι τους έβλεπαν με μισό μάτι. Γεγονός είναι ένα : Οι Αρβανίτες ποτέ δεν αυτοπροσδιορίστηκαν ως Αλβανοί!!! Τώρα πάνε να βγάλουν τους Αρβανίτες καταπιεσμένη μειονότητα!!!! Σε αυτό φταίνε από τη μια μερικοί Αρβανίτες συγγραφείς (μη ιστορικοί) των οποίων τα λόγια έχουν δανειστεί οι γείτονές μας και τα χρησιμοποιούν και από την άλλη ο φανατισμός και η μισαλλοδοξία τους.
Στα video στο youtube έχουν πάρει τις φωτογραφίες οπλαρχηγών,ακόμη και πίνακες ζωγραφικής και έχουν διαστρεβλώσει τις πληροφορίες. Μάλιστα σε κάποιον έγραψα σχετικό σχόλιο, αφού έλεγε πως σε 2 πίνακες εμφανίζονταν Αλβανοί!!! Αλλα αντ΄άλλου, μέχρι και την Κόρη των Αθηνών Αλβανίδα την έβγαλαν και αυτήν!!!!
Σε ευχαριστώ πάντως που θίγεις αυτό το θέμα.....
Μειονότητα από δω μειονότητα από εκεί, σε λίγο θα μας πουν πως η Ελλάδα ήταν ακατοίκητη και όλοι ήρθαν από το εξωτερικό!!!!!
Καλό απόγευμα
@Equi Αργά δεν είναι ποτέ. Καλό μήνα και σε εσένα. Ωραίο το met.tv.
@Xman Είναι πολύ εύκολο να διαβάσεις το αντίστοιχο βιβλίο του Στράβωνα και να δεις την αλήθεια.
Όπως επίσης να δεις και τα απομνημονεύματα του ίδιου του Κολοκοτρώνη.
Να ξέρεις πως κάποιοι που καλλιεργούν τέτοια θέματα είτε είναι παντελώς αμόρφωτοι και θέλουν να παριστάνουν τους προοδευτικούς είτε πληρώνονται απο διάφορες πηγές.
Φυσικά είναι και μεγάλα φασιστόμουτρα αφού άμεσα χαρακτηρίζουν εθνικιστή όποιων διαφωνεί μαζί τους.
Το κόμμα των Σλαβοαλβανών στις εκλογές πήρε 1500 ψήφους.
Αυτή είναι η περίφημη μειονότητα.
Πλέον φαίνεται η πραγματικότητα και όσοι πήγαιναν να νανουρίσουν τον κόσμο.
Το γειτονικό κράτος έχει εθνικιστικές τάσεις και φυσικά εδαφικές διεκδικήσεις.
Αν είχαν τη δύναμη της Ελλάδας θα είμαστε τώρα σε πόλεμο αφού ο φανατισμός τους έχει ξεπεράσει κάθε όριο.
@pavlos Γείτονα Πάυλο δεν κάνω για ιστορικός γιατί όταν παίρνω φόρα παραβαίνω το Λακωνίζειν...
Όπως και να έχει σε ευχαριστώ ;)
@dyosmaraki Στην Ελλάδα υπήρξαν Αρβανίτες(κράμα Ελλήνων, Ιλλυριών μαζί με κάποιες Αλβανικές και άλλες επιρροές) και υπήρχαν και καθαροί Τουρκαλβανοί,(Αλβανοί Μουσουλμάνοι) οι οποίοι ήρθαν απο τον Καύκασο.
Ο πατέρας του Κολοκοτρώνη πολέμησε τους Τουρκαλβανούς και πέθανε απο αυτούς.
Οι τουρκαλβανοί ήρθαν σε ρίξη ακόμα και με τα αφεντικά τους τους Τούρκους.
Γεγονός είναι ότι:Οφείλουμε να διεκδικήσουμε αποζημίωση απο τους Τσάμηδες για τα εγκλήματα που έκαναν στην Ελλάδα ενώ με βάση τις διεθνείς συνθήκες η Βόρεια Ήπειρος και οι κάτοικοί τις πρέπει με δημοψήφισμα να ψηφίσουν για την ανεξαρτησία τους ή τη μη απο το Αλβανικό κράτος.
Δεν παραχωρούμε τίποτα και διεκδικούμε τα νόμιμα δικαιώματα μας.
Γιατί όμως η ψευτοαριστερά δεν μιλά για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Β. Ηπείρο;
Αυτα τα μοναστηρια και οι παπαδες οπου και να κοιταξεις παντου παροντες και τα παντα "μασο-ντες"...
@penthesila Κάποια στιγμη θα γράψω για το θέμα.
Πιθανόν δε να με αφορίσουν..
@Όλους Ένα μόνο πράγμα είναι ψέμα σχτικά με τον Κολοκοτρώνη. Δεν φορούσε περικεφαλαία και σοβαρολογώ. Ο λόγος που τον παρουσίαζαν οτι τη φορούσε ήταν για να δείξει το τότε καθεστώς οτι ήταν με τους Άγγλους.Ο αγγλικός στρατός φορούσε τέτοια περικεφαλαία εκείνη την εποχή.
Ο γλύπτης που έφτιαξε τον ανδριάντα του στη Σταδίου πιέστηκε για να τον παραστήσει με περικεφαλαία.
Με μικρά γράμματα όμως που σκάλισε γράφει την αλήθεια και τις πιέσεις που δέχτηκε...
Αυτό είναι αλήθεια και μπράβο που το αναφέρεις.
Τώρα άσχετο. Η Μαριάνα «γητεύτρια» ανέβασε θέμα για τον πιο μεγάλο ποιητή της Μάνης και της Λακωνίας.
Γειά σου πατριώτη! Ωραίο το κείμενό σου, μου επιτρέπεις να το αναδημοσιεύσω σε ένα νέο ιστολόγιο που ξεκίνησα το http://istorica.blogspot.com/
Επίσης αν θες μπορώ να σε προσθέσω συνσυγγραεφέα για να ποστάρεις κείμενα ιστορικού ενδιαφέροντος όπως το οδοιπορικό του Εβλιγιά Τσελεμπί στην Ελλάδα.
@Νίκος Είναι καλό να αναφέρουμε την αλήθεια.
Σπεύδω να ρίξω μια ματιά στη γητεύτρια.
@Vetdino Τα κείμενα εδώ είναι Copy left χα,χα. Εννοείται πως μπορείς.
Αν έχω χρόνο φυσικά και ναι.
Συγγνώμη και στους 2 για τις καθυστερημένες απαντήσεις.
Εδώ παιδιά έγραψα κάποια πράγματα για τους Αρβανίτες. Πιστεύω να είναι χρήσιμα.
http://kleftouria.blogspot.com/
65 χωριά από την κεντρική μέχρι και τη νότια Εύβοια μιλούσαν μέχρι πρότινος τα αρβανίτικα. Προσωπικά από την πλευρά της μητέρας μου με βάση τα στοιχεία που παρουσιάζονται τελευταία ακόμα και από "ιστορικούς" (με ή χωρίς εισαγωγικά), είμαι αρχαίος ιλλυριός ή κάτι τέτοιο, και αν προχωρήσουμε παραπέρα στον σημερινό βαλκανικό εθνικισμό των νέων χωρών τότε μπορεί να με ονομάσετε και Αλβανό.
ΜΠΟΥΡΔΕΣ...
Δεν υπήρξαν αρβανίτες με την ένοια της φυλετικής καταγωγής. Υπήρξαν μόνο έλληνες που μίλαγαν την αρβανίτικη (αλβανική διάλεκτο) απλά διότι η τελευταία είχε αφενός επιβληθεί και αφετέρου η ελληνική ήταν πιο δύσκολη στην εκμάθηση ενώ επι πλέον δεν υπήρχαν ελληνικά σχολεία.
Μην ξεχνάμε εξάλλου ότι όλα τα επίσημα έγγραφα όπως συμβόλαια κ.ά γραφόντουσαν κατά τόπους και ανάλογα με τη χρονική περίοδο σε 2 γλώσσες, την Τουρκική ή την Αλβανική, ανάλογα από το ποιος κατείχε το πασαλίκι.
Όπου λοιπόν η οθωμανική αυτοκρατορία ασκούσε τη διοίκηση με αλβανούς εκεί ακριβώς μεγάλα τμήματα των ελλήνων άρχισαν να μιλούν την αρβανιτικη.
Αυτή είναι η μόνη αλήθεια.
@KLEFTIS&ARVANITIS Παίδες συγγνώμη.
Είδα αργά και κατα συνέπεια απαντώ καθυστερημένα στα σχόλια σας.
klephti θα ρίξω μια ματιά στο blog σου.
Αρβανίτη "Δεν υπήρξαν αρβανίτες με την ένοια της φυλετικής καταγωγής. Υπήρξαν μόνο έλληνες που μίλαγαν την αρβανίτικη (αλβανική διάλεκτο)"
Απο τις πιο σοβαρές απόψεις που άκουσα πάνω στο θέμα.
Να σε διορθώσω μόνο σε ένα σημείο. Δεν υπάρχει Αλβανική γλώσσα στην ουσία.
Πρόκειται για κράμα ελληνικών, πελασγικών, σλαβικών και ίσως αλβανικών λέξεων.
Το Θεό για παράδειγμα τον λένε Ζέουτο απο το Ζεύς φυσικά...
Επειδή έχω καταγωγή από Αρκαδία, και συγκεκριμένα από Αλωνίσταινα,θα σας εξηγήσω την Ελληνική καταγωγή του Κολοκοτρώνη.Το πραγματικό του όνομα ήταν Τσεργίνης.Πώς το πήρε?Κατά τους Ενετοτουρκικούς πολέμους,οι Ενετοί χρησιμοποιούσαν τους ντόπιους πληθυσμούς κατά των Τούρκων.¨Ετσι λοιπόν, ο πρόγονος του Κολοκοτρώνη,ο Λάμπρος,Έλληνας την καταγωγή(κατά το 1500),ορίστηκε από τους Ενετούς αρχηγός των Ελλήνων.Οπότε και του έδωσαν το προσωνύμιο 'sergente',που σημαίνει στρατηγός στα ιταλικά.Οι ντόπιοι Έλληνες,το κάνανε τσεργίνης.Αυτό,γιατί όπως το πάνε οι ολοκληρωτικά μπάσταρδοι γείτονές μας,(που το παίζουν καθαροί επειδή δεν αντέχουν το γεγονός ότι έχουν ΠΑΝΤΟΥ σύνορα,άρα δεν ξέρουν από πού κρατά η σκούφια τους...) θα μας κάνουν να πιστέψουμε στο τέλος πως ο Μεγαλέξανδρος ήταν βέρος...σκοπιανός.Ήμαρτον!!!
Ν' ΑΓΙΑΣΕΙ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΣΟΥ ΠΑΛΙΚΑΡΙ ΜΟΥ. ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΚΤΙΜΩ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΟΥΣ ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΙΟΥΣ, ΣΟΥ ΒΓΑΖΩ ΤΟ ΚΑΠΕΛΟ.
ΕΧΕΙΣ ΜΕΡΙΚΑ ΜΙΚΡΑ ΛΑΘΗ ΧΩΡΙΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ. Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΜΕΤΡΑΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΓΡΑΨΕΣ ΑΡΚΕΤΑ ΣΩΣΤΑ.
ΣΑΝ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΞΕΡΩ ΑΠΟ ΠΟΥ ΚΡΑΤΑ Η ΣΚΟΥΦΙΑ ΜΟΥ. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΤΑΝ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΕ ΘΥΣΙΕΣ ΔΕΝ ΤΗ ΣΒΥΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ.
> ΑΛΛΟ ΑΛΒΑΝΟΙ - > ΑΛΛΟ ΤΟΥΡΚΑΛΒΑΝΟΙ
>>>ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ<<<
ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΓΡΑΨΑΝ ΟΙ ΜΠΕΗΔΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΒΑΥΑΡΟΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΔΕΣ.
ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΝ ΕΓΡΑΨΑΝ
>>> ΟΙ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΑΙΟΙ
>>> ΟΙ ΜΠΟΥΣΑΡΑΙΟΙ
>>> ΟΙ ΤΖΑΒΕΛΑΙΟΙ
>>> Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΙΑΚΟΣ
>>> Η ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ
>>> Ο ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ >>> Ο ΓΟΒΙΟΣ
>>> Ο ΚΡΙΕΖΗΣ >>> ΟΙ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
>>>ΧΙΛΙΑΔΕΣ...ΧΙΛΙΑΔΕΣ...ΧΙΛΙΑΔΕΣ..ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ.
..................... Ν. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ
Καλησπέρα, μόλις είδα το πολύ ενημερωμένο ιστολογιο σου φίλε μου και θα ήθελα αν μου επέτρεπες να συμπληρώσω 2 πράγματα.
1.Αυτή η περιοχή που καλύπτει το σημερινό Ντακεστάν και το Βόρειο μέρος του Αζερμπαιτσάν αρχικά ήταν υποταγμένοι στους Αχαιμενίδες και μετά το 65 π.Χ. την καταλαμβάνουν οι Ρωμαίοι και την κάνουν Ρωμαική επαρχία.
Τελικά η περιοχή μοιράστηκε μεταξύ των Αρσακίδων, των Σασανίδων και των Βυζαντινών.
Ελπίζω να βοήθησα.
Πηγή:Υδρόγειος Εγκυκλοπαίδεια 2ος τόμος 1978.
Εκδόσεις "Δομική"
μονος σου την γραφεις την ιστορία οπως σε συνφερει? εισαι ο πιο ελεηνος μαλακας που εχω γνωριζω
ενταξει μη βλεπεις την ιστορία της Αλβανιας ουτε την ελεηνη ιστορια σας τοτε δες την διεθνη ιστορια δες ποια ηταν η μανα του μ. αλεξανδρου τι καταγωγης ηταν
ολοι σας οι ηρωες εχουν αλβανικη καταγωγη ε τοτε τι λαος ειστε εσεις ρε μαλακες ντροπη σας εχουμε ξεφτιλισει ρε nooba κατι αλλο δες το οικογενειακο δεντρο του skenderbeu και θα δεις τι καταγωγης ηταν
οι αρβανιτες ενα αλλο θεμα πως εξηγητε οτι οι αρβανιτες ξερουν αλβανικα και οτι η αρχαια ιλλυρικη γλωσσα μεταφραζεται μονο στα αλβανικα και σε καμμια αλλη γλωσσα?
ενταξει απλα πειτε μου την πηγη πληροφοριων σας για αυτη την "ιστορια" σας
akoy vlaka alvane..ena pragma soy lew mono.pws oi titloi toy teloys tha pesoyn gia sas..ftanei h wra..megala logia eee???(fasistas den eimai! ratsistis den eimai! alla h KOLOFARA SOY tha afanistei apo ta ellinika edafi.....filakiaaa..
πολυ ωραια,μας τα λες ρε φασιστα τουλαχιστον παραδεξου το οτι εισαι
α και δε μου απαντησες στις ερωτησεις που εκανα θα σου πω εγω γιατι
γιατι δεν εχεις απαντηση η μαλλον εχεις αλλα δεν σε συμφερει
(arbanon=κεντρο της αλβανιας στα λατινικα, arbanite=οι ανθρωποι που κατοικουσαν το κεντρο, απο εκει βγηκε και η ονομασια των αρβανιτων α ναι... και φιλακια)
ετσι γινεται στην ελλαδα φτιαχνουν ιστοσελιδες οι φασιστες και λενε μαλακιες για να ψυχαγωγηθουν και να παρηγορησουν τουσ εαυτους τους ενταξει δεν σας κατηγορω μαλακες ειστε μαλακιες κανετε
α)Ποια;Πατριωτικη Αριστερα;;;Τι ειν'αυτο;;;
β)Ο Αλβανος NATIONALIST που μας αποκαλει Φασιστες,ας μας πει:Ποια ειναι τα συνορα της Αρχαιας Ηπειρου και τι απεγιναν οι εκατονταδες χιλιαδες Ελληνες που ζουσαν εκει;
Αυτος ο βλακας,ξεχνα οτι τα συνορα της Αρχαιας Ηπειρου ηταν πιο πανω και απο τον Γενουσο ποταμο!Δηλαδη,η πατριδα του δεν υπηρχε στην Ιστορια ΓΙΑΤΙ ΗΤΑΝ ΕΛΛΑΔΑ!
γ)Οταν οι υποτιθεμενοι Αλβανοι Αρβανιτες ΕΛΛΗΝΕΣ βροντοφωναζουν οτι ειναι ΕΛΛΗΝΕΣ,εσυ και τα φληναφηματα σου δεν λαμβανονται υποψιν!
δ)Καποιος Αρβανιτης φωναζε οταν οι φιλοι σου τον σουβλιζαν:ΕΓΩ ΓΡΑΙΚΟΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ ΓΡΑΙΚΟΣ ΘΕ ΝΑ ΠΕΘΑΝΩ.
ε)Και οι Ζουλου μιλανε Αγγλικα αλλα δεν ειναι Αγγλοι!!
Ζ)Συμφωνα με το σκεπτικο σου,ο ΑΧΜΕΤ ΝΕΠΡΕΒΙΣΤΑ,ο Δερβεναγας των Κραβαρων,που εγραψε την διαβοητη επιστολη στον ΚΙΤΣΟ ΤΖΑΒΕΛΑ στα Ελληνικα,ηταν ΕΛΛΗΝΑΣ!!!
η)Και ο Κοσμας ο Αιτωλος που ζητουσε απο τους Ελληνες να μην μιλανε Αλβανικα-που τα ηξερε και ο ιδιος,αρα ηταν Αλβανος,χα,χα,χα!-απευθυνοταν σε Αλβανικο πληθυσμο!!!ΧΑ,ΧΑ,ΧΑ!Για ξαναδιαβασε λεβεντη μου Κοσμα Αιτωλο να μας πεις σε ποιους απευθυνεται...
θ)ΚΑΝΕΝΑΣ μα ΚΑΝΕΝΑΣ Ελληνας Αρβανιτης,δεν αυτοπροσδιοριστηκε ΠΟΤΕ ως Αρβανιτης!Ποσο μαλλον Αλβανος.
Τελος παντων..αιντε στην Αλβανια παλι και ασε εμας να ειμαστε Φασιστες.Δεν σε καλεσε κανενας με το ζορι.Ηρθες παρανομα,παρεβης το Συνταγμα της Χωρας και ΚΑΜΜΙΑ σφραγιδα αυτου του ΒΡΩΜΙΚΟΥ ΕΚΦΥΛΙΣΜΕΝΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ,δεν προκειται να σε νομιμοποιησει στα ματια μας.ΓΙΑ ΜΑΣ ΕΙΣΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΕΙΣΒΟΛΕΑΣ.Γκεγκε;;;
α)Ποια;Πατριωτικη Αριστερα;;;Τι ειν'αυτο;;;
β)Ο Αλβανος NATIONALIST που μας αποκαλει Φασιστες,ας μας πει:Ποια ειναι τα συνορα της Αρχαιας Ηπειρου και τι απεγιναν οι εκατονταδες χιλιαδες Ελληνες που ζουσαν εκει;
Αυτος ο βλακας,ξεχνα οτι τα συνορα της Αρχαιας Ηπειρου ηταν πιο πανω και απο τον Γενουσο ποταμο!Δηλαδη,η πατριδα του δεν υπηρχε στην Ιστορια ΓΙΑΤΙ ΗΤΑΝ ΕΛΛΑΔΑ!
γ)Οταν οι υποτιθεμενοι Αλβανοι Αρβανιτες ΕΛΛΗΝΕΣ βροντοφωναζουν οτι ειναι ΕΛΛΗΝΕΣ,εσυ και τα φληναφηματα σου δεν λαμβανονται υποψιν!
δ)Καποιος Αρβανιτης φωναζε οταν οι φιλοι σου τον σουβλιζαν:ΕΓΩ ΓΡΑΙΚΟΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ ΓΡΑΙΚΟΣ ΘΕ ΝΑ ΠΕΘΑΝΩ.
ε)Και οι Ζουλου μιλανε Αγγλικα αλλα δεν ειναι Αγγλοι!!
Ζ)Συμφωνα με το σκεπτικο σου,ο ΑΧΜΕΤ ΝΕΠΡΕΒΙΣΤΑ,ο Δερβεναγας των Κραβαρων,που εγραψε την διαβοητη επιστολη στον ΚΙΤΣΟ ΤΖΑΒΕΛΑ στα Ελληνικα,ηταν ΕΛΛΗΝΑΣ!!!
η)Και ο Κοσμας ο Αιτωλος που ζητουσε απο τους Ελληνες να μην μιλανε Αλβανικα-που τα ηξερε και ο ιδιος,αρα ηταν Αλβανος,χα,χα,χα!-απευθυνοταν σε Αλβανικο πληθυσμο!!!ΧΑ,ΧΑ,ΧΑ!Για ξαναδιαβασε λεβεντη μου Κοσμα Αιτωλο να μας πεις σε ποιους απευθυνεται...
θ)ΚΑΝΕΝΑΣ μα ΚΑΝΕΝΑΣ Ελληνας Αρβανιτης,δεν αυτοπροσδιοριστηκε ΠΟΤΕ ως Αρβανιτης!Ποσο μαλλον Αλβανος.
Τελος παντων..αιντε στην Αλβανια παλι και ασε εμας να ειμαστε Φασιστες.Δεν σε καλεσε κανενας με το ζορι.Ηρθες παρανομα,παρεβης το Συνταγμα της Χωρας και ΚΑΜΜΙΑ σφραγιδα αυτου του ΒΡΩΜΙΚΟΥ ΕΚΦΥΛΙΣΜΕΝΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ,δεν προκειται να σε νομιμοποιησει στα ματια μας.ΓΙΑ ΜΑΣ ΕΙΣΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΕΙΣΒΟΛΕΑΣ.Γκεγκε;;;
α)Ποια;Πατριωτικη Αριστερα;;;Τι ειν'αυτο;;;
β)Ο Αλβανος NATIONALIST που μας αποκαλει Φασιστες,ας μας πει:Ποια ειναι τα συνορα της Αρχαιας Ηπειρου και τι απεγιναν οι εκατονταδες χιλιαδες Ελληνες που ζουσαν εκει;
Αυτος ο βλακας,ξεχνα οτι τα συνορα της Αρχαιας Ηπειρου ηταν πιο πανω και απο τον Γενουσο ποταμο!Δηλαδη,η πατριδα του δεν υπηρχε στην Ιστορια ΓΙΑΤΙ ΗΤΑΝ ΕΛΛΑΔΑ!
γ)Οταν οι υποτιθεμενοι Αλβανοι Αρβανιτες ΕΛΛΗΝΕΣ βροντοφωναζουν οτι ειναι ΕΛΛΗΝΕΣ,εσυ και τα φληναφηματα σου δεν λαμβανονται υποψιν!
δ)Καποιος Αρβανιτης φωναζε οταν οι φιλοι σου τον σουβλιζαν:ΕΓΩ ΓΡΑΙΚΟΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ ΓΡΑΙΚΟΣ ΘΕ ΝΑ ΠΕΘΑΝΩ.
ε)Και οι Ζουλου μιλανε Αγγλικα αλλα δεν ειναι Αγγλοι!!
Ζ)Συμφωνα με το σκεπτικο σου,ο ΑΧΜΕΤ ΝΕΠΡΕΒΙΣΤΑ,ο Δερβεναγας των Κραβαρων,που εγραψε την διαβοητη επιστολη στον ΚΙΤΣΟ ΤΖΑΒΕΛΑ στα Ελληνικα,ηταν ΕΛΛΗΝΑΣ!!!
η)Και ο Κοσμας ο Αιτωλος που ζητουσε απο τους Ελληνες να μην μιλανε Αλβανικα-που τα ηξερε και ο ιδιος,αρα ηταν Αλβανος,χα,χα,χα!-απευθυνοταν σε Αλβανικο πληθυσμο!!!ΧΑ,ΧΑ,ΧΑ!Για ξαναδιαβασε λεβεντη μου Κοσμα Αιτωλο να μας πεις σε ποιους απευθυνεται...
θ)ΚΑΝΕΝΑΣ μα ΚΑΝΕΝΑΣ Ελληνας Αρβανιτης,δεν αυτοπροσδιοριστηκε ΠΟΤΕ ως Αρβανιτης!Ποσο μαλλον Αλβανος.
Τελος παντων..αιντε στην Αλβανια παλι και ασε εμας να ειμαστε Φασιστες.Δεν σε καλεσε κανενας με το ζορι.Ηρθες παρανομα,παρεβης το Συνταγμα της Χωρας και ΚΑΜΜΙΑ σφραγιδα αυτου του ΒΡΩΜΙΚΟΥ ΕΚΦΥΛΙΣΜΕΝΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ,δεν προκειται να σε νομιμοποιησει στα ματια μας.ΓΙΑ ΜΑΣ ΕΙΣΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΕΙΣΒΟΛΕΑΣ.Γκεγκε;;;
Mia pari mia Albaniki lej
Xtipa,xtipa dhioti
fuskonete
haha γελαω με τις μαλακιες σου,δες στο βιβλιο της ιστοριας σου για την ηπειρο,το βιβλιο της 1ης λυκειου,λεει την ηπειρο βασιλειο των μολοσσών,οι μολοσσοί φιλε μου ηταν ιλλυριοί,λυπαμαι αλλα θα σου την λεω για παντα διοτι έχω δικιο
a0xa0x0a0x0a0x0a0xa0:)
per gjithe shqipetraret qe lexojn keto budalliqe vizitoni usalbania.blogspot.com
egw paranoma leei,kanenas ellhnas kai kanenas mpatsos dn mporei na mou thn pei giati exw ta xartia mou symfwna me to hli8io syntagma sas
Μετά απο πολύ καιρό αφού η ανάρτηση είναι παλιά βλέπω διάφορα σχόλια.
Πείραξε πολύ που έθεσα αρχαίο κέιμενο αδιαμφισβήτητο το οποίο λέει και ποίοι είναι οι Αλβανοί.
Για τη γλώσσα πολύ απλά να πούμε πως για τον ίδιο λόγο που μιλάνε οι Πακιστανοί σήμερα ελληνικά για τον ίδιο ακριβώς λόγο μιλούσαν και οι Αρβανίτες Αρβανίτικα.
Βρέθηκαν επι τουρκοκρατίας επι Τουρκοαλβανικής διοικήσεως. Έτσι απλά. 400 χρόνια πέρασαν και είναι λογικότατο.
Οι Αρβανίτες όχι μονο δεν έχουν καμία σχέση με τους Αλβανούς αλλά είναι προαιώνιοι εχθροί. Οι δε Αλβανοί δεν έχουν καμία σχέση με τους Αρχαίους Ιλλυριούς και με τα αρχαία ελληνικά φύλα που ήταν στην περιοχή.
Επίσης να κατηγορηθώ για εθνικισμό απο κάποιο που υπογράφει ως Albanian Nationalist;
Ακούστε Έλληνες πολίτες. Μια είμαστε Αλβανοί, μια Σλάβοι, μια Τούρκοι κτλ.
Σήμερα που στη χώρα μας υπάρχουν μετανάστες απο παντού κοιτάξτε τους και κοιτάξτε και τους εαυτούς σας.
Δείτε αν οι σημερινοί Έλληνες μοιάζουν έστω και ελάχιστα με Σλάβους (Ουκρανούς, Ρώσους, Τσετσένους, Λιθουανούς) έστω και ελάχιστα. Δείτε πόσοι Έλληνες έχουν Τουρανικά (μογγολικά) χαρακτηριστικά.
Απλά πράγματα...
Και στο φίλο μας τον Αλβανό Εθνικιστή όπως ο ίδιος γράφει: Καταρχήν εδώ δεν παίζουμε World of Warcraft για να λες noob ή nooba.
Να σοβαρευτούμε όμως. 1)Για το για ποιό λόγω οι Αρβανίτες μιλούν Αρβανίτικα σου απάντησα. 2)Απο την άλλη μας λες οτι τα Ιλλυρικά μεταφράζονται στα Αλβανικά μόνο.
Για δώσε μου ένα κείμενο της αρχαίας Ιλλυρικής γλώσσας. Ένα γραπτό. Κάτι.
Αλλά αποδεδειγμένα αρχαία Ιλλυρικό. Έστω μια αρχαία επιγραφή.
3) Σε μια απο τις πιο σημαντικές ανθρώπινες δραστηριότητες τη θρησκεία ο Θεός στα Αλβανικά όνομάζεται Ζέουτο. (Ζευς) Και μπορώ να σου ετυμολογήσω πολλές Αλβανικές η Αρβανίτικες λέξεις στα Ελληνικά. Πχ κιέν=σκύλος απο το ελληνικό κύων.4)Σε ολόκληρη τη γλώσσα σου με 5140 λέξεις οι καθαρά Αλβανικές λέξεις είναι μόνο 400. 840 είναι οι ελληνικές...Πάνω απο τις διπλάσιες δηλαδή! Μάθε για τη γλώσσα σου εδώ:http://www.jstor.org/pss/408833
Τέλος για το Σύνταγμα και τις βρισιές τι να σου πω; Φέρνεις σε δύσκολη θέση τους συμπατριώτες σου που εργάζονται έντιμα στην Ελλάδα και λόγω μυαλών σαν το δικό σου το 99% ντρέπονται να πούνε πως είναι Αλβανοί και όλοι απαντούν πως είναι Βορειοηπειρώτες.
Tora Adriano tha sas apodhiksi oti posa ``EPISTIMONIKIS ,, einai ta simperasmata ton Elinon sto zitima ton arvaniton
Sigura i elipsi tis epistimonikototas tis perisoteres fores sinidhitika , einai mia megali kai anetkimiti iperisia sto ELENIKO ETHNIKISMO Omos aftoi oi ``Epistimjoi ,, peftun poli xamilla ,jinonte ergalio tu ethnikismu ,xanontas tin perifania tous ,tis spudhes otus ,ti sinidhisi tous ,ti psiki tous ,jinete aliosi tou eaftou tous ,agorasmenes psikes ....Einai aftos politismos ??? Einai yia rezilikia
Exume dhio plevres .Tou es-oteriku kai tu eks-oteriku .Se ola ta krati .
Oi perisoteroi ton elinon gnoston istorianon kai 100% ton gllosollogon -elinon lene....ta arvanitika einai Alvanika (ton tosk)
Edho simfonun 100% ton ksenon kai alvanon
Eno oi arvanites einai ....Elines ,stasi tis Episimis Eladhas kai olon ton ethnikiston tis Eladhos
Edho DHEN simfonun 99% eos 100% ton ksenon kai alvanon
Dhen bori na STEXETE EPISTIMONIKA oti ta arvanitika einai Alvanika kai oi arvanites Elines .
Alo pragma oti exun eleniki sinidhisi .Afto omos epistimonika tha to theorusa
Alvanoi me Eleniki sinidhisi ...pragma pou simvenoi me oles tis ethnotites ektos mitrikis kai sinoriakis patridhas .
Afto legjete epistimoniki simperasma ,kai dhen afini perithorio jia amfizvitisi
Είναι πράγματι θλιβερό να διαβάζω τέτοια post σαν του Albanian nationalist (καθώς και κάτι άλλα), ο οποίος λέει τις δικές του ασυναρτησίες, στερούμενος εντελώς στοιχειώδους μόρφωσης και όντας θύμα προπαγάνδας και απερίγραπτα παράλογα φανατισμού, δεν του αφήνει περιθώριο να σκεφτεί ορθά και λογικά. Albanian nationalist, δεν απαντάς καθόλου στα αδιάσειστα επιχειρήματα που έχουν παρατεθεί πιο πάνω από τους Έλληνες αδελφούς μου, μάλλον εσκεμμένα εθελοτυφλείς γιατί δεν σε συμφέρει.
Καταρχάς ο τρόπος που μιλάς δείχνει το επίπεδο σου, την μηδενική σου παιδεία και την καλλιέργεια σου. Πάνω από όλα όμως (και ακόμη χειρότερα), την έλλειψη σεβασμού προς τους άλλους Αλβανούς που φιλοξενεί η πατρίδα μου, αφού τους εκθέτεις ανεπανόρθωτα με το υβριστικό και φανατικό τρόπο της ομιλίας σου. Άλλωστε τι να σχολιάσω από κάποιον που χρησιμοποιεί το όνομα Albanian nationalist. Τα λόγια πραγματικά περιττεύουν.
Είναι δυνατόν να μιλάς για αυτονόητα πράγματα, όπως για την μητέρα του μέγα Αλέξανδρου και να αμφισβητείς την ελληνική καταγωγή της που μέχρι και το όνομα της φωνάζει ότι είναι ελληνικό; Τι να σου πω, αυτό είναι πραγματικά ντροπή και μόνο που το θέτεις και ως θέμα
http://en.wikipedia.org/wiki/Olympias
Μάλλον έχεις μπερδευτεί με τους παραχαράκτες της ιστορίας που κυκλοφορούνε και θέλουν να αμαυρώσουν την πραγματικότητα για τα δικά του συμφέροντα. Μάθε και χώνεψε καλά ότι η Ελλάδα ήταν, και αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ, το λίκνο του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Η χώρα της δημοκρατίας, της φιλοσοφίας, των Ολυμπιακών Αγώνων, της πολιτικής, της επιστήμης, των μαθηματικών, της τέχνης. Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΑΣ.
Είμαι ενήμερη για τις γελοίες θεωρίες που κυκλοφορούν, οι οποίες στερούνται σοβαρότητας. Εξέτασε τα πράγματα λοιπόν καλύτερα, σου μιλάω με επιχειρήματα. Οι πιο γνωστοί ανά τον κόσμο σοβαροί ιστορικοί και λόγιοι, όπως ο καθηγητής Robin Lane Fox (Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης), ο καθηγητής Paul Cartledge (Πανεπιστήμιο του Cambridge), όπως επίσης και πολλοί άλλοι ιστορικοί όπως ο Prof. Nicholas G.L. Hammond, Prof. Ian Worthington, Prof. A.B. Bosworth, Dr. Richard Stoneman, Dr. Ulrich Wilcken και άλλοι πολλοί συμφωνούν ότι ο Αλέξανδρος ο Μέγας, γεννήθηκε τον Ιούλιο του 356 (Αρριανός 7.2.81, Πλουτ Αλεξ 3.5) και ήταν ο γιος του Μακεδόνα Φίλιππου και την Ολυμπίας (κόρη του Νεοπτόλεμου Ι, βασιλιά των Μολοσσών, μιας ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΥΛΗΣ της Ηπείρου). Κανείς από τους προαναφερόμενους ιστορικούς δεν περιγράφει τον Αλέξανδρο ως Ιλλύριο και μάλιστα ακόμη χειρότερο ως Αλβανό. Στον Αρριανό ο ίδιος Αλέξανδρος μάλιστα διαχωρίζει τον εαυτό του από τους Ιλλύριους (αν το διάβαζες πιθανόν θα το γνώριζες).
Ακόμη
357 ΣΟΒΑΡΟΙ ΛΟΓΙΟΙ (ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ) ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΘΕΩΡΟΥΝ ΩΣ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. [Αυτό αν είναι δυνατόν Λάκων, βάλτο το σε κάποιο πιο εμφανή σημείο του blog σου ή αν γίνεται άνοιξε το σαν καινούριο θέμα, γιατί έχει μεγίστη σημασία].
http://www.macedonia-evidence.org
Δεν χρειάζεται να πούμε κάτι άλλο…
Θα ήθελα επίσης να προσθέσω κάποια επιπλέον πράγματα. Καταρχάς να υπενθυμίσουμε ότι η αρχαία Ιλλυρία ήταν αναμφισβήτητα ελληνική, πράγμα που μαρτυρεί και η ελληνική μας παράδοση. Συγκεκριμένα είχε πάρει το όνομά της από τον Έλληνα ήρωα της εποχής Ιλλυριό, που ήταν γιος του βασιλιά των Θηβών Κάδμου και της Αρμονίας( 1470 π.Χ.). Τι πιο ελληνικότατο; Στη συνέχεια για την προέλευση των πραγματικών Αλβανών, τα απομνημονεύματα του Κολοκοτρώνη, καθώς και ο έλληνας γεωγράφος Στράβωνας, είναι αδιάψευστες μαρτυρίες και δεν χωρούν αμφισβήτηση, αυτό άλλωστε μας το παραθέτει και ο Λάκων. Απλώς, θα συμπληρώσω και το πλήθος ελληνικών πόλεων, όπως η Άγιοι Σαράντα, Χειμάρα, Αργυρόκαστρο, Δυρράχιο, Σκόδρα, καθώς και πλήθος αρχαίων όπως η Απολλωνία, σημαντική πόλη που ιδρύθηκε τον 6ο π.χ. αιώνα από Κερκυραίους και Κορινθίους, η Επίδαμνος, η Φοινίκη που χτίστηκε το 230 π.χ., στην περιοχή των Αγίων Σαράντα, εκεί που βρίσκεται το σημερινό Φοινίκιο, η Χιμαίρα - η σημερινή Χειμάρα - και ακόμη η Αντιγονία, το Πέλλιον, η Βυλλιακή, το Θρόνιο, η Αμάντια, ο Ωριχος και άλλες.
‘Οσον αφορά τον A. XHAFAJ Μ/Kastra , εξέτασε καλύτερα τις πηγές σου, γιατί πραγματικά χωρούν μεγάλη αμφισβήτηση. Αν κάνεις μία πιο βαθιά έρευνα που να αξίζει πραγματικά την ονομασία επιστημονική θα διαπιστώσεις ότι
1)υπάρχει έντονη διαφοροποίηση ανάμεσα στους Γκέγκηδες (βόρεια Αλβανία) και τους Τόσκηδες (νοτία Αλβανία) από φυλετικής και πολιτισμικής άποψης, ενώ ακόμη η τόσκικη και η γκέγκικη διάλεκτος παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές, έτσι ώστε οι Γκέγκηδες να θεωρούνται οι πραγματικοί απόγονοι των αλβανικών φύλων, ενώ οι Τόσκηδες να θεωρούνται απόγονοι εξαλβανισμένων ελληνικών φύλων της Ηπείρου, δηλαδή Ελλήνων οι οποίοι ζώντας ανάμεσα σε αλβανικά φύλα υιοθέτησαν και προσάρμοσαν στις ανάγκες τους την αλβανική γλώσσα, αναμειγνύοντας και στοιχεία από την ελληνική, δημιουργώντας έτσι την αρβανίτικη διάλεκτο. Οι Αρβανίτες λοιπόν, σύμφωνα με πολλούς μελετητές, αποτελούν τους Τόσκηδες που μετανάστευσαν από την Βόρεια Ήπειρο στην Ελλάδα. Η εκδοχή αυτή εξηγείται από το γεγονός ότι οι Αρβανίτες μπορούν να συνεννοηθούν σε κάποιο βαθμό μιλώντας αρβανίτικα μόνο με τους Τόσκηδες, ενώ η συνεννόηση με τους Γκέγκηδες είναι αδύνατη, όπως επίσης και από το ότι η αρβανίτικη γλώσσα περιέχει πλήθος αρχαϊκών στοιχείων της ελληνικής.
2) Έχουν γίνει ανθρωπολογικές μελέτες που αποδεικνύουν, όπως του Θεόδωρου Κ. Πίτσιου (Βιβλιοθήκη Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδος Αρ. 2. Αθήνα, 1978), ότι οι Αρβανίτες ήταν μόνο Έλληνες που εν μέρει εξαλβανίστηκαν γλωσσολογικά εξαιτίας της κατοίκησης μεταξύ αλβανόφωνων πληθυσμών, περίπτωση παρόμοια με τους σύγχρονους αλβανόφωνους Βορειοηπειρώτες
Έλληνες που μετανάστευσαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.
3)Να μην αναφερθώ για την προέλευση των αρβανίτικης γλώσσας, η οποία από μελέτες που έχουν γίνει περιέχει πλήθος ομηρικών λέξεων, η δε δομή της γλώσσας είναι λιτή και "βαριά", πράγμα που μαρτυρεί τη δωρική της προέλευση, καθώς και τις ομοιότητες που έχουν με τους κατοίκους τους Σφακιανούς την Κρήτης (αποδεδειγμένο ότι προέρχονται από τους Δωριείς), από φυλετικής απόψεως αλλά και από πλευράς κουλτούρας.
Δεν χρειάζεται να μιλήσουμε περαιτέρω, αυτά τα πράγματα είναι αυτονόητα, αρκεί να σκεφτείς κάποιος το πιο απλό, γιατί οι ίδιοι Αρβανίτες αρνούνται οποιαδήποτε σχέση με τους Αλβανούς και επιμένουν πεισματικά ότι είναι Έλληνες; Γιατί εξεγείρονται και προσβάλλονται άγρια αν τους πεις Αλβανούς; Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πούμε κάτι άλλο.
discussions
Ena group gia tous arvanites '' Vangjelis Liapis ''(face book)
1 - Suli dhe Suliotet /Souli ,Souliotes
2 - Ένα από τα ΣΧΕΔΙΑ ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΟΕΛΛΑΔΙΤΩΝ (ΑΡΒΑΝΙΤΩΝ): Η περίπτωση «Μπίρη»
7 post
3 - Η Αθήνα, η πρωτεύουσα, κέντρο μιας αλβανόφωνης ανθρωποθάλασσας,
6 post
4 - "Εαν θέλετε να βαρέσετε τους Αρβανίτες σκοτώσετε εμένα πρώτα....."
5 - ΠωςΜιοούλη και Μποτζάρη και Κουντουριώτας υπουργοί τους υβρίσανε με πρώτον ως βιαιοπραγείς και Αλβανοί;
2 post
6 - A song sung by arvanitas and Albanians. The same song, the same text
2 post
7 - ARKIVI
42 post
8 - Arvanites, viz. Albanian dialect speakers in Greece, are residents of this country immemorial immigrants
4 post
9 - Θούριος .Afiromeno stin ΖΑΦΕΙΡΑ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
2 post
kai 75 ala themata
ΕΓΩ θα συμφωνησω με τον **KASTRA
ta arvanitika einai Alvanika kai oi arvanites Elines ???.
Alo pragma oti exun eleniki sinidhisi .Afto omos tha to theorusa
Alvanoi me Eleniki sinidhisi
εκτοσ απ το οτι¨"...pragma pou simvenoi me oles tis ethnotites ektos mitrikis kai sinoriakis patridhas ".δεν συμβαινει απαραιτητα ΜΕ ΟΛΕς ΤΙΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕς Οι Ελληνικες μειονοτητες των Βαλκανιων αυτοπροσδιοριζονταν Ελληνες. Εξαρταται παντα απο τον λαο και τον λαο υποδοχης.Καποιοι λαοι προσπαθουν γρηγορα να αφομοιωθουν, αλλοι οχι. Παιζει ρολο κ η ανεκτικοτητα του λαου που τους δεχεται. Αν ενσωματωνει κ αποδεχεται τισ μειονοτητες ωσ εχουν Εαν δεχεται την διαφορετικοτητα.Πχ Οι σερβοι ειναι εθνικιστες. Αρα οι εκει μειονοτητες μαλλον θα τεινουν να αφομοιωνονται ωστε να ανηκουν. ΟιΡωσοι παλι ασκουν μεγαλη πιεση ,οποτε ολοι οι υλολοιποι θα θεωρουνται κατωτεροι,και στον μικτο γαμο θα επικρατησει η ρωσικη κουλτουρα.Για την Ελλαδα δεν χρειαζεται να πω, ξερετε..Απ οπου και αν ειναι οι Αρβανιτες μετα απο τοσα χρονια τι συζηταμε?Προφανως θα νοιωθουν Ελληνες κ οχι Αλβανοι.Μονο μια περιπτωση για το αντιθετο θα υπηρχε,Να ηταν η Αλβανια το ..Σικαγο, Τοτε ολοι θα"νοιωθαν"Αλβανοι Μονο που τοτε θα διαφωνουσαν αυτοικ αντι να προσπαθουν να τουσ οικειοποιηθουν θα λεγαν "ειναι Ελληνες".
Αν οι Αρβανιτες ηταν Ελληνες που ζωντασ αναμεσα σε Αλβανους εμαθαν την γλωσσα , τοτε ζωντασ μετα αναμεσα σε Ελληνες θα την ξεχναγαν παλι κ πολυ πιο γρηγορα.
ΔΕν θα υπηρχε αρβανιτικη διαλεκτος ,δεν ειναι προφανες??
Αλλωστε για ποσους Ελληνες μιλαμε, αναμεσα σε τι αριθμο αλβανων και για ποσο χρονικο διαστημα?Για να τιθετε θεμα μειονοτητασ δεν μιλαμε για 1,2 οικογενειες αν πχ υπηρχαν 1000 εν μεσω 2000 αλβανων παλι ελληνικα δεν θα μιλουσαν μεταξυ τους?Αν τοσο ευκολα ασπαστηκαν την αλβανικη οταν εφυγαν κ ζουσαν πια αναμεσα σε Ελληνες οπως λετε στα σχολια σας ,τοτε με την ιδια λογικη παλι θα ξεχναγαν τα αρβανιτικα κ θα μιλουσαν Ελληνικα. Η αληθεια ομως ειναι πως οι Ελληνες ΔΕΝ αλλαζαν την γλωσσα τους!! Αποδειξη η ιστορικη της συνεχεια, 1/, Μειονοτητες ελληνων εξωτερικου 2/, Στην Ν.Ιταλια 2χωρια 2000 ετη απομωνομενα μιλουσαν μια διαλεκτο απογονο της Ελληνικης 3/.
Αν τα Αλβανικα μοιαζουν με τα Ελληνικα γιατι δεν τα καταλαβαινουμε? Τα αλβανικα μοιαζουν με τα ρουμανικα και ιδιως με τις λεξεις εκεινες που δεν προερχονται απο την λατινικη/ετσι λενε οι ιδιοι Αλλα κ αυτο να μην ισχυει κ να δανειστηκαν απλως τισ Δακο θρακικες λεξεις μετεπειτα ,κ παλι ειναι στην περιοχη τουλαχιστον απο την εποχη των Ρωμαιων.Διοτι μοιαζουν με τα ρουμανικα και οχι με τα σλαβικα. Ελληνικες λεξεις οντασ γειτονες γιατι να μην υπαρχουν?αν δε', ειναι αρχαιες αυτο δειχνει παλι πως βρισκονταν στην περιοχη απο τοτε.
Οι αρβανιτες ειναι αυτο που ειναι. Ελληνες αλβανικης χριστιανικης καταγωγης (αρα πριν τον εξ ισλαμισμο)απο την νοτια αλβανια , που οπως ειπατε ειχε ηδη ελληνικα στοιχεια.Και σιγουρα αναμεσα τους θα ειναι κ απογονοι Ελληνων που ζουσαν σε αρβανιτοχωρια και εμαθαν τα αρβανιτικα η προερχονταν απο μεικτους γαμους
Tora xari sto face book exoun proxorisi toso poli ta pragmata pou to coment den theorite pleon sinkronos .Oi arvanites kseroun kai parakseroun .Tithete to thema ean theloun na paramenoun arvanites i theloun na eksafanistoun.Iparxoun kai men kai dhen .Eno oloi exoun gini etnik pasiv,mi energo etnik diladi,pragma pou dhen boithayi to kratos.Diladhi kai to kratos tous grafi kai aftoi oi arbanites,bllaxoi,sllaboi to grafounStin periptosi ton arbaniton kalla tha eitan na afto katharizoun ti theloun diladhi.Afto gia na glitonoume kai emis ,dhioti dhen pay alo.
Σαν πολύ δεν αυνανίζεστε για να πειστείτε για τους εθνικούς μύθους που σας χώνουν στο μυαλό στο σχολείο;
Κάντε και κάτι με αυτόνομο και κριτικό νου πια.
Πληροφοριες / të dhëna/Αρβανίτες-Arvanitët
Ena group gia tous arvanites '' Vangjelis Liapis
Αρβανίτες-Arvanitët :Arvanitas are not immigrants in Greece, but its residents immemorial.
http://adriano-xhafaj.blogspot.com/
Arvanite Sorrow
http://axhafaj2gmailcom-adriano.blogspot.com/
ΕΛΛΗΝΕΣ-ΑΛΒΑΝΟΙ
«..Φαντάστηκα έναν Ελληνισμό μεγάλο,έμορφο,με την δημοτική του γλώσσα,έναν Ελληνισμό,πού περιλαβαίνει μέσα του καί την αλβανική ψυχή καί γλώσσα,τη συγγενική του»:
http://ellines-albanoi.blogspot.com/
ARVANITES GLOBAL PAGE
https://www.facebook.com/pages/ARVANITES-GLOBAL-PAGE/109166529109776?sk=wall
.......................................................................................................
«Ο Έλληνας πριν γίνει Έλληνας, ήταν Αρβανίτης, δηλαδή Πελασγός». «Ουδαμού αλλαχού ομιλείται όσον εν τω ελληνικώ βασιλείω η αλβανική γλώσσα, ουδαμού αλλαχού ρέει τόσον αλβανικόν αίμα, όσον εις τα φλέβας και τας αρτηρίας του πληθυσμού αυτού.
Εν Ελλάδι ο Αλβανός είναι εις την πατρίδα του».
59βλ. Φ. Βιρβίλης, «Αλβανοί και Έλληνες», Ελληνισμός, τόμος 1ος (1898),σελ. 124-133
Shqipëtari në Greqi është si në atdheun e tij
In English
https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/524383_132366693616975_570133955_n.jpg
Λόρδος Hobhaus γράφει:
«Μόνο
οι Αλβανοί έχουν την αίσθηση της ιθαγένειας, κανένας από τους άλλους λαούς της
Οθωμανικής βασιλείου δεν αισθάνεται τίποτα εκτός από τη θρησκεία."
nowhere
Η Ελλάδα είναι ίσως η μόνη χώρα στον κόσμο,η οποια αποφάσισε με σύνταγμα να χρησιμοποιεί το ονομα Ελληνικι Διμοκρατια , αντί για το όνομα Ελλαδηκι Διμοκρατια σκοπιμα.Οταν λεμε Ελληνικι Διμοκρατια απαγορευεται το καθε τι μι Ελληνικο .Οταν λεμε Ελλαδικι Διμοκρατια δεν απαγορευετε .Ετσι οι Αρβανιτες,Βλαχοι,Σλαβοι,Τουρκοι...απο Ελλαδικους γινονται Ελληνικους,Ελληνες δηλαδή .Απο χορα τον Ελλαδιτων ,η Ελλαδα γινεται η χωρα μονο τον Ελλινων. Και οι επιστιμοι δεν εχουν αλλο δρομο παρα να γραφουν Ελληνες -αρβανιτες,ελληνες -βλαχοι,ελληνες -τουρκοι,ελληνες -σλαβοι,πομακοι ,ιζραιλινοι,ελλινο - γυφτοι.
Ολοι γινονται ελληνες,αντι Ελλαδικους.
Καλησπέρα A. XHAFAJ Μ/Kastra
ηθελα να σε ρωτησω σχετικα με την αφιερωση που εχεις κανει στην κυρια Ζαφειρα Στεφανου. Αν αναφερομαστε στην ιδια φιλολογο καθηγητρια που μενει στο Μαρτινο Φθιωτιδας, στειλε μου σε παρακαλω ενα μειλ στο elenida1234@gmail.com ηταν καθηγητρια μου και πολυ σημαντικος ανθρωπος για μενα και εχω χασει τα ιχνη της θα ηθελα να μαθω νεα της ευχαριστω
..κυρια Ζαφειρα Στεφανιδου.Ειχε τσακωθει με τον Τακη Μιχα .,ο οποιος την εχει πει ¨Γκρι κριετ λαρτ Ζαφειρα"
Κρατα το καιφαλι πσιλα επιδι εισαι Αρβανιτισα .Ολο το κειμενο το εχει ο Φωκα στο Ελληνες - Αλβανοι.
Δυστυχως εχει πεθανει οπως φαινεται .
Εκφρασω την λυπη και εγω ,επιδι την πολεμισα για την στασι τις απεναντι σε αρβανιτες.
http://www.martino.gr/newspaper/fyllo15/193-maxh-martinou-2008.html
ΡΕ ΞΑΦΑΪ ΑΛΒΑΝΕ ΔΕΝ ΒΑΡΕΘΗΚΕΣ ΝΑ ΜΠΑΙΝΕΙΣ ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΕΣ?
ΓΙΑΣΟΥ ΡΕ ΞΑΦΑΪ ΠΡΑΚΤΟΡΑΚΟ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΣΟΥ ΒΓΑΙΝΕΙ Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ ΤΟΥΣ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΠΟΥ ΣΕ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΤΙς ΜΠΟΥΡΔΕΣ ΔΕΝ ΛΥΠΑΤΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ. ΑΛΛΑ ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΩΣ ΘΑ ΓΕΛΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΑΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙΣ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΤΙΣ ΑΣΥΝΑΡΤΗΣΙΕΣ ΣΟΥ. ΒΟΥΡ ΣΤΟ ΠΑΤΣΑ ΛΟΙΠΟΝ ΜΕΓΑΛΑ!!!!!!!!
Μόνε είπες Αρβανίτη.
Σαν να λέγης κλεισοσπίτη,
Είδε βιό αυτό τ'αγρίμι;
Όρνιο τρέχει στο ψοφίμι.
Άλλο τόσο είναι φίλος,
όσο ο λυσσασμένος σκύλος.
Του Αρβανίτη πρώτη χάρι
ό,τι έχεις να στο πάρη.
Που σταθή και που περάση,
ό,τι βρη θα το χαλάση.
Όλο όλο η τιμή του
κρέμεται οχ την... πορδή του!
Πάστρα λέει με το στόμα
Κι'είναι ακέριος όλο βρώμα,
Προκοπή σαν τ'αγριο γίδι,
στην κακία τέλειο φίδι.
Άντα θέλη να ευγενίση
πρώτος λόγος θα σε βρίση.
Ως και τους διακοναρέους
τους μετράει νοικοκυρέους.
Τ'αλλουνού λιανό(1) φτονάει,
δεν χορταίνει όλο πεινάει.
Στο καλύβι που φωλιάζει
κάνα είδος δεν ποτάζει(2).
κιαπέ μόνε απέκει βγήκε
σ'αρχοντιές αυτός εμπήκε.
Είναι ο Σκέντος του Σκεντέρη,
πρέπει ο κόσμος να τον ξέρη.
Σαν θελήσης
Να μισήσης
Τη ζωή σου
Και τιμή σου,
Ν'αρνηθής και βιο και σπίτι,
Πιάσε φίλο Αρβανίτη!...
(1) τα λιανά, τα ψιλά, λεφτά
(2) εξουσιάζει. Τα εχει όλα κλεμμένα
Πως Μιοούλη και Μποτζάρη και Κουντουριώτας υπουργοί
τους υβρίσανε με πρώτον
ως βιαιοπραγείς και Αλβανοί;
Άλλοτε τους αγαπούν με τους λόγους τους γλυκούς,
Κοίαν ολίγον δεν αρέσουν
τους φωνάζουν Αλβανούς,
This site is dedicated to Albanians in Greece, described as Albanians, unanimously in the 19th century by all scholars, foreign and Greek, while in the 20th century as Arvanites, from the official Greece. Treatment as immigrants, aims denial, of all the brutal violations of human rights education in their native language and ethnicity .... In a nutshell, Greece denies to others,what imposes on its 250-year-old minority in Albania
Wednesday, 30 July 2014
Ο πληθυσμός των Αλβανών στην Ελλάδα (Αρβανίτες)
Pa asnje diskutim Arvanitet ,akoma dhe sot perbejne shumicen ne Greqi
Χωρις συζητηση οι Αρβανιτες αποτελουν την πλειοψηφία ακομα και σημερα στην Ελλαδα
http://adriano-xhafaj.blogspot.com/2014/07/blog-post.html
Λοιπόν, η αλήθεια είναι ότι μία μεγάλη σειρά επιστημόνων - ορισμένοι από τους οποίους είναι Αλβανοί αλλά οι περισσότεροι τους ξένοι - που υποστηρίζουν την ιλλυρική καταγωγή της αλβανικής γλώσσας, μαζί με τα έργα τους και τη χρονολογία εκδόσεως των, είναι οι εξής:
· 1705: Leibniz, Gottfried Wilhelm. Albaner – Brife. Hanover.
· 1774: Thunmann, Johann. Untersuchungen über die Geschichte der östlichen europäischen Völker. Laipzig.
· 1829: Kopitar, B. J. Albanische, walachische und bulgarische Sprache. Wien.
· 1853: Hahn, Georg von. Albanesische Studien. Wien.
· 1855: Bopp, Franz. Über das Albanesische in seinen verwandtschaftlichen Beziehungen. Berlin.
· 1864: Camarda, Demetrio. Saggio di grammatologia comparata sulla lingua albanese. Livorno.
· 1866: Camarda, Demetrio. Appendice al Saggio di grammatologia sulla lingua albanese. Prato.
· 1870: Miklosich, Franz. Albanische Forschungen. I: Die slavischen Elemente im Albanischen; Albanische
Forschugen, II: Die romanischen Elemente im Albanischen. Wien.
· 1883-1892: Meyer, Gustav. Albanesische Studien. Wien.
· 1894: Pedersen, Holger. Bidrag til den albanesiske sproghistorie. (Festskrift til Vilhelm Thomsen). Kobenhavn.
· 1896: Kretschmer, Paul. Einleitung in die Geschichte der griechischen Sprache (Hyrje në historinë e gjuhës greke).
Göttingen.
· 1905: Pedersen, Holger. "Albanesisch", Rom. Jb., 9.
· 1926: Thumb, Albert. "Altgriechische Elemente des Albanesischen". Indogerm. Forschungen, 26.
· 1930: Sandfeld, Kristian. Linguistique balkanique, problemes et resultats. Paris.
.....
.... συνέχεια ....
· 1935: Kretschmer, Paul. Sprachliche Vorgeschichte des Balkans (Parahistoria gjuhësore e Ballkanit). Revue Internationale des e'tudes balkaniquee, Volume II.
· 1950: Cimochowski, Waclaw. "Recherches sur l'histoire du sandhi dans la langue albanaise". Lingua Posnaniensis, 2, pp. 220-255.
· 1950: Pisani, Vittore. "L'albanais et les autres langues indoeuropéennes",Annuaire de l'Institut de philologie et
d'histoire orientales et slaves, 10.
· 1954: Çabej, Eqrem. "Rreth disa Çështjeve të historisë së gjuhës shqipe".BUSHT, SSHSH, 3.
· 1954: Lambertz, Maximilian. Lehrgang des Albanischen – Teil I: Albanisch-Deutsches Wörterbuch. Berlin.
· 1955: Lambertz, Maximilian. Lehrgang des Albanischen – Teil II: Albanische Chrestomathie. Berlin.
· 1956: Lambertz, Maximilian. Lehrgang des Albanischen – Teil III: Grammatik der albanischen Sprache. Saale.
· 1959: Mayer, Antun. Die Sprache der alten Illyrier. Wien.
· 1960: Cimochowski, Waclaw. "Des recherches sur la toponomastique de l'Albanie". Lingua Posnaniensis, 8, pp. 133-145.
· 1962: Çabej, Eqrem. "Disa probleme themelore të historisë së vjetër të gjuhës shqipe". BUSHT, SSHSH, 4.
· 1964: Pisani, Vittore. "Les origines de la langue albanaise". Stud. alban., 1.
· 1965: Tagliavini, Carlo. La stratificazione del lessico albanese. Elementi indoeuropei. Bologna.
· 1966: Mihaescu, Haralambie. "Les elements latins de la langue albanaise".Revue des études sud-est européennes, 4.
· 1968: Desnickaja, A. V. Albanskij jazyk i ego dialekty. Leningrad.
· 1968: Ajeti, Idriz. "La presence de l'albanais dans les parlers des populations slaves de la Peninsule Balkanique а la lumiere de la langue et de la toponymie". Stud. alban., 2.
· 1968: Gjinari, Jorgji. "Për historinë e dialekteve të gjuhës shqipe". Studime filologjike, 4.
· 1969: Gjinari, Jorgji. "Mbi vazhdimësinë e ilirishtes në gjuhën shqipe". Studime filologjike, 3.
· 1970: Çabej, Eqrem. "Mbi disa rregulla të fonetikës historike të shqipes".Studime filologjike, 1970, 2.
.....
... συνέχεια ...
· 1972: Ajeti, Idriz. "Për historinë e marrëdhënieve të hershme gjuhësore shqiptare-sllave". Studime filologjike, 4.
· 1972: Çabej, Eqrem. "L'ancien nom national des albanais". Stud. alban., 9(1), pp. 31-40.
· 1972: Çabej, Eqrem. "Problemi i vendit të formimit të gjuhës shqipe". Studime filologjike, 4, pp. 5-23.
· 1972: Ölberg, Hermann. "Einige Uberlegungen zur Autochtonie der Albaner auf der Balkanhalbinsel". Akten Innsbruck.
· 1972: Pisani, Vittore. "Sulla genesi dell'albanese". Akten Innsbruck.
· 1973: Cimochowski, Waclaw. "Pozicioni gjuhësor i ilirishtes ballkanike në rrethin e gjuhëve
indoevropiane". Studime filologjike, 2.
· 1973: Desnickaja, A. V. "Language Interferences and Historical Dialectology Linguistics", Linguistics, 113,
pp. 41-52.
· 1974: Çabej, Eqrem. "Karakteristikat e huazimeve latine të gjuhës shqipe".Studime filologjike, 2.
· 1976: Çabej, Eqrem. Studime etimologjike në fushë të shqipes. Tiranë.
· 1974: Domi, Mahir. "Prapashtesa ilire dhe shqipe, përkime dhe paralelizma".Studime filologjike, 4.
· 1975: Domi, Mahir. "Considerations sur les traits communs ou paralleles de l'albanais avec les autres langues balkaniques et sur leur etude". Stud. alban.,1.
· 1976: Gjinari, Jorgji. "Struktura dialektore e shqipes e parë në lidhje me historinë e popullit". Studime filologjike, 3.
· 1976: Katičić, Radoslav. Ancient Languages of the Balkans (Trends in Linguistics). The Hague and Paris: Mouton.
....
...συνέχεια...
· 1977: Mann, Stuart E. An Albanian Historical Grammar. Hamburg: Helmut Buske Verlag.
· 1978: Mihaescu, Haralambie. La langue latine dans le sud-est de l’Europe. Bucuresti-Paris: Editura Academiei-Les Belles Lettres.
· 1979: Riza, Selman. Studime albanistike.
Pristina.
· 1980: Pellegrini, Giovan Battista.
"Rapporti linguistici interadriatici e l’elemento latino dell’albanese", Abruzzo, 19.
· 1980: Reiter, M. "Leibnizen's Albanel – Briefe". Zeitschrift fur Balkanologie, 16.
· 1981: Hamp, Eric P. "On Leibniz's Third Albanian Letter". Zeitschrift fur Balkanologie, 16.
· 1982: Çabej, Eqrem. Studime etimologjike në fushë të shqipes. Tiranë.
· 1982: Gjinari, Jorgji. "Dëshmi të historisë së gjuhës shqipe për kohën dhe vendin e formimit të popullit shqiptar". Studime filologjike, 3.
· 1982: Ölberg, Hermann. "Kontributi i gjuhësisë për çështjen e atdheut ballkanik të shqiptarëve". Studime filologjike, 3.
· 1982: Pellegrini, Giovan Battista. "Disa vëzhgime mbi elementin latin të shqipes", Studime filologjike, 3.
· 1984: Huld, Martin E. Basic Albanian Etymologies. Columbus, OH: Slavica Publishers.
· 1985: Banfi, Emanuele. Linguistica Balcanica. Bologna.
· 1986: De Simone, Carlo. "Gli illiri del Sud. Tentativo di una definizione". Iliria(Tiranë), 1.
· 1987: Buchholz, Oda; Fiedler, Wilfried. Albanische Grammatik, Leipzig: VEB Verlag Enzyklopädie.
· 1990: Desnickaja, A. V. Osnovy balkanskogo jazykoznanija, Cast 1. Leningrad: Nauka Press.
· 1991: Banfi, Emanuele. Storia linguistica del sud-est europeo. Milano.
· 1996: Demiraj, Shaban. Fonologjia historike e gjuhës shqipe. Akademia e Shkencave e Shqiperise. Instituti i Gjuhesise dhe i Letersise. Tirane: TOENA.
· 1997: Pellegrini, Giovan Battista. Avviamento alla linguistica albanese.
· 1998: Demiraj, Shaban. Gjuha shqipe dhe historia e saj. Tirane: Shtëpia botuese e librit universitar.
· 1999: Demiraj, Shaban. Prejardhja e shqiptarëve në dritën e dëshmive të gjuhës shqipe. Tirane: Shkenca.
· 2002: Demiraj, Shaban. Gramatikë historike e gjuhës shqipe. Akademia e Shkencave e Shqiperise. Instituti i Gjuhesise dhe i Letersise.
· 2004: Demiraj, Shaban. Gjuhësi Ballkanike. Akademia e Shkencave e Shqiperise. Instituti i Gjuhesise dhe i Letersise.
«…η άποψη της πλειοψηφίας των επιστημόνων είναι ότι οι Αλβανοί - και η αλβανική γλώσσα – είναι οι πλησιέστεροι σήμερα απόγονοι των Ιλλυριών, των Πελασγών…Αυτό μας κάνει περισσότερο σαφές το γιατί αυτός ο αρχαίος λαός έχει προσκολληθεί τόσο επίμονα στην αρχαία του γλώσσα και κουλτούρα…παρόλο που η γη τους κατακτήθηκε επανηλειμμένα από τους Έλληνες και τους Ρωμαίους και τους Σλάβους και τους Τούρκους και παρόλο που επανηλειμμένα χρησιμοποίησαν αυτές τις επιβεβλημένες από τις καταστάσεις γλώσσες, οι άνθρωποι που είναι γνωστοί ως Αλβανοί, έχουν επίμονα και θριαμβευτικά διατηρήσει τη μητρική τους γλώσσα, τα έθιμα και τις παραδόσεις τους, και την αρχαία ιλλυρική και πελασγική τους ταυτότητα» (The Albanians, an Ethnic History from Prehistoric Times to the Present – Edwin E. JACQUES, McFarland 2010)
Ο Σκεντέρμπέη (ή Gjergji Kastrioti) καταγόταν όπως είπαμε από τη βόρεια Αλβανία. Ο πατέρας του (ο Gjon Kastrioti) ήταν Αλβανός και η μητέρα του ήταν Σερβίδα. Το ότι ο Σκεντέρμπέη αποκαλούσε τον εαυτό του «Ηπειρώτη» δεν αποδεικνύει ότι ήταν Έλληνας (όπως ισχυρίζονται ορισμένοι Έλληνες σοβινιστές). Οι Γερμανοί πριν 400 χρόνια αποκαλούσαν το κράτος τους ως «Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία». Ήταν οι Ρωμαίοι Γερμανοί ή ήταν ο Καρλομάγνος Ιταλός; Φυσικά και όχι. Οι Έλληνες της Ανατολής αποκαλούνται «Ρουμ» (στα ελληνικά Ρωμιοί) από το «Ρωμαίοι». Ήταν οι Έλληνες αυτοί Ιταλοί ή Λατίνοι; Φυσικά και όχι. Ένα από τα πρώτα τουρκικά κράτη στην Μικρά Ασία (με πρωτεύουσα το Ικόνιο) ονομαζόταν «Σουλτανάτο των Ρουμ» (Diyar-i Rum). Ήταν οι Σελτζούκοι Ρωμαίοι ή Λατίνοι; Φυσικά και όχι. Απλά μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων του σουλτανάτου αυτού ήταν Έλληνες (Ρωμιοί). Επίσης, ο Σέρβος δεσπότης της ‘Ρωμανίας’ (με έδρα τα Τρίκαλα) Συμεών Ούρεσης (ή ‘Ούρος’ στα σέρβικα) ήταν γνωστός και ως «βασιλέας Ρωμαίων, Σέρβων και παντός Αλβάνου». Ήταν ο Συμεών Ούρεσης Αλβανός ή Έλληνας; Όχι. Ήταν Λατίνος; Όχι. Ήταν Ιταλός; Όχι. Ο Γκίν Μπούα Σπάτα θα επικρατήσει και θα στήσει το κράτος του σε Ναυπάκτο και Άρτα (1375-99),
διεκδικώντας παράλληλα και τον τίτλο του "δεσπότη της Ρωμανίας", ανταγωνιζόμενος τον δεσπότη της Ρωμανίας (Ήπειρος) πλέον Θωμά Β' Πρελιουμποβιτς (1366-84). Ήταν ο Σπάτας Σέρβος ή Ρωμαίος/Λατίνος; Όχι. Ήταν ο Πρελιούμποβιτς Αλβανός; Όχι.
Ορισμένοι λοιπόν θεωρούν ότι Σκεντέρμπέης ήταν Έλληνας όπως για παράδειγμα ο βιογράφος του Αλή Πασά ο Αχμέτ Μουφτίου, ο Ιταλός Salvi (του οποίου όμως το έργο ήταν μία θεατρική τραγωδία και όχι επιστημονικό ιστορικό βιβλίο), ο Άγγλος Randall και άλλοι, επειδή αποκαλούσε τον εαυτό του Ηπειρώτη ενώ κάποιοι άλλοι ισχυρίζονται ότι η καταγωγή του ήταν από την Καστοριά και από την Ημαθία (όπως ο καθηγητής Αχιλλέας Λαζάρου), επειδή στη βόρεια Αλβανία υπήρχε ποταμός και κοιλάδα με το όνομα «Ματι» ή «Μαθ» στις περιοχές Mirditë, Mat κ.α.!!! Ο ίδιος ο Καστριότι είχε γράψει –όχι στα ελληνικά- πάνω στο κράνος που φορούσε: «Ο Ιησούς να ευλογήσει τον πρίγκηπα της Ημαθίας, άρχοντα των Αλβανών…» όμως με το όνομα ‘Ημαθία’ (στα λατινικά Aemathia) εννοούσε την κοιλάδα από όπου διερχόταν ο ποταμός Ματ (ή Μάτι) και όχι τον σημερινό νομό Ημαθίας στη βόρεια Ελλάδα.
Ο Γάλλος Paganel αποκαλεί τον Γεώργιο Καστριότι ως Ηπειρώτη (Camille Paganel, Histoire de Scanderbeg, ou, Turks et Chrétiens au XV siècle, Didier, 1855) ενώ ο σύγχρονος του Μαρίν Μπαρλέτι από τη Σκόδρα[font="] και [/font]πρώτος του Βιογράφος (αρχές 16ου μ.Χ. αιώνα) τον αποκαλεί «Ηπειρώτη πρίγκηπα» και «Ηγεμόνα των Ηπειρωτών» (Epirotarum Principis). Ο ίδιος ο Καστριότι αναφέρει σε επιστολή του προς τον Ιταλό Ursini το 1460 ότι είναι απόγονος των Ηπειρωτών ενώ προς τον Βασιλιά Αλφόνσο, μονάρχη της Αραγόνος, Νεαπόλεως και Σικελίας γράφει ότι είναι πρίγκηπας των Ηπειρωτών. Σε ένα γράμμα που έστειλε ο Καστριότι στον πρίγκιπα του Τάραντα στις 31 Δεκεμβρίου του 1460 είπε: «Αν τα χρονικά μας δεν ψεύδονται, αποκαλούμε τους εαυτούς μας Ηπειρώτες». Όμως στο μυαλό του Σκεντέρμπεη Ηπειρώτες=Αλβανοί. Ο Όλιβερ Σμιτ υποστήριξε ωστόσο ότι όταν ο Καστριότι αναφέρεται σε διάφορες πηγές ως Αλβανός, αυτό σημαίνει ότι ήταν Αλβανόφωνος ή κάτοικος της υπαίθρου, των ορεινών κ.α. και ότι η λέξη «Αλβανός» εδώ δεν είχε εθνική έννοια (Schmitt Jens Oliver (2009), Skanderbeg: Der neue Alexander auf dem Balkan, σελ. 353, 354). Ας δούμε λοιπόν αν ήταν όντως έτσι.
Ο ίδιος ο Σκεντέρμπέη πάντως υπέγραφε στις επιστολές που έστελνε ως Dominus Albaniae (Άρχων της Αλβανίας). Π.χ. σε επιστολή του απεσταλμένη από το Αλέσσιο (Lezhë) στις 8 Απριλίου 1456 στον Καρδινάλιο του Fermo, Capranica, υπέγραψε ως: GEORGIUS CASTRIOTI ATS SCANDERBEGH D(OMI)N(U)S IN ALBANIA TE CONFIDUIT (η αυθεντική επιστολή φυλάσσεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη του Παρισιού, Fonds: ital.ms 1613, Επιστολή Νο: 465). Σε απόσπασμα από το σύμφωνο ειρήνης μεταξύ Αλβανίας και Δημοκρατίας της Βενετίας, συναφθείσα στο Αλέσσιο την 4η Οκτωβρίου του 1448 (και για την ακρίβεια στο τελευταίο άρθρο του συμφώνου) η επικεφαλίδα αναφέρει: PAX Censor MAGNIFICO SCANDERBEGO ET ALYS D(OMI)NIS ALBANE (το έγγραφο βρίσκεται στο ιστορικό αρχείο της Βιβλιοθήκης της Βενετίας (Commemoriali XIV.C.79)). Σε επιστολή του Σκεντέρμπεη απεσταλμένη από την Κρούγια (Krujë) στις 8 Αυγούστου 1451 στους άρχοντες της Σιένας, κάτω δεξιά υπάρχει η υπογραφή του όπου λέει: VESTRE IN OMNIBUS BENEPLACITI GEORGIUS CASTRIOTI DOMINUS ALBANIAE (φυλάσσεται στο Archivio di Stato di Siena: Conscistoro, vol.1659, No:16). Στην προσωπική μεγάλη σφραγίδα του Σκεντέρμπέη, αναγράφεται κυκλικά: GEORGIUS CASTRIOTIUS SCENDARBIC ενώ μέσα στον κύκλο υπάρχει ο δικέφαλος αετός και κάτω από τα δύο κεφάλια υπάρχουν τα αρχικά: D.AL. (δηλαδή και πάλι: Dominus Albaniae).
Ο. Μ. Δημίτσας ο συγγραφέας των Μακεδονικών και καθηγητής της ιστορίας στο Αρσακείω, αντικρούοντας τον Κ. Παπαρρηγόπουλο και τον βυζαντινό λόγιο Θεόδωρο Σπανδουγίνο Κατακουζηνό αλλά και τον Γερμανό Χοπφ οι οποίοι είχαν υποστηρίξει ότι ο Καστριότι ήταν Σλάβος, απέδειξε με πειστικά επιχειρήματα ότι ο Καστριότι ήταν Αλβανικής καταγωγής και τους κατηγόρησε ότι έκαναν επιλεκτική αναφορά στις πηγές ενώ για τον Παπαρρηγόπουλο ιδιαίτερα χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του παράδοξη και αντιεπιστημονική. Τον Χοπφ επίσης είχε αντικρούσει και ο γνωστός Αλβανολόγος Johan Georg Von Hahn.
Στο βιβλίο του «Κριτικαί Έρευναι περί της Καταγωγής και Εθνικότητος Γεωργίου Καστριώτου του Σκενδέρμπέη» στη σελίδα 25 (τυπογραφείο Βιλλαράς, Αθήνα, 1877) ο Δημίτσας γράφει σχετικά με την καταγωγή της οικογένειας Καστριότι και λέει ότι ο Μαρίν Μπαρλέτι (16ος αιώνας) αναφέρει στα βιβλία του ότι οι Καστριότι είχαν καταγωγή από την Ημαθία,
όπου βρίσκονταν οι πόλεις Κρούγια (Krujë), Πετρέλλα (Petrelë), Πετράλμπα κ.α. Επομένως ο Μαρίν Μπαρλέτι θεωρεί ως τόπο καταγωγής του πατέρα του Γεωργίου Καστριότι την περιοχή Ματ ή Μάτι (στα λατινικά Aemathia) της κέντρικής
Αλβανίας και ΟΧΙ ΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (όπως ανέφερα και παραπάνω). Στην ίδια σελίδα ο Δημίτσας αναφέρει για το λάθος του Γάλλου Camille Paganel ο οποίος παραπλανήθηκε και έγραψε στο βιβλίο του ότι ο Καστριότι καταγόταν από την Ημαθία της Μακεδονίας. Την ίδια λανθασμένη άποψη είχε διατυπώσει και ο συγγραφέας Α.Μηλιαράκης στον οποίο ο Δήμιτσας απάντησε με ατράνταχτα επιχειρήματα (με αναφορά σε πηγές, σε χάρτες, σε ιστορικά συγγράματα κ.τλ.).
Ας δούμε και κάτι άλλο. Είπαμε προηγουμένως ότι η πρώτη βιογραφία του Καστριότι ήταν αυτή του Μαρίν Μπαρλέτι από τη Σκόδρα (αρχές 16ου μ.Χ. αιώνα). Στην πραγματικότητα αυτή δεν είναι η πρώτη βιογραφία αλλά η πιο γνωστή. Ο Μπαρλέτι γνώρισε πολλούς από τους συναγωνιστές του Καστριότι, επισκέφτηκε τα πεδία των μαχών και αγωνίστηκε το 1478 στην πολιορκία της Σκόδρας από τους Οθωμανούς, μετά την πτώση της οποίας κατέφυγε στη Βενετία και κατ’ άλλους στη Νάπολη. Υπάρχουν και άλλες βιογραφίες του Καστριότι, που είχαν γραφτεί πιο πριν. Υπάρχει μία άλλη βιογραφία του (προγενέστερη αυτής που έγραψε ο Μπαρλέτι) που γράφτηκε μόλις 40 χρόνια μετά τον θάνατο του, από έναν Αλβανό από το Τίβαρ (πόλη που κατοικήται από Αλβανούς αλλά σήμερα βρίσκεται στο Μαυροβούνιο), η οποία δεν είναι ευραίως γνωστή και την οποία αναφέρει ο Δημίτσας στις σελίδες 53 και 54 του βιβλίου του, αναιρόντας έτσι τον
Γερμανό Χοπφ (στον οποίο στηρίχτηκε αρχικά ο Παπαρρηγόπουλος για να διατυπώσει τα περί σλαβικής καταγωγής του Καστριότι):
«Όσον αφορά τις πηγές για τη ζωή του πραγματικού ήρωα της Αλβανίας και όχι του μυθικού, είναι πρώτα απ’ όλα σημαντικό να αναφερθεί ότι αν και όσοι έγραψαν από τον 18ο αιώνα για την ιστορία του ανδρός, αναφέρουν ως μόνη πηγή για την βιογραφία του τον Μπαρλέτι, είναι ωστόσο ιστορικά επιβεβαιωμένο ότι υπάρχουν και άλλες πηγές προγενέστερες αυτού, πρώτη απ’ τις οποίες είναι η ιστορία του Σκεντέρμπέη που γράφτηκε από κάποιον ανόνυμο Αλβανό από το Τίβαρ και τυπώθηκε το 1480, δηλαδή 43 χρόνια μετά τον θάνατο του ήρωα και έφερε την επιγραφή {Historia Scanderbegi edita per quondam Albanensem. Uenetiis impressam, anno Domini 1480 die mensis Aprilis.}. Επειδή αυτή αφενός ήταν ελλιπής και αφετέρου ήταν γραμμένη σε γλώσσα λατινική απλή και βαρβαρίζουσα, είχε εντελώς παραμεληθεί και καταφρονηθεί μέχρι τα μέσα του 18ου αιώνα, οπότε κατά το 1742 ο Ιταλός ιερέας Βιέμμης βρήκε ένα αντίτυπο και αφού εκτίμησε δεόντως τα πολλά και ποικίλα πλεονεκτήματα αυτού (το ομόφυλο του συγγραφέα, τη σύγχρονη με τα γεγονότα ηλικία του, την αναφορά των γεγονότων με ακρίβεια, την αντικειμενική κρίση, την σωστή χρονικά αναφορά των γεγονότων και τη συμφωνία με τα αξιόπιστα γεγονότα), συμπλήρωσε ό,τι έλειπε παίρνοντας ως πηγή τον Μπαρλέτι, και το ανατύπωσε έτσι συμπληρωμένο και επιδιορθωμένο…» (Μ.Δημίτσας, Κριτικαί Έρευναι περί της Καταγωγής και Εθνικότητος Γεωργίου Καστριώτου του Σκενδέρμπέη, σελ. 53-54, τυπογραφείο Βιλλαράς, Αθήνα, 1877).
Συνεχίζει ο Δημίτσας και λέει: «Ως δεύτερη πηγή σύγχρονη και σπουδαιότατη, θεωρείται η βιογραφία του Σκενδέρμπέη από άλλον Αλβανό ιερέα, τον Δημήτριο Φράγκο, ο οποίος βρέθηκε σε όλες τις μάχες,έγραψε στα λατινικά τη ζωή του ήρωα αλλά δεν την τύπωσε. Η βιογραφία αυτή…μεταφράστηκε από τα λατινικά στην ιταλική γλώσσα και τυπώθηκε πολλές φορές στη Βενετία» και αναφέρει στη συνέχεια το πότε και από ποιους τυπώθηκε (το 1541, 1545, 1577, 1591, 1610, 1629 και 1630, 1646, 1654 και το 1679) και λέει: «το 1654 επετμήθη από τον Ι.Μ.Μονάρδο και δημοσιεύτηκε υπό τον τίτλο {Τα λαμπρά και ένδοξα κατορθώματα και οι νικητήριες επιχειρήσεις κατά των Τούρκων από τον Γεώργιο Καστριώτη, του επονομαζόμενου Σκεντέρμπεη}» και «…η πολλαπλή αυτή ανατύπωση μαρτυρεί για την αξία και τη σπουδαιότητα αυτής της σύγχρονης πηγής» (σελ. 56).
Στη συνέχεια λέει: «Τρίτη αξιοπιστότατη και σπουδαιότατη πηγή περί της ιστορίας του Σκενδέρμπέη είναι η βιογραφία του αρχιεπισκόπου Δυρραχίου Παύλου Αγγέλου, Αλβανού από την Δρίβαστο, την οποία και ο Χοπφ αναφέρει ότι έχει περισωθεί μεν ως ελλιπής, ήταν όμως υπόψη δε του Ραγουσαίου Λουκάρεως (1602) ο οποίος έκανε χρήση αυτής στη συγγραφή των χρονικών της πατρίδας του Ραγούσας, επειδή ο Παύλος ως μυστικοσύμβουλος και γραμματέας του Σκενδέρμπέη, τον παρακολούθησε στις εκστρατείες του, διήυθηνε την εξωτερική του πολιτική, συνέταξε όλα τα διπλωματικά έγγραφα προς την Πύλη, προς τους Πάπες και προς τους Χριστιανούς ηγεμόνες της Ευρώπης και επομένως ως αυτόπτης μάρτυρας γνώριζε κάλλιστα τα του Σκενδέρμπέη» (σελ. 56-57). Τα απομνημονεύματα αυτά του Παύλου Αγγέλου μαζί με άλλα πρωτότυπα έγγραφα στα αλβανικά (και στα λατινικά), βρισκόντουσαν –όπως μνημονεύει και ο Δημίτσας στη σελίδα 58 του βιβλίου του- στα αρχεία του αρχιδούκα της Βουργουνδίας, στα αρχεία του βασιλιά της Νάπολης και στου της Ουγγαρίας, στα αρχεία των δημοκρατιών της Φλωρεντίας, της Ραγούσας και της Βενετίας, στο Βατικανό και στην Αγία Πετρούπολη.
Στη σελίδα 60 του βιβλίου του ο Δημίτσας αποκαλεί τον Σκεντέρμπέη σωτήρα και λυτρωτή της Αλβανίας, ενώ στη σελίδα 62 αναφέρει και μία άλλη βιογραφία του Καστριότι υπό του Φραγκίσκου Βλάγχου που τυπώθηκε το 1836 στη Βενετία και έφερε την επιγραφή: «Georgius Castriotus ete’ suis et patriae restitutus». Στη συνέχεια αναφέρει άλλες πηγές και έγγραφα της εποχής σχετικά με τη ζωή του ήρωα αλλά και μεταφράσεις αυτών στα ελληνικά, αγγλικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, γαλλικά και γερμανικά (σελ. 63-66). Στη σελίδα 83 ο Δημίτσας αφού ανέφερε μία σειρά από πηγές σχετικές με τη ζωή του Καστριότι, είπε χαρακτηριστικά: «…οι Καστριώτες, επομένως και ο Σκεντέρμπέης, ήταν αλβανικής καταγωγής, γνήσιοι Αλβανοί γέννημα και θρέμα και όχι Σλαύοι». Στη σελίδα 88 γράφει: «Η δόξα των υπέρ πίστεως και πατρίδος πολύχρονων και αιματηρότατων αγώνων του Αλβανού ήρωα διατηρήθηκε ζώσα» και «…η αλήθεια περί της αλβανικής καταγωγής και εθνικότητας του Σκενδέρμπέη αναμφισβήτητη καθίσταται» ενώ στη σελίδα 90 αναφέρει ότι όχι μόνο στους Χριστιανούς Μιρδίτες της Αλβανίας αλλά και στους μουσουλμάνους Αλβανούς διατηρείται εντονότατο το αίσθημα το υπέρ της ελευθερίας τους και της εθνικότητας τους και χαρακτηρίζει τον Σκεντέρμπέη ως σάρκα εξ της σαρκός των Αλβανών και ομόφυλο αυτών, όπως και αυτοί οι ίδιοι πίστευαν.
Στη συνέχεια στο κεφάλαιο ‘AUDIATUR ET ALTERA PARS’ του βιβλίου του (από τη σελίδα 131 και μετά) ο Δημίτσας με επιτυχία απαντάει σε ορισμένες ψευδής αναφορές όσον αφορά τον Καστριότι και την καταγωγή του και συγκεκριμένα αναφέρεται στο χειρόγραφο του Ιωάννη Μουσακή (Gjon Muzaka) και στην χρήση αυτού του χειρογράφου από τον Γερμανό Hopf και λέει: «Ο Ιωάννης Μουσακής μετά την κατάκτηση της Αλβανίας από τους Τούρκους, 35 ετών περίπου κατέφυγε στην Νάπολη της Ιταλίας το έτος 1476, όπου ύστερα από την παρέλευση 34 ετών αφού διαδόθηκε η φήμη ότι επρόκειτο να γίνει σταυροφορία κατά των Τούρκων, αναπτερώθηκαν οι ελπίδες των Αλβανών της Νάπολης περί επανόδου τους στην πατρίδα και τότε επιθυμόντας (ο Μουζάκας) να εξασφαλίσει τα ηγεμονικά δικαιώματα της οικογένειας στους γιους και στους απογόνους του, έγραψε το 1510 την λεγόμενη ιστορία (για τον Καστριότι)…».
Έτσι λοιπόν ο Μουζάκας (τον οποίο ο Δημίτσας θεωρεί αμαθή και αγράμματο) παρουσίασε τον Καστριότι ως Σλάβο, με σκοπιμότητα ώστε να μην επισκιασθούν τα δικαιώματα της οικογένειας Μουζάκα από αυτά της οικογένειας Καστριότι. Ο Δημίτσας λέει ότι το χειρόγραφο του Μουζάκα δεν είναι γραμμένο επιστημονικά, δεν είναι ιστορία και χρονογραφία αλλά είναι στηριγμένο σε μυθεύματα και διάφορες διαδόσεις και λέει ειρωνικά: «Πόσο μεγάλη αξία και ακρίβεια
μπορούν να έχουν αυτά, εύκολα μπορεί να το αντιληφθεί κάποιος» (σελ. 131-132) ενώ στη συνέχεια μέμφεται και αντικρούει τον Παπαρρηγόπουλο ο οποίος είχε δώσει τόση σημασία στα χειρόγραφα του Μουζάκα (τον οποίο Μουζάκα κακώς θεωρούν κάποιοι ως ιστορικό όπως χαρακτηριστικά λέει).
Ο Δημίτσας λοιπόν με στοιχεία και αναφορές σε πηγές (βιβλια, έγγραφα, βιογραφίες, αναφορές κ.τλ.) ΚΟΝΙΟΡΤΟΠΟΙΕΙ τις σημερινές σοβινιστικές κατηγορίες και τα ψέματα των Ελλήνων (αλλά και των Σέρβων) εθνικιστών ότι οι Αλβανοί δεν είχαν εθνική συνείδηση, ότι οι Αλβανοί δεν πολέμησαν για την ελευθερία τους, ότι ο Καστριότι δεν ήταν Αλβανός κ.α.
Να πω εδώ επίσης ότι το γεγονός ότι ορισμένα από τα αδέρφια του Σκεντέρμπέη είχαν σλαβικά ονόματα, αυτό δεν αποδεικνύει απαραίτητα ότι ήταν Σλάβος (όπως από την άλλη ισχυρίζονται οι Σέρβοι), αν και η μητέρα του φέρεται να ήταν σερβικής ή βουλγαρικής καταγωγής από το Πόλλογκ των Σκοπίων (κοντά στο σημερινό Τέτοβο/Tetovë). Γύρω στο 1300 μ.Χ. ο Σέρβος Στέφανος Ντουσάν κατέλαβε όλη σχεδόν την Αλβανία (και όχι μόνο) εκτός από το Δυρράχιο και επέβαλλε στυγερά την κυριαρχία του. Εξέδωσε μάλιστα και νόμους (τους λεγόμενους «Ντουσάνοβα Ζακόνικ») όπου και δήλωνε ότι όλοι οι «αιρετικοί Χριστιανοί» (και εννοούσε όσους δεν είχαν ενταχθεί στη σερβική ορθόδοξη εκκλησία) θα έπρεπε να ενταχτούν στην Ορθόδοξη εκκλησία της Σερβίας, αλλιώς απειλούνταν με αυστηρή τιμωρία, ακόμα και με θάνατο. Ως αποτέλεσμα πολλοί υιοθέτησαν τότε σλάβικα ονόματα και επίθετα, χωρίς να είναι Σλάβοι στην πραγματικότητα (ακόμα και σήμερα έχουν επιβιώσει σλαβογενής λέξεις και επίθετα όπως ‘Μπογκντάνι’, ‘Βλάντι’ κ.α).
Ο αδερφός του Σκεντέρμπέη ο Reposh Kastrioti ήταν μοναχός στο σερβικό μοναστήρι του Χιλανδαρίου (όπου και πέθανε στις 25 Ιουλίου του 1431). Σύμφωνα με σέρβικα και βουλγάρικα χρονικά της εποχής, ο πύργος του Αγίου Γεωργίου του μοναστηριού, αποκλήθηκε προς τιμήν του Ρέπος ως «Αρμπανάσκι Πίργκ» (δηλαδή στα σερβικά «αλβανικός πύργος»). Αν ο πατέρας της οικογένειας Καστριότι ήταν Σλάβος και όχι μόνο η μητέρα (η Βοϊσάβα), τότε γιατί αποκάλεσαν τον πύργο του μοναστηριού με αυτή την ονομασία;
Ο Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος αν και αρχικά υποστήριξε τη σλαβική καταγωγή του Καστριότι, στο τέλος δήλωσε: «... ο δε Σκεντέρμπεης, και αν μη παραδεχθώμεν την γνώμην του Καρλ Χοπφ (Hopf), του λέγοντος αυτόν εκ Σλαύων καταγόμενο, κοινώς λογίζεται Αλβανός ουχί Έλλην» (Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, τόμ. Ε, σ. 356, εκδόσεις Ανέστη Κωνσταντινίδη, 1887).
Πολλοί από τους Πρίγκηπες, τους στρατηγούς, τους στρατιώτες του Γεωργίου Καστριότι, εγκαταστάθηκαν στην Ιταλία, είτε κατά την Ιταλική εκστρατεία του Σκεντερμπεη, όταν ο ίδιος ηγούμενος αλβανικού εκστρατευτικού σώματος,
αποβιβάστηκε στην Βαρλέτα για να συνδράμει τον σύμμαχό του Φερδινάνδο Α' της Νεαπόλεως στον αγώνα του εναντίον των Ανζουίνων, είτε μετανάστευσαν εκεί μετά τον θάνατο του Σκεντέρμπεη και την διάλυση της Ομοσπονδίας του Αλεσσίου (Lezhë), όπως έκανε και η ίδια η οικογένεια των Καστριωτών, η οποία έχει ακόμα απογόνους στη Νάπολι... O Juan Pedro Aladro Castriota, απόγονος του οίκου των Καστριωτών, το 1914 διεκδήκισε ύστερα από δική του απαίτηση τον θρόνο του νεοσύστατου τότε Αλβανικού κράτους. Η αλβανική γλώσσα είναι επίσημα αναγνωρισμένη από το Ιταλικό κράτος ως μειονοτική γλώσσα των Arbëresh/Αρβανιτών της νότιας Ιταλίας, γι’ αυτό και σε όλα τα μειονοτικά αλβανικά χωριά οι πινακίδες είναι δίγλωσσες, γραμμένες στην ιταλική και στην αλβανική γλώσσα.
Ο Λουκάς Μπέλλος, στο βιβλίο του «Αλβανικά ή αι τρεις ζώσαι διάλεκτοι της ελληνικής γλώσσης» το οποίο εκδόθηκε το 1903, με γλωσσολογικά δεδομένα αποδεικνύει την αρχαιότητα της αλβανικής και τη συγγένειά της ως ένα σημείο με την ελληνική, δεδομένα που απορρίπτουν την δακική θεωρία ή τη θεωρία ότι οι Αλβανοί προέρχονται από τον Καύκασο, θεωρίες που με τόσο φανατισμό υποστηρίζουν ορισμένοι, αφού μεταξύ άλλων στην αλβανική υπάρχουν λατινικά δάνεια που εισήχθησαν στην αλβανική μεταξύ 1ου αιώνα π.Χ. και 2ου αιώνα μ.Χ., πολλούς αιώνες δηλαδή πριν από την κατά τη φαντασία άφιξη των Αλβανών στη σημερινή Αλβανία από τη Δακία ή τον Καύκασο τον μεσαίωνα. Ας δούμε όμως αναλυτικά τι γράφει ο Μπέλλος στις σελίδες 5-6 (ο οποίος ωστόσο ταυτίζει φυλετικά Έλληνες και Αλβανούς) και λέει για τον Σκεντέρμπέη:
«ο Γεώργιος Καστριώτης ή Σκεντέρμπεης Αλέξανδρος ο Αλβανός…απαντών εις τα ύβρεις του ιταλού πρίγκηπος του Τουρίνου, αποκαλέσαντος τους Αλβανούς πρόβατα, μετ’ εθνικής υπερηφανείας καυχάται ότι οι Αλβανοί είναι εκείνοι οίτινες μετά του Μεγάλου Αλεξάνδρου και των άλλων Ελλήνων καθυπέταξαν την Οικουμένην άπασαν. Γνωστόν δ’ ότι ο Σκεντέρμπεης και αυτός υπεγράφετο και υπό των άλλων προσηγορεύετο “ηγεμών των Αλβανών και των Ηπειρωτών”, αποδεικνύς ούτως τα δύο φύλα, τέκνα μιας και της αυτής μητρός».
«Δεν τους ξέρεις καλά τους Αρβανίτες μου…Οι πρόγονοί μας ήταν Ηπειρώτες, από τους οποίους βγήκε εκείνος ο Πύρρος, στου οποίου την ορμή μόλις που μπόρεσαν να αντισταθούν οι Ρωμαίοι. Εκείνος που πολεμώντας κυρίευσε τον Τάραντα και άλλες χώρες της Ιταλίας…Αν λάβεις δε υπόψη σου ότι η Αλβανία αποτελεί μέρος της Μακεδονίας, θα ομολογήσεις ότι ακόμα πιο ευγενείς ήταν οι πρόγονοί μας, που με τον Μ. Αλέξανδρο επικεφαλής έφθασαν ώς τις Ινδίες. Από εκείνους κατάγονται αυτοί που εσύ ειρωνεύεσαι» είπε ο Καστριότι στον Ιταλό πρίγκιπα (Κ. Μπίρη, Αρβανίτες, οι Δωριείς του Νεώτερου Ελληνισμού, σελ. 24).
Συνεχίζει ο Μπέλλος και λέει:
«Εξετάζοντες δε τους νυν Αλβανούς ανεξαρτήτως της χώρας, ην οικούσιν από πολλών βεβαίως χιλιετηρίδων, βλέπομεν, ότι έχουσι ταυτά προς τους άλλους Έλληνας ήθη και έθιμα, ων πλείστα ανέρχονται και μέχρι των ομηρικών έτι χρόνων, ως τα περί τους γάμους και τας κηδείας και τους έρωτας. Εν τη βορείω μάλιστα Αλβανία οι έρωτες υπενθυμίζουσι τους υπό του νομοθέτου των Θηβαίων επιβεβλημένους και εν Κρήτη και τη αρχαία Σπάρτη καθιερωμένους αγνούς και πλατωνικούς έρωτας…Ωσαύτως δε το βαθύτατον συναίσθημα της ατομικής υπερηφανείας, μάλιστα δε το της οικογενειακής τιμής, βαθυτάτην ορύσσουσι τάφρον διαχωρίζουσαν αυτούς των σλαβικών και των άλλων γειτόνων ευρωπαϊκών φυλών. Ως και το άγριον έθιμον της του αίματος οφειλής και της εκδικήσεως μόνον περί τον Ταΰγετον ευρίσκει ομοτρόπους παρά τοις αμειλίκτοις Μανιάταις» (σελ. 6-7).
Κοινά επομένως ήθη και έθιμα στους Αλβανούς με τα αρχαία και σύγχρονα ελληνικά έθιμα. Αυτό βεβαίως δεν αποδεικνύει ότι οι Αλβανοί είναι φυλετικά Έλληνες, όπως υποστηρίζει ο Μπέλλος αλλά ότι οι Αλβανοί είναι αυτόχθονες στην βαλκανική από την αρχαιότητα. Διαπιστώνουμε επίσης την υπερηφάνεια του Καστριώτη όσον αφορά το ότι ήταν Αλβανός. Μάλιστα ο Φαν Νόλι που έγραψε το βιβλίο «Η Ιστορία του Σκεντέρμπέη», αν και ιερέας, είπε:
«ο Σκεντέρμπεη ήταν ένας γνήσιος Αλβανός, αφού άλλαζε την θρησκευτική του πίστη ανάλογα με την πολιτική συγκυρία». Το βιβλίο του Φαν Νόλι εκδόθηκε και επανεκδόθηκε με τίτλους όπως: Historia e Skërdërbeut, (Βοστώνη, 1921), George Castrioti Scanderbeg, (Νέα Υόρκη, 1947), Historia e Gjergj Kastrioti Skëndërbeut, Kryezoti Arbëris, (Βοστώνη, 1950) κ.α.
Ας δούμε τώρα τι είπαν οι ίδιοι οι Αρβανίτες, τα εγγόνια των Αρβανιτών επαναστατών του '21 Σέχος, Μπότσαρης και Τζαβέλλας. Θα δούμε την Προκήρυξη του Αρβανίτικου Συνδέσμου της Ελλάδος, που συντάχθηκε το 1899 από τους Σέχο, Μπότσαρη και Τζαβέλλα. Η Προκήρυξη δημοσιεύτηκε το Μάιο του 1899 από το περιοδικό Ελληνισμός που εξέδιδε η εθνική εταιρεια Ελληνισμός και επανεκδόθηκε το 1995 από τον Αριστείδη Κόλλια. Παραθέτουμε την προκήρυξη με τη γλωσσική μορφή και την ορθογραφία στην οποία γράφτηκε.
.....
«ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΑΡΒΑΝΙΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΔΕΡΦΟΥΣ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΤΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΑΣ
ΑΔΕΡΦΙΑ!
Σας λέγομε και σας ονομάζομε αδέρφια, γιατί όσο κι αν μας χωρίζουν ο τόπος κι η θρησκεία, δεν παύομε να είμεστε αδέρφια, επειδή όλοι οι αρβανίτες, όπου και αν βρισκομέστε σήμερα, είμαστε απόγονοι των Πελασγών. Σήμερα βρισκόμεστε σ' εποχή που αναγεννιούνται τα έθνη. Κυττάξετε τους Έλληνες! Ήταν σκλάβοι και δούλευαν κάτω από τον Τουρκικό ζυγό. Ξύπνησαν μια μέρα στη φωνή του Ρήγα τους, και σηκώθηκαν, έσπασαν τα σίδερα της σκλαβιάς, έδιωξαν τον τύραννο από το χώμα τους και γίνηκαν βασίλειο. Κυττάξετε τους Σέρβους! Επαναστάτησαν κι ελευτερώθηκαν!
Κυττάξετε τους Μαυροβουνιώτες!...Ημείς μονάχα οι Αρβανίτες, είμεστε ακόμα στον ύπνο, κι οι εχτροί μας μας περικυκλώνουν και θέλουν να μας καταξεσκίσουν και να μας κατακομματιάσουν! Η Αυστρία έχει το μάτι καρφωμένο στην Αρβανιτιά μας. Η Ιταλία θέλει τον Αυλώνα μας. Το Μαυροβούνι θέλει τη Σκόντρα μας, η Σερβία, η Βουλγαρία κι η Βλαχία αντιμάχονται για τα Μπιτώλιά μας, για το Ντουράτσο μας, την Πρισρένη μας, και για την Κρόιά μας, την πόλη που χρησίμεψε ως πρωτεύουσα του Σκεντέρ μπεή μας! Όλα τα έθνη που είχε πατήσει η Τουρκιά πιο λίγο, πιο πολύ ελευτερώθηκαν κι ημείς, οι αρβανίτες, βρισκόμεστε χωρίς δική μας λευτεριά, και το χειρότερο που χάσαμε την εθνική μας ύπαρξη, και λογαριαζόμαστε από τον κόσμο ως τούρκοι, ενώ δεν είμεστε καθόλου τούρκοι αλλά καθαροί αρβανίτες, απόγονοι των Πελασγών.
Ημείς οι αρβανίτες είμασταν πάντοτε οι στήλοι της Τουρκίας. Το αίμα το αρβανίτικο τετρακόσια τόσα χρόνια έτρεξε και τρέχει σαν ποτάμι για τη ζωή της Τουρκίας. Αν ελείπαμε ημείς, η Τουρκία από πολλά χρόνια θα είταν φευγάτη από την Ευρώπη. Και όμως η Τουρκία δεν εννοεί να μας δώσει τη λευτεριά μας.
Ήρθε, αδέρφια, ο καιρός που πρέπει όλοι οι Αρβανίτες νάχωμε μια γνώμη. Πρέπει να αφήσωμε την έχτρα που μας γέννησαν η Τουρκιά κι οι θρησκείες. Την Τουρκιά και τες θρησκείες πρέπει να τες αφήσωμε κατά μέρος. Η Τουρκιά είναι ξένο σώμα και πρέπει να τη πετάξωμε πέρα, η θρησκεία είναι για τον καθένα χωριστά και πρέπει ο καθένας να την βαστάξει όπως την ηύρε. Θα ήταν καλό να είμασταν οι αρβανίτες όλοι μωαμεθανοί ή όλοι χριστιανοί, αλλά αφού βρισκόμεστε σε διάφορες θρησκείες: μωαμεθανοί και χριστιανοί, και σε διάφορες αιρέσεις: ορθόδοξοι, παπιστάνοι, μουσουλμάνοι, μπεκτασλίδες, ρουφαΐδες καλόν είναι να αφήσωμεν τες θρησκείες και τες αιρέσεις κατά μέρος. Είπαμαν ότι είμεστε περικυκλωμένοι από εχτρούς. Το μόνο κράτος απ' όλα όσα ξεφύτρωσαν από τες στάχτες, κι από τα χαλάσματα της Τουρκίας που έχει εγγυημένη την ύπαρξή του απ' όλη την Ευρώπη είναι η Ελλάδα. Επίτηδες σας λογαριάσαμαν την Ελλάδα σαν εχτρό μας, γιατί η όψη των πραγμάτων έτσι τη δείχνει. Αλλ' αν βαθύνουμε λίγο στην ουσία, αν συμβουλευτούμε λίγο την ιστορία, αν εξετάσωμε το πράγμα καλά, θα ιδούμε ότι η Ελλάδα δεν έχει καμμιά έχτρα μ' εμάς.
Η Ιστορία μας λέγει ότι οι Έλληνες είναι απόγονοι των Πελασγών, των παππούδων μας, ότι Έλληνες κι Αρβανίτες, κατά τους βυζαντινούς χρόνους είχαν μια θρησκεία, ένα βασίλειο, και μια πατρίδα, κι ότι ο Σκεντέρμπεης μιλούσε κι Αρβανίτικα κι ελληνικά κι έγραφε την ελληνική γλώσσα σαν έλληνας, κι ότι η Ελλάδα η σημερινή είναι έργο αρβανίτικο κι ελληνικό».
Τί λένε λοιπόν εδώ οι ίδιοι οι Αρβανίτες; Ποιά είναι η Αρβανιτιά που όλοι την επιβουλεύνται; Ασφαλώς η Αλβανία, που όλοι ήθελαν να αρπάξουν τα εδάφη της. Ποιοί είναι αυτοί οι Αρβανίτες που θεωρούνται Τούρκοι; Ποιοί ήταν οι Αρβανίτες που ήταν στήλοι της Τουρκίας; Οι μουσουλμάνοι Αλβανοί, οι λεγόμενοι Τουρκαλβανοί!!! Οι Αρβανίτες ήταν λοιπόν Αλβανοί! Οι Αρβανίτες (=Αλβανοί) της Ελλάδας (Σέχος, Μπότσαρης, Τζαβέλλας) απευθύνονται με αυτή την προκήρυξη στους αδελφούς τους Αρβανίτες (=Αλβανούς) της Αρβανιτιάς (=Αλβανίας). Ποιοί είναι αυτοί οι Αρβανίτες που είναι Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι; Ποιοί είναι οι Αρβανίτες που ήταν Χριστιανοί Ορθόδοξοι, Χριστιανοί Ρωμαιο-καθολικοί, Μουσουλμάνοι Σουννίτες, Μπεκτασίδες, Σούφι κ.τλ και ανήκουν σε όλες αυτές τις αιρέσεις; Ασφαλώς οι Αλβανοί!!!
Επίσης είναι σαφής η διάκριση που γίνεται στην προκήρυξη ανάμεσα στους Αρβανίτες και τους Έλληνες, άρα άλλο Αρβανίτες, άλλο Έλληνες. Ασφαλώς από το γνωστό κόμπλεξ που έχουν οι Αρβανίτες ώστε να δηλώσουν Αλβανοί, λένε ότι Έλληνες και οι Αλβανοί/Αρβανίτες είναι συγγενείς ως απόγονοι των Πελασγών. Βεβαίως, το ότι οι Έλληνες και οι Αλβανοί είναι μακρινοί συγγενείς, δε σημαίνει ότι αποτελούν τον ίδιο λαό. Άλλωστε ξέρουμε ότι τα ελληνικά/ελληνόφωνα φύλα κατέκτησαν και αφομοίωσαν στην αρχαιότητα τους αλλόγλωσσους και μη ελληνόφωνους Πελασγούς. Το ότι οι Αρβανίτες θεωρούσαν τους Αλβανούς και τους Αρβανίτες ως Έλληνες, εξηγείται από την αφομοίωση που είχαν υποστεί από τους Έλληνες στα χρόνια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Ο Κλαύδιος Πτολεμαίος (πέθανε το 160-168 μ.Χ.) αναφέρει μια φυλή στην Ιλλυρία με το όνομα Άλβανες, που ζούσε στο χώρο μεταξύ Δυρραχίου και Δίβρης. Είναι φανερό ότι πρόκειται για ένωση πατριών που συγκροτήθηκε για αυτοάμυνα (και ενδεχομένως όχι συγκεκριμένη φυλή). Αυτή η ένωση ενισχύεται πολύ την εποχή των μεγάλων βαρβαρικών επιδρομών του 4ου-7ου μ.Χ. αιώνα (άλλες Ιλλυρικές φυλές ήταν οι Εγχελοί, οι Ταυλάντιοι/Ταουλάντιοι, οι Βυλιόνοι (ή Μπουλιόνοι ή Μπουλιόνες), οι Δασσαρέτες, οι Αρδιαίοι, οι Παρθίνοι, οι Λαβεάτες, οι Γραβαίοι, οι Σκιρτάροι, οι Ατιντάνες, οι δίγλωσσοι Κάονοι ή Χάονες κ.α.).
Ο Νίκος Καράμπελας στο βιβλίο του «Ο Άγγλος θεολόγος Thomas S. Hughes στην Πρέβεζα και στη Νικόπολη» λέει: «Οι βυζαντινοί συγγραφείς φαίνεται να έχουν πάρει το όνομα ‘Αλβανοί’ από τον Πτολεμαίο. Οι βυζαντινοί ιστορικοί αναφέρονται σε αυτούς με τα επίθετα ‘Αλβάνοι’, ‘Αρβάνοι’, ‘Αλβανίτες’, ‘Αρβανίτες’ κ.τ.λ.».
Ορισμένοι συσχετίζουν το όνομα «Άλβα» ή «Άρβα» με την πόλη «Άρβα» (σημερινό ‘Ραμπ’ της Κροατίας) που κατοικήθηκε από τους ημι-Ιλλιριούς Λιβούρνιους (πρωτοαναφέρονται από το 360 μ.Χ.). Ενδέχεται όμως το «αλβ» («Αλβανία») να έχει κοινή ινδο-ευρωπαϊκή ρίζα με το «αλπ» (Άλπεις κ.τ.λ)’ δηλαδή Αλβανία=ορεινή χώρα, χώρα των βράχων, λευκή χώρα (στα λατινικά albus=λευκός) κ.τ.λ. Άλλοι πάλι λένε ότι το όνομα «Αλβανία» προέρχεται από την ονομασία του χωριού Άρβανο/Arbanë, δηλαδή Άρβανο/Αρβανία/Αλβανία/Αρβανιτιά κ.α.
Η Αλβανία λέγεται και «Αρμπερία» (Arbëria). Είναι μηδενικής σημασίας η διαφορά ανάμεσα στο «λ» και στο «ρ» (π.χ. Αλβανοί/Αρβανίτες, Άρβανο/Arbanë κ.α.). Ακόμα, και άλλες περιοχές της Αλβανίας (και όχι μόνο) αποκαλούνται συνήθως με ονόματα προερχόμενα από τις Αλβανικές φυλές/φάρες που τις κατοικούν, π.χ. Λιάπηδες~Λαμπερία (Labë~Labëria), Τσάμηδες~Τσαμερία (Çamë~Çamëria), Τόσκοι~Τοσκαρία (Toskë-Toskëria) κ.α. Στο λεξικό Στέφανου Βυζαντίου διαβάζουμε: «Άρβων ή Αρβών ην Ιλλυρίας πόλις, ης κάτοικος Αρβωνίτης. Το εθνικόν Αρβώνιος και Αρβωνίτης». Ότι υπήρχε τέτοιο τοπωνύμιο στην αρχαιότητα αποδεικνύεται από τον Πολύβιο, ο οποίος γράφει: «Οι δ’ άλλοι πάντες έφυγον εις τον Άρβωνα σκεδασθέντες».
Από όλα αυτά γίνεται πρόδηλο ότι όλα αυτά τα ονόματα και τοπωνύμια (Αλβανοί, Άλβανα, Αρβανίτες, Άρβανον, Αρβωνίτες, Άρβων) έχουν κοινή ρίζα. Το ότι αυτοί οι Αρβανίτες/Αλβανίτες σχετίζονταν με τους Ιλλυριούς φαίνεται και από τους βυζαντινούς συγγραφείς. Ο Φραντζής γράφει: «Τω αυτώ δε φθινοπώρω του s&ηβ έτους (6962 ήτοι 1454 μ.Χ.) δηλονότι επανεστάτησαν οι της Πελοποννήσου Αλβανίται κατά των Δεσποτών και των Αυθεντών αυτών». Ο Κριτόβουλος γράφει: «Οι γαρ της Πελοποννήσου Δεσπόται, της Βυζαντίδος αλούσης, ευθύς νεωτερισάντων των εν Πελοποννήσω Ιλλυριών και επαναστάντων αυτοίς…» (Κριτοβούλου, Ιστορία των πράξεων του Μωάμεθ, Β’-Γ’, 1).
.....
Σύμφωνα με την παράδοση, την οποία διασώζουν οι Διονύσιος ο Αλικαρνασσεύς και Ιουστίνος, η παρακαυκάσια Αλβανία είναι δημιούργημα των Αλβανών, κατοίκων της ιταλικής πόλεως Άλβα, οι οποίοι μετανάστευσαν με αρχηγό τον Ηρακλή. Οι επίμαχες λοιπόν λέξεις σχετίζονται με την ελληνική γλώσσα καθώς και με τη λατινική, συνάμα δε με τον απώτερο Ελληνισμό, αφού η ίδρυση της απόμακρης Αλβανίας του Καυκάσου ανάγεται στον κύκλο των άθλων του Ηρακλή (Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια, 1927, τ. 3ος, 403γ-406β).
Ο Αχιλλεύς Λαζάρου στον 4ο τόμο του βιβλίου του, σελ. 619 «Πράγματι αρχαία πόλη Άλβα, της οποίας οι κάτοικοι καλούνται Αλβανοί, υπάρχει στην Κρήτη, στο Λάτιο της Ιταλικής χερσονήσου, στη Γαλατία, στην Ισπανία, στην Τρανσυλβανία κ.α.».
Άρα λαοί με το όνομα Αλβανία υπήρχαν στην Κρήτη, στην Ιταλία και σε άλλα μέρη της Ευρώπης χιλιάδες χρόνια πριν την υποτιθέμενη άφιξη των Αλβανών από τον Καύκασο στα Βαλκάνια κατά τη βυζαντινή περίοδο. Φυσικά τέτοια άφιξη δεν έγινε ποτέ.
Σύμφωνα λοιπόν με τις αρχαίες ελληνικές παραδόσεις οι Αλβανοί του Καυκάσου ήταν μετανάστες από τους Αλβανούς του Λατίου, τους οποίους οδήγησε εκεί ο Ηρακλής, όπως υποστηρίζουν οι Κουπιτώρης, Θωμόπουλος και άλλοι (αν και ορισμένοι από αυτούς επιμένουν να ομιλούν περί ελληνικής καταγωγής των Αλβανών λόγω ομοιότητας πολλών αλβανικών λέξεων με αρχαίες ελληνικές και λόγω της Πελασγικής -και άρα ελληνικής- όπως λένε καταγωγής των Ιλλυριών).
Για τους Αλβανούς του Λατίου (οι οποίοι αποίκησαν τον Καύκασο και όχι το αντίθετο) αναφέρεται ο Διόδωρος Σικελιώτης, στο Βιβλίο 8, κεφ. 25, όπου αναφέρεται σε παλαιό πόλεμο Ρωμαίων-Αλβανών επί βασιλείας στην Ρώμη του Οστιλίου Τύλλου, ενώ στον ίδιο πόλεμο αναφέρεται ο Πολύαινος στα Στρατηγήματα, Βιβλίο 8, κεφ. 5.
Σύμφωνα επίσης με τον Τάκιτο, Πελασγοί από την Θεσσαλία -μαζί με Έλληνες- μετανάστευσαν στον Καύκασο μετά που εκστράτευσαν με τον Ιάσονα στους Κόλχους και την Ιβηρία και Αλβανία, φτάνοντας μέχρι την Κασπία. (Tacit, annal, 6/34)
Τέλος, έχει αποδειχθεί ότι η αλβανική γλώσσα είναι ινδο-ευρωπαϊκή γλώσσα και δεν σχετίζεται με την καυκάσια γλώσσα των Αλβανών του Καυκάσου.
παιδια γαι να το τελειωνουμε το θεμα το αρβων ειναι στα ορια του ηπειρωτικου καρατους
αρχαιοι συγγραφεις το πιστοποιουν στην περιοχη υπαρχουν πολλες ελληνικες επιγραφες αυτες τι ειναι? η γλωσσα δεν δειχνει καταγωγη και οι καπαδοκες τουρκικα μιλουσαν αλλα πολεμουσανε τους τουρκους
φυλη αλβανες αλη μπορει να ειναι και στρατιωτες του λατιου κοντα στην ρωμη φυλακες της εγνατιας οδου οι οποιοι ειναι αρκαδες στην καταγωγη και πελασγοι(θετταλοι)....το αλβανως στον μεσαιωνα εχει την εννοια του εισβολεα ανεξαρτητου φυλης...
τουρκαλβανοι υπηρχαν στην περιοχη και συχνα επαναστατουσαν πχ αλη πασας οι αρβανιτες δεν προσδιοριζαν τον αευτο τους σαν αρβανιτες αλλα σαν υδραιοι, σουλιωτες κ.α...
αρβανιτια ειναι η ελληνικη ηπειρος και γενικα ο ελληνισμος σε πολλες περιοχες των βαλκανιων οι ελληνες ειχαν αποικιες σε ολα τα βαλκανια πολλες περιοχες που ανεφερεται ο συνδεσμος ζουσαν ελληνες και ιλλυριοι οι αρβανιτες ειναι ενωση αυτων των στοιχειων πολεμουσαν εξισλαμισμενους ηπειρωτες και ιλλυριους εξισλαμισμενους πχ σπαχιδες στην θεσπρωτια και οπως ειπα και πριν η γλωσσα των αρβανιτων ηταν ελληνικη αλλα με την πτωση του βυζαντιου αρχισε να χανει δυναμη η ελληνικη γλωσσα αυτο εγινε σε πολλες περιοχες οχι μονο στην ηπειρο οι ορθοδοξοι αρβανιτες ενωθηκαν με το ελληνικο κρατος και οι μουσουλμανοι με το αλβανικο...τοσκιδες ειναι πελασγικο ελληνικο φυλο μοιαζουν με τους ελληνες στα χαρακτηριστικα και διαφερουν απο τους γκεκηδες.
Δεν τους ξέρεις καλά τους Αρβανίτες μου…Οι πρόγονοί μας ήταν Ηπειρώτες, από τους οποίους βγήκε εκείνος ο Πύρρος, στου οποίου την ορμή μόλις που μπόρεσαν να αντισταθούν οι Ρωμαίοι. το λες και εσυ....
Κυριε micu τι σχολειο εχετε;
Η πρώτη γνωστή κάθοδος των Αλβανών άρχισε το 1354 μ.Χ. Ο Ιωάννης Καντακουζηνός γράφει ότι μετά από κάποια φυσική καταστροφή (ξηρασία) που συνέβη στις αλβανικές περιοχές, κατέβηκαν προς τα κάτω (προς τις νοτιότερες περιοχές, τα «αφύλαρχα γένη των Αλβανών με τις οικογένειες τους...»
Οι Αρβανίτες στην καταγωγή τους ήταν Αλβανοί που εξελληνίστηκαν και ήρθαν σε επιμιξία με τους Έλληνες, είτε αυτό αρέσει σε μερικούς είτε ΌΧΙ.
Ο Άγγελος Έμμος, Βενετός κυβερνήτης της Πελοποννήσου κατά τα έτη 1703-1706, χαρακτηρίζει τους Αρβανίτες: «γένος άθλιον, περιορισθέν μετά των οικογενειών αυτών εις τα κρησφύγετα των όρεων, εν πενιχραίς καλύβαις, αποζών εκ των προιόντων των ποιμνίων, ων αυτοί σχεδόν αποκλειστικώς εισίν οι επιμεληταί.» Ο δε διάδοχος του Φραγκίσκος Γριμάνης (1706-1709), επιεικέστερος, αυτά λέει για την Πελοπόννησο γενικά αλλά και για τους Αρβανίτες ειδικότερα προς τη Γερουσία του: «Η Πελοπόννησος κατοικείται υπό Ελλήνων και Αλβανών, τούτων οι Έλληνες, πολυπληθέστεροι, οικούσι τας πόλεις και καταγίνονται εις το εμπόριον και τη ναυτιλίαν, οι δε Αλβανοί οίτινες τοσούτον έχουσι συγχωνευθή μετά των Ελλήνων, ώστε δεν θεωρούνται αποτελούντες ίδιαν φυλήν αλλ’απλώς διάφοροι τάξιν, είσιν ολιγώτερον εύποροι και πεπολιτισμένοι, διάγοντες βίον πλάνητα και νομαδικόν και διαιτώμενοι το μεν θέρος εις τα όρη της Αρκαδίας, τον δε χειμώνα εις την Ηλίδα και την Αργολίδα και τα παράλια του Φαναρίου (Ερμιονίδα,Τροιζήνα και Επιδαυρίαν).»
Ευφυώς λοιπόν, ο Κωνσταντίνος Παπαρρήγοπουλος, ο επονομάζομενος και εθνικός ιστορικός συγγραφέας, αντιπαρέρχεται τις αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις γύρω από το θέμα των Αρβανιτών και της καταγωγής τους και λέει ξεκάθαρα τη γνώμη του. Αναφερόμενος λόγου χάρη στη καταγωγή των Σουλιωτών τονίζει: «Ήταν κράμα Ελλήνων και εξελληνισθέντων Αλβανών και εις των επιφανεστέρων γόνων του συνοικεσίου των δυο φυλών του από της 14ης εκατονταετηρίδος αρξαμένου μέχρι της σήμερον. Η Αλβανική εκράτυνε το μάχιμον της ελληνικής πνεύμα, η δε Ελληνική ενεφύσησεν εις την Αλβανικήν, τα ευγενέστερα αισθήματα της φιλομαθείας και της ευνομίας. Τα δύο κάλλιστα προϊόντα του συνδυασμού τούτου υπήρξαν οι Σουλιώται επί της Στερεάς, οι Υδραίοι και οι Σπετσιώται κατά θάλασσαν.» (Κωνστ. Παπαρρηγόπουλος, «Ιστορία του Ελληνικού Έθνους», έκδ. 7η μετά προσθηκών, σημειώσεων και βελτιώσεων υπό Νίκου Α. Βέη, εκδόσεις «Σεφερλής», Αθήναι 1955, Τόμος Ε΄ σελ. 441)
Ο αυτοκράτορας Μανουήλ Παλαιολόγος, στον επιτάφιο προς τον αυτάδελφό του Θεόδωρο Παλαιολόγο, μας δίνει αξιοπρόσεκτες πληροφορίες για την μετοίκηση χιλιάδων Αλβανών στην Πελοπόννησο, τους οποίους αποκαλεί ‘Ιλλυριούς’, μαζί με τις γυναίκες και τα παιδιά τους και τα ζώα τους όπως χαρακτηρηστικά λέει: «Αλλά και Ιλλυριοί, περίπου μία μυριάδα, αθρόοι μετοίκησαν με τα παιδιά και τις γυναίκες και τα ζώα τους…» (Λάμπρου: «Παλαιολόγεια και Πελοποννησιακά», τ. Β, σ. 41–42)
Στον σατυρικό διάλογο ‘Ταξίδι στον Άδη’ (Επιδημία Μάζαρι εν Άδου) του βυζαντινού Μάξιμου Μάζαρι, ο συγγραφέας περιγράφει τις επτά γλωσσικές–πολιτισμικές κοινότητες που κατοικούν από κοινού (οικεί αναμίξ γένη) το 1415 στην Πελοπόννησο: Λακεδαίμονες (Μανιάτες), Ιταλοί, Πελοποννήσιοι (Μοραΐτες), Σθλαβίνοι, (Σλάβοι) Ιλλυριοί (Αρβανίτες), Αιγύπτιοι (Τσιγγάνοι) και Ιουδαίοι (Εβραίοι). (D. Α. Zakythinos, Le Despotat grec de Morée, II Athènes 1953, σελ. 1.)
Ο Φραντζής γράφει: «Τω αυτώ δε φθινοπώρω του s&ηβ έτους (6962 ήτοι 1454 μ.Χ.) δηλονότι επανεστάτησαν οι της Πελοποννήσου Αλβανίται κατά των Δεσποτών και των Αυθεντών αυτών». Ο Κριτόβουλος γράφει: «Οι γαρ της Πελοποννήσου Δεσπόται, της Βυζαντίδος αλούσης, ευθύς νεωτερισάντων των εν Πελοποννήσω Ιλλυριών και επαναστάντων αυτοίς…» (Κριτοβούλου, Ιστορία των πράξεων του Μωάμεθ, Β’-Γ’, 1)
Η αύξηση της μεγάλης ιδιοκτησίας, οι ενδοβυζαντινές συγκρούσεις και οι καταστροφικές επιδρομές των Αλβανών και των Καταλανών κάνουν το Marino Sanudo Torcello (1325) να περιγράφει την κατάσταση ως αξιοθρήνητη σε μία Θεσσαλία ερημωμένη και κατεστραμμένη: “Deusmisit hanc pestem patriae Blachiae supradictae, quia ipsa miserat quodam genus, Albanensium gentisnomine, in tanta quantitate numerosa: quae gens omnia quae errant extra castra penitusdestruxerunt”
Albanensium λοιπόν.
Οι Καταλάνοι και οι Φράγκοι, που υποδέχτηκαν τότε στα εδάφη της κεντρικής Ελλάδος τους Αρβανίτες, δεν τους καταγράφουν ως «δίγλωσσους Έλληνες», αλλά ως «Αρβανίτες» (για την ακρίβεια ως «Αλβανούς»), στα «κατάστιχα» δε των απογραφών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που συντάχτηκαν το 1460 μ.Χ., αλλά και μέχρι τον 16ο αιώνα, οι κάτοικοι π.χ. της ανατολικής Λοκρίδας, αναφέρονται ως «Αρναούτ». Ειδικά δε για το χωριό Μαρτίνο, ο συντάκτης του βιβλίου «Η στρατιωτική ζωή εν Ελλάδι», που πέρασε απ΄ την περιοχή το 1856, αναφέρει, ότι οι γυναίκες του χωριού, που συνάντησε στο «παλιο-πούσ», μαζί με τα άλλα μέλη του αποσπάσματος στο οποίο συμμετείχε, 400 χρόνια μετά την κάθοδο των υποτιθέμενων «δίγλωσσων-Ελλήνων», δεν ήξεραν τη λέξη «νερό» και ότι για να συνεννοηθούν τελικά μαζί τους, χρησιμοποίησαν...μεταφραστή. Ο ίδιος δε μας λέγει, ότι το Μαρτίνο έχασε την έδρα του Δήμου Λαρύμνης από τον Προσκυνά, γιατί οι κάτοικοί του δεν ήξεραν καθόλου ελληνικά! Μόλις δε πρόσφατα, στη δεκαετία του ‘70, στο Λούτσι, του οποίου οι κάτοικοι κατάγονται από το Μαρτίνο, πέθανε η τελευταία γυναίκα, που δεν ήξερε καθόλου ελληνικά. Επομένως, για ποια διγλωσσία του 14ου αιώνα μιλάμε, όταν αυτή δεν υπήρχε ούτε τον 19ο αιώνα;
Τί ήταν το Άρβανό ή Άρβανα; Άρβανα ονομαζόταν περιοχές που κατοικούνταν από Αλβανούς και αλβανόφωνους πληθυσμούς. Υπήρχαν τα Άρβανα στην κεντρική Αλβανία, υπήρχαν τα Άρβανα στην περιοχή μετά την αριστερή όχθη του ποταμού Vjosë (Αωού) και νότια της Αυλώνας, μέχρι τα βόρεια και δυτικά του Δελβίνου, η σημερινή δηλαδή Labëria (άρα μάλλον σιγά-σιγά το Arbëria έγινε Labëria) ή Λιαπουριά στα ελληνικά. Την Λιαπουριά ο Παναγιώτης Αραβαντινός την αναφέρει στο έργο του ‘Χρονογραφία της Ηπείρου’ ως ‘Άρβανον’ και ‘Άρμπρι’, ενώ ο Ψαλίδας την ονομάζει ‘Άρβανον’ και ‘Άρμπηρι’. Υπήρχε όμως και το Πριγκηπάτο των Άρμπερ (Principata e Arbërit) στα βόρεια της Αλβανίας, με πρωτεύουσα την Nderfandina (κατά πάσα πιθανότητα ήταν άλλο όνομα της πόλης Κρούγια/Krujë), υπήρχαν τα Άρβανα Μαζαρακαίων στην Τσαμουριά (Θεσπρωτία), εξ' ου και το τσάμικο χωριό Mazrrek (Μαζαράκι), κ.τλ.
Η Γεωγραφία νεωτερική είναι έργο των Δανιήλ Φιλιππίδη και Γρηγόριου Κωνσταντά, γραμμένο στη δημοτική, που εκδόθηκε στη Βιέννη το 1791. Είναι περιηγητικό έργο που επικεντρώνεται σε κοινωνικά και ιστορικά θέματα των περιοχών που περιγράφονται, και κατακρίνει την κοινωνική ανισότητα. Θεωρείται από τα πιο σημαντικά έργα του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Στις σελίδες 246-248 διαβάζουμε… για μια ευρύτατη αρχαία Μακεδονία που περιελάμβανε στα εδάφη της και την «Αρβανιτιά» (Αλβανία) και συνόρευε στο βορρά με Δαλματία και Βοσνία (μάλλον υπονοούσαν την ρωμαϊκή Επαρχία Μακεδονίας) της οποίας οι πρώτοι (αρχαίοι) κάτοικοι «ήταν εκείνοι που ήταν και της Ελλάδος», των οποίων η θρησκεία «ήταν αυτή με τα λοιπά έθνη της Ελλάδος» και «είχε κάθε άδικο λοιπόν ο Δημοσθένης να λέγη τους Μακεδόνας βαρβάρους. Μάλιστα τότε αυτό το επώνυμο άρμοζε περισσότερο εις τους Αθηναίους παρά εις τους Μακεδόνας.»
Οι Αλβανοί προέρχονται από τον Καύκασο;
Σύμφωνα με την παράδοση, την οποία διασώζουν οι Διονύσιος ο Αλικαρνασσεύς και Ιουστίνος, η παρακαυκάσια Αλβανία είναι δημιούργημα των Αλβανών, κατοίκων της ιταλικής πόλεως Άλβα, οι οποίοι μετανάστευσαν με αρχηγό τον Ηρακλή. Οι επίμαχες λοιπόν λέξεις σχετίζονται με την ελληνική γλώσσα καθώς και με τη λατινική, συνάμα δε με τον απώτερο Ελληνισμό, αφού η ίδρυση της απόμακρης Αλβανίας του Καυκάσου ανάγεται στον κύκλο των άθλων του Ηρακλή (Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια, 1927, τ. 3ος, 403γ-406β).
Λαοί με το όνομα Αλβανία υπήρχαν στην Κρήτη, στην Ιταλία και σε άλλα μέρη της Ευρώπης. Σύμφωνα λοιπόν με τις αρχαίες ελληνικές παραδόσεις οι Αλβανοί του Καυκάσου ήταν μετανάστες από τους Αλβανούς του Λατίου, τους οποίους οδήγησε εκεί ο Ηρακλής, όπως υποστηρίζουν οι Κουπιτώρης, Θωμόπουλος και άλλοι (αν και ορισμένοι από αυτούς επιμένουν να ομιλούν περί ελληνικής καταγωγής των Αλβανών λόγω ομοιότητας πολλών αλβανικών λέξεων με αρχαίες ελληνικές και λόγω της Πελασγικής και άρα ελληνικής όπως λένε καταγωγής των Ιλλυριών).
Για τους Αλβανούς του Λατίου (οι οποίοι αποίκησαν τον Καύκασο και όχι το αντίθετο) αναφέρεται ο Διόδωρος Σικελιώτης, στο Βιβλίο 8, κεφ. 25, όπου αναφέρεται σε παλαιό πόλεμο Ρωμαίων-Αλβανών επί βασιλείας στην Ρώμη του Οστιλίου Τύλλου, ενώ στον ίδιο πόλεμο αναφέρεται ο Πολύαινος στα Στρατηγήματα, Βιβλίο 8, κεφ. 5.
Σύμφωνα επίσης με τον Τάκιτο, Πελασγοί από την Θεσσαλία μαζί με Έλληνες μετανάστευσαν στον Καύκασο μετά που εκστράτευσαν με τον Ιάσονα στους Κόλχους και την Ιβηρία και Αλβανία, φτάνοντας μέχρι την Κασπία. (Tacit, annal, 6/34)
Τέλος, έχει αποδειχθεί ότι η αλβανική γλώσσα είναι ινδο-ευρωπαϊκή γλώσσα, ανήκει σε έναν διακριτό/ξεχωριστό κλάδο της ινδοευρωπαϊκής οικογένειας γλωσσών και δεν σχετίζεται με τις λεσγικές γλώσσες και διαλέκτους των Αλβανών του Καυκάσου:
«Η αλβανική γλώσσα απότελεί την μόνη επιβιώσα διάλεκτο του θρακο-ιλλυρικού κλάδου των ινδο-ευρωπαϊκών γλωσσών. Φαίνεται να επιβεβαιώνει τη θέση των Αλβανών ότι είναι οι παλαιότεροι αυτόχθονες κάτοικοι της βαλκανικής χερσονήσου.» (One Europe, many nations: a historical dictionary of European national groups, By James Minahan, History, 2000, Page 29)
Το δέντρο των ινδο-ευρωπαϊκών γλωσσών δημιουργήθηκε το 1974 από το Ινστιτούτο Γλωσσών στη Σουηδία και δημοσιεύτηκε το 1975:
«Η αλβανική γλώσσα πληρεί τις προϋποθέσεις - Η αλβανική γλώσσα είναι το πιο παλιό ινδο-ευρωπαϊκό ιδίωμα.» (WEBSTER’S NEW TWENTIETH CENTURY DICTIONARY, Unabridged Second Edition, De Luxe Color, William Collins and World Publishing Co., Inc., 1975, ISBN: 0-539-048523-3)
Αξίζει να πούμε εδώ ότι οι Αλβανοί πήγαν στον Καύκασο και όχι το αντίθετο - «Βαρβάρων τε αυ Θράκας και Παίονας και Ιλλυριούς και Αγριάνας τους ευρωστοτάτους τε των κατά την Ευρώπη και μαχιμωτάτους προς τα της Ασίας γένη αντιτάξεσθαι.» (Αρριανός Ζ’, 5)
Όταν ο θρυλικός στρατηλάτης (ο Μέγας Αλέξανδρος) πέρασε το μεγάλο φαράγγι του ορεινού όγκου που χωρίζει την Ασία και που αποτελεί τον μοναδικό διάδρομο εισόδου στην αχανή ανατολική Ασία – γι’ αυτό και “πύλη του Καυκάσου” ονομάζεται – τοποθέτησε εκεί ισχυρή φρουρά.
«Ούτω δη τα της Ασίας ώδε έχει προς του Ταύρου και του Καυκάσου τέμνεσθαι απ’ ανέμου ζεφύρου ως επ’ απηλιώτην…» (Αρριανός Ε’, 25, 5)
«Όταν έφτασε η άνοιξη, ο Αλέξανδρος προχώρησε προς την Ινδία, αφήνοντας πίσω τον Αμύντα με 3.500 ιππείς και 10.000 πεζούς.» (Αρριανός Δ’, 22, 4)
Αυτή η οπισθοφυλακή χωρίστηκε σε φυλές και κάθε φυλή ανέλαβε τη φύλαξη ενός συγκεκριμένου χώρου. Ο Κωνσταντινος Πορφυρογέννητος, σημειώνει: «Ίνα γίνηται σύνορον Φασιανής, ο ποταμός Ιέραξ, ήτοι ο Φάσις, και τα μεν αριστερά μέρη τα προ Ιλλυρίαν, κατέχωσιν οι Ίβηρες.» (P.G.T. 113, Περί Ιβήρων)
Εκεί, γύρω από αυτόν τον ποταμό, δημιούργησαν την πόλη τους. Αυτή η επαρχία ακόμη και σήμερα ονομάζεται “Αλβανικές Πύλες”. «Επί δ’ αυτοίς Κάσπιοι άνδρες. Αλβανοί τ’ επί τήσιν Αρήιοι. Εκεί δε και το έθνος οι Αλβανοί πολεμικοί και ποιμενικοί…ω Κυκλώπειος φησίν, ο βίος τουτέστιν ευδαίμων και άπονος.» (Διονύσιος “Οικουμένης Περιήγησις”, σελ. 180, στίχος 73)
Την αξία αυτών των ακριτών συνοριοφυλάκων αντελήφθη και ο στρατηγός Στηλίχων (415 μ.Χ.), ο οποίος ενίσχυσε αυτές τις φρουρές με αρκετούς Ιλλυριούς από την Αλβανία και εκχριστιανισθέντες Γότθους, για να τον μιμηθεί αργότερα ο Βελισσάριος.
Ο Κροάτης ιστορικός και πολιτικός Milan von Šufflay (1879-1931), όπως και ο Σέρβος εθνολόγος Jovan Erdeljanović - θεωρούσε τους Αλβανούς ως γηγενής στην Αλβανία και απόγονους των Ιλλυριών, ενώ ο γνωστός Τσέχος σλαβολόγος Konstantin Jireček που προαναφέραμε, αν και μεροληπτούσε υπέρ των Σλάβων, θεωρούσε τους Αλβανούς ως απόγονους των Ιλλυριών μεν, αλλά θεωρούσε ότι είχαν έρθει από βορειότερα, από τις ιλλυρικές φυλές που κατοικούσαν στην Δαλματία. Ανάμεσα στα γραπτά του Šufflay τα σχετικά με τους Αλβανούς, είναι τα “Povijest severnih Arbanasa” (Η ιστορία των βόρειων Αλβανών), που εκδόθηκε στο Βελιγράδι το 1924, το “Städte und Burgen Albaniens hauptsächlich während des Mittelalters” (Οι Πόλεις και τα Φρούρια της Αλβανίας, Πρωταρχικά κατά τη διάρκεια των Μεσαιωνικών Χρόνων), που εκδόθηκε στη Βιέννη το 1924, και το “Srbi i Arbanasi: njihova simbioza u srednjem vjeku” (Σέρβοι και Αλβανοί: Η συμβίωση τους κατά τα Μεσαιωνικά Χρόνια), που εκδόθηκε στο Βελιγράδι το 1925, καθώς και μία μεγάλη σειρά άρθρων. Μαζί με τους Ludwig von Thallóczy και Konstantin Jireček, εξέδοσε τη σημαντική δίτομη συλλογή αλβανικών ιστορικών κειμένων με τίτλο ‘Acta et diplomata res Albaniae mediae aetatis illustrantia’ (Πράξεις και Διπλωματικές Υποθέσεις που εξιστορούν τα μεσαιωνικά χρόνια στην Αλβανία), που εκδόθηκε στη Βιέννη το 1913 και το 1918 ο δεύτερος τόμος, καλύπτοντας τα χρόνια από το 344 έως το 1406 μ.Χ.
Ας δούμε τώρα ένα μικρό κομμάτι ενός άρθρου που έγραψε ο Šufflay σε μία Βιεννέζικη εφημερίδα τον Νοέμβριο του 1912, όταν οι σερβικές στρατιωτικές δυνάμεις είχαν κατακτήσει το Κόσοβο και ένα μεγάλο μέρος της σημερινής Αλβανίας:
«Οι Σέρβοι πολιτικοί θα ήταν καλύτερο να μην αναφέρουν ιστορικές απαιτήσεις στο κυριότερο αλβανικό λιμάνι, αυτό του Δυρραχίου (Durrës), που προτίθενται να το κατακτήσουν… Σε ιστορικά γραπτά, η ‘Αλβανία’ έγινε τότε ένας συμβατικός όρος, αναφερόμενη στην ορθογώνια ορεινή περιοχή ανάμεσα στο Τίβαρ, Πρίζρεν, Οχρίδα και Βαλόνα (Αυλώνα). Αυτή είναι η περιοχή στην οποία οι αυτόχθονες λαοί (Ιλλυριοί, Θράκες) βρέθηκαν σχεδόν ολοκληρωτικά υπό την εξουσία νέων (κρατικών) σχηματισμών από Έλληνες, Ρωμαίους και Σλάβους, όπως ο κισσός εξαπλώνεται πάνω στα γρανιτένια μνημεία ενός πρώην μεγάλου έθνους, οι Ιλλυριοί. Η λέξη ‘Αλβανία’ έχει χρησιμοποιηθεί ώστε να περιγράψει το μέσο αυτής της ορθογώνιας περιοχής από τα παλιά ιλλυρικά χρόνια…Αυτή η περιοχή ήταν πάντα μία παραμεθόρια περιοχή στην ουσία, ένα όριο ανάμεσα σε γλώσσες, θρησκείες και πολιτικές δυνάμεις. Ήταν ένα προϊόν ανατολής και δύσης, μία συγχώνευση των λιμανιών των Λατίνων και των Ελλήνων, ή ένα αμάγαλμα του Ρωμαϊκού και του Βυζαντινού κόσμου, που ήταν σε ευθεία επαφή με τους βάρβαρους - οι αυτόχθονες Αλβανοί και οι κατακτητές Σλάβοι…» (Das mittelalterliche Albanien, Neue Freie Presse, Vienna, 28 November 1912, p. 26 & reprinted in Illyrisch-Albanische Forschungen, edited by Ludwig von Thallóczy, Volume 1 (München & Leipzig: Düncker & Humblot, 1916), p. 282-287)
«… οι Ιλλυριοί, ένα μεγάλο και ισχυρό έθνος που ζούσε στην Αδριατική Θάλασσα, από τον Πάδο ως τον Αμβρακικό Κόλπο, και προς τα βόρεια ως τον Δούναβη…Ο Αππιανός σημειώνει ξεκάθαρα ότι οι Παννόνιοι ήταν Ιλλυριοί. Οι Ίστριοι, οι Ιάποδες, οι Δαλμάτες, οι Λιβουρνοί, οι Δάρδανοι, οι Αρδιαίοι, οι Αυταριάτες, με λίγα λόγια, όλοι οι λαοί προς τα Κεραύνια Όρη θεωρούνται Ιλλυριοί. Αλλά επίσης κατοικούσαν σε ευρύα έκταση περιοχές της Μακεδονίας, της Ηπείρου και της Θεσσαλίας. Μόνο ένα μικρό ποσοστό της Μακεδονίας κατοικούνταν από τους Έλληνες. Η πλειονότητα του πληθυσμού ήταν Ιλλυριοί και Θράκες. Οι Δασσαρέτες, οι Λυγκηστές, οι Βρύγες ή Φρύγες, οι Πελάγονες, οι Εορδοί, οι Ελιμιότες, οι Ατιντάνες, οι κάτοικοι γύρω από την Κανταβία, την Πέλλα, την Έδεσσα, τη Βέροια, έχουν όλοι αναφερθεί ως Ιλλυριοί. Σε μία μεγάλη έκταση, ήταν σχεδόν μόνο οι πόλεις στις ακτές που είχαν Έλληνες κατοίκους…Τον καιρό του Στράβωνα, οι βάρβαροι κατοικούσαν σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, και αναφέρει ότι Θράκες κατοικούσαν στη Μακεδονία και σε κομμάτια της Θεσσαλίας εκείνον τον καιρό. Οι Ιλλυριοί και οι Θράκες ήταν πάντα μεγάλοι λαοί στην Ευρώπη.» (Johann Thunmann, Über die Geschichte und Sprache der Albaner und der Wlachen, (Leipzig 1774); Translated from the German by Robert Elsie.)
Η προσπάθεια των Ελλήνων και των Σέρβων εθνικιστών να αποδείξουν ότι οι Αλβανοί δεν είναι απόγονοι των Ιλλυριών και αυτόχθονες στα Βαλκάνια, χρησιμοποιώντας αποσπάσματα από τα βιβλία του Χαλκοκονδύλη, πέφτει στο κενό. Οι Αλβανοί όμως ήταν Ιλλυριοί. Ο αυτοκράτορας Μανουήλ Παλαιολόγος, στον επιτάφιο προς τον αυτάδελφό του Θεόδωρο Παλαιολόγο, μας δίνει αξιοπρόσεκτες πληροφορίες για την μετοίκηση χιλιάδων Αλβανών στην Πελοπόννησο, τους οποίους αποκαλεί ‘Ιλλυριούς’, μαζί με τις γυναίκες και τα παιδιά τους και τα ζώα τους όπως χαρακτηρηστικά λέει: «Αλλά και Ιλλυριοί, περίπου μία μυριάδα, αθρόοι μετοίκησαν με τα παιδιά και τις γυναίκες και τα ζώα τους…» (Λάμπρου: «Παλαιολόγεια και Πελοποννησιακά», τ. Β, σ. 41–42)
Στον σατυρικό διάλογο ‘Ταξίδι στον Άδη’ (Επιδημία Μάζαρι εν Άδου) του βυζαντινού Μάξιμου Μάζαρι, ο συγγραφέας περιγράφει τις επτά γλωσσικές–πολιτισμικές κοινότητες που κατοικούν από κοινού (οικεί αναμίξ γένη) το 1415 στην Πελοπόννησο: Λακεδαίμονες (Μανιάτες), Ιταλοί, Πελοποννήσιοι (Μοραΐτες), Σθλαβίνοι, (Σλάβοι) Ιλλυριοί (Αρβανίτες), Αιγύπτιοι (Τσιγγάνοι) και Ιουδαίοι (Εβραίοι). (D. Α. Zakythinos, Le Despotat grec de Morée, II Athènes 1953, σελ. 1.)
Οι Αλβανοί είναι αυτόχθονες στα δυτικά Βαλκάνια, και είναι οι απευθείας απόγονοι των Ιλλυριών, χωρίς φυσικά να παραβλέπουμε τις κατά καιρούς διάφορες επιμιξίες τους με Θράκες (Δάκες, Μυσούς, Βέσσους, Γέτες), Φρύγες, Παίονες, Ρωμαίους, κ.α. αλλά ο βασικός κορμός/πυρήνας των προγόνων των Αλβανών ήταν οι Ιλλυριοί.
«Αλβανία. Πολλές φυλές έχουν εμφανιστεί και έχουν έρθει στην Ευρώπη. Αρκετές φορές ορδές από την ανατολή την έχουν σαρώσει σε διάφορες στιγμές και εξαφανίστηκαν στο διάβα της ιστορίας. Αλλά από τους λίγους αυθεντικούς κατοίκους της Ευρώπης, τους πραγματικούς Ευρωπαίους, ακόμα παραμένουν οι Αλβανοί, οι οποίοι κατοικούν σε ένα ορεινό τμήμα της βαλκανικής χερσονήσου. Οι Αλβανοί είναι οι απευθείας απόγονοι των Ιλλυριών οι οποίοι ζούσαν στα νότια της Ευρώπης από την απαρχή της ιστορίας.» (The Resurrected Nations: Short Histories of the Peoples Freed by The Great War and Statements of Their National Claims, By Isaac Don Levine States, Small –1919, page 66)
«…η άποψη της πλειοψηφίας των επιστημόνων είναι ότι οι Αλβανοί - και η αλβανική γλώσσα – είναι οι πλησιέστεροι σήμερα απόγονοι των Ιλλυριών, των Πελασγών…Αυτό μας κάνει περισσότερο σαφές το γιατί αυτός ο αρχαίος λαός έχει προσκολληθεί τόσο επίμονα στην αρχαία του γλώσσα και κουλτούρα…παρόλο που η γη τους κατακτήθηκε επανηλειμμένα από τους Έλληνες και τους Ρωμαίους και τους Σλάβους και τους Τούρκους και παρόλο που επανηλειμμένα χρησιμοποίησαν αυτές τις επιβεβλημένες από τις καταστάσεις γλώσσες, οι άνθρωποι που είναι γνωστοί ως Αλβανοί, έχουν επίμονα και θριαμβευτικά διατηρήσει τη μητρική τους γλώσσα, τα έθιμα και τις παραδόσεις τους, και την αρχαία ιλλυρική και πελασγική τους ταυτότητα.» (The Albanians, an Ethnic History from Prehistoric Times to the Present – Edwin E. JACQUES, McFarland 2010)
Ο Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος στο Εγχειρίδιον της Γενικής Ιστορίας του, στο οποίο λέει: «Τα Ιλλυρικά έθνη, προϊόντος του χρόνου, εν μέρει μεν ηφανίσθησαν μετά εθνών ετέρας καταγωγής, Μόνοι δε οι Αλβανοί θεωρούνται υπό των πλείστων νεωτέρων ερευνητών γνήσιον της φυλής εκείνης λείψανον, ως εκ της παραθέσεως της γλώσσης αυτών μετά των περισωθεισών από της αρχαίας Ιλλυρικής λέξεων.» (τομ. Α, σελ. 96)
«Ο εθνικά αλβανικός πληθυσμός έλκει τις ρίζες του στις προελληνικές ιλλυρικές φυλές, των οποίων το παρόν έχει καταγραφεί στα Βαλκάνια τουλάχιστον από τη 2η χιλιετία π.Χ.» (Eastern Europe: an introduction to the people, lands, and culture, Richard C.Frucht, 2005, page 698)
Συνδεσμος Αρβανιτων & Αλβανων 2015
En - In service of the missing human rights of
Arvanites in Greece
Gr - Στην υπηρεσία των ελλειπόντων ανθρώπινων δικαιώματων των Αρβανίτων της Ελλαδας
Al - Në shërbim të drejtave njerezore të munguara të Arvanitëve ne Greqi
Το γκρουπ Συνδεσμος Αρβανιτων & Αλβανων 2015 σκοπευει :
- Ενωση των Αρβανιτων ,
- Κομμα των Αρβανιτων ,
- Αρβανιτικες κοινότητες σε καθε περιοχη
- Αρβανιτες βουλευτες
- Λευτερια στους καταπιεσμενους Αρβανιτες στο Aρβανιτισμο στην Ελλάδα και Κύπρο
-Τα Αρβανιτικα η δευτερη επισημη γλωσσα στην Ελλαδα .
- Κλαδος της Αρβανιτολογιας σε Πανεπιστημιο Αθηνων,Νικοσιας και παντου που εχει Αρβανιτες στην Θηβα, Κορινθο, Σπαρτη, Τριπολη, Λαμια, Λιβαδεια, Θεσσαλονικη, Εβρο, Ιωαννινα, Αρτα, Πρεβεζα, Γρεβενα, Πατρα, Πυργος, Καλλαματα
- Αρβανιτικο Πανεπιστημιο οπως και τα Ελληνικα Πανεπιστημια
- Αρβανιτικη παιδεια οπως και τη Ελληνικη παιδεια
- Ζητω οι Aρβανιτες !!
ΠΩΣ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΟΜΙΛΟΥΝ ΓΛΩΣΣΑ ΠΟΥ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ
ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΒΑΝΙΤΩΝ
Οι Αλβανοί που ήρθαν από τον Καύκασο και την Κασπία ούτε συγκεκριμένη γλώσσα είχαν ούτε γραφή. Από τους Έλληνες Αρβανίτες πήραν την γλώσσα την Αρβανίτικη την Πελασγική και από τους Ιταλούς την γραφή την Λατινική μόλις το 1920 , όταν η Αλβανία έγινε κράτος.
Για τους Ιλλυριούς και τους Ηπειρώτες γράφει ο ΣΤΡΑΒΩΝΑΣ ότι: «ήσαν συγγενείς με τους Μακεδόνες, είχαν τα ίδια έθιμα, φορούσαν την ίδια χλαμύδα και ομιλούσαν δύο γλώσσες».
ΣΤΡΑΒΩΝΑΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ κεφ. 326-327: «Οἱ μὲν πλησιάζουτες τοῖς Μακεδόσοι. Ἀναμέμικται τοῖς Ἰλλυριοὶς ἔνιοι δὲ καὶ σύμπασαν μέχρι Κορκύρας Μακεδονία προσαγορεύουσι, αἰτιολογοῦντες ἅμα ὅ,τι καὶ κουρᾷ καὶ διαλέκτῳ καὶ χλαμύδι καὶ ἄλλοις τοιούτως χρῶνται παραπλησίως ἔνιοι δὲ καὶ δίγλωττοι εἰσί».
Ο Στράβωνας έζησε από το 67 π.Χ. – 23 μ.Χ. και τότε οι Ιλλυριοί και Ηπειρώτες μιλούσαν τα Αρβανίτικα πελασγικά και τα ελληνικά (δίγλωττοι εισί) και οι Αλβανοί δεν είχαν έρθει ακόμη στην Ευρώπη.
ΠΟΙΟΝ ΛΟΙΠΟΝ ΘΑ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ; Τους αρχαίους συγγραφείς όπως ο ΣΤΡΑΒΩΝΑΣ ή τον κάθε καιροσκόπο που διαδίδει ότι οι Ιλλυριοί είναι Αλβανοί;
Επομένως οι Αλβανοί πήραν τα Αρβανίτικα από τους Έλληνες και όχι οι Έλληνες από τους Αλβανούς.
ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΑΡΒΩΝΙΤΩΝ Ή ΑΡΒΑΝΙΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΣΓΟΥΣ
Οι αρχαίοι Έλληνες των μυκηναϊκών χρόνων αλλά και των κλασικών καυχώνται να λένε ότι ήσαν απόγονοι των πελασγών, ο Αχιλλέας στην Τροία στις επικλήσεις του προς τον Δία λέει: «Ὤ Ζεὺ Δωδωναίε Πελασγικέ…….».
Η πανάρχαια αυτή φυλή των Πελασγών, που πρώτοι κατοίκησαν την Ελληνική Χερσόνησο, άρχιζε από τον Δούναβι μέχρι την Κρήτη και από την Μ. Ασία και Κύπρο μέχρι την Αδριατική και όλα αυτά κατά την 4η χιλιετία π.Χ.
Ο Θουκυδίδης λέει για τους Πελασγούς: «Οι Ιλλυριοί είναι λαός ομογενής με τον ελληνικό γιατί οι δύο κατάγονται από την ίδια εθνολογική ρίζα των Πελασγών».
Ο Στράβωνας για τους Πελασγούς: «Ἐπεπόλασαν κατὰ πάσαν τὴν Ἑλλάδα».
Αισχύλος: «Πελασγοὶ τῶν τὲ περαιβὴν χθόνα Πίνδου τὲ τάπε κεῖνα Παιόνων Πέλλας ὅρη τε δωδωναία».
Γενικότερα για την ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ της Ιλλυρίας και της Ηπείρου έχουν γράψει οι: Ηρόδοτος, Πίνδαρος, Θεόπομπος, Αισχύλος, Πλίνιος, Θουκυδίδης, Πολύβιος.
Ποιος μπορεί να απορρίψει τους μεγάλους αυτούς συγγραφείς που ασπάζεται όλος ο κόσμος;
Τα νέα παιδιά που δεν έχουν διαβάσει ιστορικά βιβλία και μπαίνουν στο ίντερνετ μπορούν εύκολα να παρασυρθούν από τους διαστρεβλωτές της ιστορίας μας.
Τα πανάρχαια πελασγικά σημερινά αρβανίτικα ομιλούνται γύρω από την Αθήνα από το 3.500 π.Χ. μέχρι τον 4ο – 5ο αι. π.Χ. μας αναφέρει ο Ηρόδοτος ο οποίος για να επαινέσει του Αθηναίους που ήταν Ίωνες έλεγε ότι οι Πελασγοί, που κατοικούσαν γύρω από την Αθήνα και όλη την Αττική, ομιλούν γλώσσα δυσνόητη και λίγο βαρβαρική, επειδή είχε πολλά σύμφωνα σαν τα σημερινά αρβανίτικα, ενώ η ιωνική διάλεκτος ήταν γλώσσα εξευγενισμένη.
Υπήρξαν και διαμάχες μεταξύ Πελασγών και Αθηναίων. Αναφέρεται στην αρχαία ελληνική γραμματεία ότι οι Αθηναίοι απώθησαν τους Πελασγούς προς τον Υμηττό και οι πελασγοί απήγαγαν δύο ιέριες Αθηναίες από τον Ναό της Αρτέμιδος στην Βραυρώνα (Μεσόγεια).
Σήμερα σε όλη την Αττική, γύρω από την Αθήνα, ομιλούν εκτός από Ελληνικά και την Αρβανίτικη πελασγική διάλεκτο.
Στην κεντρική και Ν. Ελλάδα η πελασγική χάθηκε, κάτω από την επίδραση τῆς Αιολικής, τῆς Αχαϊκής και τῆς Δωρικής διαλέκτου και όλα αυτά τα Ελληνικά φύλα Πελασγοί, Αρβανίτες, Αιολείς, Αχαιοί, Μυκηναίοι, Δωριείς, Ίωνες, Λέλεγες, Μηνωΐτες αποτελούν τους σημερινούς Έλληνες.
Πως όμως επέστρεψε η πελασγική σαν Αρβανίτικη, στις κοιτίδες της στην κεντρική και νότια Ελλάδα , στην Αττική, στην Βοιωτία, στην Λοκρίδα, στήν Πελοπόννησο;
Μετά από χιλιάδες χρόνια η πανάρχαια πελασγική, που τώρα λέγεται Αρβανίτικη, αλλοιωμένη από τον χρόνο, την φέρνουν οι Ιλλυριοί και οι Ηπειρώτες, οι οποίοι κάτω από την πίεση και την βιαιότητα ξένων φύλων Σλαύων, του Στεφάνου Δουσάν, Βουλγάρων του Συμεών, Αλβανών και Τούρκων αναγκάσθηκαν να μετακομίσουν τον 14ο και 15ο αιώνα μ.Χ. και να έρθουν στα χωριά μας, δίπλα στους παλιούς κατοίκους με το όνομα Αρβανίτες και για βιοποριστικούς λόγους έγιναν μισθοφόροι των Φράγκων και των Καταλανών, για να φυλάγουν τα περάσματα προς Θήβα και προς Αθήνα, από ληστρικές επιδρομές.
ΠΩΣ ΟΙ ΠΕΛΑΣΓΟΙ ΟΝΟΜΑΣΘΗΚΑΝ
ΑΡΒΩΝΙΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ
Την ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ της Ιλλυρίας και της Ηπείρου εκτός των συγγραφέων μας το μαρτυρούν οι αρχαίες Ελληνικές πόλεις που είναι διάσπαρτες από τον βορρά μέχρι τον νότο.
Αναφέρουμε μερικές απ’ αυτές αρχίζοντας από το Β.Δ. μέρος της Ιλλυρίας: Αντίβαρις, Αλέσιον που σήμερα οι Αλβανοί το λένε Λέζα, η αρχαία Κρόια σήμερα την λένε Κρούγια, η Ίσμι το αρχαίο ελληνικό λιμάνι της Αδριατικής, η Επίδαμνος που σήμερα λέγεται Δυράχειο, η Απολλωνία, το Αρβών που οι Αλβανοί το είπαν Άλβανο, η Όπαρις, το Κόδριον, η Αντιπάτρεια, η λεηλατημένη Μοσχόπολη, η Βαυτία (Κορυτσά), ο Αυλώνας, η Κάννινα, ο Μύρικας, η Αμαντία, η Παλαίστη. Οι Αλβανοί την Παλιάσα και θρυλική Χίμαιρα ή Χιμάρα, την πατρίδα του Έλληνα Αρβανίτη Σπυρομίλιου, που ήταν ο φόβος και ο τρόμος των Αλβανών, και ο οποίος έσωσε τον ελληνικό πληθυσμό της Β. Ηπείρου από τις σφαγές των Αλβανών το 1914 (ΓΕΣ/ΔΙΣ).
Η Αντιγόνεια κοντά στο σημερινό Αργυρόκαστρο, πατρίδα του Βασιλιά Πύρρου, πήρε το όνομα από την γυναίκα του Πύρρου, την ωραιοτάτη Αντιγόνη, κόρη ευγενών Μακεδόνων Φιλλίπου και Βερινίκης.
Μόνο από τα ονόματα καταλαβαίνεται ότι εδώ ζούσαν μόνον Έλληνες, όμως το αποδεικνύουν και οι ανασκαφές που γίνονται από ξένες αλλά και ελληνικές αρχαιολογικές αποστολές. Στην Αντιγόνεια βρέθηκε ο κεντρικός δρόμος της πόλης και το αρχαίο θέατρο.
Μια λοιπόν από αυτές τις πόλεις έμελε να δώσει το όνομά της στους Αρβανίτες, η πόλη Αρβών.
Από την πόλη αυτή μας αναφέρει η Άννα η Κομνηνή, στο βιβλίο της «Αλεξιάς», ότι όλοι οι κάτοικοι της περιοχής ονομάζονταν Αρβωνίτες που μετέπειτα έγινε Αρβανίτες.
Ο Στέφανος Βυζάντιος 5ος μ.Χ. μας αναφέρει: «Ἀρβὼν ἦν Ἰλλυρίοις πόλις, ἧς ὁ κάτοικος Ἀρβωνίτης, τὸ ἐθνικὸν Ἀρβώνιος καὶ Ἀρβωνίτης». Δηλαδή 5 αιώνες πιο μπροστά κατοικούσαν εκεί οι Αρβανίτες και οι διαστρεβλωτές της ιστορίας τους παρουσιάζουν σαν Αλβανούς, ενώ οι Αλβανοί ήρθαν στην Β. Ιλλυρία τον 10ο -11ο αι.μ.Χ.. Οι Αλβανοί πάντα στο πλευρό των εχθρών μας και των κατακτητών Ρωμαίων, Φράγκων, Τούρκων κούρσευαν τις Ελληνικές πόλεις και τους άλλαζαν τα ονόματα , έτσι η αρχαία Αρβών έγινε Άλβανον και Αλβανούπολη.
Οι Αλβανοί έκλεβαν, έκαιγαν και έσφαζαν καλυπτόμενοι από τους Τούρκους, που ήσαν ομόθρησκοί τους Μωαμεθανοί. Οι μεγαλύτερες καταστροφές έγιναν το 1770 με τα Ορλωφικά. Τότε λεηλάτησαν την Μοσχόπολη, έσφαξαν όσους μπορούσαν, όσοι πρόλαβαν έφυγαν στην Νότια Ελλάδα και στην Δύση. Μια πόλη 50.000 κατοίκων, με ανεπτυγμένη ταπητουργία, την κατέστρεψαν οι Αλβανοί με την δικαιολογία ότι αρνήθηκαν να εξισλαμισθούν.
Και ενώ ο Τουρκικός στρατός ήταν απασχολημένος στο ρωσσικό μέτωπο, οι Αλβανοί, με την άδεια του Σουλτάνου, ξεχύθηκαν, όχι μόνο στην Ήπειρο, αλλά έκαναν επιδρομές σε όλη την Ελλάδα.
Τώρα η αρχαία πόλη Αρβών λέγεται Άλβανον και Αλβανούπολη. Ένα Ρ και ένα Λ χωρίζει τους δύο λαούς, Ρ Έλληνας Αρβανίτης και Λ Αλβανός.
Πολλές φορές όμως αυτήν την περίοδο της τουρκοκρατίας όχι μόνο οι παραφραστές ξένοι αλλά και οι Έλληνες λένε Αρβανίτες και εννοούν Αλβανούς όπως η Δέσπω στο Σούλι λέει «πλάκωσε η Αρβανιτιά» και εννοεί Αλβανιτιά, Αλβανούς του Αλή Πασά, γιατί η Δέσπω και ο Τζαβέλας ήσαν Έλληνες Αρβανίτες. Το μπέρδεμα γινόταν απ’ αυτόν που έγραφε τα γεγονότα και τις περισσότερες φορές ήταν ξένοι.
Σήμερα ξέρουμε ακριβώς πότε ήρθαν και πως ήρθαν οι Αρβανίτες στα χωριά μας, και συγκεκριμένα στα χωριά, από νεότερη έρευνα στην Λοκρίδα και στην Βοιωτία, έφθασαν με εντολή του Καταλανού βασιλιά της Αραγωνίας Δον Πέτρου του Δ΄, ο οποίος διέταξε τον τοποτηρητή του Δουκάτου της Υπάτης (Νέας Πάτρας) RAMONDEVILANOVA, το 1383, να μεταφέρει ένα μικρό αριθμό Αρβανιτών από την Υπάτη και να τους μοιράσει στα χωριά της Λοκρίδας και της Βοιωτίας, για να φυλάνε τα περάσματα προς Θήβα και Αθήνα. Οι παλιοί κάτοικοι τους δέχθηκαν και από αυτούς διαδόθηκαν τα Αρβανίτικα στα χωριά μας.
Αλλά κατά την τουρκοκρατία, που ήταν πιο εύκολο να μάθεις Αρβανίτικα παρά Ελληνικά, διαδόθηκαν περισσότερο. Σχεδόν όλοι οι οπλαρχηγοί της Επανάστασης μιλούσαν Αρβανίτικα. Αυτό όμως δεν έπεται ότι όσοι μιλούσαν Αρβανίτικα ήσαν και Αρβανίτες ούτε μπορεί να πει σήμερα ποιος είναι Αρβανίτης και ποιος δεν είναι.
Η γλώσσα δεν αποτελεί πάντοτε πανάκεια για την καταγωγή κάποιου και θα αναφέρω ένα παράδειγμα: Τους Πομάκους της Θράκης, που ενώ το DNA έδειξε ότι είναι απόγονοι των αρχαίων Θρακών, λόγω μη προσοχής του Ελληνικού κράτους και λόγω γλώσσας τουρκικής μερικοί δηλώνουν Τούρκοι. Επίσης κατά την τουρκοκρατία με την αμορφωσιά και με την σύγχυση πολλοί περιηγητές ονόμαζαν τους Αρβανίτες, λόγω γλώσσας, Αλβανούς, Τόσκιδες, Λιάπηδες, Αρναούτηδες όλες τις φάρες των Αλβανών.
Οι ίδιοι όμως οι Αρβανίτες δεν έπαυσαν να λένε ότι είναι Έλληνες και Χριστιανοί. Τελειώνοντας με μια σύγχρονη ανθρωπολογική έρευνα του Θεόδωρου Πίτσιου: «Οι Αρβανίτες αποτελούν Αιγιακό πληθυσμό με διαφορετικά μορφολογικά χαρακτηριστικά από τους Αλβανούς».
Αυτή η επιστημονική έρευνα αποδεικνύει πως οι Αρβανίτες είναι μόνο ΕΛΛΗΝΕΣ και δεν έχουν καμία σχέση με τους Αλβανούς.
Σήμερα διάφοροι γυρολόγοι, δήθεν ιστορικο,ί παπαγαλίζουν την ανθελληνική προπαγάνδα του Φαλμεράιερ, των Αλβανών και των Τούρκων που ονειρεύονται να ξαναστήσουν την Οθωμανική Αυτοκρατορία στα Βαλκάνια.
Εάν κάποιοι πίστεψαν την θεωρία του Φαλμεράιερ και νιώθουν Αλβανοί, Τούρκοι ή Σλαύοι ας πάνε να ζήσουν στην χώρα από την οποία πιστεύουν ότι προέρχονται και ας αφήσουν ήσυχους τους Έλληνες Αρβανίτες, γιατί και την ιστορία τους γνωρίζουν και την καταγωγή τους και δεν σκοπεύουν να παραδώσουν ούτε την χώρα τους ούτε την ιστορία τους στα χέρια των
ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΩΝ ΕΧΘΡΩΝ ΤΟΥΣ ΕΘΝΟΥΣ ΜΑΣ.
Το ελληνικό αλφάβητο
έγινε η βάση για τη
δημιουργία του
λατινικού αλφαβήτου.
Πράγματι, το λατινικό
αλφάβητο προέρχεται
κυρίως από το
ετρουσκικό αλφάβητο
το οποίο με τη σειρά
του, και σύμφωνα με
την επικρατέστερη
σήμερα άποψη,
βασίστηκε στο
ελληνικόhttp://1epal-argyroupolis.eu/index.php/component/attachments/download/223
Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ. (ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΑΜΟΡΦΩΤΟΥΣ ΜΑΣ ΤΑ ΠΡΗΖΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΤΑΧΑ ΙΛΛΥΡΙΚΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΑΣ ΡΙΞΟΥΝ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ).
Λοιπόν θα το ξαναγράψω γιατί δε σκαμπάζετε γρι.
NTOKOYMENTΟ! Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ!
Για να μη μας παραμυθιάζουν οι “καλοί” μας γείτονες Αλβανοί και οι θολοπροοδευτικούληδες φιλαράκια τους ότι τάχα οι Αλβανοί είναι απόγονοι των αρχαίων Ιλλυριών και τάχα ο αρχαιότερος λαός της Ευρώπης (ήμαρτον), μάθετε την πραγματική καταγωγή τους….
Οι Αλβανοί ήταν ένας νομαδικός λαός στην περιοχή της Κασπίας θάλασσας στην Καυκασία. Με την επέλαση των μογγολικής καταγωγής Οθωμανών Τούρκων προς την Ευρώπη προσέλαβαν ως μισθοφόρους του οθωμανικού στρατού, τους Αλβανούς νομάδες της περιοχής αυτής. Οι Οθωμανοί Τούρκοι μαζί με τους μισθοφόρους τους Αλβανούς άρχισαν να καταφθάνουν στην Ευρώπη από τον 11ο αιώνα μ.Χ. και μετά. Υπολογίζεται ότι η εγκατάσταση των Αλβανών έγινε στην περιοχή της σημερινής Αλβανίας περίπου 4 αιώνες μετά η και αργότερα. Εξάλλου όλοι έχουμε ακούσει το όνομα “Τουρκαλβανοί”…
Οι σημερινοί Αλβανοί υποστηρίζουν ότι κατάγονται από την αρχαία Ιλλυρία που είναι και η περιοχή της σημερινής Αλβανίας. Αμ δε…
Δείτε εδώ μία απεικόνιση του χάρτη της Μακεδονικής Αυτοκρατορίας για αρχή και προσέξτε που βρίσκεται η αρχαία Ιλλυρία (σημερινή Αλβανία) και η παλαιά Αλβανία (η πραγματική Αλβανία)…
ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ
https://www.google.gr/search?q=%CE%B9+%CF%87%CE%AC%CF%81%CF%84%CE%B7+%CE%B1%CF%80%CF%8C+%CF%84%CE%B7%CE%BD+%CE%A3%CF%85%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AE+%CF%84%CE%BF%CF%85+%CE%9A%CE%BB%CE%B1%CF%8D%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CF%85+%CE%A0%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CF%85+%CF%84%CE%BF+1482&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwicpdbToIvSAhWjK5oKHaF_BJEQ_AUICSgC&biw=1093&bih=649
H παρακάτω φωτογραφία απεικονίζει χάρτη από την Συλλογή του Κλαύδιου Πτολεμαίου το 1482
Διακρίνεται καθαρά η … Αλβανία, η πόλη Αλβάνα (Αlbana) παρακαλώ και δίπλα η Κασπία Θάλασσα και όλα αυτά στην .. Καυκασία και όχι στην Ιλλυρία η οποία ήταν μία περιοχή όπου κατοικούσαν Ελληνικά Πελασγικά και Μακεδονικά Φύλα και μιλούσαν Ελληνικά.. Στην σημερινή Αλβανία φυσικά υπάρχουν οι απόγονοι των αρχαίων Ιλλυριών και αυτοί είναι οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου. Δε νομίζω ότι υπάρχει αμφισβήτηση μετά από το ντοκουμέντο του χάρτη και των πηγών αυτών…
Εάν και πάλι έχετε αμφιβολίες, εξετάστε από μόνοι σας τους χάρτες κάνοντας κλικ ΕΔΩ και μη μας πρήζετε άλλο τους όρχεις.
Άντε και όνειρα γλυκά τώρα.
«Πιστεύω ότι το ελληνικό έθνος μιλούσε πάντα τη γλώσσα που μιλάει σήμερα. Στην αρχή, όταν αποσχίστηκε από τους Πελασγούς, ήταν μικρό και αδύναμο, αλλά η δύναμη του αυξήθηκε όταν προσχώρησαν άλλα έθνη, όπως οι Πελασγοί…» (Ηρόδοτος Α΄, 58)...
Ό μυθικός λοιπόν γενάρχης των Πελασγών ήτο γηγενής Αρκάς υιός μεν του Διός, πατήρ δε του Λυκάονος. Ένεκα δε τούτου η Αρκαδία εθεωρήθη υπό των αρχαίων ομοφώνως ως η κατ' εξοχήν Πελασγική χώρα της Ελλάδος, εκπροσωπούσα και κατά τους ιστορικούς ακόμη χρόνους την Πελασγικήν Ελλάδα των Πρωτοελλήνων 784
Εις την Αρκαδίαν άλλως τε εκτίσθη η πρώτη πόλις, την οποίαν είδε το φως του ηλίου και ήτις εχρησίμευσεν ως υπόδειγμα κατασκευής πόλεων, η Λυκόσουρα 785
Την Λυκόσουραν έκτισεν ο υιός του Πελασγού Λυκάων εις το όρος Λύκαιον, ώνόμασε δε ούτος και τον Δία Λυκαίον και αγώνα έθηκε τα Λύκαια. Η Λυκόσουρα είνε η πρεσβυτάτη πόλις, ην πρώτην είδεν ο ήλιος.
Κατά δε την φερομένην εις τους Αρκάδας παράδοσιν εις την Λυκόσουραν κατέφυγε καταπεπονημένη υπό του γήρατος η ιερά έλαφος της Δεσποίνης, θυγατρός του Ποσειδώνος και της Δήμητρας 786
Τούτο δε ενισχύει σημαντικά την υπό του αρχαιολογικού κόσμου εκφρασθείσαν δοξασίαν, ότι οι Πελασγοί από την νεολιθικήν ακόμη εποχήν διεκρίθησαν εις την τειχοποιίαν και την οικοδομικήν τέχνην.
Υπάρχει δε και άλλος Αρκάς Πελασγός, όστις έκτισε την εν Αρκαδία πόλιν Παρρασίαν, διδάξας τους Αρκάδας την κατασκευήν οικιών και εισαγαγών εις αυτούς τον πολιτισμόν.
Άλλος Πελασγός μνημονεύεται ο ιδρυτής του εν Θεσσαλία Πελασγικού Άργους, υιός μεν του Ποσειδώνος και της Λαρίσης, πάππος δε του Θεσσαλού.
Κατά τον Στράβωνα υπήρχε περί την αρχαιοτάτην της Θεσσαλίας πόλιν Λάρισαν πόλις ονομαζόμενη Πελασγικόν Άργος, η οποία ειχεν εκλείψει κατά την εποχήν του 787
Πολλαι εν γένει πόλεις Πελασγικαί φέρουν το όνομα Άργος. Η λέξις φαίνεται, ότι είνε Πελασγική, συγγενής με την Ελληνικην αγρός (πεδιάς), με την Σανσκρ. (πεδιάς), εσήμαινε δε πεδιάδα, προ πάντων παραθαλασσίαν.
Έκτός τούτων έχομεν την πολύτιμον μαρτυρίαν του Ευσταθίου ότι και εις την Ελληνικήν γλώσσαν άργος εσήμαινε πεδίον. «Οι νεώτεροι και μάλιστα Μακεδόνες και Θεσσαλοί άργος το πεδίον φασί» 788
Τοιουτοτρόπως η Πελασγική αυτή λέξις φανερώνει και γλωσσικήν συγγένειαν των Πελασγών και Ελλήνων.
Επίσης ο Ζευς των Αρκάδων (Πελασγών) εκαλείτο Λυκαίος, δηλαδή Φωτεινός (λύκη=φώς. Πρβλ. και το Λατιν. lux).
Γενικώς δε ο Ζευς ελατρεύετο υπό των Πελασγών, Θρακών και Ελλήνων από των αρχαιοτάτων χρόνων ως κοινός θεός
Η Λυκόσουρα Liko- shurra ,alla to Liko einai kai o Allis ,llaika kai Liko
ι αρβανιτεσ ,δεν εινε αλβανι αλα να μι δεχεσε τιν καταγωγη ,που ι μητρικη γλωσα εινε αλβανικι
που κρατισε 500 χρονια εινε αμφισβιτιτο
Γνωριζω οτι αυτο το αρθρο ειναι παλιο. Θελω να πιστευω ομως οτι πολυ εχουν ακουσει τις ανοητες προπαγανδιστικες θεωριες των γειτονων. Προσφατα μια Αλβανικη εφημεριδα δημοσιευσε αρθρο, υποστιριζοντας οτι ο Θ.Κολοκωτρονης ητο Αλβανος. Μια σελιδα στο Facebook, Tahir Veliu, που απο παλια δημοσιευει προπαγανδικα αρθρα κατα των Ελληνων, δημοσιευεσε παρομοιο αρθρο. Το link μπορειτε να το βρειτε εδω. Παλια σημοσιευαν φωτογραφιες με την Ελληνικη σημαια να καιγεται....Οποιος θελει να σχολειασει η να μπλοκαρει την σελιδα ας το κανει.
https://www.facebook.com/tahirveliu.lshb/photos/a.1230372910313136.1073741835.1215589965124764/1930319010318519/?type=3&theater
Η Αλβανία του Καυκάσου (εκλατινισμένης ονομασίας της περιοχής -παλιά αρμενικά: Աղուանք (Ałuank, Αγκουάνκ), παρθικά: Αρντχάν, μεσαία περσικά: Αρράν, γεωργιανά: რანი, Ράνι) έχει τόση σχέση με την Αλβανία των Βαλκανίων όση σχέση έχει η Ιβηρία του Καυκάσου με την Ιβηρία (Πορτογαλία+Ισπανία) και η Γεωργία του Καυκάσου με την Γεωργία των ΗΠΑ, δλδ καμία. Εξάλλου δεν υπάρχει καμία αναφορά για μετακινήσεις πληθυσμών από την Αλβανία του Καυκάσου στα βόρεια σύνορά μας.
Όσο για το άλλο "φοβερό" επιχείρημα, οι μουσουλμάνοι αλβανοί ("τουρκαλβανοί") δεν είχαν κανένα πρόβλημα να σφάζονται με τους χριστιανούς αλβανούς ("αρβανίτες") αφού εκείνα τα χρόνια δεν υπήρχε εθνική συνείδηση. Εξάλλου είναι γνωστό ότι ο μουσουλμάνος αληπασάς δεν είχε καμία αναστολή να κυνηγήσει τους χριστιανούς "ομοεθνείς" του αλβανούς σουλιώτες.
Μπράβο Έτσι είναι μάγκα
Αρβανίτες είναι Αλβανοί!!! Η αρβανίτη γλώσσα είναι αλβανική!!! Δεν μπορούσες το 1821 που μιλγανε όλοι αλβανικά να τους αποκαλούσες χελινε! Τα 3/4 της Ελλάδας τότε ήταν Αλβανοί. Μετά την επανάσταση των πριγκιπατων της Αλβανίας με αρχηγω τον σκεντερπεου που τους ένωσε για να πολεμήσουν τους Τούρκους 1400 κάτι χασαν και πολύς πληθυσμος μετακινήθηκε όπως ήρθαν και στην Ελλάδα. Τι εννοείς ότι δεν υπάρχει κάτι που να πιστοποίηση την μετακίνηση τους? (ότι να ναι δλδ) έπρεπε να σου δώσει λογαριασμό τότε που ήρθαν στην Ελλάδα οι Αλβανοί αλβανιτης δλδ?
Διάβασε ιστορία πρώτα και μετά μιλά
Εμένα παντός αυτοί οι Σουλιώτες οι σπετσιωτες υδρεοτες μου λένε με υπεριφανεια ότι είναι Αλβανοί. Και ότι μόνο αυτοί κάναν για πόλεμο
Έχω νευριάσει πολύ με αυτά που λες. Γνωρίζεις πως μιλάνε αλβανικά και πως μιλάνε αρβανιτικα η πως γράφονται?? Πως γίνετε οι αρβανίτες τότε που φύγαν από την αλβανια που δεν πήγαν σχολείο να σου πουν πως γράφονται την εποχή της Τούρκο σκλαβιάς. Αρβανίτες τους ονομασαν οι Έλληνες για να μην τους λένε Αλβανούς και χάσουν την ιστορία τους.!! Δες βιντεακια πως μιλάνε η πως γραφοντε τα αρβανιτικα. Δες ένα ντοκιμαντέρ του σκαι 1821 που σου λέει ξεκάθαρα ότι οι αρβανίτες είναι Αλβανοί. Και το λέει και καθηγητής αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου της Αθήνας και ξένων κρατών. Μην κοροιδευετε των εαυτό σας δεν είναι κακό να μάθετε από που είστε πραγματικα
Sondazhe / Ερευνες
Ανοίγουμε ένα τμήμα για τις πιο σημαντικές δημοσκοπήσεις για να συνοψίσουμε.
Pyetje / Ερώτηση
Εάν στους Αρβανιτες θα χρειαστει η βοήθεια και η θυσία των Αλβανών γι 'αυτούς, τόσο εντός όσο και εκτός της Ελλάδας, πόσοι Αλβανοί θα ψήφισαν ότι ήταν έτοιμοι να το κάνουν;
Ναι, με μεγάλη χαρά / Όχι, δεν θα ήθελα.
Το αποτέλεσμα είναι ότι το 97% των Αλβανών θα ψηφίσει και μάλιστα θα είναι πρόθυμο να θυσιάστουν για τους Αρβανίτες μέσα και έξω από την Ελλάδα, αυτό αν θα χρειαζοταν.
https://www.facebook.com/ArvanitesShqipetaret/posts/1766306090135882?__xts__[0]=68.ARBji9P8yj1muNrxFFemI0GOLPuJTMl8_q2lM-_arIjI6sdW1BrZezJj0GjCBAuT_Hx7hFUm14hzmbM-gOr1YGAmz01V4tDPUmAPAPzFZssspSqX35DRNStlo6v9fN6G5DEl42qLI0g3tjgyAQCUFqSxbFpN8Dhji7D2TtgQuk1jx7rkcF_3g3-o30wBlOBMlkEIpnzmhMW1YE3RWpMrSqPlBkfPkTOoVx2c4RN7xiWVE2BN0cRd2F6cClYNVn6mI1JyZee_FkQZOk1S-2rxXZY9XSTDGWg5ClIkrtyr99u5lqPANtgkw3lHIJieY64jv5KDT96G2vfbKEdxN7dCoZ8GHJ7oOfnNrg&__tn__=-R
@Unknown 3 Μαΐου 2020 - 5:34 μ.μ.
Οι αρβανίτες που εγκαταστάθηκαν στην (σημερινή) Ελλάδα τον 14ο αι. ήταν κοινής καταγωγής με τους τότε κατοίκους της (σημερινής) Αλβανίας.
Από αυτούς τους αρβανίτες οι χριστιανοί αρβανίτες αναμίχθηκαν με τους ρωμιούς και δημιούργησαν το νεοελληνικό ρωμαίικο έθνος κατά τον 19ο αι.
Εκείνο που πρέπει να κατανοήσουμε είναι ότι τα σύγχρονα έθνη/nations δημιουργήθηκαν μόλις τα τελευταία 200 χρόνια και ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ "καθαροί" απόγονοι των παλαιών φυλετικών εθνών αλλά αποτελούνται από φυλετικούς ΑΧΤΑΡΜΑΔΕΣ. Έτσι οι σημερινοί Σκιπιτάρηδες/Αλβανοί προέρχονται από την ανάμιξη νεολιθικών μεσογειακών, ιλλυριών, (αρχαίων) ελλήνων, σλάβων, θρακο-δακών κ.ά ενώ οι σημερινοί Έλληνες/Greeks είναι απόγονοι από την ανάμιξη νεολιθικών μεσογειακών, (αρχαίων) ελλήνων, θρακών, βλάχων, σλάβων, αρβανιτών, ανατολιακών, φράγκων κ.ά.
Μόνο που αναφέρεις το Τουρκοκάναλο σκάι και τους πληρωμένους καθηγητές επιβεβαιώνεις το άρθρο μόνος σου!
Οί σημερινοί Αλβανοί και η Αλβανία
Το Άλφα στην αλφαβήτα μας δεν είναι για φιγούρα...Αντιπροσωπεύει το Πρώτον την "Α" ή αλιώς Πρωτογενές ενέργεια δηλαδή, Πυρηνική-Ηλικακή ενέργεια. Aντιπροσωπεύει σύν τοίς άλλοις, τίς ακτίνες του φωτός, και το υγρό στοιχιο στη γη, Στην Ελλάδα έχουμαι τον Α ποταμό, τον ονομάζουμαι ΑΛΦΕΙΟ...επίσης όλοι έχουμε πράγματα με μεγαλύτερη τημή από άλλα, "τιμή Άλφα" που ονομάζουμε Τιμαλφή. Ο Καύκασος όπου ο ΖΕΥΣ έδεσε τον ΠΡΟΜΗΘΕΑ στα βράχια, είναι και αυτός το Α άλφα όρος στη γή, “Καύκα….- σος” αυτό εννοεί “κορυφή” εκεί κοντά, ήταν και η ALFANIA Δωρικά όμως, το δίγαμα προφέρωταν ελαφρώς σαν ...B, και σήμερα, λέμε ΑΛΒΑΝΊΑ. ALFA-NIA.....To NIA..ΑΠΟ ΤΗ ΛΕ ΞΗ "Δονία" (ή γή δονείται) Έτσι έχουμαι Μάκε-Δονία = η μεγαλύτερη ακτογραμή σε Μάκος της Ελλάδος. Επίσης Δουνιάς/ντουνιάς λέγεται η γης από τη δόνηση, οι Τούρκοι λένε Dόνερ στη διάλεκτο τους (γυρίζει) ΑΛΒΑΝΙΑ = Άλφα(δο)νία άσχετο τί αφήνουν να εννοεί σήμερα το όνομα Αλβανός οι σημερινοί Αλβανοί. Ού Τίς,...... αυτό ακριβώς εγειναν οι Αλφανοί του Καυκάσου, έχασαν την ταυτότητα τους, την ιδιότητα τους, την Πατρίδα τους... τον 5ο αιώνα μ.Χ. είχαν πέσει σε κατάθλιψη εάν ερωτούσες κάπιον "πώς σέ λένε" απαντούσε Ού Τίς επιδή όντως ένοιωθαν μηδαμινοί με δίχως πατρίδα, Οί Τούρκοι έφεραν τους Αλβανούς στην Βαλκανική Χερσόνησο μαζί με τα κοπάδια τους (ώς κινητό κρεοπωλείο με φρέσκο κρέας για τον Οθωμανικό στρατό) το 12ο αιώνα ΜΧ, Ώς σήμερα ακούμε γιά Καυκάσια παρουσία και, ό Κολοκοτρώνης: "Τουρκαλβανοι" Οι τούρκοι επίσης ονόμασαν τους ALFANOYS του Καυκάσου Από το "Ού Τίς" που έλεγαν καί τήν Περσική ονομασία Άρράν που ονόμαζαν την Αλβανία του Καυκάσου, (άνυδρη γη) Αρναούται, κοινώς Αρναούτηδες.... Αρράν + Ού Τίς = Αρναούτης Στόν Τρωικό πόλεμο με τους Τρώες πολέμησαν οι Αλφανοι, . Eπίσης, στην εκστρατία του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ανατολή, με τους Πέρσες πολέμησαν, 400 χρόνια με τους Τούρκους, καθώς επίσης, και στόν πρώτο καί δεύτερο παγόσμιο πόλεμο είδαμε τα καμώματα τους.... Οι Αρβανίτες όμως, κατάγονται από την πόλη "Αρβάντ” ΆΡΑΔΟΣ πόλη στη Συρία σε ένα ομώνυμο νησί της Μεσογείου. Το όνομα Αράδιος αναφέρεται στην Βίβλο ως ό γεννήτορας των Αραδίων, (Αρβανιτών) Σήμερα Είναι το μόνο κατοικημένο νησί στη Συρία. Σε όλες της Ανατολικές Δωρικές διαλέκτους (σημιτικές) το όνομα ΆΡΑΔΟΣ γείνετε ARWADOS καί συνπτυγμένα λακωνικά, ARWAD....KAI, πίσω στην Ιωνική που μηλάμε σήμερα λέγετε, ΑΡΒΑΔ. από το ΑΡΒΑΔ ο Αρβα-νίτης* Νίτη ωστόσο, ονομάζομαι τον κατ'εμάς μέ Νού άνθρωπο. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ, = ο φέρων νού 'Ελλην από την περιοχή του Αρβάδ. Τήν εποχή εκείνη δεν ήταν όλοι Ομονοούντες στό χώρο αυτό, Έλληνες μέν και oi άλλοι, μέ ανατολική νοοτροπία δε, Σημίτες Έλληνες. Για' αυτό τελικά από τiς έριδες και συνεχείς πολέμους οι σημερινοί Αρβανίτες ανανγάστηκαν να φύγουν από τον τόπο τους ή, οι περισσότεροι από αυτούς τέλως πάντων καί ήρθαν στην σημερινή Ελλάδα και Κάτω Ιταλία (μεγάλη Ελλάδα) Στά Κύθηρα υπάρχουν (πριν τον πόλεμο τουλάχιστον υπήρχαν) οικογένιες με επίθετο "Νίτης" Εξάλλου, την κραταιά “GREEK” καταγωγή τους οι Αρβανίτες την έχουν αποδείξει στα πεδία των μαχών με Γέρα (διακρίσης) Πως μπωρει οι Αλβανοί να είναι όμοροι τους?
Τη μάς λέει ένα αρχαίο Ατικό ρητό?
'Έθος αρχαιώτατον εστί τοίς Ελλησι, Αλλήλοις ερίζειν καί ούποτε ομονοείν"
Συρία από το Σείριος όλα Ελληνικά.
Εχομαι ακόμα μια περιοχή που ονομάσαμε όχι Αλβανία αλλά, "ΑΛFΑ-ΙΩΝΑ" η σημερινή Γηραιά μας Αλβιώνα,
Αλfα-ιώνα = Αλfιώνα Αλβιώνα......Ίώνα = Ιωνία... από εδώ και ο Ιώνης "Γκιώνης" Γλαύκα...Το σύμβολο της Σοφίας Όμως, και η Ιωνία μας (σημερινή Τουρκία είναι η κοιτίδα του Ελληνικού πολιτισμού,
Από εδώ και ο Ιωάννης "Ίωνναν Ην" = Ιωννάνην, Ιωάννην... δηλαδή, Πολιτισμένος σοφός, από εδώ και το "Ιωννανηστάν" Unanistan που λένε οι Τούρκοι λλα και το Ιωννάνη Unnani που λένε οι Άραβες.
Ο σύζυγός μου με άφησε για να είμαι με μια άλλη γυναίκα, ο Δρ. Ajayi είναι ένας ισχυρός πνευματικός άντρας στον οποίο μπορείς να τρέξεις αν χρειάζεσαι βοήθεια, είναι ο τέλειος αλγόριθμος που μπορεί να σε βοηθήσει να λύσεις τα προβλήματα της ζωής σου. μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο email του :drajayi1990@gmail.com και μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε μαζί του στον αριθμό του WhatsApp / Viber: +2347084887094 με βοήθησε να πάρω πίσω τον σύζυγό μου μετά από 4 χρόνια χωρισμού, είχα αμφιβολίες, αλλά ο Dr Ajayi ήταν σε θέση να ξεκαθαρίσει τις αμφιβολίες με καλά αποτελέσματα. Ο Δρ Ajayi παρασκευάζει επίσης βότανα για κάθε είδους ασθένεια, βότανα για τη θεραπεία της ανικανότητας στους άνδρες, βότανα για τη θεραπεία των ινομυωμάτων, βότανα για να μείνετε έγκυος, βότανα για νεφρική νόσο, θεραπεία για διαβήτη και κάθε είδους πρόβλημα υγείας, ο Dr Ajayi έχει βότανα για αυτά.
Δημοσίευση σχολίου