Κυριακή 6 Ιουλίου 2008

UPDATED Καλοκαιρινή διακοπή του λακωνίζειν και πράγματα για τη Σπάρτη που τα έχετε στη ζωή σας και δεν τα ξέρατε

  • Γνωρίζατε ότι η φράση "έχω ένα παιδί και ένα κορίτσι" δεν σημαίνει αυτό που ηλιθιωδώς νομίζεται σήμερα; (δηλαδή πως το αγόρι είναι παιδί και το κορίτσι αποπαίδι.) Πρόκειται για διατήρηση της αρχαιοελληνικής λέξης παιδίον που σημαίνει αγόρι. Γνωστή και η ρήση της Πυθίας προς Αλέξανδρο: "Ω Παι ανίκητος εί".
  • Γνωρίζατε ότι το πάρτυ εργένηδων έχει τις ρίζες του στην Σπάρτη του 5ου Π.Χ αιώνα; "The history of bachelor party is thought to have originated with a bachelor dinner that was traditional in ancient Sparta (5th century BC) where soldiers would toast each other on the eve of a friend’s wedding" (Επίσημα και απο το Wikipedia)
  • Γνωρίζατε ότι η φράση "έχει γερή κράση" έχει τις ρίζες τις στην αρχαία Σπάρτη;Οι φημισμένες για την ανατροφή παραμάνες Σπαρτιάτισσες έπλεναν με κρασί τα νεογέννητα για να διαπιστώσουν την κράση του μωρού.
  • Γνωρίζατε ότι η πιο ευτυχισμένη στιγμή των νεόνυμφων "ο μήνας του μέλιτος" έχει τις ρίζες τις στη Σπαρτιατική αγωγή; Επί ένα μήνα ολόκληρο οι Σπαρτιάτες τρέφονταν μόνο με μέλι κατά τη διάρκεια γυμνασίων. Αυτός ήταν ο λεγόμενος μήνας του μέλιτος. Από εκεί προέρχεται και η σημερινή φράση "μήνας του μέλιτος".
  • Σήμερα οι πιο εκπαιδευμένες μονάδες θεωρούνται οι Seal. Οι λεγόμενοι βατραχάνθρωποι. Στην Ελλάδα αποκαλούνται Ο.Υ.Κ. (Ομάδες υποβρυχίων καταστροφών) Το πλέον απαιτητικό μέρος της εκπαίδευσης τους είναι η λεγόμενη διαβολοβδομάδα. Για 5-7 μερόνυχτα δεν κοιμούνται και τρέχουν συνέχεια. Αν ένας αρχαίος Σπαρτιάτης άκουγε για αυτού του είδους την εκπαίδευση θα έβαζε τα γέλια αφού οι Σπαρτιάτες εκπαιδεύονταν νύχτα για έναν ολόκληρο μήνα....
  • Γνωρίζατε ότι ο Καιάδας είναι ένα παραμύθι και μόνο; Απλά να πούμε πως ο βασιλιάς της Σπάρτης Αγησίλαος ήταν χωλός εκ γενετής... Κάποτε ειρωνεύτηκαν έναν αρχαίο Σπαρτιάτη που ήταν κουτσός γιατί πάει να πολεμήσει. Αυτός απάντησε πως ο πόλεμος χρειάζεται άτομα που μένουν στη θέση τους και όχι άτομα που το βάζουν στα πόδια. Προκαλώ πάντως τον οποιοδήποτε να μου φέρει έστω και ένα στοιχείο από την αρχαία Ελλάδα ή από οπουδήποτε για την ύπαρξη του Καιάδα. Περισσότερα όμως για αυτό το θέμα μετά τις διακοπές...
  • Γνωρίζατε ότι ο Λάκωνας ποιητής Ιωάννης Ρίτσος δεν ήταν από τη Μονεμβασία αλλά από το χωρίο Βελλιές Λακωνίας; Αυτός είναι και ο λόγος που στα ποιήματα του εμφανιζόταν με το ψευδώνυμο ως "Ιωάννης Βελλιώτης".
  • Γνωρίζατε ότι Μανιάτες και "δεξιές" τάσεις είναι κάτι σχετικά πρόσφατο; Η φιλοβασιλική αλλαγή συνέβη όταν ο Όθωνας παραχώρησε πολλά προνόμια στους Μανιάτες, μη μπορώντας να κάνει διαφορετικά. (Αφού πρώτα βέβαια οι Μανιάτες κατάσφαξαν και ασέλγησαν στην κυριολεξία τους Βαβαρούς του Όθωνα. Περισσότερα όμως και για αυτό αργότερα...
Το λακωνίζειν εύχεται σε όλους καλές διακοπές. Παράλληλα ανακοινώνει προσωρινή παύση πυρός.
Η ανάρτηση αφιερώνεται στον Νίκο emelissa ο οποίος και μου ζήτησε περισσότερη Λακωνία στο ιστολόγιο.